[Kiderult] Hogyan postazzak a Raspberry-t (a Farnell-tol)

Hi,

Mivel mar tobben megkaptak, en meg most varom, szeretnek erdeklodni, hogyan kezbesitik a cuccot (Farnell-es, bar ha jol gondolom ez mindegy, mert ugye mindenkeppen csak a Royal Mail-lel szallittathatnak).

Szoval mik a tapasztalatok? Ki hozza, a postas vagy az MPL, esetleg be kell menni erte a postara? Mennyi ido alatt erhet ide, ha mar feladtak? Rendben volt minden? Valakinek nincs egy kepe arrol, hogy milyen csomagolasban jon?

Koszi,

/sza2

Szerk.: Nos megerkezett, igaz meg nincs a kezeim kozott, mert Szlovakiaba rendeltem (a 7%-kal alacsonyabb ado, es a Farnell-nel meg mindig 302.32 forintos EUR arfolyam miatt (hetfon azt mondtak aznap fogjak korrigalni, de azota is 8183.90Ft az ar az oldalukon). De mar rettento kicancsi vagyok. Bizom benne minden rendben lesz...

Szoval meg nem tudom, posta vagy UPS-e, de kedden rendeltem, azt hiszem szerdan indult a csomag es ma azt a hirt kaptam, hogy megerkezett. Ez egesz jonak tunik

Koszi mindenkinek aki leitra a tapasztalatait.

Hozzászólások

Lehet, hogy off, mivel én az rs-onlineról rendeltem és DHL hozta.
Azt írták rendeléskor, hogy 7 hét (annyi is volt).
Ezután feladták, küldtek tracking numbert és 4 napra rá házhoz jött. Unboxing videókkal meg tele a net. (pl.: http://www.youtube.com/watch?v=a3cthqfh7rI)
Vásárláskor elvileg írniuk kellett, hogy ki fogja kézbesíteni, mennyiért és mikor.

En a het elejen rendeltem a Farnell-tol. Az ertesitesek illetve a telefonalas alapjan szerdan elinditottak a csomagot. Ha bejelentkezem a Farnell oldalara, latom is a statuszt "Complete" (Your order has been processed and shipped), viszont a tracking number "nem elerheto".

Igen, az unboxing raspberry-t kigondolhattam volna. Koszi:-)

A web-es megrendeleskor egyetlen lehetoseg volt a szallitasnal: UPS. Beszeltem veluk, azt mondtak, hogy bar UPS van megjelolve szallitokent, a board-ok eseteben a Raspberry PI Foundation kizarolag a UK Royal Mail-t engedi hasznalni. Igy allitolag a csomag a felveteletol szamitott 5.-7. napon kerul kezbesitesre.

Ezert csodalkozom a DHL-es szallitason - nekem ugy tunt, hogy mindket cegre vonatkozik a fenti kitetel.

Viszont igy meginkabb erdekelne, hogy van-e aki a Farnell-tol rendelt. Mas termekeknel a Farnell masnapi atvetelt tud tartani ha van az angliai raktarukban keszletuk.

/sza2

Én Farnelltől rendeltem. Ugyan UPS-t írtak nálam is, de érdeklődésemre mondták, hogy hagyományos postával fog megérkezni a csomag.
Így is lett, néhány nap alatt meghozta a postás egy borítékba csomagolva, maga a lap pedig egy dobozban volt (habár ők talán egy hónapot mondtak a szállításra, ez amolyan biztonsági limit lehet).

Azt nem tudom, melyik postás hozta, de aznap vagy 3-szor járt postás errefelé. Ha minden igaz, ezt reggel hozták autóval, később jött a rendes postás más csomagokkal és még később a zöld postásautó is hozott valamit.
A reggeli nem tudom, kihez tartozott - ha minden igaz, az is a postához, de azt nem láttam.
Éppenséggel a DHL-es is ezen a környéken szokott kezdeni reggel, de azt azért könnyebb megkülönböztetni a postásautótól. :)

Szerk:
Rossz minőségű kép a csomagról: itt látható

Nekem a második rPI a Farnell-től jött. UPS-el pufi borítékban.
Mivel éppen lefogyott a !napi! stock, így 1-2 nappal később (külön száll.díj nélkül) mint a vele együtt rendelt HDMI-DVI kábel.
A support állítása szerint már napi 50-100 lap érkezik hozzájuk, és már több darabos rendelést (max 100) is ki tudnak szolgálni (ha nem is raktárról - a 100db-os rendelés esetén elképzelhető 1-2 hét várakozás).

