Icecast, Shoutcast rádiószerverek Linuxon

Fórumok

Készített már valaki magyar howto-t a rádiószerverek konfigurálásával kapcsolatban? Egy kis segítséget kérnék a szerver beállításához.

Hozzászólások

Icecastot még nem használtam, csak shoutcastot, de egyáltalán nem nehéz, egyetlen konfigfájl van, benne minden jól dokumentált, nem kell ehhez howto szerintem, minimális angol tudással megy ez anélkül is.

Kérdezz konkrétan - nekem van benne tapasztalatom, de általános kérdésre nem tudok válaszolni.

EN is tudok segiteni, varom en is a kerdest.:)

Én is kérdeznék :-)

csak úgy kiváncsiságból mert még soha nem néztem utánna

sávszélesség szempontjából miként méreteződnek ezek a szerverek?

Üdv Robit

Hmm... izgi dolog ez a rádiózás, de még van 1-2 logikai problémám. Tehát: sikerült feltenni az Icecast 2.3.1-et a szerveremre (FreeBSD, de mind1) és fut is rendesen. Ezután nekem a saját gépemről fel kell nyomulni egy 'Source'-os klienssel és megmondani neki, hogy mit jáccon? Vagy elég magán a szerveren belőni a zenéket?

Úgy látom a shoutcastot a legkönyebb beállítani - meg elindítani. De hogy kell kilőni a szervert hogy leálljon?

Sztem koncentráljunk egyetlen feladatra. :) Akkor maradjunk a Shoutcastnál. Ehhez van egy plugin az oddcast XMMS, próbáljuk ki ezzel. Álljunk rá erre, és ha működik nézzük meg a többit is...

Elmondom meddig jutottam ma éjszaka. Két dolgot próbáltam. 1: Feltettem a Shoutcast szervert, bekonfigoltam, ezzel minden ok. Viszont hangforrást nem tudtam neki adni sehogy, én nem tudom hogyan lehetne shoutcastra beküldeni a zenét. Az XMMS oddcast pluginnal próbálkoztam de a végére még az XMSS-es elnémult és kifagyott, így a Shoutcastos szerver egyenlőre kilőve nálam. (de a rootban még mindig jó az XMMS)
2: Icecast. Sikerrel feltettem a szervert, az angol nyelvű leírás alapján. (ez az azért nagy szám mert most kezdtem el a Linuxal foglalkozni és nem értek hozzá, és angolul sem tudok :) de úgy tűnik minden rendben lezajlott) Megtaláltam a config fájlt (etc/icecast.xml) nem módosítottam benne semmit. Egy konzolba beírtam icecast -c /etc/icecast.xml erre kiírta hogy a 8000-es port foglalt. Módosítottam a config fájlban a portot 8300-ra. Újabb konzol (icecast -c /etc/icecast.xml) erre a válasz: Changed groupid to 74. Changed userid to 74 - ez mit jelent nem tudom. Az XMMS-hez sikerrel feltettem a LiveIce 1.0.0 plugint, azt beállítottam a szerverhez (localhost, port 8300, jelszó) és most nem tudom mi van. Vagyis tudom, 02óra 30perc álmos vagyok és ezzel basztam el az egész estémet. A rádió nem szól, de én mára feladtam. Aki tud segítsen, ezt a rádiót meg akarom csinálni. :)

ICECAST. A helyzet a következő. Icecast szerver elindítva. XMMS icecast pluginnal akarom a szervert hajtani. A kliensben beírtam az ip számomat, a portot (8000) meg a jelszót (alapból hackme). Azt nem értem, hogy hol kell megadni a szerverben azt hogy az XMMS a source? Mit írjak át neki hogy az XMMS végre odaküldje azt nyomorult mp3at? :)

Nahh ez hibádzott nálam is, nem nagyon vágtam, hogy mit akar azokkal a mountpointokkal. Nálam sajnos nem sikerült telepíteni az XMMS plugint, mert van 1 pár függősége, és ubuntu alól nem elérhető (pl mad), és tegnap éjjel 2 körül nem volt túl sok kedvem fordítgatni, szóval még keresek alternatívák után. Soutcast elvileg müxik, de amikor az SC_TRANS-al zenét akarok neki küldeni, akkor ledob és 10 sec-enként újra próbál csatlakozni. Ott is kell ilyen mount-point szerűség?

Thanx hogy bemásoltad. /live_hi.ogg ennek mi a forrása? Tehát mivel küldöd át a zenét a szervernek? És az hogy .ogg a kiterjesztése, az azt jelenti hogy a bemeneti forrás ogg formátumú, vagy a kimenti forrás ogg formátumú amit a szerver küld ki streamingbe? - ezt nem értem.

Pls egy kicsit bővebben! :) Hogy oldattad meg? Egy gépen van neked a szerver meg a forrás is? Ha lesz időd meg kedved írd már le konkrétábban hogy hogy néz ki az egész rádiód. Sajnos ezzel hogy "A forrás erre a névre küldi: live_hi.ogg." nem jutottam előbbre, mert az sem világos hogy forrás micsoda? (külső bemenet, vagy valamilyen lejátszó a gépen belül, vagy csak egy playlist?)

