Ügyviteli adatbázisokat kezelő program fejlesztés

Fórumok

Ügyviteli adatbázisokat kezelő program fejlesztés

Hozzászólások

Ezek nagyon nehéz dolgok. És ha az ember mellényúl, akkor nagyot szív, mert rámegy ideje, pénze, energiája.... :x

[quote:0692064d7d="gyomber"]Igen, a java vonal nekem is eszembe jutott, de hallani a nyelvről hideget-meleget. Van aki isteníti és van aki felhúzza az orrát, ha ezt hallja.

Java-ban megírni egy programot, ami szóló gépen és kliens - szerver architektúrában is megy különösebb hókusz - pókusz nélkül, az szerintem nehézkes java-ban, habár még nem próbáltam...

Más ötlet, javaslat?

Üdv: Gyömbér

Ami a szóló / kliens-szerver architektúrát illetti, ott van az RMI. Az általam ismert hasonló megoldások mindegyikénél egyszerűbb a használata.
Ami az adatbázisokat illeti, lehet, hogy neked a Borland JBuildert kellene megnézned. Bár én nem ismerem, de szerintem hasonló szinten támogatja a fejlesztést, mint a többi Borlandos fejlesztőeszköz.

Ha Kylix-et használtál nézd meg a freepascal+lazarus vonalat, igaz, hogy az adatbázis még minding kézimunkát kíván :(

java == malloc(/dev/kcore);
Nem is fejtem ki, hogy miért nem szeretem, mert kapok a fejemre! :roll:

Ami megy, az a sima C, meg a C++. Amit szintén érdemes tudni, az php, sql stb, de persze minden a feladattól függ. Előszőr döntsd el, hogy mit szeretnél programozni, aztán döntsd el, hogy miben. Pl. kernelt elég nehéz java-ban írni...

[quote:d01b69b91d="bitumen"]Ami megy, az a sima C, meg a C++. Amit szintén érdemes tudni, az php, sql stb, de persze minden a feladattól függ. Előszőr döntsd el, hogy mit szeretnél programozni, aztán döntsd el, hogy miben. Pl. kernelt elég nehéz java-ban írni...

Szerintem meg eloszor olvasd el a cimet :wink:

Ügyviteli adatbázisokat kezelő program fejlesztés

tehat szo nincs kernel fejlesztesrol, es ugy tunik, h mar eldontotte, h mit szeretne programozni.
A kerdese pedig pont a "miben"-hez valo javaslatkeres volt.
A Javanak van par lenyeges elonye az altalad felsorolt nyelvekkel szemben, ami a cimben megjelolt problemakorben nem kevesse teszi egyszerubbe a fejlesztest mint pl C/C++ -ban. Abban igazad van, hogy a feladathoz a megfelelo nyelv kivalasztasanal figyelembe kell venni a nyelvek+fejleszto kornyezetek lehetosegeit, parametereit... de ketlem, hogy jelen esetben az _elsodleges_ szempont a performancia lenne.

Az Apache+PHP(/Perl)+(xxx)SQL -hez annyit fuznek, hogy kisebb projektek valoszinuleg minden mas megoldasnal gyorsabban osszeuthetok, de a nagyobbak -szerintem- jobban menedzselhetok pl. Java/C++ -ban.

popacsekkel ertek egyet; ott a pont.

Hali,

mégegy ötlet:

Kdevelop3, qtDesigner.

Ezekkel is tudsz szép multiplatform dolgokat írni. A qtDesigner fog szerintem leginkább emlékeztetni arra, ami a Kylix-ben volt. Bár ez úgy tudom, hogy csak c++.
A qt-nek az előnye az, hogy az adatbázisokkal nem kell annyit szórakozni, van nekik erre megoldásuk. Ezért aztán adatbázisos formokat is könnyebben fogsz összerakni vele, mint mondjuk a wxWidgets segítségével.
A hátránya: Namost figyelem, ezt a részt csak hallomásból tudom, nem néztem utána, így aztán az infó nem biztos - ha win alatt akarod eladni a qt-s programjaidat, akkor csengetned kell a TrollTech cégnek valamennyit? Vagy hogy is van ez. Lényeg, hogy ezt a részét nem biztosan tudom, de nyilván elég fontos, gondolom eladni szeretnéd a programokat.

Eddigi szaktudás, tapasztalat milyen nyelvekből van, ez is segíthet a döntésben.

