Solaris tanulas

Sziasztok,

Eddig is erdekelt a Solaris, de igazabol most, hogy megvettek SUN -ek mysql ab-t, eljott az ido. Mondhatni a unix architechtura nem all tolem tavol, bar az expert meg eros kifejezes lenne. Ezert a kerdesem az lenne, hogy ha szeretnem megtanulni solaris 10-et jelenleg is massziv linux server uzemeltetokent, hogy alljak neki?
Honnan juthatnek hozza a tudashoz ami az atallashoz kell?

Elore is thnx.

--
drk

Hozzászólások

Gondolom a gyakorláshoz nem szeretnél azonnal egy UltraSPARC-ot venni (bár használtan már fillérekért hozzájuthatsz, akár itt a fórumban is), így érdemes az első lépéseket akár egy vmware-ben megtenni.

Gyorsabb út:

1.) Letöltöd a Solaris x86/x64 telepítőjét a Sun-tól.
2.) Nekiállsz telepíteni egy PC-n vagy vmware-ben
3.) Ha elakadsz, akkor felkeresed a docs.sun.com oldalt (ott minden megvan a kezdetekhez), feliratkozol a Solaris listákra, fórumokra, olvasgatod a BigAdmin-t
4.) Google, Google, Google

Másik út:

1.) Keresel egy tanfolyamot, ahol ilyesmivel foglalkoznak és beiratkozol (a Sun néha indít ilyet, itt is meg szokta "hirdetni")

Én annak idején az első utat választottam. Akkor még sokkal nehezebb volt ez, mert nem volt az egész ennyire nyitott, de már akkor is járható út volt. Az más kérdés, hogy én közben letértem arról az útról különböző okok miatt, de egy szintig önképzéssel el lehet jutni. Utána, ha az alapok megvannak és hajlandóság is van, akkor már csak úgy tudsz továbblépni, hogy elmész spec. oktatásokra, vagy elhelyezkedsz olyan cégnél, ahol használnak Sun vasakat, Solaris-t. Nyilván, hiszen nem hiszem, hogy otthonra mondjuk beruháznál egy SAN-ba, vagy valami komolyabb cejgbe.

--
trey @ gépház

Thnx a gyors valaszt.

znurlg doksira mutato linkje meg is adta a kezdo lokest.

Egyebkent tenyleg ugy merlegeltem elsore egy UltraSPARC sok lenne, ezert gyorsan letoltottem egy vmware-t es mar installaltam is a regisztracio fejeben megszerezheto Solaris10-et.
Telepites megvolt. Egy reszet nemertettem a dolognak ezert lesz ujra telepites, de igazsag szerint hajtott a turelmetlenseg. Felment a rendszer csodalkozas gyonyorkodes es ami csak kell a szep javas desktopra majd elovarazsoltam a terminalt es megallapitottam, hogy bizony ide tanulni kell. :))

Meg is neztem a doksit aminek a cime "whats new in solaris 10" es bizony az elso oldal utan amuldozok mondvan, hogy "aham.. igy kezdodik egy enterprise class rendszer...".

Szoval egyenlore nagy a love es remelem hamarosan uzembe allithatom elso Solaris rendszerem a gyorstalpalo "felkeszulok alapszinten a problemakat pedig megoldom amikor elojonnek" tanfolyamomon keresztul ;)

Thnx meg1x a helpet es a tanacsokat!

--
drk

Én is épp most ismerkedem vele... nekem elég nagy falat, de nem adom fel, ezeket találtam egyebek között:
ebben a blogban több cikk is van,
ami talán az egyik legjobb: áttérés RHEL-ről...

még tetszett nekem:
http://opensolaris.org/os/community/documentation/newbie_faq/
http://www.genunix.org/wiki/index.php/OpenSolaris_New_User_FAQ
http://everythingsolaris.org/
http://opensolaris.org/os/community/documentation/ (itt csomó jó link van)
és ez a pdf tananyag

ha megrendeled az Opensolaris Starter Kit-et akkor küldenek vele dokumentációt is azt mondják...

mondjuk neked biztos jobban fog menni, mert én még masszív linux server üzemeltető se vagyok, de talán egyszer még leszek :-)

-----------------------------
Debian Etch desktop
Ubuntu Gutsy server

Mindenkeppen regisztralj a sunsolve.sun.com -on, onnan erheted el a bigadmin-t es handbook-ot is, toltheted le a patch-eket, stb...

