Love me tender: Magyarország vs. Microsoft

Arra gondoltam, hogy elkéne egy bejegyzés, ahol összegyűjthetnénk a MS közbeszerzésekkel kapcsolatos cikkeket, tudnivalókat, eseményeket és tennivalókat. Ezeket megpróbálhatnánk rendezni esetleg egy értelmes szöveg körítést írni hozzá, amely értelmesen leírja a kialakult helyzetet és nem informatikusok számára is érthetően elmagyarázza van más, jobb út... Mi a véleményetek?

Linkeket ide a hozzászólások közé várok... Vagy ez esetleg lehetne egy kiemelt cikk, feladat a főoldalon, Trey hogyan vélekedsz a témáról?

2005.04.02.
Megállapodást kötött az IHM és a Microsoft a Tisztaszoftver Program folytatásáról (Jogi fórum)

A Tisztaszoftver Program keretében 2008. február 28-ig szóló licencmegállapodást kötött az IHM és a Microsoft. A megállapodás értelmében a köz- és felsőoktatási intézmények számítógépein, a felsőoktatási intézmények oktatói, hallgatói és dolgozói, valamint az általános és középiskolák pedagógusai otthoni számítógépein is jogtisztán használhatók a Microsoft Windows Frissítés (upgrade), valamint a Microsoft Office termékek.
...
Az IHM célja, hogy a Tisztaszoftver Program technológiasemleges legyen, illetve, hogy elősegítse a nyílt forráskódú rendszerek terjedését az oktatásban is. Az IHM, a Miniszterelnöki Hivatal és a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság részvételével munkacsoport alakult azzal a céllal, hogy a nyílt forráskódú rendszerek a központosított közbeszerzés rendszerében hozzáférhetőek legyenek az intézmények számára.

http://www.jogiforum.hu/hirek/12486

2007.07.25.
A versenyhivatal rajtaütött a Microsofton (index.hu)

Az Index információi szerint a Microsoft elleni vizsgálatot egy hazai szoftvercég kezdeményezte. Az Open SKM Agency Kft. azért fordult a hivatalhoz, mert az MS szerintük visszaélt erőfölényével és gyakorlatilag nem engedte be a hazai terjesztőhálózatba a konkurenciát. A kisebb hazai vállalkozás a saját magyarnyelvű irodai szoftvercsomaggal akart megjelenni a hazai piacon, de a terméket a kedvezőbb ár ellenére sem tudták elhelyezni a 99 százalékban az MS által uralt piacon.

http://index.hu/gazdasag/magyar/micgvh070725/

2007.07.26.
A GVH-rajtaütés a Microsoft Magyarországnál (IT Cafe)

A Gazdasági Versenyhivatal honlapján tegnap megjelent közlemény szerint a GVH július 19-én előzetes értesítés nélkül rajtaütést tartott a Microsoft Magyarország Kft.-nél, mert azt „észlelték” – vagyis feltehetően alapos gyanú merült fel –, hogy a vállalat gazdasági erőfölényével visszaélve törvénysértést követ el, s a magyarországi szoftverterjesztőket olyan magatartásra kényszeríti, mely korlátozza a versenyt.

http://itcafe.hu/hir/a_gvh-rajtautes_a_microsoft_magyarorszagnal.html

2008.01.24.
Magyar cégek kifogásolják a Microsoft-nak kedvező állami tendert (Népszabadság)

Három magyar tulajdonban lévő cég kifogásolja a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság - áfa nélkül becsült értéken 25 milliárd forintos - szoftver beszerzési tenderét, közölte Kürti László, az Open SKM Agency Kft. ügyvezetője.

http://nol.hu/budapest/cikk/478793/

2008.01.25.
Magyar cégek kifogásolják a 25 milliárdos központosított szoftver-tendert (prim.hu)

Hangsúlyozta, hogy a Microsoft ugyan a kormányok rendelkezésére bocsátja a szoftver kód említett dokumentációját, de az esetleges fejlesztéseket nehezen lehet megvalósítani, vagy azok egyáltalán nem illeszthetők a Microsoftéhoz. A brit BECTA ügynökség, amely oktatási kommunikációs és technológiai ügyekkel foglalkozik egy nemrégiben készült felmérésében megállapította, hogy az általános iskolák esetében a szoftverekkel kapcsolatos összes költség 75 százalékkal, a középiskolákban pedig minimum 25 százalékkal csökkenthető nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával.

http://hirek.prim.hu/cikk/65371/

2008.01.26.
Hazai "törpék" támadtak az amerikai szoftveróriásra (Népszabadság)

Megtámadják a Miniszterelnöki Hivatal felhívásában megjelent, 25 milliárd forint értékű közbeszerzés kiírását azok a nyílt forráskódon alapuló szoftvertermékeket forgalmazó cégek, amelyek szerint a kiírás "kifejezetten egy amerikai informatikai cég monopolhelyzetének megszilárdítását célozza meg a következő évekre a közigazgatásban és a közoktatásban".