A web-es felületnek van előnye, hátránya is, ezen is érdemes elgondolkodni. Igaz, hogy én ilyen jellegű progira már J2EE-t és nem php-t használnék, de ez csak az én bizalmatlanságom miatt van, php-ban is vannak nagy és működő projektek.

hit kérdése legtöbb esetben, de én személy szerint emellett döntenék:

http://www.kdevelop.org/doc/technotes/rubyrad.html

ruby egy nagyon kellemes nyelv, de leginkább japánban nyeri el méltó elismerését és mivel interpreted nem tudom neked spec meg fog e felelni.

ja igen.. amint azt laja is írta fentebb, ha a TrollTech-es QT widgetek mellett döntesz (kdevelop is azokat használja), akkor mindenképp járj utána a kereskedelmi licenceknek - már amennyiben nem GPL-es progit fejlesztesz :).

[quote:b38e42b3b0="bitumen"]java == malloc(/dev/kcore);
Nem is fejtem ki, hogy miért nem szeretem, mert kapok a fejemre! :roll:

Ami megy, az a sima C, meg a C++. Amit szintén érdemes tudni, az php, sql stb, de persze minden a feladattól függ. Előszőr döntsd el, hogy mit szeretnél programozni, aztán döntsd el, hogy miben. Pl. kernelt elég nehéz java-ban írni...

Ha tenyleg hosszutavu a fejlesztes, es egy nagyobb dolgot szeretnel csinalni, akkor mindenkepp java, hogy miert:
-multiplatformos alapbol
-regebben voltak teljesitmenygondjai, de szerencsere gyorsabban fejlodik a hw, ugyhogy ma mar ez nem gond
-legalabb megtanulsz egy szep es fejlett OO-szemleletet,programozasi stilust
-rengeteg fejlesztoeszkoz van hozza, azt hasznalod, ami neked bejon, bar kezdetnek en is a JBuildert ajanlom
-rengeteg doksi, es pelda van hozza
-a java nagyon jo rendszerintegraciohoz, hiszen mindenutt fut es van CORBA, meg JNI interface, meg a jo oreg TCP, marpedig egy komoly ugyviteli program nem all meg egyedul biztos kell majd hozza integralni mar meglevo programokat, rendszereket

Miert ne ezt valszad:
-ha gyorsan szeretnel valami egyszerut
-java nem egyszeru, nem lehet 24 ora alatt megtanulni mint a php-t, kell hozza kitartas, de megeri
-igy csak egy bizonyos bonyolultsagi szinten jonnek elo a pozitivumai

A Qt nagyon jo, szerintem en azt hasznalom. GNU/Linux, *BSD, MacOS X-en eddig is GPL alatt is lehetett hasznalni, Win-en csak kommercionalis licensz volt hozza (2800 $ korul egy enterprise licensz), de a 4-es ag mar GPL alatt lesz hasznalhato Win eseten is, de azert utana kell nezni.

En nagyon szeretem az osztaly felepiteset, a dokumentaciot hozza (Assistant), valamint magat a SIGNAL-->SLOT rendszert ami nekem nagyon konnyen ertheto volt annak idejen. Ja es a Linguist amivel tobbnyelvuve lehet tenni magat az alkalamzast.

En az alap formokat Designer-rel csinalom meg (ez hasonlo a Borlandos form tervezohoz, talan az hasonlit a legjobban hozza) ami XML-file-t general (amibol aztan a MOC .cpp / .h general majd) es aztan Vim-et hasznalok az editalashoz (a Vim-hez van plugin ami Qt szerint is szinez, ez nagyon megkonnyiti az elete) valamint a Qt-nek van egy QMake nevezetu eszkoze amihez konnyen lehet project-file-okat kesziteni es O abbol generlja az operaciosrendszernek megfelelo Makefile-t.

Win alatt nekem van kommercionalis valtozatom a Qt-3.3.4-bol (elegge sokat kellett a labornak kipengetni erte) ennel viszont az a tapasztalatom, hogyha adatbazis kezelest is akarsz hozza, akkor (en PostgreSQL-t hasznalok) le kell szedni kulon a header-ket es amikor a Qt-t forditod azt kezzel kell csinalni, mint mondjuk Linux alatt, mert az alap telepito renszer ilyen esetben egy kicsit rossz vagy en vagyok hulye.

Na meg egy dolog: Van hozza egy nagyon jo konyv: C++ GUI Programming with Qt 3 ez pdf-ben leszedheto volt, nekem megvan ha kell elkuldom

No ennyi ...

