[megoldva] Tudtok infra LED-et áruló helyeket?

TSAL 5300-as, vagy TSAL 6400-as infra LED-eket szeretnék venni, csak "nem igazán van ilyen Magyarországon", legalábbis én csak egy tippet kaptam idáig [link itt - és boccs, a "reklámért"].

A cél egy még jobb infra toll összedobása a wiimote-hoz.
Miért pont ilyen LED-eket? - mert ezeket ajánlották a legjobban :)

Előre is köszi

Hozzászólások

Lehet, hogy itthon ilyen típusmegjelölés alatt nem forgalmazzák. Szerintem (adatlap alapján) keress olyan típust, ami kapható, és rendelkezik a számodra szükséges paraméterekkel. Kizárt, hogy idehaza ilyesmit ne lehetne beszerezni. Csak esetleg más gyártja, más típusmegjelöléssel.

ezek amiket írtál 940-950nm-es, 210mW-os infra ledek

a Farnellel (illetve egészen pontosan az FDH Kft-vel) jól jársz: minimum rendelés nincs, Budapesten ingyen kiszállítják a cuccot és azt hiszem, a nettó 65Ft-os 1db-os ár sem fog földhöz vágni... http://www.fdh.hu

Egy kérdés: Nem egyszerűbb egy 2000Ft-os wireless presenter?! Bedugod és szabványos egér + laser pointer. Általában vannak rajtuk programozható gombok egyéb műveletekhez.

----- www.blackpanther.hu -----

Nem 7e Ft-ot akartál írni? A cél amúgy nem egy vezeték nélküli egér trackball-al, nem lehetne pl.: sehova írni vele :O Nem azt, mondom, hogy van parányi értelme egy tucat 800e Ft-os digitális táblának egy középiskolában, mert arról ugyebár nem én döntök [meg ha jól tudom nem is egy iskolaigazgató..], de legalább van egy jó módszer rá, hogyan lehetne kiváltani őket egy szimpla 10e Ft-os távirányítóval + valamilyen kijelzővel/projectorral + egy valamilyen pc együttesével, töredék ár az eredeti 800e-hez képest, és még többet is tudna..

--
http://szabadlinuxot.blogspot.com/

Nem, mi már 2 évvel ezelőtt is 3000Ft-ért árultuk (nem vettük) ezeket a 'wifi presenter' eszközöket. Mivel az egész elektronika roppant kicsi, akár egy tollá is alakítható és mivel egér, pont úgy írhatsz vele mint a te eszközöddel, csak kalibrálni sem kell. Szerintem ez az interaktív tábla egy túllihegett dolog, bocs.

----- www.blackpanther.hu -----

Az elisa+wiimote videónak én vagyok a készítője, kösz a linket :D
A sensor bar megépítése aránylag egyszerű, mert csak négy LED-et kell megfelelően sorba kötni és egy USB kábelre csatlakoztatni (ellenállásokkal és más áramforrással variálható a LED-ek száma), de az infra toll bonyolultabb...
Először is a legnagyobb probléma a LED-nek az a sajátossága, hogy az infrafényt eléggé "direkcionáltan" szórja, aminek szerintem a wiimote inkább a tábláról visszaverődő részét érzékeli. Ennek kiküszöbölésére láttam olyan megoldást is, amelyben a LED oldalra szórja a fényt, de ennek a használata macerásabb lehet. Vagy a tollba több LED is beépíthető, de ez magával vonja az örökös áramforrás-problémát.
Készítettem pár "tollat", de majdnem mindegyikkel felsültem nem megfelelően elsötétített teremben, és a számításaimat áthúzó nagyobb táblával (ugyanis a whiteboardot otthon a monitoromon teszteltem, s azzal persze jól működött).
Van egy tervem (csak időm nincs hozzá), hogy a J. Lee ujjkövetős videójában bemutatott infrareflektorral és egy mechanikusan "kapcsolható" fényvisszaverő tollal fogok jobb eredményeket elérni (ami azért jobb, mert nem igényel áramot).

A toll pontosításán kívül még van egy-két apróság, te pl.: anno karakteres felületen hogyan használtad a "kalibrálás" funkciót?:O [Ha azt használtad, mert az igazából az "interaktív tábla funkcióhoz" lenne jó]

pl.: a wiimote-ban levő giroszkópot lehet használni egér mozgatásra:

apt-get install -y wminput wmgui lswm gtkwhiteboard
modprobe uinput
chmod 707 /dev/input/uinput
ldconfig /usr/local/lib/
echo "uinput" >> /etc/modules
wminput $(lswm -q) # ez a sor a csatlakoztatáshoz kell, tehát csak ez ismétlődik "másik időpontban", a többit csak 1x kell kiadni [ezt a sort már "normál userként" használd!!].

