adat visszanyerés hdd-ről

Tegnap a lányom kezéből kicsúszott a laptopja (Lenovo T410) és durrant egyet az étkező kövén.
Sajnos a HDD nem működik. El se indul. illetve kattog párat és annyi.
Kb. 2 hete volt backup. De sajnos a több napig csinált előadás anyaga azóta került fel.
Van-e valaki, aki nem aranyáron ránézne, hogy mit lehet vele csinálni. tulajdonképp 2-3 fájl az amit valahogy vissza kellene nyerni 1MB alatti méretben.
Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy az akív hdd védelem. (ami ugye a t szériában van) mekkora csattokat szokott elviselni.
Ez mondjuk elég nagy volt, a hűtőventi is megakadt.
Nem tudom mekkora az összeg ami ilyen esetben szokott felmerülni.
Talán egyszerűbb lenne neki újra írnia.
Ne kíméljetek.

Hozzászólások

350 ezer Ft, így látatlanban. :) (smile)

Néhány kérdésem lenne:
- Működött a gép a szaltó közben?
- Milyen oprendszer van (volt;)) a gépen?
Ez fontosabb, mint a landolás helyszíne.

Bocs ,csak sajnos dolgoznom is kell. És nem gépközelben.
Win 7. És sajnos működött.
Azaz ez bizonytalan, mert én nem láttam, csak a durranásra néztem arra.
Akkor a laptop teljesen szétnyílva monitor billentyűzet ~180° és a monitoron egy böngésző működött.
Viszont a elbeszélés alapján összecsukva hozta a ujjaival összefogva a szélénél.
Azaz az élén fogott talajt és aztán nyílt ki a lendülettől.
Azt viszont nem értem mert akkor alvó állapotban kellett volna lennie.
Amúgy a laptopnak kívülről semmi sérülése nincs. Se megrepedve se eltörve.

a kürt pont a legdrágább és legprofibb, álatlában a visszaállítás nem függ az adat mennyiségétől, gondolom inkább az a melós amíg hozzáférnek, utána már csak másolni kell.
próbáld meg őt, azt hiszem maszekba nyomja: http://hardverapro.hu/apro/adatmentest_vallalok_es_hibas_2_5_os_vinyoka…

szerk.: http://adatmentes24.hu/hun/
ők nekem kb. 3 éve visszahoztak 130.000huf/winyó-ért két db. winyót, de ezeknek "csak" az elektronikájuk füstölt el, azért csengettem ki mert ezer éves 40gb winyó volt, amit nem tudtam már beszerezni :(

írja újra.
Az előadás is sokkal jobb minőségű lesz, és a pénz is megmarad.

http://www.adatmentes-adatvissza.hu/hu/adatmentes-belepes.html

Létezik náluk "eco" megoldás ami annyit jelent, hogy határidő nélkül 20% olcsóbban csinálják. Ingyenes felmérés és árajánlat. Ha tudod mi kell akkor arra szűkítenek amennyiben ez lehetséges.

Az eco a mi esetünkben annyit jelentett, hogy 4 napon belül meg volt a cucc.

Igen, van egy hazai laborjuk és ha ott életre tudják verni a diszket akkor szerencséd van. Nekünk nem volt szerencsénk és jól eltököltek az adatokon. (Hiába volt RAID1, valamilyen külső behatás kinyírta mindkét diszket és olyan helyen volt, ahonnan a remote mentés nem működött megfelelően a helyiek meg nem foglalkoztak vele.)

némileg off:
a jövőben crashplan-t a népnek. $60 -t perkáltam ki rá és megy érte egy éven keresztül, limitek nélkül a gépen automatikusan. Win mappát igaz nem ment, de minden mást igen. Ha most összefossa magát a gépem, akkor minden munkám meglenne. Meg egy csomó más vacak is. Most csak 160GB-nyi adat van feltöltve.