A "forrás" egy progi, ami küldi az adatot egy playlist alapján, amit le kell játszani. Ez lehet saját lejátszóban (XMMS, Winamp) de lehet egy paranccsoros progi is. A konfigjában meg kell adni egy playlist fájlt (ált sima TXT soronként egy elérési útvonal), be kell állítani hogy melyik szerverre küldje, melyik portra és oda mi a password, és akkor elküldi. Ezután már csak az nem tiszta nekem, h a mount-pontot hol kell belőni a forrásnál. (ha 1általán be kell)

Javítsatok, ha nem jól írtam vmit.

Mivel látom már több kérdés is felmerült és okos válaszok születtek rá én is kérdezek. ;-)

Szóval van egy "rádió-rendszer", ami egy (icecast2) szerverből és egy (Windows) sourceból áll. Hogy komplikáltabb legyen a helyzet, a sourceról nem csak mp3 és ogg jön át a szerverre, hanem realaudio is.

Utálom, de ezt kell csinálni.

A probléma az, hogy úgy látom a real source-a csak OSS -t tud és így kéne kettő programnak egyszerre felvennie ugyanarról a hangkártyáról.

Miután én mindenre unix-ot használok és a source-t nem én állítottam be azt is migrálni kéne.

Ha tudtok segíteni a fenti kérdésben azt előre is köszönöm.

--
Üdv. cstamas

Olyan programot nem tud valaki ami ha lehet akkor démonként fut és nem a netre "sugároz" hanem hangkártyára küldi a zenéket. Én ugyanis egy kis hatótávolságú rádió adót akarok építeni. Mint vezeték néküli fejhalgató funkcionálna a veő egy mini fm vevő lenne. Ilyet már elég olcsón lehet venni. Köszi előre is.

ICECAST. Feltettem az IceCast szervert, de az alapokkal még mindig nem vagyok tisztában. Hogyan adom meg neki a mountpointot a szerver konfigjában? És a forrásnál hol kell megadni hogy az Icecasthoz csatlakozzon? Jó lenne egy konkrét példa, hogy ki hogyan oldotta meg ezt más.

DARKICE. Ahogy látom a Darkice arra való, hogy a hangkártya kimenetét tudja streamingelni. Letudná konkrétan valaki írni hogy hogyan állítsam be a Darkice configját hogy mondjuk az Alsát streamingelje. Jó lenne ide is egy konkrét példa, az ide vonatkozó config részt megnézni egy már működő szerverből.

A darkice arra való, hogy a hangkártya bemenetére érkező analóg jelet bekódolja, és egy streaming szerverre továbbküldje. Ez a config elvileg működik, bár elég régen próbáltam.

A mountpoint-hoz nincs írva semmi, így http://szerver:8000/ lehet elérni.

[general]
duration=0
bufferSecs=5

[input]
device=/dev/dsp #oss
#device=plughw:0,0 #alsa
sampleRate=44100
bitsPerSample=16
channel=2

[icecast2-0]
bitrateMode = cbr
format = mp3
#quality = 1
bitrate = 128
sampleRate = 44100
server = hs.ktk.bme.hu
port = 8000
password = akarmi
mountPoint =
name = Radio
description = Radio Stream
url = http://radiooldala.hu
genre = live
channel = 2
public = yes
#localDumpFile = /mnt/adatok/test2.mp3
#fileAddDate = yes
lowpass = -1
highpass = -1

Pár kérdés:
1. Mivel tudom lekérdezni azt hogy egy folyamat fut e a rendszeremen? Ha (pl. elindítom a darkice vagy icecast szervert hogy nézem meg hogy fut?)
2. A darkice szervernek ugye semmi köze az icecast szerverhez, ha nincs fent az icecast, attől még ugye működik a darkice?
3. Lehet indítóparancsikont csinálni az icecast és darkice szervereknek az asztalra? Ha igen, mit írjak be a "parancs" indítóikon/tulajdonságok/ "parancs" mezőbe?
4. És végül, a darkice illetve icecast futó folyamatokat milyen paranccsal tudom kilőni?

1. Mivel tudom lekérdezni azt hogy egy folyamat fut e a rendszeremen? Ha (pl. elindítom a darkice vagy icecast szervert hogy nézem meg hogy fut?)

ps aux | grep prog_neve

kilőni:

killall prog_neve

A darkice szervernek ugye semmi köze az icecast szerverhez, ha nincs fent az icecast, attől még ugye működik a darkice?

DarkIce as a live audio streamer. It records audio from an audio interface (e.g. sound card), encodes it and sends it to a streaming server.

Streaming serverre küldi, ami leginkább shoutcast/icecast szokott lenni.

Akkor Darkica-al én pofázhatok a rádióba és nem a lejátszott zene fog menni? :D Vagy ezzel is megoldható lista jejátszása?

Egész izgi ez a téma, csak már kéne vmi sikerélmény azon kívül, h fut a szerver és nem jáccik le semmit.

