HP-UX vxfs problema

Fórumok

HP-UX vxfs problema

Hozzászólások

a mount a 2.11n -tol kezdve tudja kezelni elmeletileg:
-teach fdisk 0xde(Dell), 0xee(EFI GPT), 0xef(EFI FAT) partitions (#17610).

szoval egy probat meger

mkdir /vinyo
mount -t auto /dev/sda1 /vinyo

amugy itt talatam egy leirast, mi is ezt a efi gpt, hatha nemcsak nekem uj:
http://lists.debian.org/debian-ia64/2001/11/msg00026.html

Sziasztok! Van egy rx1620-as HP szerver, rajta HP-UX-al, amit nem erek el, mert nincs jeszavam es raadasul serial console-ra megy a kep vga helyet t(nincs cuccom hozza). A HP-UX install image-k a unixos particion vannak, ezek kellenek nekem, hogy ujra tudja huzni a gepet. A problemam, hogy csak tippjeim vannak a fajlrendszerre vonatkozoan, de eddig egy sem jott be.. Gyanitom hogy vxfs-el van dolgom (de lehet hogy nem). De Linuxos freevxfs modul hasznalataval nem tudom mountolni a particiot. Hogyan tudom meghatarozni hogy egy particion milyen fajlrendszer van (debian sarge install nem ismeri meg, bsd kernel behal indulaskor)? Annyit szeretnek hogy elerjem a particiot olvasasra, hogy az image-ket ki tudjam irni valamire. Koszonom elore is,
Peter.

knoppix / sysresccd -vel bootolsz, azutan

fdisk -l /dev/sda (vagy amilyen block device-nak felismeri a kernel)

Koszi, kiprobaltam, sajnos nem ismeri meg.

milyen eszkozkent ismerte fel a merevlemezt?

fdisk -l kimenete micsoda?

ha be tudod masolni, talan tudunk segiteni.

[quote:aca043132c="Petermot78"]Sziasztok! Van egy rx1620-as HP szerver, rajta HP-UX-al, amit nem erek el, mert nincs jeszavam es raadasul serial console-ra megy a kep vga helyet t(nincs cuccom hozza). A HP-UX install image-k a unixos particion vannak, ezek kellenek nekem, hogy ujra tudja huzni a gepet. A problemam, hogy csak tippjeim vannak a fajlrendszerre vonatkozoan, de eddig egy sem jott be.. Gyanitom hogy vxfs-el van dolgom (de lehet hogy nem). De Linuxos freevxfs modul hasznalataval nem tudom mountolni a particiot. Hogyan tudom meghatarozni hogy egy particion milyen fajlrendszer van (debian sarge install nem ismeri meg, bsd kernel behal indulaskor)? Annyit szeretnek hogy elerjem a particiot olvasasra, hogy az image-ket ki tudjam irni valamire. Koszonom elore is,
Peter.

hehe, csak nem HP integrity fesztivalos gep? hivd fel a HP-t, meg fogjak mondani a root jelszot.

De, igen az :-)
root jeszoval nem tudom mennyivel lennek elobbre, mert nem tudok serial console-t hasznalnii, de elkerem ha mar odaadjak... :-)
A BLokkeszkozom, amin gyanithatoan az image-k vannak a /dev/sda vinyo 2-es particioja.
A parancs kimenetek:
fdisk -l /dev/sda

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 4428 35566479+ ee EFI GPT

Ennyi a kimenet. Ugy neztem hogy ez az EFI GPT pont akkora mint a lemez fizikailag.
Tudom hogy van meg legalabb 4 particiom, de lehet hogy logikailag vannak benne az sda1-en belul? Nem ertem.

Ez gondolom már túl sok mindenkit nem érdekel, de azért leírom.
Az Itanium-os gépeken ( ?x???? ) a HP-UX boot disk kettő, de inkább három partícióra vannak osztva. Az első az EFI partíció, második az operációs rendszer helye, harmadik pedig az off-line diagnosztikáé. A második partíció default installálás esetén valóban vxfs filerendszert tartalmaz, de alatta van egy LVM volume group alapesetben nyolc logical volume-mal. Ebből az első a /stand, ahol elsősorban a kernel foglal helyet, utána a swap majd a /. Ezeknek a sorrendje kötött, a helyfoglalásuk pedig folyamatos kell legyen. A további öt filerendszer a /tmp, /home, /opt, /usr és /var, default install esetén ebben a sorrendben. Ezek bővitése menet közben egyszerű, mivel nem kell folyamatosnak lenniük.

Az EFI-ben a console lehet a saját VGA megjelenítő eszköze plusz az USB-s billentyűzet meg egér, de szerintem célszerűbb soros portok keresztül használni. Ugyanis ilyenkor használható a management porton található lan console, amit érdmes egy zárt, védet LAN-ra kötni mivel TELNET-tel érhető el és ezen keresztül elérhető a gép console-ja, illetve a management port/processor(?). Igy többek között távolról leállítható, elindítható a gép. A management port független a gépen futó operációs rendszertől, amíg a gép áramot kap (effektíve amíg be van dugva a konnektorba) addig működik. Akkor is, ha amúgy leállítottuk a gépet, akár főkapcsolóval, akár shutdown-nal.

Ave, Saabi.