Sziasztok,

a topic-ban felsorolt cégekkel kapcsolatban van valakinek szerveres tapasztalata? Az egyik ügyfélnek halmozottan hátrányos helyzetű a DL380 G5-öse. Megdöglött az egyik diszk, egy RAID5 tömbben, a cserediszk meg lett rendelve, de az érkezése előtti napon a P400-as vezérlő is úgy döntött, hogy nem kéri tovább, és kiszáll a bizniszből. Úgyhogy az ügyfél most ott áll egy döglött vezérlőn lógó degraded RAID5 tömbbel, rajta kb. 500GB adattal.
A géphez support-ot adó cég - jogilag érthető okokból - igyekszik ebből az egészből kimaradni, nem akarják a hibás alkatrészek cseréjét megcsinálni addig, míg nem volt adatmentés a gép jelenlegi állapotában. Így nyilván nem övék a felelősség, ha az adatok elvesznek. Csak az a kérdés, hogy van-e olyan cég, aki ebből az erősen vesztesnek látszó helyzetből ki tud hozni valamit?

Válasz az első kérdésre. Nem, nincs mentés. Semmi, egy árva bit sem. Mert eddig az ügyfél úgy ítélte meg, hogy drága a szalagos mentés bekerülési költsége és nincs rá szükség. Más alternatívát meg nem kapott, így még egy nyomorult külső USB rack-be dugott SATA diszkes mentés sincs... De azt hiszem, hogy a mentés fontosságát ezek után az ügyfél át fogja értékelni és kellő súllyal fogja kezelni. :)
Válasz a második kérdésre: Nem, nem mennek a Kürt-höz. Nem hajlandóak. Mikor szóba hoztam, a kapcsolattartónk kb. negyed órán keresztül fröcsögött a telefonban a Kürt-re vélt vagy valós korábbi sérelmek miatt. Hogy kinek volt igaza, nem tudom, és nem is érdekel. A lényeg, hogy velük nem szeretnének dolgoztatni.

Ha van másik vezérlő, akkor jó eséllyel életre verhető a tömb. Másképp értelmes adatot nehéz nagyon fognak kinyerni róla, mert hiába sikerül a diszkeket dd-vel vagy bármivel klónozni a vezérlőben van meg a tudás a RAID5-ről. Ha RAID1 lenne, akkor nem lenne egetverő a gond, mert emlékeim szerint csak 512byte-al vannak eltolva a smartarray tömbök és onnan már dd-vel elvileg hasznos adat nyerhető ki.

További kérdés, hogy bbwc mennyire van/volt a tömbön és az milyen állapotban van? Ha csak úgy megállt a kártya, és volt bbwc akkor a bbwc-t is át kell tenni záros határidőn belül az új vezérlőre.

Az új vezérlős próba előtt érdemes lehet a diszkeket dd-zni a megfelelő sorrendben, hogy legalább a nyers diszk állapotok megmaradjanak.

Egy kellően nagy USB-s diszket pedig rögtön készítsetek a gép mellé és amint feléledt azonnal induljon a mentés. Azt jöhet a cserediszk.

csere vezérlőt sőt még talán azonos kiépítésű gépet is tudok szerezni. BBWC van, jelzi is a gép a POST alatt, hogy adatok vannak a cache-ben, amit szeretne kiírni, csak úgy nehéz, hogy nem látja a tömböket. Ez aggaszt leginkább, mert a BBWC a géppel egyidős (kb. 5 éves). Ha a vezérlő kikerül a gépből, a cache adatai a tápellátás megszűnése miatt gondolom rövid időn belül vagy akár azonnal törlődhetnek, és bekövetkezik az adatvesztés, és filesystem inkonzisztens lesz, és b@szhatjuk az egészet.

Az ügyfél egyelőre most egy adatmentési ajánlatot vár egy adatmentő cégtől, de gondolom az adatmentős cég sem nagyon tud mást csinálni, mivel csodák nincsenek.

Minden esetre köszönöm az ötletet!

Van a HP-nek egy HPACU vagy hasonló nevű bootcd-je. Ha arról bootolsz, akkor grafikus felületen tudod megnézni, hogy mi a problémája és jóval több beállítási opciód lesz, mint simán a biosból. Ha a cache elem rossz lenne, akkor egyébként azonnal sipákolna. Amit még megtehetsz, hogy mivel hotswap szerelhető a gép ezért kinyitod és megnézed mennyire pupos az aksi.

