iTunes for Linux

Szereted az iTunes lejátszót? Szeretnéd telepíteni kedvenc Linuxodra, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Sorozatunk ezen része ezt is bemutatja!

B mondatok:

Figyelem! Az alábbi howto-t az Apple Inc. hivatalosan nem ismeri el támogatott telepítési módként!

Bár a módszert a saját gépemen teszteltem, és tökéletesen működött, természetesen nem tudom garantálni a működést, illetőleg sem jómagam, sem az Apple Inc. semmilyen felelősseget nem vállal az okozott károkert.

Hozzávalók:

  • Wine, lehetőleg a legújabb.
  • iTunes az Apple honlapjáról

Előkészítés:

Túl sok előkészítésre nincs szükség, de néhány fontos dolgot meg kell tenni, hogy az iTunes korrektül fusson.

Először is, indítsuk el a winecfg-t, majd a Grafika lapon kérjünk virtuális asztal emulációt, az iTunes ugyanis sajnos nem fut ablakban. Ugyanigy sajnálatos tény, hogy ez globális beállítás, így érinti a játékokat és más windowsos programokat is. Nincs megoldás, a kompromisszumot meg kell kötni az iTunes érdekében.

A másik megteendő dolog a legújabb XP-s RICHED20.DLL és RICHED32.DLL beszerzése. Nem akarok tippeket adni, de általában ezek majdnem minden szervizcsomaggal frissülnek a windowsba.
Ezen DLL-ek telepítése után a winecfg Függvénykönyvtárak fülén vegyük fel a két libet (a combobox és a Szerkesztés gomb segít), és állítsuk őket tisztán natívra.
A főoldalon érdemes legalább XP-t hazudtatni a wine-val, mert az alatt a telepítő el sem indul.

Miután kipre.. kipere... szóval előkészítettük a rendszert lássunk neki a telepítésnek.

Elkészítés:
Indítsuk el az iTunesSetup.exe -t, és toljuk végig Next-Next-Finish módszerrel. Pár lapot ajánlatos elolvasni, de ha alapbeállításokkal telepítjük, az sem gond.
Menet közben rákérdez, hogy autorun beállításokat tegyen-e a rendszerbe. Legyünk következetesek a tagadásban. (Elméletben lehetne engedni is neki, de nem tudom, hogy akkor mit lép a rendszer, jobb a békesség).

Egyes howto-k említik, hogy a QuickTimePlayer-ben be kellene állítani a grafikát safe módra, de nekem csak simán elcrashel a wine ezzel a programmal, így én ezt nem állítottam át.

Ezután el lehet indítani az iTunes-t, működnie kell. Egy AutoRun miatt siránkozó ablakon kell mindig OK-t nyomni, de bátrabbak a telepítésnél engedélyezhetik az AutoRun-t, és akkor nem siránkozik.

Forrás: Wine Reviews - iTunes 7.3 on Linux with Wine

Hozzászólások

Működik. Csak az iPhone-t nem "látja". Nem beszélve arról, hogy milyen ronda hibaüzeneteket dobál néha. Korábban már próbáltam ugyanezzel a módszerrel.

--
trey @ gépház

VMware alatt megy az iTunes. Egyébként pedig itthon és a munkahelyemen is van Windows-t futtató gépem. Sokat mondjuk nem kell "kezelni" rajta, mert az összes funkciója (App Store, iTunes) elérhető a telefonból az interneten keresztül. Eddig csak az MP3-ak feltöltéséhez kellett, meg a szoftverfrissítéshez. Az utóbbit amúgy sem bíznám Wine alatt futó iTunes-ra, mert könnyen lehet egy iBrick az eredmény ha valami balul üt ki :))

--
trey @ gépház

A gond az, hogy a wine alatt futo iTunes ilyen szempontbol megbizhatatlan. Ha a iPod onmagatol nem kepes restore-ra, es epp nincs muxo win a kozeledbe/nincs lehetoseged win-t inditani, akkor coki.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Elvileg van egy csomó alternatív iPod-manager, pl. a Floola megy Linuxon is.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Khmm... en nem iPod managernek akarom. Egyfelol erdekelt, hogy hogyan mukodik ez Linux alatt, masfelol kerestem valami nem tul bonyolult zenelejatszot, ami megis picit tobb az audaciousnal.

Meg hat... nem is lattam meg magyar leirast a temaban.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Mintha lehetne beállítani alkalmazásonként is dolgokat, nem kell globálisan átállítani a grafikai beállításokat.