http://nol.hu/budapest/cikk/478997/

2008.05.19.
Steve Ballmer jelentette be az IT-szakemberképzés előmozdításáért létrehozott TITAN programot (hwsw.hu)

Ballmer miatt csúszik a per?
A köztársasági elnökhöz és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz intézett nyílt levelet a nyílt forrású szoftverek mellett harcoló három hazai cég, akik azt sérelmezik, hogy a Fővárosi Biróság által a mai napra, tehát Steve Ballmer látogatásának időpontjára kitűzött, a 25 milliárdos Microsoft szoftverbeszerzési tenderrel kapcsolatos tárgyalást a bíró "egyéb hivatalos elfoglaltsága" miatt elnapolták. Az Open SKM Agency Kft., Multiráció Kft. és ULX Kft. véleménye szerint a Fövárosi Biróság a tárgyalás idöpontjának kitűzésekor, majd elhalasztásakor egyaránt törvényt sértett. A tárgyalást egyébként július 7-ére halasztották.

http://www.hwsw.hu/hirek/36064/microsoft_titan_informatika_piac_szakemb…

2008.05.19.
A tárgyalás elnapolva, jöhet a szoftvergyártó óriás? (mno.hu)

Elnapolták azt a bírósági tárgyalást, melyet a Gazdasági Versenyhivatal indított a kormány szoftvervásárlásával kapcsolatosan. A tender eredménye az egyik legismertebb multinacionális vállalat monopóliumának hosszú távú fenntartását jelenti Magyarországon – a nyílt forráskódú szoftverek forgalmazói szerint. A 2008. május 19-re kitűzött első tárgyalást az illetékes bíró egyéb hivatalos elfoglaltságára hivatkozva elnapolta. Különös egybeesésként e napon érkezik hazánkba hivatalos látogatásra a Microsoft vezérigazgatója. A nyílt szoftverek képviselői levélben fordulnak a köztársasági elnökhöz és az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak az utolsó pillanatban sikerült meghosszabbítania a Microsofttal a licencszerződést – írta március végén a Magyar Nemzet. A szerződés révén 2009. február 28-ig biztosítva lesz a hazai köz- és felsőoktatásban a jogtiszta szoftverek használata. A 2005 márciusában aláírt, három évre szóló, 5,2 milliárd forintos szoftverhasználati szerződést az azóta megszűnt Informatikai és Hírközlési Minisztérium kötötte, hogy az iskolákban a tanulók legálisan használhassák a szoftveróriás termékeit. Annak ellenére, hogy a szerződés lejártának időpontja (2008. február 28.) ismert volt, a megállapodás megkötését előbb egy hónappal elhalasztották – addig ideiglenesen engedélyezte a szoftvercég a licencengedélyek meghosszabbítását –, majd az utolsó pillanatban született meg a megegyezés. A közbeszerzés ellen bírósághoz fordult a Gazdasági Versenyhivatal.

http://www.mno.hu/portal/561023

2008.06.03
Magyar szoftvercégek tesznek panaszt (Origo)

Panasszal fordul az Európai Bizottság versenypolitikai biztosához három magyar tulajdonban álló, nyílt szabványú szoftvertermékeket forgamazó vállalat egy 25 milliárdos szoftver közbeszerzés miatt.

http://www.origo.hu/uzletinegyed/ceg/20080603-open-skm-multiracio-kft-u…

2008.06.03.
A Microsoft monopóliumát az állam is védi? (Privát Bankár)

"A szövegben 1631 alkalommal szerepel a Microsoft megnevezés, ami már önmagában is törvényellenes, mert egy ilyen pályázat nem nevesíthet terméket" - mondta Kürti László. A társaságok álláspontja szerint a pályázat versenykorlátozó, mert gátolja az úgynevezett nyílt forráskodú szoftverek felhasználásának esélyegyelnlőségét az oktatásban és a közigazgatásban.

Az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított, mert a pályázat szövegét nem találta összeegyeztethetőnek a hatályos közbeszerzési törvénnyel. A Közbeszerzési Döntőbíróság mint elsőfokú hatóság februárban helybenhagyta a kiírást. A GVH fellebbezett a határozat ellen. A Fővárosi Bíróság először május 19-re tűzte ki a tárgyalás napját, majd július 7-re halasztotta. A három cég szerint mindkét lépés jogellenes, mert a közbeszerzéssel kapcsolatos ügyek tárgyalását sürgősséggel, harminc napon belül meg kell kezdeni.

http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=23998

Hozzászólások

Előbb nézzük meg, hogy mi jön össze belőle ide.