Régebben nem volt egy hotspare diszk a 8-as bayben amit csak úgy hipphopp kivett valaki? A fenti cd-ről bootolva ezt is látni fogod.

Megnézem majd, egyelőre várakozó álláspontra helyezkedek, míg az ügyfél megálmodja az adatmentő cég ajánlata alapján, hogy a szalagos mentőegység árát most fizeti ki adatmentésre vagy kockáztat és próbáljuk meg mi összekaparni a gépet. Az így megspórolt pénzen pedig tényleg vesz valami eszközt a mentésnek.

Tudomásom szerint a Bay8-ban sose volt diszk, de nem csak mentés sincs, hanem rendszerdoksi se, az előző rendszergazda felszívódott, kérdezni nincs kitől. Szóval ezt a legöregebb törpék sem tudják, hogy volt-e diszk vagy sem. Még az is lehet, hogy volt. Furcsálltam is első alkalommal, hogy az OS nem egy kétdiszkes RAID1-en fut, hanem egy egy diszkes RAID0-án. Hülyeség lenne, hogy megvesznek egy szervert 1,5M Ft-ért, de spórolnak +1 diszken, ami max. 30-40e Ft. Bár a kis magyar valóságban bármit el tudok képzelni.

Dehogy! Csak kekeckedek ;)
Egyrészt RAID helyett tükrözést írtam. Ott úgy hívják és beépített a rendszerbe a 2-3x tükrözés.
A vezérlő elhalása tényleg problémás a windóz/linux pc "szerverekben". Az is csak azért, mert nem logikailag kezelik a lemezeket. (Ezen segít a CHRP, PReP, meg ami utána jön.)

No, akkor ez micsoda:
Adatbázis, fizikailag 8 másolat (4 tükör). Tartozik hozzá 2 szerver (cluster), szerverenként 2-2db 2 portos csatoló. Minden szerver két útvonalon ér el minden fizikai másolatot. RAID nincs! Ha egyik szervert lekapcsolom, 45mp múlva veszi át a másik a terhelést.

Szóval van élet a RAID-en túl is. A megoldásomat ne fikázd, mert amit ide írtam, az úgy 20 éves technológia. Szóval elavult. :)

Mindenképp gyanús ez a 8-as bayes dolog. Elég sok P400-at meg P410-et látok pörögni és nem szoktak csakúgyhipphopp hibákat dobni, de persze ezeken lehetőség szerint sűrűn van fw upgrade. Azt is meg kéne nézni, hogy mennyire friss az fw. A P400-ak olyan 7.2x körül járnak fwből és elég jó adag hibajavítás szokott jönni, azaz jött régen, amíg supported volt.

A rendszert elnézve a P400-on még kb. a gyári firmware lehet, a gépen is még az a BIOS van, amivel a gyárból kijött. Megvan már a HP ACU CD, ha holnap megszületik a döntés az ügyfélnél, hogy merre legyen az előre, akkor aktivizálódunk. Első körben lehet, hogy az Os diszket megpróbálom átdugni egy másik gépbe, hátha elindul.

Minden esetre most elgondolkozhat, hogy egy Ultrium drága-e 1M Ft-ért vagy egy kérdéses kimenetelű adatmentés, amit baráti áron 750.000.- Ft-ért ajánlottak neki. :)
Remélem, ha végül rájön, hogy itt most nincs jó és rossz közötti választás, csak rossz és kevésbé rossz közötti, akkor tudunk alkotni valamit.

