Windows 8.1 vs. Lenovo Yoga

Adott egy Lenovo Yoga 2 ultrabook, preinstallált Windows 8.1 rendszerrel.

A legutóbbi - nem teljesen szabályos - kikapcsolás utáni bekapcsoláskor "Error code: 0xc0000185" hibát üzen.

A barátom, Gugli mondta, hogy a gyári telepítőkészletről indítva tudom helyreállítani, ehhez pedig elvileg(?) Windows kódra van szükségem.

Telepítőkészlet nem volt hozzá és mivel preinstallált, a lenovo.hu oldal támogatás részéről gondoltam segítséget, kódot kapni.

A lenovo.hu oldalon a Yoga notikhoz tartozó email címre küldtem kérést, ahonnan azt a választ kaptam, hogy:

"A kód nem hozzáférhető az ügyfél számára, a gyári operációs rendszer telepítésekor automatikusan megtörténik az aktiválás.
Telepítőlemezeket a gyártótól tud rendelni.
Illetve fizetős keretek között eltudjuk végezni az operációs rendszer újratelepítését, ennek munkadíja hozzávetőlegesen bruttó 10 – 15.000 Ft."

Mi a legjobb gyakorlat erre a helyzetre?

Hozzászólások

Én az első bekapcsolás elötti imageből visszatenném. Mindíg leimagelem az adott eszközt, mielött bekapcsolnám.

Ezekben nem chipben van valami kód, amivel a gyári OS felmegy?

:)

chkdsk /r /f
--
God bless you, Captain Hindsight..

Ezekkel a kulcskereso programokkal az a problema, hogy elvileg az OEM-hez specialis kulcs van, amit a gep a CMOS-ban tarol (vagy hogy is hivjak most ezt a BIOS-kozeli memoriateruletet). Ezt elvileg nem tudod eloszedni a kulcskeresovel, mert az egy masikat talal, ami semmire nem hasznalhato (legalabbis ujratelepitesre nem). Egyetlen lehetoseg a gyari media hasznalata, mert az tudja, hogyan kell a CMOS-bol eloszedni a kulcsot.* Forras: internetes forumok.

Masik lehetoseg a Windows aktivalatlan hasznalata.

Harmadik lehetoseg a crack - ez vagy mukodik, vagy nem, vagy kapsz virust, vagy nem.

Negyedik lehetoseg feldugni a Microsoftnak a kezed ugyebe eso dolgokat, es Linuxot telepiteni, Windowst pedig VM-ben, es csak szukseg eseten elovenni. Nyilvan ez nem mindenhol jarhato ut.

* DISCLAIMER: ezt meg nem probaltam, de amint lehetosegem lesz odaferkozni a gephez, ki fogom probalni (marminthogy mukodik-e a kulcskereses OEM telepites eseten - elfogadja-e a Windows aktivator).

Köszönöm a hozzászólásokat, javaslatokat.

Látva a Lenovo/Microsoft kombó könnyedségét, felhasználó- és üzemeltetésbarátságát még az is lehet,
hogy nem kereskedelmi Linux kerül rá (arra talán értékelhetőbb a support is).

Ez volt az egyetlen noti, amin nem mentettem a gyári windowst, mert saját, és linuxozok. Hát legyaktam. Aztán kellett volna rajta biost frissíteni, de csak win alatti volt gyárilag, hát másik lemezt beleraktam, feltelepítettem rá neki. Viszont azzal nem ment, merthogy nem ment. Supportnak email, mit lehet tenni, ők azt írták, h vegyem meg a gyári médiát csilliárdokért. De kis googlival nálam volt kerülő megoldás szerencsére, el is küldtem a linket a supportjuknak, hátha másnak is kell. :)

F8, safe mode, chkdsk?

Üdv,
Marci

"A kód nem hozzáférhető az ügyfél számára, a gyári operációs rendszer telepítésekor automatikusan megtörténik az aktiválás.
Telepítőlemezeket a gyártótól tud rendelni.
Illetve fizetős keretek között eltudjuk végezni az operációs rendszer újratelepítését, ennek munkadíja hozzávetőlegesen bruttó 10 – 15.000 Ft."

Uh.

Pár kérdés

- Minek a gyártójára gondoltak? A laptop? mert akkor az a Lenovo. Telepítési gyári médiát elviekben kötelességük lenne biztosítani, amennyiben igényelsz ilyet. Pont az ilyen esetekre.