--
trey @ gépház

2008.05.27.
Játék: dobáld meg te is Steve Ballmert (HUP)

Nem könnyű vezérigazgatónak lenni. Kiváltképp ha a céged a Microsoft. Nemrég tojással dobálta meg Steve Ballmert egy mérges jelenlevő a hallgatóságból az egyik magyar egyetemen. Steve jó reflexekkel tért ki a támadás elől, lebújt az asztal mögé.

Tiszta, szabad, "magyar" szoftvert mindenkinek ;)

Ha egy kis esze lenne a jelenleg hatalmon lévő politikusainknak, már egy ismeretlen fejlesztő cég által "fejlesztett" linuxot - valójában egy négy-öt fájllal "derivánssá" tett Ubuntut - használnánk a közigazgatásban, oktatásban stb. Mert pénzmosásra is jobb a Linux. Így kéne népszerűsíteni, divatba jönne.
--
the tide is turning

Egy kedves ismerosommel (aki a kozepiskolai informatika oktatasban egy erosen erintett es felelos feladatokat ellato, praktizalo tanar) zajlott le a kovetkezo levelvaltas:

----------------8<-----------------
Szia!

Olvasd el a kommenteket is, van benne jo erv.
http://www.sg.hu/cikkek/60424/honlapon_magyarazkodik_a_tojasdobalo

Orulok, hogy a **** (iskolaban, ahol tanit) legalabb oprendszerbol tanulnak mast a diakok.

Eleg sokmindenbe beleer a kezed az orszagos informatikaoktatast
illetoleg -> buzditanalak, hogy osztonozd a mas teruleten is tanitsunk
mast torekvest!

Udv,
--
73, DX: PeZo /HG7WAP/ :)
----------------8<-----------------

----------------8<-----------------
Szia!

Nem teljesen értem, hogy most mit vársz tőlem. A tavalyi érettségi adatok alapján országosan 25-en választották a linux-ot az emelt szintű érettségin. Az idei adatokat nem tudom, de nem hinném, hogy nőtt volna ez a szám? Miért nem linux alatt akarnak vizsgázni? Miért nem linux alatt oktatnak a kollágák? Akkor elmondanám erről a véleményemet. A linux ingyenes. Ha nincs MS termékre pénz, akkor jó néhányan inkább linuxon oktatnának, mint hogy illegális termékeket használjanak. Erre megjelent a tisztaszoftver program. Ennek keretében az ország összes középiskolájában legalizálták az MS termékeket. Ennek az ára jelentősen kevesebb, mint amennyiért legalizálni lehetne iskolánként azokat az MS cuccokat, amiket illegálisan használtak. Amikor megjelent a tisztaszoftver licenc, többen, akik korábban OOo-n tanítottak áttértek az MS Office oktatására. Miért? Kötelezte erre őket valaki? Divat és sikk utálni az MS-t. Mindemellett pedig ha szarabb termékei lennének, mint az ingyenesnek nevezett linux és az OOo, akkor nem ezt választanák akkor, amikor az iskolai oktatók oldaláról ingyenesnek látszik mindkét lehetőség?

A cikkhez kapcsolódva valaki feltette a kérdést, hogy mit nem tud megcsinálni egy titkárnő OOo-val, amire szüksége van. A helyzet az, hogy 10 évvel ezelőtt ez a kérdés a mai OOo-val teljesen jogos lett volna. De akkor, amikor az Európai Unió (aki egyébként szívfájdalom nélkül euro százmiiliókra büntetgeti az MS-t) az unió felemelkedése érdekében iszonyatos erőfeszítéseket tesz a csoportmunkamódszerek terjesztéséért, egy titkárnőnek nem csak egy szöveget kell megszerkesztenie, és egy táblázatot kell kitöltés után kinyomtatni. Ma egy titkárnőnek (feltéve, ha nem egy múlt századi módszerekkel dolgozó cégnél van) ismernie kell a csoportmunkát támogató szoftvereket, mert az egészen komoly (mérhető) hatékonyságnövelést eredményez. Nem ismerem a linuxos világot eléggé, ezért kérlek segíts! Melyik az a linuxos/ingyenes program, ami támogatja a dokumentumok csoportmunkában való kezelését.
És ezek után, ha úgy tűnik nagyon elfogult vagyok az MS irányában, akkor fontos adalékként azért megemlíteném, hogy az informatika érettségihez készített linux disztribóciók nélkülem nem jöttek volna létre. Fontosnak tartom az alternatívák jelenlétének biztosítását, de ha mindenféle szoftver elérhető, akkor valószínűleg az fog elterjedni, ami több szempontból jobb, mint a másik. Valószínűleg ebben a marketingnek is nagy jelentősége van, de szerintem jó marketinggel a szart nem lehet sikeresebben eladni, mint a gyámántot ingyen marketing nélkül.

Tehát nem tudom, hogy mit tehetnék azon kívül, hogy megpróbálom biztosítani a választás lehetőségét.

Üdv:
----------------8<-----------------