Egyszer láttam a gépet még "életében", akkor a RAID5-ös tömbön olyan 5-600GB adat volt, Egy mentőszervert legrosszabb esetben olyan 100-150e Ft között össze lehet rakni.
Ezt a fillérb@szást sose fogom megérteni. Oké, nem költöttek mentőeszközre semmit, hurrá, spóroltak max. 200e Ft-ot. Most meg elköltik azt a pénzt adatmentésre és egy olcsóbb mentési megoldásra, amiből már az elején egy szalagos mentőegységet is vehettek volna. Plusz ehhez hozzáveszem azt, hogy a cég lassan egy hete áll, mert dolgozni nem tudnak. Illetve ehhez hozzájön a szabadságon lévő emberek bére, mert attól ugye még azt is ki kell fizetni, hogy nem dolgoznak. És ebből már nem hogy egy szalagos egység, de egy egész tape library kijönne. Most akkor tényleg megérte "spórolni" a mentésen?
illetve felmerült bennem, hogy az előző üzemeltetői csapat miért csak a szalagos mentést nyomta, mikor:
- a cég jellege, működése, mérete nem indokolja, hogy a mentést több napra, hónapra vagy évre meg kelljen őrizni. Kell egy mentés az előző napról, amiből vissza tudnak állni egy ilyen helyzetben, és tudnak haladni tovább.
- a cégvezetés drágának találta, tehát tudható volt, hogy el fogják utasítani. Mivel nem informatikai cég, így annak az üzleti kockázatát maguktól nem tudták felmérni, hogy nincs mentés.

Sokan marhára nem látják át vagy esetleg be, hogy mennyire függnek az informatikától és hogy mennyit kell ahhoz rákölteni, hogy tényleg minimum megfelelő legyen. Nemrég egy ügyvezető azzal jött, hogy "az IT nekünk szükséges rossz", hát marhára gyorsan ott a helyszinen helyretettem, hogy ezt kib.....tt gyorsan gondolja át. Mindezt egy olyan cégnél, aki már akkor meghal ha mondjuk 30 percig nincs internetkapcsolat...

Szerk: azt sem képesek belátni, hogy az általuk előállított adathalmaznak csak számukra van értéke és hogy mennyire egyszerűen tudnák menteni. Szerintem elég gondatlan az a cégvezető, aki nem tesz meg mindent, hogy az adataik mindíg meglegyenek megfelelően mentve teljesen saját hatókörben.

Én is ezt magyaráztam, miután megnéztük, hogy mit is kellene üzemeltetni. Ha mást nem legalább valami SOHO NAS-t vegyenek 2 diszkkel, arra lehet menteni a szervert is meg az irodai gépeket is. És még szakértelem se kell hozzá. De legalább ezek után nem kell szélmalomharcot vívni velük, hogy vegyenek eszközt a mentéshez, mert fontos. Csak hát a tanulópénz volt egy "kicsit" sok...

Na, ezen is túl vagyunk. a diszkeket, megfelelő sorrendben berakva egy másik gépbe az abban lévő P400 gond nélkül szedte össze a tömböket, az adatokhoz is hozzá lehet férni.
Mindezt úgy, hogy a RAID5 tömbben benne volt a hibás diszk, az OS alatt meg egy RAID1 van, aminek fizikailag hiányzik a fele (az a bizonyos cserélj diszket a bay8-ban). Úgyhogy holnap NAS vásárlás, adatmentés, diszkek cseréje, majd vezérlő csere az eredeti gépben. És végül, de nem utolsó sorban beszélgetés az ügyféllel, hogy megspóroltam nekik egy kb. 1M Ft-os adatmentést, amire a hardver supportos cég simán elküldte volna őket anélkül, hogy végigpróbálták volna az összes lehetőséget.
Tanulság: a hardver support inkább játszik biztonsági játékot a saját seggét védve az ügyfél pénztárcájának kárára, minthogy ténylegesen oda tegye magát valóban megpróbálja megoldani a problémát az ügyfél érdekében.
De akkor meg minek is fizeti az ember a supportot?!?!?

_andrej! Köszönöm a tippeket és az ötleteket!