Nekem berakta a postas a garazsba, igy este mikor hazaertem mar ott vart. Azt, hogy a postas lany volt-e? Es mekkorak voltak a mellei, azt igy nem tudom megmondani.

Azert ket kerdes felmerult:

- nalatok a postasnak szabad bejarasa van a garazsba?
- nem kellett alairni, hogy atvetted?

+1: "Nekem berakta a postas a garazsba, igy este mikor hazaertem mar ott vart." - ez tobb szempontbol is felreertheto, de legalabb azt megkerdezem, hogy a postas vart-e este a garazsban? ;-)

/sza2

A garazs nyitva van. Szerencsere nem tudja mindenki, igy csak a postas pakolgat bele cuccokat, mas nem.
Szabad bejarasa van. Es nem a postas vart agarazsban:)
Altalaban ala kell irni a cuccokat, de szerintem elhiszik nekik, hogy beraktak. Multkor szerintem ujfijju volt, mert a bejarati ajto elott hagyta. Azt azert megsem irhatom ki az ajtora, hogy legynek szivesek a garazsba pakolni a dobozokat, nem?

RS, első napi rendelés, volt tracking infó, DPD hozta.
szerk: vagy DHL. Lehet, hogy az utóbbi, már rég volt.

nekem rs-től jött, dhl-el, 9 hetet írtak, 5 hét alatt ideért. De azért ez kemény volt:

Date Time Location Service Area Checkpoint Details
July 25, 2012 15:18 Birmingham - UK Shipment picked up
July 25, 2012 17:21 Birmingham - UK Processed at Birmingham - UK
July 25, 2012 19:34 Birmingham - UK Departed from DHL facility in Birmingham - UK
July 25, 2012 20:54 East Midlands - UK Arrived at DHL facility in East Midlands - UK
July 25, 2012 21:26 East Midlands - UK Processed at East Midlands - UK
July 25, 2012 23:12 East Midlands - UK Departed from DHL facility in East Midlands - UK
July 26, 2012 02:25 Leipzig - Germany Arrived at DHL facility in Leipzig - Germany
July 26, 2012 03:04 Leipzig - Germany Processed at Leipzig - Germany
July 26, 2012 04:43 Leipzig - Germany Departed from DHL facility in Leipzig - Germany
July 26, 2012 06:31 Budapest - Hungary Transferred through Budapest - Hungary
July 26, 2012 06:32 Budapest - Hungary Departed from DHL facility in Budapest - Hungary
July 26, 2012 07:15 Budapest - Hungary Arrived at DHL facility in Budapest - Hungary
July 26, 2012 07:32 Budapest - Hungary Departed from DHL facility in Budapest - Hungary
July 26, 2012 08:50 Budapest - Hungary With delivery courier
July 26, 2012 14:05 Budapest - Hungary Shipment delivered

Első napos, Farnell rendelésem volt. A5 méretű, sima buborékos borítékban, levélként küldték postával. Május 2.-án írták, hogy feladták, 8.-án hozta a postás.

Kollega egy másik alkatrésszel együtt rendelte még a farnelltől első nap. Két nap múlva ups hozta az alkatrészt. Utána 3 hónap múlva nem tudták levonni tőle a pi árát, mert lejárt a kártyája, többszöri telefonos megkeresésre végül ups-sel küldték el neki.
Ha nincs probléma az ügyintézés során, akkor sima royal mail-ként adja fel a farnell, nekem is így érkezett meg, feladás után körülbelül egy héttel.