Ahhoz, hogy infra fényt érzékeljen a wiimote [mármint most karakteres felületről van szó, mint előbb is], még módosítani kell a korábbi "scriptet" egy kicsit:
apt-get install -y wminput wmgui lswm gtkwhiteboard
modprobe uinput
chmod 707 /dev/input/uinput
ldconfig /usr/local/lib/
wminput -c ir_ptr $(lswm -q) [ezt a sort elég már "normál userként" kiadni!!]

+ ez utóbbi 5 sor után még annyi, hogy "vim /etc/cwiid/wminput/ir_ptr", [majd i,] és ott a

Plugin.ir_ptr.X = ~ABS_X
Plugin.ir_ptr.Y = ~ABS_Y

-szövegeket átírni

Plugin.ir_ptr.X = -ABS_X
Plugin.ir_ptr.Y = -ABS_Y

-ra, majd ESC :wq! [vagy amilyen szövegszerkesztőt használ az ember :P de ugyan mi mást :P]
A szöveges file módosítása azért kell, mert egyrészt így lehet bekapcsolni az infra érzékelést + ami a lényeg, amikor kipróbáltam, inverzen mozgott az egér, az infra LED-hez képest :D szóval raktam egy "-"-t az ABS_X, [és Y] elé, így már követte az ir LED-et az egér, csak még mindig hiányzik a pontosabb kalibráció, mert így egy pár cm-rel arrébb van az egérkurzor az infra LED valós pozíciójától.

ui.: Tudom, hogy biztonsági hibát vethet fel az "wminput -c ir_ptr $(lswm -q)" & "wminput $(lswm -q)", de most csak egy példa volt.
ui2.: Nekem is mindig az idő az ellenségem:P:P ^ ^
ui3.: Szóval a karakteres felületen levő kalibráció hiányzik márh csak [+ hogy megjöjjenek az ajánlott LED-ek, mert aranyosan késik a szállítás :D:D - vagy csak én fogtam ki a 7végéth...]

--
http://szabadlinuxot.blogspot.com/

Nem kalibráltam karakteres felületen... és nem használtam a giroszkópot a whiteboardhoz, hanem ha jól emlékszem a http://wiili.org projektszájtról vagy vmi ahhoz kapcsolódóról töltöttem le egy demo nevezetű programot, ami egy kezdetleges, négypontos kalibráló funkciót is tartalmazott, és azzal rendesen működött minden (de ez nem a wminput volt, hanem vmi más, talán uinputra épülő python-script): a kurzor követte a LED-et, a duplaklikk is volt, a touchpad mintájára, de csak egy gombos...

Nem akarok hülyeségeket írni, már egy jó ideje nem használom, sőt, azóta minden beállításom elveszett többször is.
A legutóbb emlékszem, hogy cwiid-ben oldottam meg mindent, s talán ez bizonyult a leginkább testreszabható megoldásnak.

Csak feliratkozom. Érdekel a téma. :)

Én az fdh-tól rendeltem a napokban. Lehet, hogy drága volt (annyira nem is), de kibírom, mert csak egyszer vettem meg. Hogy milyenek lesznek a ledek a mostani helyett, az majd kiderül a teszt után. Építettem két tollat, nagyon cukik :) Semmi heggesztés nem látszik rajta, és nagy látószöget enged a lednek. Stílusos, és nem nagyobb magánál a tollnál, mint ahogyan azt sok képen lehet látni. Nekem eddig bejött eme invenció. :-)

subscribe

/mazursky

Love your job but never love your company!
Because you never know when your company stops loving you!

"holnap projector mellett is kipróbálom, 21.én"

Mi az eredmény?

[pardon, hogy csak most válaszolok]
Jó! Kipróbáltam, és a CQY99 infra LED-el pontosan úgy működött, mint a videón, megkérdeztem egyik oszt.társamat, hogy ha ő tanár lenne, akkor próbáljon belekötni akárhogy a dologba, mi baj lehet vele, és kipróbálta&gondolkodott, és csak annyit mondott, hogy egy minimálisan szokni kell, hogy ne takarja el az ember az infra tollat, hogy azt láthassa mindig a wiimote. Szóval müxik, csak még nekem van elintéznivalóm, további infra LED-ek kipróbálásával, és a TODO lista befejezésével: link itt a listához Jah, igen, és amivel ceruzaelemmel kipróbáltam, az egy enerizer újratölthető elem volt, 2500 mAh-ás, és 1,2 V-os

--
http://szabadlinuxot.blogspot.com/