A doksira visszaterve, a http://www.sun.com/software/solaris/get.jsp utan a sunsolve-os accountoddal lepj be es ott majd lesz alul a teljes dokumentacio iso, igazabol ugyanaz az mint a http://docs.sun.com/app/docs/prod/solaris.10 csak egy helyen es egy ket aprosag meg benne van.

-- Soha ne vitatkozz idiotakkal! Lesulyedsz az O szintjukre es legyoznek a rutinjukkal !!! --

??

http://www.sun.com/software/solaris/get.jsp#download

ezen a link-en "Free Solaris 10 8/07 download" Get It Now, ezutan kell belepni es ott szepen vegigmesz nehany kerdesen majd a letoltes oldalon ott lesz legalul: Solaris 10 8/07 Documentation DVD, English -> sol-10-u4-doc-ga-dvd-iso.zip

-- Soha ne vitatkozz idiotakkal! Lesulyedsz az O szintjukre es legyoznek a rutinjukkal !!! --

Néhány tipp az induláshoz.

A telepítésnél a component választó egy ******, ha valami kimarad, de nem tudod hogy mi a csomag neve, akkor a bemountolt CD-n a Solaris_10/Product (vagy valami ilyesmi) folderben :

# grep "liblofasz.so" */pkgmap

megmondja, hogy miben van. Utana pkgadd -d SUNWarc (ha pl. az a pkg neve).

Valaszthatod a konnyebb utat es indulhatsz full installal, de igazabol a core distribution-hoz nem kell sok mindent hozzatenni (compiler, developer tool-ok, zones, gnu common, stb).

A linker es egyeb forditasi eszkozok a /usr/ccs/bin -ben vannak. Az /usr/sfw ala kerul pedig a gcc, meg egyeb gnu-s dolgok. Celszeru ezeket a path-ba felvenni, ugy, hogy a ccs valahol elol legyen, ha forditani akarsz valamit.

A gnu grep neve ggrep, a gnu tar neve gtar, stb.

A blastwave.org -on van egy remek repository, de en nem ajanlom, hogy innen oldj meg minden igenyt. Ha hianyzik egy screen, vagy valami, az mehet, de ne innen hasznald pl. a szerver alkalmazasokat. Kiveve, ha valami egyszerubb dolog.

Ajanlom a CoolStack -et (http://cooltools.sunsource.net/coolstack/). Ott a forras pkg is, ha valamit ujra kellene forditani. A forditashoz ugy altalaban nem kell semmi extra komponens, ha a tool-ok fel lettek telepitve. Ha van valami library, ami nem standard, mashonnan szarmazik, stb (akar csw) akkor igy szoktunk ./configure-alni :

# LDFLAGS="-R/custom/libek/helye -L/custom/libek/helye" ./configure --prefix=/opt/mystuff (valami)

Ezzel merhetetlen szivastol kimelve meg magad a kesobbiekben.

Ami neked mindenkepp kelleni fog, az a SMF ismerete, de az nagyon.
Pl. ha nem secure by default telepitest valasztasz es le akarod tiltani a syslogd udp portot:

svccfg system-log setprop config/log_from_remote=false

Es nem mindenfele /etc fileokban turkalas, ezert fontos tudni, hogy vannak ilyenek.

