Szívat az Xorg 7.4

Közvetlenül mielőtt szabira mentem volna, betolták a FreeBSD-ports-ba a 7.4-es Xorg-ot. No mondom pont jó, mire visszajövök, addigra túljutnak a gyerekbetegségeken is. Hazaértem, és elindítottam a frissítést. Olvasgatom az UPDATING fájelt, semmi extra nincs benne. Lemegy a frissítés, nem indul el startx-re, illetve elindul és kilép. Túrok, hát az RGBPath sor annyira deprecated lett, hogy kihal tőle (azért ez programozói teljesítménynek nem rossz). Kiszedem. Elindul, de a fél XFCE nem fut. Keresek, hát valami libxcb-függésnél library-verziólépés történt, és frissíteni kell az XFCE4-et. Ahogyan ezt elintézték a ports-maintainerek, az kritikán aluli: fordítsak újra (kézzel!) mindent, ami függ tőle. Az az apróság, hogy kb a rendszer 3/4-e függ, de ennek jelentős része a frissítés során amúgy is újrafordult, tehát azt már nem kéne; magyarul mazsolázzam ki kézzel mi az ami még nem - vagy nem jókor - frissült, a maradékot én kézzel, hát ez azért gáz. Tudnám minek vannak az automata updaterek, ha ezt nekem kell megcsinálni. És amikor ezzel (XFCE) is készen vagyok (valamint kézzel kimazsoláztam még a gyanús/fontos dolgokat), akkor jön az igazi meglepetés. Sehol egy rohadt hang nem szól róla a hivatalos frissítő infókban (vagy csak én nem találom?), de az új xorg-server naggggyon erőteljesen támaszkodik a HAL-ra. Ez eddig nem volna baj, megy az nálam már elég jól egy ideje, de ennek köszönhetően:

a) le se szarja az xorg.conf -ban levő billentyűzetbeállításokat (ami azért a egyik gépen nem triviális: hu(qwerty),us,ru)
b) és egyébként pedig ahol nem startx van hanem xdm, ott leginkább halott egér és billentyűzet van (annyira nem halott, ugyanis az Alt-Ctrl-Fx kombináció megy, de más nem)

Hát túrok és kérdezek és anyázok már egy ideje. Ismerős infója: ugyanez pepitában. Másik ismerős boldogan ecseteli, hogy ezek mind ismert hibák, és az elmúlt heti levlista archívumban szépen olvasható mind (a megoldással együtt is). Mire ez utóbbi levél beesik, addigra első haver átküld egy fórum linket a megoldással, én meg rájövök a nekem tetszőre ugyanezen fórum egy másik bejegyzéséből.

Első megoldás: el kell magyarázni a HAL-nak a billentyűzetbeállításokat, így akkor majd az X szépen megkapja ezeket (a megoldás elég gáz, ezt az infót *szerintem* nem a HAL-nak kellene kezelni)

Második megoldás: le kell állítani a HAL-at (aminek pl. automount ürügyén nem örülök, többen használják ezeket a gépeket, akiknek egy PenDrive mount-ját jelenleg még nem tudnám lenyomni a torkán)

Harmadik megoldás: ez megy tegnap éjfél (no jó, hajnali fél egy) óta: kitiltom a HAL-t az X-szerver konfigjában. Ezzel elérem, hogy a hagyományos konfigot értelmezze, és lássa (például) a fenti nem semmi beállítást.

(Van egy negyedik megoldás is: újrafordítani az x-szervert, immár HAL nélkül. Ez jelenleg annyira nem tetszik, lévén valamiért csak alap lett ez a rohadt win-lin-ficsor. Szóval benne van, és időnként majd tesztelem.)

Hát anyátok.

Ui: xdm jelenleg nem tesztelt, ez majd a mai frissítés (hal+xorg-server, etc) után
Ui2: jelenleg ez sem tökéletes, ugyanis az xfce4 billentyűzetváltója kissé hektikusan (nem) működik. Volt már, hogy érzékelte a lehetséges beállításokat és még váltani is hagyott, volt amikor nem. De legalább az elsődleges beállítás érvényre jut. Ez a kis jószág a saját doksija alapján nem parancsokkal operál (mint pl. setxkbmap), hanem valahogy belülről szólongatja a szervert. No majd azt is újrafordítom, hátha meggyógyul.
Ui3: ennek semmi köze az X-hez, de a frissítés betett máshol is, egyik gépen a nyavalyás mpd 3! különböző threading függvénykönyvtárra hivatkozik (legalábbis ldd szerint) és valószínűleg ennek köszönhetően megáll mint a jancsiszeg - ezzel persze lefagyasztva a teljes boot-ot; még szerencse, hogy kilőhető (és persze ideiglenes jelleggel kitiltható). Úgyhogy ha vége az X kálváriának, akkor nyomozhatom ki, hogy ezt ugyan mi a bánat okozza
Ui4: linuxosodunk (ami meg windows-osodik). Hát mi a francot használjon az ember??????

