Laptop aksi élettartamának optimalizálása

Némely laptop gyártó ad a készülékhez olyan akkumulátor figyelő, ellenőrző menedzselő programot, amellyel meg lehet akadályozni, hogy a tartós asztali használat közben az akkumulátor állandóan 100%-ra töltődjön.
Ezekben általában van olyan üzemmód, amikor az akkumulátor töltöttségi szintjét nem engedi pl. 60%-fölé menni, mert ha azt eléri akkor elkezdi az akkumulátort használni amíg a töltés 40%-ra nem csökken.
Tehát állandóan 40% és 60% között tartja a töltöttségi szintet, ami az akkumulátor élettartamának kedvez.
Ha hosszabb áram nélküli üzemet tervezünk akkor vagy átállítjuk teles töltésre, vagy némelyik gépen lehet olyat is választani, hogy egyszeri 100%-ra töltés.
Nos ezek a programok amit a gyártó elérhetővé tesz a gépeihez sajnos csak Windowsra készültek.

Az lenne a kérdésem, hogy Linuxon tudtok-e ehhez hasonló okos programról ami figyeli az akkumulátor töltöttségét és bizonyos szintek között tartja azt?

Hozzászólások

Ahogy látom ez elég hardverspecifikus történet, mivel a program nem közvetlenül az akksinak mondja meg, hogy "fiam te most nem töltődsz!" hanem egy vezérlőt utasít a dolog végrehajtására.
Ennél fogva, ha a gyártó nem adja ki a vezérlő utasításához szükséges adatokat, akkor -szerintem- nincs ember, aki ezt leprogramozza. Esetleg lehet disassembert használni, de kérdés mennyire jó az.

Ha a gyártó adott hozzá ilyen wines drivert, akkor talán lehet. Ha nem, akkor nem, mert ehhez hw kell. Lenovo notik tudnak ilyet néha.

Igen. Ezt a 40%-60% mókát a Lenovo csinálja. De a DELL és az ASUS laptopoknál is van hasonló akkukímélő törésvezérlés.
Én úgy gondolom, hogy ezekben is lehet valami vezérelhető elektronika amivel a töltést minimum ki és be lehet kapcsolni.
A konkrét feladat nálam egy DELL Inspiron 17R SE 7720-ra kellene és Ubuntura.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Thinkpadek esetén elég a tp_smapi kernel modul és utána a /sys/devices/platform/smapi/BAT0/ alatti file-ok szépen olvashatók és írhatóak, amivel lehet vezérelni a töltést.

Biztos vannak rá színes, szagos programok is, én az összetaknyolt bash scriptjeimet használom.

Megoszthatom, bár biztos vagyok benne, hogy lehetne szebben és jobban, ellenőrzéseket végezve, hibakimeneteket lekezelve, de ez csak magamnak készült és "It works for me." :-)
Lusta vagyok, most megjegyzésekkel ellátni, ha valami nem egyértelmű, akkor a felmerülő kérdésre szívesen válaszolok majd.

Egy menübe foglaltam a többször használt funkciókat, mely így néz ki:


The Panasonic 42T4833 battery has been using since 2010-04-20: idle
    - current status: 40%
    - charging start: 20%
    - charging stop:  45%
After 48 cycles the battery has 95.26% of design capacity.

Actual brightness value: 8

Wifi radio turn off: yes.
WWAN radio turn off: yes.
Bluetooth radio turn off: yes.

T-Mobile connection: off
Wireless connection: off

Select from the following options:
  [0] Modify brightness value (max. 15)
  [1] Modify charging start value
  [2] Modify charging stop value
  [3] Modify wifi radio status
  [4] Modify bluetooth radio status
  [5] Start T-Mobile connection
  [6] Stop T-Mobile connection
  [7] Enable GPS for Qualcomm Gobi 2000
  [8] Disable GPS for Qualcomm Gobi 2000
  [9] Switch monitor
  [q] Quit

Ez a script a thinkpad-manager.sh névre hallgat és ez hívja meg az alábbi scripteket (tulajdonképpen nektek csak az első kettő kell):
- thinkpad-battery-start.sh
- thinkpad-battery-stop.sh
- thinkpad-bluetooth.sh
- thinkpad-brightness.sh
- thinkpad-wifi.sh
- thinkpad-wwan.sh

Ezek működéséhez sudo által engedélyezni kell (visudo) a root jogosultságot a felhasználó számára pl.:


Cmnd_Alias IFACES = /sbin/ifup, /sbin/ifdown, /sbin/ifscheme, /sbin/dhclient
Cmnd_Alias RADIO = /usr/sbin/rfkill
Cmnd_Alias THINKPAD = /path-to/thinkpad-battery-start.sh, /path-to/thinkpad-battery-stop.sh, /path-to/thinkpad-brightness.sh

user_neve  LOCALHOST = NOPASSWD: RADIO, THINKPAD, IFACES

Én acpi segítségével a szép kék ThinkVantage gomb lenyomására egy rxvt-ben jelenítem meg ezt a menüt X alatt.

