Debian kernel

Fórumok

Debian kernel

Hozzászólások

Ha kicserelem a Debian Sarge kernelet 2.6.8-as kernelre akkor eleve az egesz rendszert kicserelem, ez igaz ? Ugyanolyan megbizhato lesz a rendszer amilyen volt az o nativ kernelevel ?

Termeszetesen. :D Az en Woody-mat is 2.6.8.1-es hajtja. De ne 2.6.8-ast tegyel, hanem 2.6.8.1-et, mert az elobbinek bugos az nfs-resze! Amugy nem csereled ki az egessz rendszert, *csak* a kernelt.

Nem tudnátok adni egy linket, ahol találni valamilyen leirást, faq-t, ilyesmit arról, hogy hogyan tudom a 2.6.8-as kernelemre rávarászolni a 2.6.8.1-es patch-et, hogy az nfs jó legyen?

[quote:b412567992="Scythe"]Nem tudnátok adni egy linket, ahol találni valamilyen leirást, faq-t, ilyesmit arról, hogy hogyan tudom a 2.6.8-as kernelemre rávarászolni a 2.6.8.1-es patch-et, hogy az nfs jó legyen?

Ime ami neked kell

Én is áttérnék 2.6.9-re, csak egy baj van. Az ominozus gép, amin ezt az áttérést meg kellene csinálnom elég messze van, igy ssh-n keresztül kellene megoldanom.
Ezzel ugye két gáz van:
1.Restart után, ha nem jó az új kernel és nem bootol be, akkor nekem el kell bizony caplatni jó messzire hogy betöltsem a másikat Lilo-ból, és megjavitsam a dolgot.

2.Ha be is töltődik az új kernel, nem vagyok benne biztos, hogy a hálózat is feláll ugyanúgy, és én be tudok lépni ssh-n keresztül. Vagy ettől nem kell tartanom?

Van ezzel kapcsolatban (távoli gép kernelének frissitése) valamilyen ötletetek, gondolatotok, link akár, vagy bármi? :) Mert nagyon örülnék neki.

[quote:bcc226ed56="Scythe"]
2.Ha be is töltődik az új kernel, nem vagyok benne biztos, hogy a hálózat is feláll ugyanúgy, és én be tudok lépni ssh-n keresztül. Vagy ettől nem kell tartanom?

Gondolni mindenkép kell rá, én már jártam így, mégha nem is távol voltam, de hogy az új kernelbe nem volt beforgatva a NIC drivere, és be kellett tölteni, ill felvenni az induló modulok közé. Persze, lehet, hogy ha előre ez tisztázható, akkor el lehet kerülni a problémát, már előre felveszed az új kernellel induló modulok közé. De az is biztos, hogy nem érzem jól magam, ha távolból kell kernelt frissíteni :oops:

De ha bele van forgatva az új kernelbe a nic drivere, meg az egyéb szükséges driverek, akkor "elvileg" ugyanúgy fel kell állnia a dolognak hálózatostul tűzfalastul mindenestül ugye? :) Mert a config fileok, egyebek maradtak a helyükön.

Elvileg igen. Sőt a deb-es kernel csomagok igyekeznek valami olyan állapotot biztosítani, hogy a gép mindenkép elinduljon, ne maradjon boot-olás közben függőben valahol elakadva. Persze garanciát azért nem vállal rá :wink:
Azt sejteném, hogy saját forgatású kernelnél ez a dolog nem játszik(?).
Még egy dolog, az idegek megnyugtatására. Ha a gép régóta megy, akkor ilyen kernel cserés reboot-nál lehetősége az fsck-nak pl. egy szükséges ellenőrzésre, ami néha idő igényes valami. Szóval ha reboot után nem 2sec-el áll fel a gép, akkor ez is befigyelhet az okok közé.

[quote:20a6187a19="Scythe"]Én is áttérnék 2.6.9-re, csak egy baj van. Az ominozus gép, amin ezt az áttérést meg kellene csinálnom elég messze van, igy ssh-n keresztül kellene megoldanom.