Az RS úgy csinálta, ahogy illik: követési szám, futár hozta, napra pontosan a beígért időben, kipárnázott vastag kartondobozban.
A Farnell nem éppen: nincs követési szám, postás befőttes gumival fogatta a kilincshez, 1 hetet csúszott, pufis ~A5 borítékban érkezett.

Viszont a Farnell változat fotózási, maratási, forrasztási minősége vérprofi, kifogástalan. Az RS változat picit "olcsóbbnak" tűnt és még a forrásztás alatt felkerült vegyszerek szaga is érződött, plusz foltos volt a NYÁK lakkozása.

ha követted az eredeti thread-et, akkor abban az volt, hogy az rPI alapítvány megpróbálta elsőkörben otthon (UK) legyártatni, elég kevés sikerrel (alacsony darabszám).
Ezután két disztribúciós hálózatot bízott meg (RS és Farnell) a gyártással és értékesítéssel. Mivel az érdeklődőket 1db/személy limittel és hónapos késéssel tudták kiszolgálni, engedélyezték nekik a távolkeleti gyártást, hogy tömegesen meg lehessen oldani a szállítást.

Igen, ezzel kepben vagyok, csak arra gondoltam, van 1 gyarto es azt forgalmazzak ketten.

Ezek szerint akkor gondolom a Farnell es az RS is megkaptak a gyartashoz szukseges osszes dokumentaciot es kerestek maguknak kulon-kulon valakit aki legyartja.

Az nem volt vilagos, hogy a ket disztributor ceg csinaltat "sajat" termekeket. En eddig azt hittem, ok csak disztributorok, van sok gyarto, akiknek a termekpalettajarol arulnak adott termekeket.

/sza2

Amennyire tudom sosem volt tervben uk-beli gyártás, ott csak kis szériás prototípusokat készítettek. Az első 10 ezer végleges változatot is kínában gyártatták, csak azt még az alapítványosok által összekalapolt pénzből gyártották le. Utána valahogy megegyeztek titokban és a két disztribútor végez gyakorlatilag mindent.

Az én első széria - második körös farneltől jött raspberry-m nyákján is látszik némi maszat. De ez még az alapítványosok által szervezett módon gyártódott, a mostani példányok már lehet máshol készültek. Az enyémen még hynx ram van, a későbbi szállítmányban már samsung.

Sajnos mindkét változatot eladtam már, így nem tudom fotózni. Biztosan másik gyártó gyárt a 2 beszállítónak, mert még a beépített alkatrészek márkája is más volt. A NYÁK pedig avatatlan szemnek is egyértelműen más gyártótól származott, valószínűleg más technológiával is lett gyártva. Még az is megkérdőjelezném, hullámforrasztással lett forrasztva az RS-es változat. Valamint az RS-es, egy picit jobban melegedett.
Az RS változat szélén látszódott, hogy a NYÁK-ot tömegben nyomták, és úgy tördelték le róla az RPi-ket, a Farnelles széle pedig sorja- és törésmentes volt, szép sima.

Aki fotózott már NYÁK-ot, az tudja, hogy a nem tiszta felületre felvitt fényérzékeny anyag picit foltos, vékony, fényes réteget hagy a NYÁK-on. Ha ezt nem tisztítjuk le kézzel, alaposan, akkor a felvitt védőlakk is foltosan fed/szárad. A Farnell változat lakkozása 100%-os minőség, az RS változatnál olyan benyomásom volt, mintha én csináltam volna egy fáradt nap után, és tegnapra kellett volna.

akkor lehet, hogy az RS ott gyártat, ahol az alapítvány első 10ezer darabja készült, mert az abból származó farneles is foltos. Képen lem látni, esetleg az SL felirat lehet árulkodó, mert neten látom van olyan amin üres ez a rész és van ahol CE felirat van rajta: http://logout.drag2web.com/rpi/20120610_015.jpg

Vegre megvannak a board-ok :-)

Nos, UPS-szel jottek, talan azert, mert 9db-rol van szo.

Erdekes, a Farnell oldalan nincs tracking number, a dobozon van (mukodik a UPS oldalan).

/sza2