" pl. 60%-fölé menni, mert ha azt eléri akkor elkezdi az akkumulátort használni amíg a töltés 40%-ra nem csökken."
What? Ezzel pont az ellenkezőjét éred el, azaz előbb tönkre megy az állandó töltéstől, mintha 100-ra tolnád, aztán ha magától leesik 60-ra, akkor újra feltöltöd. Nekem így van, (asszem 70%-tól tölt) és elég sokat bírt az akku. Ráadásul állandóan rendelkezésre áll a teljes kapacitás, ha vinni kell a gépet.

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64

Rossz hírem van, ezt konkrétan Linux alatt a ThinkPad-ek tudják valamint a MacBookPro. Amúgy én még Windows alá se találtam igazán jó nem ThinkPad-es megoldást.
Szerintem ez amúgy kb direkt van, én sajnos a sajátomnál elfelejtettem beállítani fél évig és ezalatt az aksi az 56%-ra csökkent maximális töltöttségre lett képes. Beállítottam (90%ig tölt, aztán nem az aksit használja, hanem kizárólag a tápot, plussz csak 40% alatti töltöttségnél kezd el tölteni) és a következő 3 évben 30%-ra sikerült lemennie a maximális tölthetőségnek. Szóval látszik, hogy mennyit nyerhet egy olyan gyártó, aki a felhasználóra bízza ezt és nem támogatja meg. Főképp, hogy mondjuk Amerikában nem is nagyon használ senki sem 4 évig egy gépet, szóval ha plusz aksit akarnak eladni, annak bizony 1-2 évnél nem szabad többet jónak lenni.

FathoM

Ha nincs más megoldás, valamennyit segíthet egy programozható időkapcsoló a konnektorban. Mondjuk beállítod, hogy fél óránként működjön egy negyed órát, vagy hasonló (ki kell tapasztalni, hogy mennyi időközönként mennyit kell rátölteni a notebookodnak, hogy jó legyen).

Nyilván van pár hibája ennek a megoldásnak, de a semminél jobb lehet.

Ez jó kérdés, egy FreeDOS emulátor lehet, hogy kell hozzá.

Szerk:

Amúgy a viccet félretéve, nem tartom teljesen kizártnak, hogy legyen olyan belőle valami kínai webshop mélyén, ami vezérelhető pc-ről. :)

Kiindulásnak itt egy semmivel sem kompatibilis, egy ezres alatt :)
http://www.argep.hu/trend/IDOK/Idoekapcsolo.html

Nekem a Sony VAIO VPCCA2S1E-m tud ilyet. Eddig úgy csináltam, hogy windows alatt beállítottam, hogy 80%-nál ne töltsön tovább. Utána linuxon is csak addig töltött.

Viszont! A minap néztem, és láttam ilyet: /sys/devices/platform/sony-laptop/battery_care_limiter.
Cat-tal ránézve 80-at, gondolom írni is lehet. (Arch)

Ha viszont új notiról van szó, akkor lehet, hogy lassan lesz támogatott. Nekem ezzel a példánnyal egy darabig (fél év) szenvedés volt a videókari driverek miatt.

Utananéztem és bocsánat a sony tulajdonosoktól, mert igen a VAIO is tudja ezt és egészen emberien kezelhető is (benne van a kernelben).
Szóval linux alatt jelenleg macbookpro, thinkpad és vaio. Ha valaki még tud egyebet tegye ide nyugodtan:)

FathoM

Érdekes olvasni ezeket az összeesküvés-elméleteket arról, hogy a gyártó szándékosan úgy használtatja a felhasználóval az akksit, hogy az előbb tönkremenjen. Aztán meg van néhány gyártó aki ad szoftvert ahhoz, hogy Te tudjad okosan kezelni. Nincs ebben némi ellentmondás? Ha egy gyártó azt akarja, hogy vegyél új terméket akkor eleve szemetet ad el neked, vagy megnehezíti az alkatrészcserét (lsd. a mai egybeépített mobilok).

