Az SFLC GPL sértési pert indított a Verizon ellen

Címkék

A Software Freedom Law Center (SFLC) elindította negyedik GPL sértési perét az Egyesült Államokban. A szervezet ismét a Busybox két fő fejlesztőjének érdekeit képviseli a keresetben. Az alperes ezúttal az amerikai illetőségű, szélessávú internet és telekommunikációs szolgáltatócég, a Verizon Communications.

A Verzion portfóliójában található a FiOS névre hallgató, fiber optikán érkező internetes és televíziós szolgáltatás. A cég a szolgáltatásra előfizetőknek Actiontec MI424WR wireless router-t biztosít. A router-ben megtalálható a GPL licenc alatt terjesztett Busybox szoftver, így a Verizon köteles annak forráskódját átadni a router-t átvevőknek. A vád szerint a Verizon annak ellenére folytatja a Busybox illegális, forrás nélküli terjesztését, hogy az SFLC felvette vele a kapcsolatot.

Az SFLC ezen kívül három esetben indított GPL sértési pert az Egyesült Államokban. Az alperesek a Monsoon Multimedia, a High Gain Antennas és az Xterasys Corporation voltak. Az első esetben az SFLC peren kívül megegyezett a Monsoon Multimedia-val, ami azon kívül, hogy rendezte a jogi oldalát a dolognak, kártérítést is fizetett az érintetteknek.

Bővebben itt.

Hozzászólások

Azért az elég gáz, hogy a Verizon is GPL-t sért. Egy ekkora cégnek gondolom van elég jogásza, hogy nem lenne szabad egy ilyenbe belefutniuk.

FUD :)

Meg akarják félemlíteni a világot, hogy a GPL-nek van jogi ereje.

És ez így jó.

Eddig csak volt egy GPL licenc, de nem volt olyan érdekképviselet, ami erőt adjon neki.
Eddig mindenki a saját oldaláról használta ki a licencet. Volt, aki szabaddá tette a programját, hogy mások fejlesszenek rajta, és így másoknak jobb legyen. Volt, aki ezt kihasználta, és a módosítást nem tette viszont szabaddá.

Remélem, hogy néhány nagyobb visszhangú per után elkezdik komolyan venni a GPL-t mint licencet, és nem csak mint egyfajta filozófiára tekintenek rá.

Elképzelem a mostani helyzetet:
alkalmazott: te főnök, van itt ez a gadget, amit a userhez telepítenénk. Mi legyen benne? Összerakom egy délután GPL-es szoftverekből, tudod ilyet használunk a szervereinken is, ingyen van, vagy vegyünk rá xyz-t?
főnök: tegyél rá olyan, hogy is hívják, szabad szoftvert, hallottam már a krikett klubban is, hogy mennyit lehet vele spórolni

Sok-sok sikeres SFLC per után:
alkalmazott: te főnök, van itt ez a gadget, amit a userhez telepítenénk. Mi legyen benne? Összerakom egy délután GPL-es szoftverekből, tudod ilyet használunk a szervereinken is, ingyen van, vagy vegyünk rá xyz-t?
főnök: OMG, GPL-es szoftvert használunk a szervereinken? Azzal a Verizon is megszívta! B+, ki vagy rúgva, a kártérítési pert a nyakadba varrom, semmi közöm az egészhez!
/alkalmazott ijedten el, okostelefonjában máris google://olcsó ügyvédek pörög/
főnök: /hangosan, ingerülten, telefonba/ Gizike, hívja a boardot, azonnal tájékoztatom őket a krízishelyzetről, szükségünk lesz még hatszázmillió capexre, hogy kipucoljuk ezt a GPL szart a gépeinkről.
főnök: /magában/ a kurva életbe, hová tettem annak a sales-esnek a számát, akivel múltkor golfoztam és xyz-re 50% diszkontot ajánlott, ha az összes szerverünkre azt vesszük?

Na és miért lenne olyan nehéz kirakni a forrást, vagy ilyesmi? Szerintem mindenkinek el kell döntenie az elején, hogy megéri-e vállalni a kockázatot. Én nem vagyol egy GPL-fan, de a licencet tiszteletben kell tartani.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Egyetértek veled, de ha ezt kérdezed nem értetted meg a lényeget. Ennek a tűzzel-vassal GPL témának van/lehet egy olyan (ki-ki döntse el, hogy pozitív, vagy negatív) oldala is, hogy bizonyos döntéshozói körökbe csak a perek híre jut el és ez adott esetben (nem megfelelő tájékozottság mellett) hátrányos lehet az nagy linugz terjedésére.

Szerintem ez nem igy lesz.

Ha mastol vennenek szoftvert, annak is van egy szerzodese, hogy mikent lehet felhasznalni. Csak arra fognak rajonni, hogy ezt GPL eseten is el kell olvasni es be kell tartani. Abban egyetertunk, hogy jelenleg inkabb a hanyagsag az oka annak, hogy nem adjak ki a forrast, mintsem hogy nagy ipari titkok lennenek a valtoztatasokban. Ahol tenyleg NDA, stb miatt nem adhatnak ki kodot (WIFI eszkozok, audio/video kodekek, stb), ott pedig a gyartok egy resze (szerintem) el fog kezdeni trukkozni binary-only modulokkal, a linux VM-ben valo futtatasaval meg hasonlokkal (amik ellen valoszinuleg mar csak a GPL3 "ved")

Ezt szerintem be fogják bukni, mivel ezért az Actiontec gyártóját kellene beperelni, nem a Verizont. A Verizonnak semmi köze hozzá, hogy milyen firmware fut az eszközön. Mintha a bármelyik nagy áruházt perelnéd, mert az általuk forgalmazott DVD felvevő mondjuk olyan szoftvert futtat, amelyik GPL-es és nem adják a forráskódot. (Honnét is tudnák adni, mikor nem ők gyártják a DVD felvevőt?)

"According to the lawsuit, Verizon continues to distribute BusyBox illegally without source code, despite having been contacted by SFLC."

Innentől kezdve nem igen lehet hivatkozni arra, hogy nem ők gyártják. Ők terjesztik, kaptak figyelmeztetést. Ha jogkövetők lennének, akkor orvosolták volna a hibát.

Persze ettől még veszthetnek. Kérdés, hogy a Verizon-nak milyen ügyvédei vannak. Ha Tony Petrocelli akkor esélytelen :))

--
trey @ gépház