Bazsalikomos pulykamell tésztával

Gyerekkorom óta szeretek főzni, azt mondják tudok is. A dédnagyanyám sokezer emberre főzött a régi Vagongyárban, főszakács volt. Sok időt töltöttem vele, tekintve, hogy szülők nélkül ő nevelt fel az öcsémmel együtt 8 éves koromtól kezdve, így ragadt rám valami a tudásából.
Itthon rendszeresen főzök a magam és szerettek örömére. Annak ellenére, hogy tudok akár Rákóczi túróst is sütni, az "egyszerű nagyszerű" elv tetszik nekem. Általában valami gyorsan összeüthető dolgot készítek. Most éppen egy ilyet írok le. Igazi geek kaja (gyorsan elkészíthető) azoknak, akik szeretik az olaszos ízeket, és nem akarják az életüket leélni pizzán, paradicsomoshal konzerven és parízeren.

Hozzávalók:

  • extraszűz olivaolaj
  • friss bazsalikomlevelek
  • bacon szalonna
  • 40 dkg pulykamell
  • spagetti tészta
  • négy-öt gerezd fokhagyma
  • sajt
  • só, bors

A tésztát feltesszük főni. Bő vízben, kis só, egy cseppnyi olaj a vízbe, hogy ne ragadjon a tészta össze. Ha a víz forr, mehet bele a tészta. Addig főzzük, hogy se kemény, se túl puha ne legyen. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olivaolajat (én a sima helyett Provanszi olajat használok, mert az már magában ízesített fokhagymával). A megtisztított fokhagymagerezdeket fokhagymanyomón lepréseljük. A frissen tépett bazsalikomleveleket apróra felaprítjuk (cserepes bazsalikomot lehet kapni minden nagyobb szupermarketben, ha az ember öntözi, hosszú ideig hasznos tartozéka a konyhának). A bacon szalonnát felkockázzuk. Ha az olaj már elég forró, akkor a felkockázott bacon mehet bele. Megpirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Amikor már szép, akkor mellétesszük a lenyomott fokhagymát és a felaprított friss bazsalikomleveleket. Nagyszámú olasz étel alapja az oliva, fokhagyma, bazsalikom hármas. Kiváló illata van, amikor az ember készíti.
Ha ez megvan, akkor mehet bele az előzetesen előkészített és felaprított pulykamell. A pulykamellet érdemes egy kicsit nagyobb darabokra vágni, mert a sütéskor egy kissé összeesik. A pulykamellet minden oldaláról jól megsütjük, hogy a benne levő nedvességet magába zárja, és ne száradjon ki. Közben borssal fűszerezzük. A sóval vigyázzunk, számítsuk rá, hogy a bacon szalonna sót tartalmaz, nehogy elsózzuk. Az egészet addig hagyjuk a tűzön, amíg a pulykamell meg nem puhul.

Közben a tészta elkészült, szedjük ki, csepegtessük el, majd tegyük egy nagy tálba. Ha a raguszerűség is kész (a pulykamell puha), az egészet öntsük rá a tésztára, majd óvatosan forgassuk össze.

25 perc alatt elkészíthető.

Tálaláskor reszelt keménysajttal (vagy akármilyen sajttal) kínáljuk. Diszítésnek a tetejére egész bazsalikomlevelet tehetünk.

Jó étványat!

Hozzászólások

Gyilkosan jól hangzik. Bookmarkra vele :D

most hétvégén egyedül voltam, barátnőm hazament. úgyhogy én is főzni akartam. de tegnap végül étteremben kötöttem ki, ma meg már hoz kaját. megúsztam. Én is tudok ezt azt, de valahogy nem leszek már éhes mire készen vagyok a kajával, úgyhogy inkább nem főzők, illetve amit főzők rögtön megeszem és aztán kezdhetem elölről.

üdv, sne

jaja kene, csak az a baj h sokat dolgozom. meg minden masodik heten tanfolyamra jarok augusztus vegeig. Jovo heten Aix: performance tuningra. Aztan meg le akarok vizsgazni, ha tul leszek hacmp tanfolyamokon.
De azert valamikor nyomhatunk egy partit. De ugy hogy igno is jojjon, meg a cuccos haverod :-)

sne

Hogy vágod a pulykamellet? Kis kocka, csík?

pch