Egy coolstack AMP szerver beuzemelese zonakkal a telepites vegetol szamitva kb. 5 perc, egy zona 7MB helyet igenyel (+ a felhasznaloi adatok). Ha ezt ZFS-en teszed, mar jo uton vagy :)

A netstat egy core installal es a coolstack telepitese utan igy nez ki:

# netstat -na

TCP: IPv4
Local Address Remote Address Swind Send-Q Rwind Recv-Q State
-------------------- -------------------- ----- ------ ----- ------ -----------
*.80 *.* 0 0 49152 0 LISTEN
127.0.0.1.25 *.* 0 0 49152 0 LISTEN
127.0.0.1.587 *.* 0 0 49152 0 LISTEN

Active UNIX domain sockets
Address Type Vnode Conn Local Addr Remote Addr
ffffffff830bc8f0 stream-ord ffffffff95740a40 0000000 /tmp/mysql.sock

#

ezt csak azoknak mondom, akik szerint a solaris meg mindig bloatware. (az MTA-t kulon raktam hozza)

A komolyabb dolgokhoz persze komolyabb hardver is kell, nem erdemes azt nezni hogy esetleg egy AMP stack x perccel tovabb tart megcsinalni, mint egy apt-get install apacs, hanem nezd azt hogy ha zonak kellenek, multipath i/o, nagy rendelkezesre allas, akkor az mind keznel van.

Jó kis összefoglaló.

Egy kis kiegészítés:

Igaz, hogy létezik a /etc/inetd.conf, de semmit nem befolyásol a tartalma. Ez elég rendesen meg tudja vezetni a linuxos múltal rendelkező, Solaris tanulót.
Ha hozzá adsz bármit, akkor az inetconv parancs beimportálja SMF alá.
Amik régen inetd-ből futottak, azokat az inetadm paranccsal (is) lehet piszkálni.

Én is kiemelném, hogy az SMF kötelező "tananyag".

Nos eltelt azota 1 ujabb nap.. haaat :D alakul a tanulas de egyenlore felve. Nagyon koszonom a helpet mostmar legalabb kb. ertem mirol van szo ;)

a blastwave repo elsore finoman szolva is megmentette (meg) halando debianos lelkem :D

Az smf meg nemtudom mi de erzem hogy elsore nem fogom szeretni ;) Viszont tudni igen :D

allatira tetszik meg mindig.. Azon gondolkozom, hogy "kisebb" rendszerek ala is megeri felrakni? Ugyertem mondjuk van egy serverem amin hostingolok nehany weboldalt egy kis mysql-el. Ugye egy debian vagy akarmi kepes kiszolgalni nincs para belole.
Ilyen korulmenyek kozt hogy dolgozik egy solaris?

--
drk

Az smf sok mindenre jó. Szolgáltatások leállítására és elindítására, hibakeresésre, stb... És tuti, hogy szeretni fogod ha megtanulod a használatát.
pár parancs:
svcs -a -az összes szolgáltatást megmutatja.
svcs -a |grep online - csak a futó szolgáltatásokat.
svcadm enable/disable apache2 - elindítja vagy leállítja az apache-t.
svcs -l apache2 - pár dolgot kiiír az apache-ról(függőségek, log helye, stb).

Akkor hamarosan kifogom probalni a kis hosting serveren ahogy vmware-ben tudtunk egymassal boldogulni thnx.

Az svcs es az smf -et mar elkezdtem tanulni.. ahogy sejtetem, elsore idegen viszont tetszik csak meg nem hangolodott ra a gondolkodasom :)
De baromi szimpatikus.. Igaz, hogy most sikerult kinyirnom a bootolast a beepitett softwareupdattel, de ez megint csak az en hibam lesz. Mindenesetre nagyon nagyon joo a dolog.

A skalazhatosag es a zonak meg tavol vannak, de eleg jo az elkepzeles, hogy ezt "beepitve" meglehet tenni.