Örülök, hogy sikerült megoldani különösebb probléma nélkül. A későbbiekre, a HP szerverek talán még tetszőleges juzer által is szemrevételeztethetőek, mert ha bármi gáz van akkor sárgán vagy pirosan világít valamije. :)

HW-re általában ilyesmi supportot senki se ad, hanem bejelented hogy X diszk (vagy bármi más alkatrész) tönkremegy és cserélik. Az ilyen hibakeresés mindíg a helyi erők dolga.

a hardver supportos cég is attól parázik, hogy degraded a tömb, egyébként már megcsinálták volna az alkatrészcserét. De így nem merik bevállalni, mert félnek, hogy adatvesztés lesz belőle, az ügyfél meg rájuk veri a balhét. Az ügyfél viszont legalább azzal tisztában van, hogy jelen helyzetben ember nincs a Földön, aki bármiféle garanciát vállalna rá, hogy az adatai nem fognak elveszni.

a hibaüzenet szövegére pontosan nem emlékszem, a fotót meg nem találom. De a lényege annyi, hogy hibát érzékelt, a cache-ben adatok vannak, de azokat nem tudja kiírni. cseréljem ki a bay3-ban és bay8-ban lévő diszkeket. A dolog szépsége, hogy a bay8-ban nincs diszk, a bay3 meg a korábbi hibás diszk.

> bay8-ban nincs diszk

ezt a vezerlo nem tudja biztosan, lehetne benne egy rossz disk is, amit nem erzekel.

szerintem ha egy jo disket beraktok a bay8-ba es megprobalja a vezerlo arra rebuildelni a tombot abbol nem lesz baj, mert csak arra a diskre fog irni.

vagy el kell inditani degraded modban es lementeni mindent.

a cache-ben levo adatok az gaz, az vszinu el fog veszni, de az elvileg csak az utolso par masodpercnyi irasi muvelet.

A'rpi

??? Ezt gondold át kicsit. Egyrészt megvan a procedúra meghalt vezérlő cserére (tedd át a diszkeket azonos portra a BBWC-vel együtt), másrészt minimum illik mentést csinálni. Az pedig tovább szinesíti a történetet, hogy ki tudja mennyire volt FW upgrade és a HP esetén a FW-ek folyamatos követése az elvárt. Az extrabónusz pont pedig nálam még mindíg az, hogy a 8-as bayből diszket hiányol a vezérlő és azt nem szokta csak úgy magától.

A BBWC-t nem éjjel a manók teszik bele a gépbe titokban, hogy aztán meglepődj... Ahogy leírtam jól kezelhető, persze a papírforma szerint, a probléma. A másik, hogy 10+ SmartArray-t (P400/P410 vegyesen) látok napi szinten menni és nincs velük probléma. Ettől függetlenül persze ami elromolhat az el is romlik. Ezért van mentés és ezért van mindenféle tartalék eszközöd félretéve vagy olyan szintű szupport előfizetve. (A szupport persze az adataidért nem fog felelősséget vállalni.)

Mert nem kerültél még olyan helyzetbe, amikor a BBWC segített. A BBWC arra hivatott, hogy egy áramszünet esetén (értsd pl. agyatlan júzer menet közben egyszerűen kikapcsolja a gépet), cache-ben tárolja a diszkre még ki nem került adatot, míg az áram vissza nem jön és a vezérlő azt ki nem tudja írni, és ezzel nem hullik szét adott esetben az fs és nem lesz adatvesztésed sem. Ha csak egy diszk döglik meg, annak nem kavar be a BBWC. Itt az volt a probléma, hogy már volt egy hibás diszk ÉS közben döglött meg a vezérlő. Ennek az előfordulási esélye gyakorlatilag minimális, mert az ember tisztában van vele, hogy a dolog hogyan működik és SOS cseréli a rossz diszket.
Az más kérdés, hogy a menedzsment itt most 2 napot ült a döntésen, diszk nem volt és rendelni kellett, ami idő, míg megjön. Ha akkor, mikor szólok nem ülnek a döntésen 2 napig, hanem azonnal berendelik a diszket, akkor most lenne egy egészséges tömb, egy döglött kontrollerrel. Az meg kontroller cserével 99,9%-ban orvosolható adatvesztés nélkül.
Egy "baltás gyilkos" ellen semmi sem véd. Se a HW RAID, se a BBWC, de még a sárkányfű sem...

