psn-1.0pre5

Szinten egy kis sajat programocska, ha valakit erdekel az effele temakor: psn-1.0pre5.tar.gz.
Kicsit bovebben: ez egy olyan konyvtar lenne, amivel szimbolikus matematikai szamitasokat lehet vegeztetni. Olyasmi problemakra, amire az atlagember a yacc/bison-t hasznalna'. Ezutobbival szemben ez egy direkt API, hogy a

juzer altal megadott keplet => lexikalis lebontas => lengyelsorozat-koverzio => kiertekeles (=> tovabbi atalakitasok)

lepeseket kozvetlenul, egymas utan, megfelelo fuggvenyekkel vegre lehet hajtani. So"t, a lengyel-sorozatokkal (PSN: Polish suffix notation, neha RPN ne'ven is fut ugyanez) egyeb atalakitasokat is el lehet vegeztetni, pl. analitikus egyszerusitesek, analitikus parcialis derivaltak szarmaztata'sa, visszakonvertalas ember altal fogyaszthato formara (pl. latex-re), optimalizalni lehet -- noha mindent (lexikalis lebontast, fuggvenyeket es operatorokat, derivalasi es egyszerusitesi szabalyokat, stb.) kulon-kulon tanitani kell.

Szoval ha valakinek az a szive va'gya, hogy a programjait effele "felhasznalobarat" funkcionalitassal kiegeszitse, de a yacc/bison tul nehezkes elsore, annak tudom ajanlani. Mi is sokmindenben hasznaltuk (nehany diplomamunka, kutata'sok, bolygofelfedezes, egyeb probalkozasok, stb.) egesz turheto" eredmenyekkel. Persze a fenti tgz a szokasos kezdeti foss-nehezsegekkel terhelt (hianyos doc, nincs auto{conf,make} egyelore, deb-csomagokat se gyart me'g rendesen noha a makefile-ban bennevan, stb).