Hozzászólások

revdep-rebuild! ;>

bocs

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

problem nomer van:
# revdep-rebuild
command not found

problem nomer tú:

(ha jól gondolom, hogy ez mi a bánat, akkor) nekem is van pl:

portmaster -r libxcb

pl. de mint fent is írtam, ez ténylegesen olyat is újrafordít, amit már a frissítés korrekt helyén újrafordított, ezért aztán felesleges lenne. (És szégyen-gyalázat, de a kb 800-900 ??? portomból nem szeretnék *csak* azért újrafordítani mondjuk 500-at, mert ezt kényelmesebb volt odaírni, mint végigmenni a ports-fa (mondjuk) 5000 elemén és mindegyikben verziószámot léptetni. Főleg azért érzem kicseszésznek, mert ennél (Xorg) *szerintem* kategóriákkal kisebb felhasználói bázissal rendelkező szoftvercsomagok lib-ver-update-je esetén irgalom és könyörület nélkül meg tudják csinálni. (Esetleg le is írják, hogy miért van erre szükség.)

Hát mi a francot használjon az ember??????

Multics-ot.

Alt-Ctrl-Fx egyaltalan eljut az X-ig? Sztem nem. Akkor viszont X-szempontjabol nezve nagyon is halott az a kbd.

:wq

portupgrade -a -r -i parancs segítségével csinálom, és az X-et még nem frissítettem, majd pár hét / hónap múlva

van egy test -CURRENTem is, az alatt viszont kipróbáltam, és HAL-t alapból nem használok egyik rendeszeren sem, csak egy értéket kellett false-ra állítani

szerk.:
frissítés elött nyomtam egy mksnap_ffs-t is a biztonság kedvéért
___
info

pedig szerintem tokjo hogy ennyi, http://evone.info/xorg.conf

vagy ennyi se kell xorg confba. hallal az eskozoket kb 2 perc alatt belehet lonni, amennyi ideig ezt a blogot, meglehetett volna csinalni.

Haladjunk szépen sorban:

- az általad linkelt xorg.conf és az én jelenlegim között (miután kitiltottam a halat) pontosan egy sor eltérés van (mármint méretben). Konkrétan nekem most nincs load "type1" -em, van viszont helyette a fent említett hal-kitiltó opcióm, és a billentyűzetkiosztást leíró sorom. Szóval nem komolyan hosszabb/rosszabb.

> amennyi ideig ezt a blogot, meglehetett volna csinalni.

- szerintem a lényeg fölött siklottál el: *ha* *tudod*, hogy immár a hal kezeli az X helyett az egeret és a billentyűzetet; *ha* *tudod*, hogy a billentyűzetkiosztást milyen nevű, hol levő, és főleg milyen tartalmú .fdi fájlba kell beleírni; és ha erre hivatalosan valahol felhívják a figyelmedet, akkor ez lehet ennyi idő. Node ha ez az infó hiányzik, akkor azért hosszabb. És mivel a HAL (mind működése, mind konfigurálhatósága szempontjából) messze nincs (olyan) jól dokumentálva (mint pl. az xorg.conf), szerintem a probléma fennáll. De nekem legalábbis okozott kellemetlen perceket/napokat. (És amúgy erről szólt ez a bejegyzés.)

De mivel vagyok olyan öreg, hogy tudjam: mindenért én vagyok a felelős, kérek egy apróságot. Pár hónapja egy probléma kapcsán belefutottam már a hal-ba és az ő (számomra) ocsmány XML leíróiba, meg az elvi működésébe. Szerintem az átlagot messze meghaladó mennyiségű doksit (és forráskódot) olvastam át e témában, de nem jutottam dűlőre. Viszont mivel úgy látom te értesz hozzá, segítenél? Csak annyit szeretnék elérni, hogy amikor *egy* *bizonyos* pendrive-ot bedugok, akkor ez a dög a mount opciókhoz - amivel amúgy automatában felrántja -, illesszen hozzá még egy plusz opciót. Teszt céljára teljesen tökéletes lesz mondjuk a "-o readonly" (vagy nyilván ahogy ezt az általad ismert/használt/stb rendszerben kell írni). Bevallom, ezt nekem nem sikerült elérni, pedig úgy gondolom azt és úgy tettem bele a hal megfelelő fájljaiba, amit és ahogy kell. Előre is köszönöm.

(Kezd stabilizálódni ez az X dolog, már minden megy - bár kissé instabil a dolog. És persze a HAL az X-ből ki van lökve.
Megoldódni látszik az mpd is, az ó csodálatos configure-ja észrevett egy - ki tudja miért - fönn levő linuxthread libraryt, és ugyan a kutya nem kérte, de magához linkelte. Érdekesség, hogy látszólag 2 éve fönn van az a dög az adott gépen, viszont mpd-t frissítettem korábban jó párszor probléma nélkül. A csomag eltávolítása és az mpd újrafordítása megoldotta a probléma nagyját, ugyanis szabályszerűen elindul ugyan, de le már nem áll, ezzel jócskán lelassítva a rendszer szabályszerű leállítását. De ezt legalább konzekvensen csinálja, mindegyik gépen, ahol futtatom. NC, nyilván PEBKAC, hát mi más?)