A másik, hogy asztalemulálás helyett lehetne olyat is próbálni, hogy csak az ablakkezelőtől veszed el a wine-s programokat. Hátha úgy már fut.

Pont a virtualis asztal emulacio az egyetlen globalis grafikus beallitas.

Nem az ablakkezeles a gond. Az iTunes ablaka megjelenik, jol is jelenik meg, ezzel gond nincs. Ami gond, az az, hogy a menuk nem mukodnek ablakos uzemmodban, csak desktoppal egyutt.

--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Én vmi olyeamivel próbálkoznék, ha máshogy nem megy, hogy a HOME könyvtárat átállítom pl. ~/ituneshome-ra, .Xauthority-t vagy ami kell, átmásolom bele, és így függetlenek lesznek a Wine beállításai az itunes-ra és a többi programra. Vagy ha nem akarsz az itunes-szal egyszerre másik Windows alkalmazást futtatni, írhatsz egy szkriptet, ami az itunes indításakor és bezárásakor cserélgeti a Wine megfelelő config fájlját.

Nomostan azokat a DLL-eket jogtisztán egy komplett Windows-telepítővel lehet megkapni, majd frissíteni. Ha már megvan a Windows, akkor mi a búbánatos péklapátért kell Wine-nal oboázni, pláne, ha nem is működik...?

Ezen kívül jobban integrálódik a rendszerbe. Pl. ablakkezelés, fájlok elérése, hardverek elérése. Persze ezeket meg lehet oldani virtualizációs technológiákkal is (parallels), de általában amik ilyen funkciókat tudnak, azok fizetősek. Ingyen vagy használsz hagyományos virtualizációs szoftvereket (virtualbox, vmware player vagy server, qemu), vagy marad a wine.

Ezen kívül jobban integrálódik a rendszerbe. Pl. ablakkezelés, fájlok elérése, hardverek elérése

Mondjuk linux alatt tudja a fene, de osx alatt parallels kepes ugyanerre. A coherance mod teljesen mokas. Ugyan 50 USD, de ez megfizetheto. Legalabb nem kell tokolni a beallitasokkal es a kulonfele vudu magiaval, mint wine eseten. Azzal mindig csak szivtam, atlagban kb. 3-4 peldanyt kellett tartanom belole, mert hol ezzel, hol azzal mukodott "rendesen" egy alkalmazas. Koszi, erre nincs szuksegem, inkabb rakok 1G-vel tobb ramot a notebookomba es hasznalok egy igazi w32-ot parallels-szel. Legalabb van rendes 3d tamogatas mellett hardver kezeles is.

Wine valószínűleg kevesebb memóriát fogyaszt és gyorsabban indul, mint egy virtuális gép.

A memoria fogyasztas oke, de a gyorsabb indulast ketlem. El lehet altatni a vm-ben futo gepeket, kb. annyi ido alatt "bootol" be, ahogy a memoria image-t visszahuzza a lemezrol a memoriaba.

---
pontscho / fresh!mindworkz

A gond az, hogxy a virtualis XP olyan, mint egy rendes gepen futo XP, ugyan ugy kell ra figyelni, ha elszall, akkor lehet a virtualis diszket javitani, pocsolni vele orakat. Ha egy wine-s bottle elszall, akkor rm -rf, winecfg, alkalmazas telepitese es csa. Nem kell felorat ott tokoleszni azzal, hogy most akkor XP setup, aztan ilyen service pack, olyan hotfix, stb.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ha elszáll... Érdekes, "worksforme", azaz nem nagyon (egyáltalán nem) volt elszállás vagy összeborulás vmware-es virt. vason, frissteni meg nem kell(!) egy usb-porton kívül ugyanis semmiféle interakciója nincs az adott virt. vasnak a nagyvilág felé. És persze nem tolok rá 1234 apps/nap sebességgel vicikvacakokat...

Most kinek valaszoljak? Na mindegy, majd latjatok mindketten

Hat ize. Ha en peldaul a iTunes-ba engedelyezem azt, hogy banyassza ugyan mar le nekem a webrol a szamok adatait, akkor az maris nem elszeparalt kornyezet, s mint ilyen, legalabb idonkent peccselesre szorul.

De ha megsem: A snapshot helyreallitasa barhonnan sokkal tobb idobe telik, mint a iTunes reinstallja, vagy a wine-s bottle tar gezabol kitomese.

