Ebben is van Linux? - Telepítsünk teljes értékű Debian linuxot a D-Link DNS-320LW NAS-ra! - 2/1 (képekkel frissítve)

Trey nagyszerű leírását elolvasva vásároltam én is egy D-Link DNS-320LW-t (ami lényegében a dns-320-tól eggyel erősebb processzor, kicsit átalakított lapon nyugszik). Amikor elkezdtem telepíteni a funplug-ot, már éreztem, hogy csalódni fogok, hiszen egy jól testre szabható Linux helyett kaptam egy pluginolható, chrootban futó környezetet, ami igazán hazavágja a teljesítményt és a jó konfigurációs lehetőségeket is erősen leszabályozza. Ezután elkezdtem keresgélni milyen más alternatívák vannak a funplug helyett, lehetőleg Ubuntu vagy Debian alapokon, apt / dpkg csomagkezelővel. Szerencsére találtam egy lehetőséget, ami bár nagyobb kihívás, de ha sikerrel veszem az akadályokat egy nagyon jó kis rendszert hozhatok össze minden olyan további funkcióval ami miatt linuxos nas-t vásároltam (samba, rsync, ssh/sftp, dlna, mc, cron, svn, raid 1). A következőkben egy nativ Debian telepítését fogom leírni, semmiféle hókuszpókusz meg funplug, hanem eszköz bekapcsol, kernel Boot, Debian betölt és használod a Debianodat! (squeeze)
Figyelem: Ez mély beavatkozása az eszköznek, garanciavesztéssel is járhat, a keletkező hibákért nem tudok felelősséget vállalni, ez az én utam ahogy bejártam, semmi sem garantálja hogy nálad is pont ugyanígy fog működni!

Felhasznált irodalmak:
https://github.com/martignlo/DNS-320L/blob/master/README.md
http://www.digriz.org.uk/debian/debootstrap
http://jamie.lentin.co.uk/devices/dlink-dns325/

A hardver
A D-Link volt olyan 'rendes', hogy meghagyott egy soros portot, amin keresztül közvetlenül láthatjuk a gyári firmware bootolás folyamatát, és akár bele is tudunk avatkozni a folyamatba, a Boot paramétereket módosíthatjuk. Ezen a vonalon indultam el én is. A nas alaplapjának szabad hozzáféréshez a ház alján lévő 4 ragasztós gumitalpat kell eltávolítani (kézzel). Ezek alatt vannak a csavarok, amiket kicsavarozva az alaplap elváik a háztól. (a hűtőventillátort az alaplapról le kell húzni).

Adatkábel
Kép: http://postimg.org/image/uetcv9ey3/

A kapcsolat felépítésének elengedhetetlen eszköze egy kábel amivel összekötjük a gépünket a nas-al. A nas a Nokia CA-42 vagy DKU-5 kábelen keresztül tud kapcsolódni. Én ezt kemény 980 Ft-ért szereztem be a Nyugati pu. környékén (http://gsmotthon.hu//tartozek/p38375-adatkabel-dku5-kompatibilis, utángyártott) Sajnos kiderült, hogy a gyártó kihagyott egy 10-ftos 10K-s 1W-os ellenállást (de lényegében bármilyen teljesítményű 10K-s megfelelő) így azt még be kellett szerezzem. Bp-en a Lehel tértől 5 percre a volt Medimpex székház mellett, az ipon átvételi pontjával egybeépített épületbven van egy nagy alkatrészbolt. (valószínű, hogy neked is kelleni fog ha ebben a kategóriában vásárolsz kábelt)
Az ellenállás azért kell bele, mert a nas alapból az RX lábon is kiad 3.3V-ot, ezt pedig a kábelben lévő elektronika nem tudja „kihámozni” a küldendő adatot. Ezért a kábelen az usb végén óvatosan de le kell fejteni a kék borítást. Ezt követően be van öntve valami szürkés anyagba, ezt is óvatosan darabonként el kell távolítani hogy az elektronikához hozzáférjünk. Ezt követően lehet beforrasztani az ellenállást, a mellékelt ábrán látható módon.
A kábelről még annyit érdemes tudni, PL-2303 alapú (adatkábelben lévő alaplapi megjelölés: 070714, a mellékelt képen a 070714-C szerepel ránézésre egy GND kábel-átkötés eltérés van a kettő között)