- Ha az operációs rendszer gyártójára gondoltak (Microsoft ugyebár), akkor ők ugyan honnan a búbánatból fogják tudni, hogy adott gép, adott serialjához, adott X paraméteren túl ugyan milyen gyári lemez "jár"? :)

Amúgy ez az egész hozzáállás a Lenovo részéről gusztustalan. (Nem vagyok benne biztos hogy ezért csak és kizárólag a Microsoft a felelős) Ha már árukapcsolják azt a szerencsétlen Windows-t a laptophoz, alap hogy úgy adják el hogy a dobozban benne van egy gyári telepítési média is.

non-sense :(

Mi lett a recovery partícióval? Mi a helyzet a OneKey Recovery-vel?

Üdv,
Marci

Csapataink változó intenzitású harcban állnak.

Lehet, hogy blogbejegyzés kellett volna?

Már mindegy.

Folyt. köv.

Mondjuk az érdekes, hogy az OEM 10-15k-t akart végülis egy recovery-ért ami valahol vicc (szerencséje, hogy garis).
De ha jól látom végre, az EU sincs hátrányos helyzetbe ami a telepítőmédiát illeti :

http://windows.microsoft.com/hu-hu/windows-8/create-reset-refresh-media

itt sokáig ment az "kérem olvassa ki a termékkulcsát a biosból és írja be ide" (tm) ment, míg a hanyatló amerikába:

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-reset-refresh-media

Select your Edition
Select your Language
Select your Architecture
Thank you for using Microsoft product

Bár amúgy se biztos, hogy ez a megoldás SAM nagybácsival compliant. (remember kids, recovery partition must be intact (tm))

A keyfinder is érdekes, itthoni gép, dobozos XP Pro alap=>Vista Ultimate Upgrade (when it was like 250 USD, everyone makes mistakes)=>Windows 8 Pro Upgrade (when it was 39.99 USD, to escape from a nightmare) az általa adott kulcs köszönőviszonyba sincs az emailben lévővel, kb. egy napba került míg rájöttem, hogy a Windows 8 fogta és lecserélte arra a kulcsra amit a "and get Windows 8 Media Center Pack for free" offerbe küldtek annó... (Licensing at its excellence).

Mintha valamelyik oktatóanyagukba olvastam volna, hogy a COA semmit sem ér a telepítő média (ez esetben ugye recovery partició) nélkül, de nem mennék rá mérget mert a végére már annyira rápörögtem a licenszelésetekre, hogy pár hétre be is zártak a pszichiátriára. (mondjuk erre a részre nem vagyok túl büszke). Majd megpróbálom előkeresni, a legközelebbi amit most találtam:


A new Windows license is required for a refurbished PC if:
(1) The refurbisher cannot obtain the original recovery media or
(2) The PC does not have a hard-disk based recovery image.
The refurbisher must purchase a new Windows license in order to provide the purchaser of the refurbished PC with a genuine, licensed
version of Windows on the PC.

A fentiből is úgy tűnik bármennyire abszurd, mintha feltétele lenne a jogtisztaságnak.

Erre emlékszem abból, amit a témában olvastam. Általában nincs gyári telepítő médiájuk, a vásárlás után sem készítettek maguknak visszaállító-lemezeket, a HDD/SSD pedig halott/sérült, vagy a visszaállító partíció törölve lett (vagy nem működött a visszaállítás...). Kipróbálnak mindenféle nem a készülékük gyártója által kiadott ISO-t, sikertelenül. Végül marad a gyári cucc. Nekem ez maradt meg.

:)

Szóval FUD. :)

"If you want to just download the installation media for a fresh reinstall of Windows 8.1, there’s a new option from Microsoft that can allow you to download that image without even entering your product key."
http://www.howtogeek.com/186775/how-to-download-windows-7-8-and-8.1-ins…

Üdv,
Marci

Jól van, ha működik a kérdező gépével megegyező típusú modelleken, akkor az a fasza. Komolyan, az MS-től tényleg meglepő dolog, hogy ilyen nyíltan áll a termékeit használók nemszopatásához. Annyira szokatlan, hogy alig tudom elhinni. Olyan, mint amikor régen valaki azzal jött, hogy a Föld nem a mindenség középpontja...

:)

1. Kulcs kiolvasása Live Linuxszal innen: /sys/firmware/acpi/tables/MSDM
2. Telepítő média beszerzése, és a talált kulcs használata
3. Enjoy :)

"Lenovo Yoga 2 ultrabook, preinstallált"

Ezen a gépen is van Superfish Inc. szolgáltatás?

--
trey @ gépház