Azt mar meg sem merem emliteni, mert a fejem veszitek, hogy a szamokhoz hozza kel ferjen. Nomarmost: az iTunes alapbol ugy mukodik, mint egy mp3 lejatszo kuty: minden beleimportalt cuccot magahoz masol, es onnan jatszik le, az o elkepzelesei szerint. Ha ezt VMware-bol tennem, akkor vagy a snapshotba nem szabad zenenek lenni, es mindig importalni kell (ketszeres lemezfelhasznalas a zenekhez), vagy bele lehet tenni, de a kulonbseget mindig hozza kell masolni, es olyankor uj snapshotot kell csinalni (annyibol jobb, hogy csak a ket crash kozti zeneket kell duplan tarolni. Viszont a vmware cucc telleg nem egy nagyon eltaknyolos fajta, s e teny itt hatrany).

De biztos meg lehetne csinalni ha az ember idot es energiat feccolne bele. En sajnaltam ennyi pocsolesre az idot, inkabb feltettem wine ala es boldog vagyok vele. A tul sokszori pauzalasert nincs oda, neha elhasal, de ki lehet birni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

De ha megsem: A snapshot helyreallitasa barhonnan sokkal tobb idobe telik, mint a iTunes reinstallja, vagy a wine-s bottle tar gezabol kitomese

Ha mukodne vele, akkor azt mondanam, hogy oke, de nem.

Nomarmost: az iTunes alapbol ugy mukodik, mint egy mp3 lejatszo kuty: minden beleimportalt cuccot magahoz masol, es onnan jatszik le, az o elkepzelesei szerint

rtfp. Ugyanis kikapcsolhato.

A tul sokszori pauzalasert nincs oda, neha elhasal, de ki lehet birni

Remek ez igy, linux alatt emulalsz egy szoftvernek egy windows kornyezetet, ami emulal egy fel macosx-et a mukodeshez. Eleg keves hiba lehetoseg van. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

En sosem mondtam, hogy a dolog tokeletesen mukodik, hiba es hibalehetoseg nelkul. Mukodik = elindul, jatszik le zeneket, keres szamadatokat. Nyilvan nem a legtokeletesebb megoldas a wine-vel valo hulyeskedes, de nem is akartam tokeletes megoldast, mert nem produktiv kornyezetbe szerettem volna felteni, hanem itthonra magamnak, ide pedig jo a 'kicsit jo' megoldas is. Nyilvan a munkahelyemen sokkal igenyesebb lennek, es keresnem a tokeletes megoldast.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Snapshot: Nem igazán jelent poblémát: van egy "kályha" image, amiben a minimálisan szükséges alkalmazásokat telepítettem, a készítéskori frissítésekkel együtt. Erről csinálok egy másolatot fájlszinten, és a másolatot használom tesztelésre, mókára meg kacagásra. Ha összeborul, akkor gyalu, a "kályha" másol, ez befrissít, kipróbál. Ha rendben van, akkor a frissített verzióval felülcsapom a "kályha"-t. Ja, lehet ám két diszket is adni a vmware-es virtuális vashoz, az egyik az OS, a másik meg a data (zenék).

A világba való kitekintést meg szépen le lehet korlátzni, akár a Kerioval, akár más hasonló cuccal. Az meg, hogy milyen hálózatot adsz alá, azt hogyan szűröd a hoston, az megintcsak egyéni ízlés kérdése.

Itt serul meg az, amit fenn mondtatok, hogy nem kell kismillio appot a vmware-ba feltenni. De, kell.

Snapshot: nem vagyok teljesen zoldfulu a vmware cuccok kezelesebe, en is jatszok virtualis gepekkel, tudom, hogy hogy mukodnek ezek a dolgok. Ami a gond, hogy ez a masolgatosdi a leggyorsabb disk mellett is lassabb, mint a wine bottle kicsomizasa, ugyanias a wine bottle kevesebb file-t tartalmaz. Ezen felul a wine-val nem kell szopnom mindenfele tuzfalszoftverek fassagaival, az egyik ezert nem jo, a masik azert, a harmadik zabalja a gepet... mindezt azert, mert windows van a gepemen.
Nem tudom amugy, emberek mit csinaltak akkoriban mikor meg nem volt ennyi tomentelen

virtualizacios progi, hogy futtattak windowsos cuccokat linux alatt? Wine-val nyilvan. De ennyi erovel dobjuk ki a wine-t, a fejlesztoi meg menjenek nyaralni a Kajman szigetekre, mert mar nincs szukseg ra.

Szeretem a virtualizaciot, nem is vagyok ellene. Az egyetlen dolog ami zavar, hogy en egyetlen vagy akar ketto darab applikacio miatt egy komplett windowst feltenni, es azzal is szopni sokallok. De nyilvan mindenkinek egyeni az izlese. Nekem ilyen ferde. Tessek tudomasulvenni.