Ruh

Ja Qt: van benne XML, SQL, Network, OpenGL, stb. tamogatas (Qt osztaly hiearchiaba integralva), de persze ez attol fugg mire akarod hasznalni.
A Java is jo nagyon, de mondjuk a wxWidget-hez kepest Qt-ben gyorsabban (kevesebb sor azonos dolog megvalositasahoz) lehet programozni szeritem es tobbmindent tamogat. Valamint nagyon jo a levelistajuk is, segitokeszek, meghallgatjak az embert.

gambas-t próbálta már valaki?
Ez VB-szerű cucc, bár a fejlesztő szerint jobb annál.
http://gambas.sourceforge.net/

-regebben voltak teljesitmenygondjai, de szerencsere gyorsabban fejlodik a hw, ugyhogy ma mar ez nem gond

Ez valahogy olyan "használjunk bubblesort-ot, úgy is 8db xeonon 5gb rammal fog menni" hozzáállás. Szerintem. Magánvélemény. imho. :roll:

Maga a Java fejlődik. Az 1.5-ös sebessége kifejezetten meggyőző. Ha valami szerveroldali programot készítesz, nem nagyon lesz különbség egy C++-os programhoz képest, talán az indulási időtől eltekintve. GUI esetén nagyban függ a dolog attól, hogy mit használsz megjelenítésre. SWT esetén nem lesz különbség mondjuk egy natív kódhoz képest, SWING-nél azért sajna meglátszik egy-két helyen, hogy a kirajzolás Java-ban írodott. Csak azért írom mindezt, mert cégnél hasonló problémával találkoztunk, és végül a Java mellett döntöttünk, elsősorban azért, mert ehhez van készen messze a legtöbb dolog.

Szaisztok!

Eddig Kylix3-ban fejleszettem, de mostanában a Borland háza táján nem sok készség mutatkozik a továbbfejlesztés tekintetében másrészt a Linoxos Delphi fele annyit sem tud, min t a Windowsos verziója. Sajnos arra a következtetésre kellett jutnom, hogy nincs értelme e mellett az eszköz mellett maradnom. Kérném a tanácsotokat, hogy hasonló tudású fejlesztőeszköz van-e kinux alatt és ha igen, melyik(ek) az(ok)?

Köszönöm alkoto segítségeteket!
Üdv: Gyömbér

Megfontolnám a helyedben a java vonalat, az ingyenes eclipse vagy netbeans ide-ket.

Igen, a java vonal nekem is eszembe jutott, de hallani a nyelvről hideget-meleget. Van aki isteníti és van aki felhúzza az orrát, ha ezt hallja.

Java-ban megírni egy programot, ami szóló gépen és kliens - szerver architektúrában is megy különösebb hókusz - pókusz nélkül, az szerintem nehézkes java-ban, habár még nem próbáltam...

Más ötlet, javaslat?

Üdv: Gyömbér

Üdv!

Én is megfontolnám a java vonalat, különösen, ha adatbázisokkal akarsz szórakozni. Netbeans/Eclipse IDE nagyon tuti.

Más, amit én nagyon szeretek: www.wxwidgets.org
Ez egy multiplatform eszközkészlet, na nem csak widgetek vannak benne, hanem egyebek is (szálak, hálózat, stb).
A gyengéje a dolognak, hogy nincs olyan szép és könnyen használható IDE hozzá, mint a Delphi-hez. Van pár formkészítést segítő eszköz, mint pld. a wxGlade(free, http://wxglade.sf.net). Ezt használom, mert ez ingyenes :)
Meg van egy olyan is, hogy wxDesigner (http://www.roebling.de/), ami egy commercial RAD cucc. A Delphi után neked inkább ez kéne. (1 user licensz 129Euró, 10 user licensz 399 Euró).
Ami miatt kedvelem: könnyű vele működő multiplatform programokat írni, c++-ban íródott de van hozzá binding más nyelvekre is (nekem a python elég, de perl, c# is van).
Viszont az adatbázis-elérésre nem ad eszközt. Nincsenek olyanok mint a TDBGrid meg társai :) Tehát ezt saját kezűleg kell megoldani.

Ha valaki idáig eljutott az olvasásban, és tud c++-ra egy hasonló tuti jó megoldást (ingyeneset), mint a jdbc, az ne habozzon megosztani velünk!

Gondolkozz egy Apache+PHP+pgSQL webalapú megoldáson. Kényelmes, rugalmas, könnyen felügyelhető. Egyre többen állnak át ilyen megoldásra (ahogy tudom).