Csatlakozó bekötése a nas-ra
Kép: http://postimg.org/image/ydqke33l7/

Az alaplapon nincs kivezetve a csatlakozó így forrasztani szükséges. A nason az USB bement környékén kell keresni egy 4 lábból álló forrasztási helyet, amelynél a 2. hely üres: [ 1 _ 3 4 5 ]
Lábkiosztása pedig a következő:
1 TX*, 4: GND, 5: RX*
*(Figyelem: ez típusonként eltérhet, a forrásdokumentumokban pl az RX TX pont fordítottan írja mint ahogyan nekem működött, úgy próbáltam én is bekötni de a terminal kifagyott be sem töltődött. Ameddig nem fordítottam meg az RX-TX szálakat, ettől függetlenül lehet hogy az utángyártott kábel volt a ludas. )

A kábelt célszerű leválasztható csatlakozóra kötni, megoldási lehetősége számos, 3 db vezetéket kell bekötni: RX, TX, GND, tehát bármilyen olyan csatlakozó jó ami legalább 3 lábú. (Van aki jack dugóval oldotta meg, én 3 lábú alaplapokon is fellelhető hűtőventilátor csatlakozót vásároltam (apa-anya-+ lábak), amikor az ellenállást beszereztem vásároltam kb 40 Ft-ért ilyen szettet, 3x30 cm különböző színű vezetékem pedig volt otthon. A nas alaplapra ráforrasztottam a 3 db 30cm-es vezetéket, erre rá az anya oldali csatlakozót. Az adatkábel telefon oldali végét levágtam és ott is bekötöttem a megfelelő vezetékeket. (amit én vásároltam adatkábelt ott a színek ugyanolyan megjelöléssel voltak, mint a mellékelt képen, így különösebben nem is kellett volna kimérni, bár nekem van multiméterem így megtudtam tenni)

Próba
Ezeket összeforrasztottam, rákötöttem egy ubuntus laptopra egy miniterm.py segítségével az alábbiak szerint kell beüzemelni a portot: (rádugást követően külső jele nincs a kábelnek, csak a dmesg-ben jelenik meg róla info)
sebesség: 115200 baud, 8-N-1 Flow controll off.
A miniterm.py a sebességet leszámítva úgy van beállítva, ahogyan azt az nas is megkövetlete, így nekem csak ezt kellett paraméterként megadni:

„miniterm.py -b 115200 /dev/ttyUSB0”
Értelemszerűen a ttyUSB0 lehet ttyUSB1 ttyUSB2 stb

És egy eszköz restart után már a boot folyamat ment, és a login promptig

A következő részben összefoglalom a debian telepítésének lépéseit, funkcionálisan közel eljutva odáig amit az eszköz alap firmware-e eddig is nyújtott.

Tehát akkor a képek:

Az eszköz szétcsavarozva:

A csatlakozó

A forrasztás

A forrasztás a másik oldalon

A kábel

Kicsit közelebbről:

Hozzászólások

A kép alapján nem azért kell a 10k, amit írsz. Az uart úgy működik, hogy a vevő oldal logikai magasan tartja a vezetéket, ha az adó logikai magasat akar küldeni, akkor nem csinál semmit, ha logikai alacsonyat, akkor leföldeli a vezetéket.
Ez a kábel nem tartja logikai magasban a vevő vezetéket, gondolom a telefonoknak, amikhez kapcsolódott nem kellett, mert logikai magasat is tudtak "adni".

Szerintem a kepeket szerkeszd be a cikkbe, ugy sokkal elvezetesebb is lesz :-)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.