Anno én még azt tanultam a Li-Ion akksikról, hogy a melegen és a teljes lemerülésen kívül nem lehet őket megölni, mert ezt a feltöltöm-lemerítem valameddig játékot egy valamire való laptopban a vezérlő gyárilag megcsinálja, oprendszertől és segédeszköztől függetlenül.
Nálam eddig a "be van dugva amikor van a közelben dugalj, havonta egyszer pedig direkt kihúzom és hagyom, hogy álomba ringassa magát, majd teljesen feltöltöm" módszer bizonyult hatékonynak. A szervizelt gépek tulajdonosainak is mindig ezt javaslom és eddig elég jól be is vált. (egy alkalommal kellett egy több, mint 5 éves gépbe pótakksit rendelnem)

Mindenesetre szívesen meghallgatnám egy olyan véleményét is aki nagyobb mintával dolgozik és/vagy a téma szakértője.

:)) Nincs itt semmi összeesküvés. A gépek, amik ezt tudják jóval drágábbak, mint az átlag laptop, ez ennyire egyszerű. Gondolom más gyártók drágább készülékei is rendelkeznek valamiféle megoldássál a problémára, de az biztos, hogy a környezetemben eddig bárki vett 150k alatt új laptopot, annak egy év alatt max a felét bírta az aksija.

FathoM

Abszolút nem összeesküvéselmélet. Már írtam ide az oldalra is párszor, hogy egy HP gépen az akkuból nulla energia jött ki nemsokkal a garancia lejárta után. Mivel a lábak rajta voltak, ezen kívül csak súly, kiszedtem belőle az „elemeket”, amíg nincs pótolva. Véletlen belevágtam az egyikbe, és majdnem felrobbant. A maradékokat kimérve teljesen fel voltak töltve.
Telefonom töltője lekapcsol, ha kész van. Ha a mostani Acer Laposomat véletlen rajta hagyom töltőn mikor nem használom, máris jelzi a KDE Battery power monitor, hogy csökkent a kapacitás. Érezni is, tényleg kevesebb ideig bírja. Persze okos de macerás használattal javul a helyzet, azért látni a romlást. Filléres lenne a dolog gyártók részéről.
Ha gépnek a felét bírja az akksija egy éven belül, arra pont van garancia.

Az összeesküvésre mégegy ellenpélda: Van egy ismerősöm, aki abból él, hogy a mosógépekben lévő kb. 200 Ft-os alkatrészt bányássza és cseréli ki a több centiméteres műgyanta alól. Eredetileg az egység közel annyi mint egy új gép.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Hát, én csak azt láttam hogy a nem épp olcsó Oce nyomtatóban a görgő azért törik szét, mert túlságosan szorosan ül a csapágyon. A csapágy maga amúgy meghatóan tökéletesen pörög. Ha nem lenne túl szoros az illesztés, akkor túlélne engem is, így viszont évente lehet cserél(tet)ni, természetesen szemkápráztató áron, az amúgy filléres alkatrészt.

én a "szándékosan elrejtik előled a beállítást" részére írtam, hogy kicsit összesküvés-elmélet. Egy gyártó nem fogja ennyire túlbonyolítani, egész egyszerűen sz*rt fog neked eladni, ahogy itt több esetben olvastuk már. A mai világban erre kényesen figyelnek, nem véletlenül. Szegény Volkswagen is abba rokkant bele, hogy az örökkévalóságnak gyártottak autókat...

A számítástechnikában amúgy sincs örökkévalóság, az akkunál meg pont veszélyeshulladék termelés folyik. Ráadásul a márkához kötött pótalkatrészekből nagyon kicsi eséllyel vesznek pont nem utángyártottat. Számtalan tintapatron és akkugyártó cég van, Más területen ugyanez a helyzet.

Ilyenkor eszembe jutnak az értelmesebb túrázós márkák. Néha irgalmatlan áron ugyan, de igen tartós, évekig jól használható terméket adnak. Nem szűnnek meg. Connex szerszámaimat is hamarabb hagyom el, minthogy tönkremenjenek.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A Samsung laptopomban ez az opció a BIOS-ba (ill. UEFI-be) van építve, oprendszer tök mindegy (80%-ig tölt). Nézd meg, hátha a tiédben is.