A brazil kormány 90 000 darab Debian GNU/Linux-ot futtató gépre írt ki pályázatot

Címkék

2007. október 22-én a brazil Oktatásiügyi Minisztérium a kormány virtuális kereskedelmi irodájában egy kiírást helyezett el 90 000 darab Debian GNU/Linux 4.0 operációs rendszerrel előtelepített számítógép beszerzésére. A számítógépeket 9 000 brazil iskola felszerelésére szánják.

A számítógépeken kívül a minisztérium wlan kártyákat, vezetéknélküli router-eket, nyomtatókat vásárolna. A leszállított eszközöknek teljesen kompatibilisnek kell lenniük a Debian 4.0-val. A kompatibilitást be kell mutatnia az ajánlattevőnek a minisztériumban.

Bővebben itt.

Hozzászólások

Iskolánként átlag 10 gép, az Brazíliában sok?
Remélem lesz hozzá support is, különben bukás lehet a vége.

Szerinted melyik magyar iskola igazgatója nem tenné össze a kezét, ha azt mondanák neki, hogy kap 10 darab korszerű, wlan képes számítógépet router-rel és nyomtatóval? Jártál már te vidéki (neadjisten falusi) iskolákban? Nekem volt szerencsém. Elkeserítő a helyzet. Van ahol számítógép sincs. Brazíliában is van vidék.

--
trey @ gépház

Az egyik helyen, ahol melózok, félóra géphasználat van engedélyezve, de gondolj bele, még így is minimum 5 óra, mire újra géphez jut.

Egyébként nem pornó a sláger, hanem iwiw, gmail, chat.hu, honfoglaló, meg ilyesmi.
Szerintem te a középiskolai koleszt kevered az egyetemivel. ;-)

"Szerinted melyik magyar iskola igazgatója nem tenné össze a kezét, ha azt mondanák neki, hogy kap 10 darab korszerű, wlan képes számítógépet router-rel és nyomtatóval? Jártál már te vidéki (neadjisten falusi) iskolákban? Nekem volt szerencsém. Elkeserítő a helyzet. Van ahol számítógép sincs. ... "

Szerinted amugy ebben lenne fantazia?
Felszerelhetnenk az osszes magyar (videki/szegeny) iskolat valami userfriendly Linux-szal, including hardware.

?

(en szivesen megcsinalom, a cegemnek jo reklam lenne)

Akkor győzdd meg őket! Nállnuk inkább az a baj az iskolákban hogy senki sem ért hozzá (általános) a középsuliba (legalábbis ahol nekem tapasztalatom van) ott meg nagyon kevés ember ért a Linuxhoz és mondjuk több mint 100 gép linuxosítása nem kis feladat, de ez userek panaszai is a plafont verdesik, az "ismert" rendszeren. Ezek után, gondoljunk bele hogy egy szimpla KDE vagy Gnome mekkora fejfását okozna nekik..

Szerintem a legjobb reklam/befektetes az, ha megfinanszirozod itt-ott (konyvtarak, iskolak) hogy az altalad preferalt rendszer legyen az "ismert"
Az "ismert" rendszer gyartoja is a "megfelelo" helyeken "hintette el" a "magot" a maga eszkozeivel. Es "mukodik".
A tobbi rendszer szinte csak opcio. Gondolom az opciohoz valo hozzanemertes is innen fakad.

100 gyerekbol mennyi nott fel az "ismert" rendszeren es mennyi valami mason?

100 boltbol mennyi tud/akar neked Linux-szal elotelepitett PC-t szallitani! Kivancsi lennek az eredmenyre...

Akkor most mi van?
A ballmer nem is indulhat a versenyben? Miért? Diszkrimináció?
Bruhahahahaha...

Debiant elvileg akárki telepíthet még Balmer is. Esetleg a lispiret visszamatricázzák most úgyis haverok azt had szóljon .

Én csak azt nem értem, hogy miért pont debian. Nem a legfelhasználóbarátabb disztribek közé tartozik. Meg szerintem nem is olyan szép a grafikája, mint pl. az ubuntunak vagy a fedorának.
_________________________________
Én nem szeretem az Ms Windows-t.
Csak használom.

Valószínűleg nem a technika tanár fogja telepíteni a gépeket, hanem előre telepítve kapják majd meg a vasat. Hogy miért pont Debian? Szerintem a fő érv a függetlensége volt, no és persze a történelme is elég meggyőző... Miért nem Ubuntu? A fene tudja, biztos megvolt rá az okuk, de végülis két jó lehetőség közül választották az egyiket. :)

Egyébként a Debian olyan lesz, amilyennek szánod. Ha azt akarod, hogy felhasználóbarát legyen, akkor úgy kell feltelepíteni és beállítani...