Ha nem adok meg mount-pointot akkor elvileg mennie kéne a dolognak?

ALSA-nak /dev/audio -t kell megadni eszközként DarkIce-nak? (/dev/dsp nem jó, mert parázik, h nincs LAME-támogatása)

*Szerk: bocs, alapból para, h nincs lame, újra kell forgatni:/

A forrás-szerver kapcsolat müxik, a HTTP-'szerverecske' kiírja, csak még nem müxik vmiért máshol. aMSN most nem hajlandó felvenni senkit, de próbálkozom vele.

*Úgy néz ki fel tok csatlakozni a rádióra, csak saját gépről egyszerre nem megy mind2, szüleimét meg így éjszaka nehéz lenyúlni:P Majd holnap írok részletesebben. az eredményről ha sikerült kipróbálni és megy is.

Kellene egy KEZDŐKNEK SZÓLÓ howto magyar nyelven. Akinek van tapasztalata ezen a téren és ráér, csinálhatna egyet, hogy hogyan kell csinálni rádiót Linuxon? Nekem a mai napig nem jöt össze, a sok kudarc, megválaszolatlan kérdés után hagytam a fenébe. Pedig biztos mást is érdekelne a dolog.

Háth nekem Icecast-al ELVILEG fut minden, a szerver érzékeli a forrást és a megfelelő mount pointot is, de amikor másik gépről felcsatlakozok, akkor nem játszik le semmit, csak üresjáratban fut. Pedig mondom, ELVILEG mindennek mennie kéne és 90%-ban megy is, csak épp nem hallasni semmit.

Úgy terveztem, de csak a source megy, a másikon nem hallani semmit, csak 1 kicsit serceg full hangerőn.

Olyan megoldás nem müxik Soutcast-al, h a szerveren összerakok egy playlistet és egy progival beolvastatom és ugyan az a progi elküldi a streaming szervernek? Ezzel kicsit 1szerűbb lenne.

Pontosan mi a hibaüzi?

<= PcZ On LinuxOS -- Powered By Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Most babráltam Shoutcastal, ott kb ugyan az van. Saját gépemre feltettem az sc_serv-et, mivel a freebsd-s szerverre nem tudott source-t küldeni. Localhost-on megy. SC_TRANS-al küldöm neki a forrást, és az meg is kapja. Fel is tudtam csatlakozni Amarokkal, de az SC_SERV consol-ja ezt írja:

[yp_add] yp.shoutcast.com gave error ()

Utánajártam 1 kicsit, és ez elvileg akkor lehet, ha a 80-as port nem szabad, vagy ha azthiszi a yp, h ez egy kamu-szerver (rossz IP-cím) vagy ... nemtom.

Szerk: most változott vmi, magától hozzáadott a YP-hez és most csak ennyit mond:
[yp_tch] error resolving yp.shoutcast.com

darkice es shoutcast - meg hat meg sokminden mas - inditasara, leallitsara, ujrainditsara mondjuk segfault eseten (!) remek eszkoz a djb fele daemontools, nalam remekul muzsikalnak egyutt.

Hello,

A shoutcast-ot használva a kliens oldalon kb. 15mp késés tapasztalható.
Lehet ezt az időtartamot csökkenteni?

Sziasztok!

Adott egy szerver, amin van n darab domain. Feldobtam egy Shoutcast-et, szepen mukodik is.
A problema, hogy csak az egyik domain 8000 portjan kene hogy hallgathato legyen.
A kerdesem az lenne, hogy hogyan lehetne ezt megoldani?

--
Why does that command take that long?

Én nagyon nem vágom ezt a témát. 2 napja olvasom, de eddig nem jött össze, eddig csak 1 mp3-at sikerült elindítani de line-in-ről kellen a jelet kilőni. Ubuntu Server 11.04 ssh eléréssel. Először jackd+VLc párossal próbálkoztam, mert a grafikusan egyszerű, de terminálban rettentő bonyolulté és nem is tudtam összerakni. Próbálkoztam Icecast2-vel, de nem nagyon látom át a csatolás dolgot. Valaki tud segíteni? Előre is köszi!

Most egy újabb problémába ütköztem. Hogy tudom automatikusan indítani a Darkice-t. Ez a megoldás nem vált be: http://drewish.com/node/24 mert teljesen mások az útvonalak és átírva nem történik semmi. Próbálkoztam a sudoers szerkesztésével sikertelenül. Van valakinek konkrét példája?

Sziasztok,

Van egy icecast2 problémám FreeBSD 8.2-n. Egy ideig (2-3óra) teljesen jól megy a stream, utána a zene elkezd sisteregni, zúgni.. Sávszélesség van dögivel, a gép is erős, tesztképpen egyelőre 1-3 userről beszélünk. Újraindítás után megint tökéletes néhány óráig, aztán kezdődik előről..
A hiba csak akkor jön elő, ha mp3-ban küldik nekem a stream-et, aac-ben semmi hiba, azonban mp3 az elvárás. Megpróbálták egy másik szerverre küldeni, ott hibátlan.

Valaki tudna segíteni a mi a teendő?

köszi