A ZFS performance mutatoi erdekelnek meg nagyon. Mert ha a zonakkal a zfs-el es egy "olcsobb" 1unitos sun serverben gondolkodok. 300e -bol van egy iszonyuan brutalis adatbazis serverem. Ami ugye azert fontos jelen esetben, mert ha ez igaz, mire kepes 2 es meg nem is gondoltam a sun clusteringre ? :D
Valamint ugye ott van a "zart-felhasznaloi-korrel-rendelkezo" ftp serverek es ennek a kulonbozo fajtai (remelem mindenki erti), ahol megintcsak nagyon sokat szamithat a ZFS -el kapcsolatos I/O megoldasok eredmenyes ervenyesitese. Persze ez inkabb a hobby mint szakmai orientaltsag viszont remekul lehet az ilyen rendszereken gyakorolni, hogy mivan ha borul a filerendszer illetve nehany rendszer halal utan az ember mar siman kozli a sajat usereivel is fapofaval, hogy bizony ami "ITT" volt azt buktad, remelem nem volt fontos.. :D

--
drk

A 300 ezres 1 unitos szerver mitől "iszonyúan brutális" ? :)

A "zárt ftp szerverekkel" az alapvető probléma, hogy hulladék hardverrel dolgoznak, azon meg nem teljesen mindegy? Megmondom neked, mennyit tud a Thumper, 950 MB (azaz megabájt) / sec -et 1000 párhuzamos letöltésnél, ha van infrastruktúrád, amivel kihúzol ennyit. De a "szokásos" hardveren csak szívni fogsz vele, a "ZFS loves cheap disks" -et nem úgy kell érteni, hogy szereti az asus lapba beleerőszakolt N db SATA vezérlőt, ahol az egész egy házi flexelésű nyitott házból lóg ki, az 50 db diszk fele a gép mellett a földön van és az egészet 4 db tápegység látja el, na nem azért mert 2N+1, hanem 4 desktop táp, mindegyik más alkatrészekre dugva :)

"Azon gondolkozom, hogy "kisebb" rendszerek ala is megeri felrakni?"

Pont hogy oda érdemes igazán! A zónákba telepített szolgáltatások optimális erőforrás kihasználást, stabilitást, biztonságot, és még sokmindent garantálnak.

Gondolj bele hogy van 1db géped, és a te példádnál maradva az egyik zónába telepítesz egy adatbázist pl. MySQL, a másikban fut egy Apache, a harmadikban meg egy MTA. Mindezek none-global zónák, és mindössze egyetlen OS fut a gépen. Ha ugyan ezt akarod megcsinálni a debianon virtualizációval, akkor gyakorlatilag 4 OS-t kell futtatnod a vason a szolgáltatásokon kívűl pluszban.
A zónákat ugyan úgy skálázhatod cpu időre, memóriára használatra, disk használatra stb. mint a vps-t.

"Ilyen korulmenyek kozt hogy dolgozik egy solaris?"

Tapasztalatom szerint jobban teljesít, mint egy linuxos rendszer.

Koszonom mindenki valaszat, hihetetlen ertekesek es valoban minel tobbet olvasok (mostmar elfelejtettem azt amit feltelepitettem elsore), annal inkabb erzem, hogy meg par napig nem kell hozzanyulnom a telepito cd-khez eloszor tanulas. Ugyerzem nagyon megeri, mert ez egy csodas baratsag kezdete. Nem csak a nagy rendelkezesre allas, de security es persze ugytunik egy-egy adott celfeladatnal nagysagrendekkel komolyabb performance-ert nagyon megeri, de ezekrol majd ha sikerult osszerakni ;)

BigThxn meg1x.

--
drk

"Ugyerzem nagyon megeri, mert ez egy csodas baratsag kezdete."