Elképzelhető, de nem valószínű. Ha volt is, az évekkel ezelőtt volt, mert a "vakdugó" a diszk helyén már elég sok porcicát begyüjtőtt, szóval mostanában nem volt mozgatva, az előző üzemeltetői csapat meg hónapokkal ezelőtt felszívódott, és a kutya nem nyúlt a géphez, max a power gombhoz. Az ügyfél azt se tudja, hogy kell egy hot-plug diszket kivenni ebből a gépből.

mi csinaltunk mar ilyen mentest sikeresen (degraded raid5, a storage doboz nelkul csak a kivett diskekrol visszahoztunk az adatokat, elotte persze statisztikai modszerekkel meg kellett hataroznunk a raid5 parametereit, chunk size, diskek sorrendje, offsetek stb)

mekkorak a diskek? hany volt raid5-ben?

A'rpi

Naív kérdés, de a laptop-ban próbáltad a merevlemezt, vagy külső rack-ben is tesztelted?
Én már jártam úgy hogy külső rack-ben meg sem moccant, de éles gépben meg simán elindult és le tudtam menteni..

Eredetileg az indító témához szólt, de ha még megy a rendszered akkor (halott vezérlő esetén kétlem...), akkor mentsd le.
Ha meg nem megy, akkor raid5-öt ilyen körülmények között, még sose sikerült visszaállítani (nekem legalábbis, mert visszaállítás közben meghalt még egy lemez... elég nagy szívás volt, de volt napi mentés).
Ha esetleg van hasonló hardver, akkor ott megpróbálni visszaállítani a tömböt, majd menteni.

Attol hogy nincs kulserelmi nyom, meg szetcsuszhatott benne egy-ket kabel, megrepedhetett egy nyomtatott aramkori lap, megserulhetett egy ket feluletszerelt aramkori elem.

En elso korben kivennem a merevlemezt es kulso olvasoval probalkoznek, ezzel eliminalod az osszes potencialis problemat ami a laptopban van, de nem a merevlemezben.

Ha ez nem hoz eredmenyt, es van kedved, megprobalhatsz egy ugyanolyan merevlemezt felhasznalva osszelegozni egy mukodo gepet. Nem garantalt a siker.

Nyilvanvaloan nem er annyit az egesz, hogy egy profit bizzal meg a munkaval, szoval jobb ha ujrakezditek az utolso mentestol.

A jovore vonatkozoan pedig: mentsetek gyakrabban. Ha mashogy nem, hat: https://www.dropbox.com/install

asd

#define normális?

multiplatformos (multi >= 4) kliens, normalis (megbizhato) szinkronizalas, ahol pl. egy film atmozgatasnal nem tolti at a filmet ujbol es a regit torli, hanem tenylegesen mozgat a tuloldalt.

Ha valahol torlodik, akkor a tobbin is torlodik, es nem akad ossze. Ez tipikusan .git konyvtarnal szokott elojonni.

Egyebkent meggyozodesem, hogy az osszes online tarhelyszolgaltatot amerikai allam penzeli. De ez szigoruan maganvelemeny, es inkabb ideologiai/elvi kerdes, mint gyakorlati.
Ugy mint az EULA-ak. Mindegyikbe talalok kivetnivalot, amiert az sajat(!) adataimat nem biznam rajuk.

Dehogy az eredeti kerdeshez is hozzaszoljak, en masik laptopban is kiprobalnam, kulso vinyok csomoszor nem viszik, mig egy masik gepbe meg elindul.
En hoztam mar vissza igy vinyot (kulso vinyoket (3 kulonbozo kulso vinyotartoban probalva) nem ismerte fel a gep, belsokent meg ment.)

Tovabba hoztam mar vissza melyhutos akcioval is tobb(2) vinyot, de azt inkabb nem reklamozom, mert eleg rizikos, az a legutolso dolog szokott lenni a kukabavagas elott.
Ha megis kiprobalnad, akkor tobbszorosen zacskoba csomagold elotte, levegot szivd ki belole, es ha elindul, akkor elore keszulj fel, hogy mit akarsz menteni, mert kb. van 10 perced.
Szoval ne a windows konyvtarral kezd, hanem celiranyosan amit akarsz, aztan a tobbit.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Subs!

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 13.1 x86_64