[squeezebox] Chromecast helyett szabadon... :)

Sziasztok!

Írtam már itt a Chromecast audio-ról, hogy milyen szép, meg jó. Írtam arról is, hogy hogyan lehet megoldani a hifi (lossless) minőséget CCA alatt tidal-t hallgatva.

Most viszont egy olyan összeállítást találtam ki, ami másnak is hasznos lehet és a megoldása ott volt az orrom előtt minden tekintetben.
Adott a raspberry pi (nekem A+ van), adott a DAC amin van USB bemenet, adott egy USB ethernet adapter.
Hogy rakjuk ezt össze? Kell valami OS a pi-re. De melyik a sokból? Az elvárás az volt, hogy tidal-t tudjak streamelni veszteségmentes formátumban. (FLAC)
A kodi elvileg tudja ezt, de ahhoz kell egy kijelző is. Rémlett valahonnan a squeezebox server, amit a logitech oldaláról lehet letölteni. Ehhez van mindenféle app, pl.: tidal app. De olyan elborult dolgok is vannak hozzá mint az ébresztő óra. (Ki ne akarna zenére kelni? :) )
Tökéletes! A server megvan! Már csak egy kliens kell.. Nézem a netet, és rátaláltam a picoreplayer-re. Ez igazából egy linux + httpd + squeezelight kliens.
IMG kimásol az SD kártyára, indít, majd probléma.. Nem ismeri fel az usb lan adapteremet. Szerencsére az fork alapjául szolgáló linux distro repo-ból le tudtam szedni a net-usb csomagot. Ezt felmásolva a kártyára, és a csomag nevét beírva a megfelelő szöveges fájlba már nem okozott gondot a rendszernek a lan adapterem felismerése. :)
Kerítettem egy usb hub-ot és készen is vagyok! Működik szépen a tidal stream és gyönyörűen szól! Szebben mint a chromecast audio. (Hiába optikán át hallhattam.) Persze a CCA sem szól rosszul, de az usb még rátesz egy lapáttal a gyönyörre. :)

Zárásként azt kell mondanom a jelenlegi összeállítás ráver pár kört a CCA-ra minden szempontból:
- Natív tidal támogatás
- (Szinte) minden volt hozzá otthon
- a fenti érv miatt olcsó
- szebben szól mint a CCA :) (pedig az sem rossz ! )

Nekem a squeezebox server/kliens egy nagy fekete folt volt eddig, pedig mennyit kutakodtam hasonló megoldás után. Szóval remélem másnak is tudtam segíteni vele! :)

Hozzászólások

Kár hogy nem gyárt már hozzá hardvert a Logitech, remélem még 5 évet kihúzzák a cuccok.

Van két Pioneer autó hangszóróm házzal együtt, szerintem azokat megtartom.
Már csak az a kérdés, hogy használjam a meglévő kínai erősítő áramkört + a kínai BT adaptert, vagy vegyek egy Raspberry-t és ahhoz egy ilyet vagy egy ilyet?

A vétel mellett szól a várhatóan jobb minőség, mint amit ez a kaki kínai erősítő tud. Sőt pi-t nem is kell venni, tesztelni tudok a jelenlegi (A+) konfigon is!

Ha megvan a nyertes, a vesztes áramkört eladom. :D

Nekem is van, idejét sem tudom, mióta használom ~folyamatosan. Most éppen egy Gentoo KVM guest a server, anno egy Solaris zóna volt. Ha nem csak Linuxra létezne a Spotify plug-in, egy illumos zóna lenne - LX brand alatt nemrég nem produkált kiszámítható viselkedést még. JBL Control On Air-eken szól általában, és/vagy egy Logitech 5.1-es kiten.

Egyébként lehet találni aranyárban néha, egyesek még a DAC-t is kicserélgetik benne. Ha keresnéd, Logitech Squeezebox Receiver a neve - én annak idején egy Duet készletben vettem egy Controller-rel együtt, ami egyébként borzasztó :)
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Dejó! Hasonlót kerestem a neten lossless támogatással. Akkor még a Deezer elite szolgáltatást ismertem csak. Ahhoz lehet kapni a Sonos lejátszót horror áron..

Egyébként annyira meg vagyok elégedve a mostani rendszerrel, hogy nem nagyon fogok fejleszteni. Max annyit, hogy a nasra rakom ezt a squeezebox servert.

Az eredeti lemezeim FLAC ripjeit NAS-on tárolom, onnét szól - a többi meg, ami nincs meg, Spotify-on át szintén a Squeezebox-ról. (A telefonomnak meg SMB-vel van kiajánlva egy mp3fs mount-on át ugyanaz a FLAC dump ;)) Az "audiofil on-line streaming" kimaradt; nem hiszek benne, de kár is lenne belém, a hallásom java részét koncerteken hagytam anno.
------------------------
{0} ok boto
boto ?