Nekem az első barátom a 4.0.2 volt úgy '89 felé az első 386-os gépemen; aztán hosszabb ideig az 5.2-től 5.7-ig felebarátom volt mert Linuxal volt kénytelen megosztani privát gépemet; aztán az 5.8-nál nagyon összevesztem vele, de az 5.10 -től ismét egyedül lakik a vinyómon. :)

A '90-ben sikerült kölcsönkapnom egy ilyen gépet, ezen ha jól emlékszem már X GUI volt. Ezután operáltam fel egy főiskolai 386-osra a SunOS-t először, az ellopott installlemezekről (ekkor még földi halandó nem tudta megfizetni a SunOS-t, nem is tudom hogy nekünk minek volt meg amikor, hiszen a gépet OS-el kaptuk meg). A főiskola legjobb gépe volt a 386-os amire feleszkábáltam. A legtöbb kliens még propper 16-os volt, meg egy halom 8086-os XT. Az SW-k 99%-a is illegális volt, nálunk illegális dos-ok mentek a laborokban.
Aztán 93-ban már ilyenen használtam az X-et :) Ebben már 45MHz-es Supersparc ketyegett.

Én - igaz csak jóval később :)) - egy SparcStation LX-en kezdtem az ismerkedést.
Ott tanultam meg az ls, man, meg még néhány alap parancs használatát. ;)
Mikor szegény eltávozott az örök bitmezőkre (2002 aug23-25 körül), akkor jött a feladat, hogy "kéne valami helyette". Ez a kis LX ment piszkálás nélkül évekig, úgyhogy abból nem nagyon tudtam okulni.
Viszont utána...!
Úgyhogy élesben a 9-es óta nyomom, abból viszont mindjárt az első verzió megvan, méghozzá dobozosan! :)
Aki meg annak idején összehekkelte az ős-sslx-et (Sun Sparcstation LX) (az utódjának a mai napig sslx a hostneve :)), most a Sun-nál melóz. Jó neki... :)

Csak hogy valamit érdemben is hozzászóljak:
nem említettétek eddig a solarisx86 listát a yahoo groups-on!
Tömve van @sun.com-os emberekkel, és segítenek ők is, meg a többiek is. Jó hely!

/me 2 Solarist is gyötör Desktopon: SXCE + S10U4. A Compizt, meg a frissebb gnómot jobban szeretem, a S10U4 meg nem áll olyan könnyen fejre... ;))
Ja igen: ilyenformán a linux kimaradt az életemből. Ha leültetnek elé, elboldogulok, de a Solarist nagyon mexokatm, jól kézreáll.
...mostmár... ;)

<-------
You can't grep on dead trees.

Mondjuk én is csak azért asszociáltam, mert pont a beírás előtt fejeztem be a Macskajaj című alapmű 128. ismételt megtekintését. Hiába, nem tudom megunni :D

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Hello!
Én egy Solaris 10-en (több zónával) tanulgatok SunUL, 2 zóna adminjoggal, saját gépen meg Linux (debian és frugalware), szóval néha nagy a kavarodás a fejemben a kettő között. Linux után kicsit más lesz azért, hogy folyamatosan CSW-kkel kell játszani és a pkg-get is megér egy misét :)
Hobbinak jó.
Leírásokat a sun.com/bigadmin oldalról érdemes olvasni.

Ha valaki Sparc-on akar Solaris-t tanulni, annak tudok kínálni két SparcClassic-ot igen olcsón. Ezeken kiválóan elmegy a Solaris (jelenleg 8-as), van grafikus felület, talán még web serverként is elketyegnek. Van hozzájuk SCSI CD-drive. És kicsik!!!

http://sunstuff.org/hardware/systems/sun4/sun4m/SPARCstationClassic/

Nekem is van ultra 10-es, Sol 10 nagyon jól megy rajta. Tanulásra U10-nagyon jó, és mivel 1GB ram rakható bele még "komolyabb" dolgokra is jó.