Koszonom szepen a javaslatokat, az archivum szamara biztos nagyon hasznosak, de a felajanlott megoldassal elni nem kivanok. Pont. Szeretnek ennek a szalnak a vegere erni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A Wine-os cuccod nagyon nem lesz jogtiszta, hiszen kell hozzá olyan dll, ami a Windows része (az SP2 is a Windows része), bár téged ez tudom, nagyon magasról nem érdekel. (kezelésébeN, illetve Wine-nal...). Egyébként nem snapshot-ot, hanem cold backup-ot javasoltam, a snapshot használatában azért van némi rizikó, hogy finoman fogalmazzak...

Ha van jogtiszta XP-m, es onnan szedem, akkor elvben nem lesz jogtiszta. De megmondom oszinten: telleg nem nagyon erdekel. Nyilvan az egesz wine nem egy jogtiszta dolog, amennyiben tamogatja a nativ windowsos dll-ekkel valo lecsereleset a beepitett konyvtaraknak. Innentol... :S

Mindegy, e blognak nem is temaja a jogtisztasag. Ha minden rendesen meg lenne irva linuxra akkor nem kellene ilyen hackokkal szopni. Ez van, elfogadjuk vagy sem. Kulonben is, en csak leirtam, hogy en hogy csinaltam. Hogy mas koveti-e ezt a modszert, avagy sem, az mar nem rajtam all. Nyilvan, aki hozzad hasonloan kenyes a jogtisztasagra, az nem fogja kovetni. Aki olyan mint en, az meg orul, hogy le van ez irva magyarul is.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Egyrészt, ha van jogtiszta Windowsod, akkor nem biztos, hogy nem szabad a dll-jeit használni a Wine-ben. (Nem tudom, hogy az EULA tiltja-e a Windowson kívüli felhasználást.) Másrészt maga a Wine nem törvénytelen attól, hogy lehetővé tesz egy törvénytelen dolgot, és egy Windows dll-t nem tartalmazó Wine mindenképpen jogtiszta.

Csak a legtobb esetben korlatozottan hasznalhato.

Azert azt valljuk be, ez valahol a wine fejlesztoinek hanyagsaga is, mert ha nem jogszeru, nem kellene engedelyezni a windowsos dll-ek hasznalatat (de legalabbis fel kellene hivni a figyelmet a dialogusablakban a tenyre). Teny, hogy a nem tudas nem mentesit, de a jogszerutlenseg elkerulesere elvben tajekoztatasi kotelezettseg van, nem? Erkolcsi kotelezettseg mindenkepp, aztan a jog meg rendelkezik, ahogy akar.

PS: mielott barki elkezd arra hivatkozni, hogy esetleg a readme-ben szerepel ilyesmi: oke, hogy szerepel, nagyon szep dolog, de vajon mennyibol tartott volna egy plusz statikus label-t odabiggyeszteni az amugy is meretes ablakra? Semennyibol. Es akkor az ilyenben az ember tisztan latna.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"nem kellene engedelyezni a windowsos dll-ek hasznalatat"

Nyílt forrású programban nincs értelme nem engedélyezni valamit, hiszen úgyis beleteheti, aki használni akarja. Másrészt valóban illene figyelmeztetniük (szerintem nem kötelességük, a fájlmásolásra alkalmas programokba se kell figyelmeztetést rakni, hogy ha olyan fájlt másolsz vele, amit nincs jogod, az illegális), ha tényleg tiltja a Windows EULA a Windowson kívüli felhasználást.

NA igen. A peldad amugy rossz, mert mig a fajlmasolas soran effektive nem feltetlenul kovetsz el licencsertest azzal, hogy az adott file-t masolod, a windowsos dll-ek beemelesere kulon, erre szakosodott dialogusablak van, ahol ugye priorizalni lehet, hogy mit hasznaljon (native, builtin). De ez mar csak @-oskodas.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Tevedsz, peldaul SP2-be is megvannak ezek a dll-ek, ami termeszetesen NEM teljeserteku oprendszer. Mondjuk persze a jogtisztasag megint ilyen vitatkozasra alkalmat ado dolog, de ebbe nem akarok belemenni. Arrol nem beszelve, hogy attol meg utalhatom a windows-t hogy jogtisztan meg kenyszerulok venni, es hasznalnom is muszaj. Arrol nem beszelve, hogy sokan vannak olyanok, mint en, hogy a windowsnak csak egy minimalis partot adnak, a tobbi linux. Az adatparticio is. A zenek meg nem a win alatt vannak.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.