én ilyen esetben ugyanazt a configot szoktam használni. akkor gond (elvileg) nem lehet. mondjuk remélem, h nincs sata meghajtód, mert az nekem szépeket csinált 2.6.7-2.6.8 upgradenél :wink:

hja, és szerintem sokkal húzósabb a kernel-cserénél a hálózat (gateway,routing,iptables) beállítása távolról :D

[quote:bcdb1174f4="vmiklos"]én ilyen esetben ugyanazt a configot szoktam használni. akkor gond (elvileg) nem lehet. mondjuk remélem, h nincs sata meghajtód, mert az nekem szépeket csinált 2.6.7-2.6.8 upgradenél :wink:

2.6.x kernelverzióknál igen hasznos a Makefile-ban az export INSTALL_PATH=/boot sor elejéről kiszedni a # jelet. Ezzel nemcsak a kernel image helyét lehet kijelölni, de a konfigot is oda teszi (az aktuális konfigra mutató linkkel együtt), amit újabb kernel verzió forgatásakor automatikusan betölt.

configot csak make install esetében tenné oda, azt meg úgyse használom soha :wink:

[quote:8a7956e712="vmiklos"]hja, és szerintem sokkal húzósabb a kernel-cserénél a hálózat (gateway,routing,iptables) beállítása távolról :D

Ha felkeszulsz ra, hogy elszurhatod, akkor azert nem veszelyes. En pl. uj tuzfalconfigot az alabbi modon szoktam kiprobalni tavolrol:
[code:1:8a7956e712]
iptables_new.sh; sleep 60; iptables_old.sh
[/code:1:8a7956e712]
:)

[quote:6500ed4270="miq"]
Ha felkeszulsz ra, hogy elszurhatod, akkor azert nem veszelyes. En pl. uj tuzfalconfigot az alabbi modon szoktam kiprobalni tavolrol:
[code:1:6500ed4270]
iptables_new.sh; sleep 60; iptables_old.sh
[/code:1:6500ed4270]
:)

Hogy ez eddig nekem nem jutott eszembe :evil:
Igaz amikor egyszer sikerült kizárni magam, akkor sem a scriptekkel volt a gond, hanem hogy a jól megírt script betöltése előtt flush-oltam az INPUT láncot aminek a default-ja DROP volt :lol: Hát egyszer mindenki hibázik, én örülok, hogy már túl vagyok rajta :wink:
Utána megnéztem a busz menetrendet...

Hat en a paraszti eszemmel ezt csinaltam:
[quote:90c6808e88="Scythe"]1.Restart után, ha nem jó az új kernel és nem bootol be, akkor nekem el kell bizony caplatni jó messzire hogy betöltsem a másikat Lilo-ból, és megjavitsam a dolgot.

Uj kernelt berakom LinuxNew neven.
valamint lilo.conf-ba: append="panic=30" (panic eseten 30sec mulva reboot), igy ha nincs meg a / akkor reboot, vagy ha utkozben panicol el akkor is.
Majd lilo, majd [code:1:90c6808e88]lilo -R LinuxNew[/code:1:90c6808e88]
(kovetkezo inditaskor a LinuxNew-et bootolja 1szer, man lilo :roll: )

[quote:90c6808e88="Scythe"]2.Ha be is töltődik az új kernel, nem vagyok benne biztos, hogy a hálózat is feláll ugyanúgy, és én be tudok lépni ssh-n keresztül. Vagy ettől nem kell tartanom?

egy fajl ujra neven a /-be:
[code:1:90c6808e88]#!/bin/sh
/bin/sleep 5m
/sbin/reboot
[/code:1:90c6808e88]
majd a /etc/init.d/rmnologin-ba (vagy ami utoljara lefut bootkor) az elejere: /ujra &
Ha feleled a gep, de nincs netje akkor reboot, es jon az elozo jo kernel. Ha van net gyorsan ssh-be, ujra script kill 8)

Nahát komolyan már meg akartam kérdezni, hogy lilo-val nem lehetne e azt megoldani hogy rebootoljon a régi kernellel, ha nem jó az új :) Ezek tényleg hasznos tanácsok, ezekkel sok gond már nem lehet (bár ez majd elválik :) )

meg tudom nezni a debian jelenlegi kernelet ? es kiszedni azokat a dolgokat amire nincs szuksegem ?

gondolom apt-gettel le tudod szedni, utána bebootolsz vele, és zcat /proc/config.gz :wink:

[quote:e50ef9b85f="vmiklos"]gondolom apt-gettel le tudod szedni, utána bebootolsz vele, és zcat /proc/config.gz :wink:

Felesleges bebootolni a debianos kernelekkel!!! A szabvanyos debian kernel csomagokban (kernel-image-x.y.z) a /boot/config-x.y.z fajl tartalmazza a kernel config-ot.