Sparc Classic-ra viszont sajnos nem megy fel a 10-es. Már csak azért sem, mert 96Mb a sparc classic max. memóriája, a Sol 10 128Mb alatt el sem indul. (x86-on min. 256Mb a kötelező)

azt meg hozza tennem, hogy prima dolog sparc-on gyakorlatozni, csak hat en azt hiszem a sparc mar halott platform, még a niagaraval (meg majd a rock-kal) doglodik egy kicsit, hatha csoda tortenik kozben. ez persze csak az en velemenyem (de azt talan vita nelkul kijelenthetjuk, hogy desktop-on a SPARC halott, a SUN is per pillanat csak server fronton probalkozik komolyan).

- Use the Source Luke ! -

Miért lenne a SPARC halott? A Sun is és a Fujitsu/Siemens is szépen keres rajta. OpenSPARC viszont egy nyitott architektúra és ultra modern, persze ne asztalra szánták, de a CoolThreads technológia által biztosított előnyök nagyon is fontosak amikor datacentereket építünk. A Rock szintén sok jó dolgot tartalmaz (pl. Hardware Transactional Memory, Hardware Scout, stb.), és ezek a dolgok a nagy teljesítményű szervereknél és főleg a HPC kategóriában jelentőséget jelentenek. Senki sem mondta, hogy a SPARC a világot akarja elfoglalni, de szép kis piacot mondhat magának most is és a jövőben is. A fejlesztések elég garanciát jelentenek a fennmaradásra és lassú de biztos bővülésre is, a nyitott architektúra viszont nagyon is jó. Ja és SPARC desktopon soha nem volt, munkaállomásokon igen de csak addig még a PC nem lett elég erőss, hogy felváltsa. Serverek esetén és főleg szerverfarmok esetén már nem csak a teljesítmény az ami fontos (persze a SPARC teljesítménye kitűnő), de a fogyasztás, a párhuzamosság, a memória komunikáció, a térfoglalás és még hasonló dolgok döntenek. És persze még valami, a felgyülemlett Solaris rendszergazda tudás az ami a SPARC-nak előnyt ad sok esetben a Linux-hoz képest is a Windowsról nem is beszélve. Megvan a helye a SPARC-nak és szegényebb lenne a világ ha kihalna.

:o Ez most konkretan csak a installer kivansaga, es utana esetleg lecsokkentheto, vagy telleg ekkorat ker? Alapvetoen en vmware-ben szoktam ilyesmit tolni, de ha nem epp telepitek, vagy bevallottan nagy ramigenyu szolgaltatassal jaccok, akkor nem szeretek 128-nal tobb ramot adni a gepnek, mert 1g soknak sok, de nem vegtelen.

Sziasztok!

Már hetek óra szenvedek ezzel az oprendszerrel, ha valamit sikerül nagy nehezen megoldanom, akkor tuti hogy egy másik hibába ütközök, amivel megint napokig szenvedek. Hiába keresgélek egy-egy problémára megoldást a neten, általában nem találok rá megoldást.

A kérésem az lenne, ha valaki ért a solaris-hoz és van egy kis ideje, hogy MSN-en vagy más csatornán segítsen egy-két feladat megoldásában, az kérem jelezze. Csak egy szimpla NAS-t szeretnék összedobni (CIFS, iSCSI, Kerberos, LDAP, ZFS), aki ért hozzá annak tényleg pár perc lenne elmagyaráznia.

A segítséget előre is köszönöm!

Sewastok!

Elso, botladozo lepeseimet teszem az OS megismeresenek rogos utjan es sikerult szinte a legelejen elakadnom. Elso korben teljes telepitest csinaltam, majd az SMC-vel kezdtem el usereket, role-okat felvenni. Masodik korben ugyanezt probaltam, csak parancssoros modon. A userekkel nem is volt gond, azonban a jogkorok kozott ( prof_attr ) nem talaltam a "Primary Administratort", amit minden doksi emleget. Ezt a jogkort az SMC hozza letre elso indulasnal? Van valami modja, hogy ezt csak parancssoros rendszer eseten letrehozzam? Atnyalaztam a vonatkozo man-okat, de nem talaltam semmit. Persze nem kizart, hogy valami elkerulte a figyelmemet.