[Megvásárolva] Milyen TV Tunert vásároljak? - AverTV Hybrid Volar HD H830

Fórumok

Sziasztok!

Már a második TV tunert nem tudom beállítani linux alatt, pedig ehhez hivatalos "driver" is van. Csak éppen nem fordul le, linux support meg nincs.

Szóval az a kérdésem hogy milyen TV tunert vegyek ami
- Működik (Ubuntu) linux alatt
- USB-s (laptophoz csatlakoztatható)
- Analóg és digitális jelet is tud venni (bónusz hogyha van AV bemenete is)

Létezik egyáltalán ilyen, vagy emiatt kell lemondanom a Linuxról? (vagy a tunerről...)

Végül egy AverMedia AverTV Hybrid Volar HD H830 stick melett döntöttem. A support rendes volt, a hibajelentéseimre még magyarul is válaszoltak(!) és kijavították a drivert. (Ezúton is köszönet nekik ha esetleg olvasnak hupot) Most már az ő weblapjukon található driver is pöccre települ.

Egyetlen megjegyzés ami nincs benne a release_note-ban: A driver a /tmp -ből is akar futtatni telepítéskor, ezért a telepítés idejére mindenképpen le kell venni az esetleges "noexec" opciót a csatolásról (vagy át lehet írni az installszkriptet, de bonyolult mert bele van ömlesztve a végébe a tömörített mappa, ami tönkremegy szerkesztéskor)

Hozzászólások

Ez azt jelenti hogy linuxhoz nincs normális tuner?

Szevasz! Nekem Pinnacle PCTV USB2 tunerem van és gyakorlatilag bedugtam az usb aljzaba és telepítettem a tv-time-t és minden megy ubuntu alatt

Akkor segíts oda mit is kell dugni ? , már mint az S video kimenetbe, és nem tudom milyen eszköz kell oda , de mindegy én nem csatlakoztattam oda semmit meg nincs is mit oda tennem , és hol vettem? itt a forumon hirdette valaki és egyből ráugrottam kb 1 éve,én még körül néznék helyedben az Avermediának is vannak hasonló termékei

S-video/kompozit bemenetre analóg eszközöket tudsz dugni. Pl. egy hagyományos videót (VHS). Ez leginkább azért számít mert így tudok digitalizálni régi szalagokat.

AverMediás cuccom van, adtak hozzá eredeti linux drivert, de csak a 2.6.29 (?) -es kernellel kompatibilis, és annál sokkal újabb van a linuxom alatt.

Dobtam nekik egy e-mailt hátha foglalkoznak vele, de eddig nem jött válasz. LTS Ubuntu alatt mindenesetre még megy.

A lassan 12. éves Hauppauge Wintv (bttv-878) pedig nálam a SuSE alatt csont nélkül megy Motv, Tvtime programokkal, Alevt és Kradio amiket használok vele.
Az összes létező Linux disztribet ki szoktam ráérő időmben próbálni, eddig mindegyikkel tudtam használni.
Ami biztos még: XP az utolsó má$ik rendszer amelyikkel még működik, a W7-nek már túl öreg.
(Fizess az újért!).

A Pinnacle PCTV USB2 nálam ugyan megy a TVTIME alatt, de hangja nem van:(

Avermedia nem rossz, de lehetnek gondok a linuxos diverekkel.

Nekem egy AverMedia Volar HX van már 2 éve, ez tud DVB-T-t és analógot is, van compozit bemenete, remekül működik minden. A 2.6.35-ös kernelig nem is volt baj a driverrel, viszont azóta történt néhány inkompatibilis változás a V4L2-ben, és kicsit meg kellett "hekkelni" a driverét. Ez rossz ómen, most már inkább olyat eszközt vennék, aminek open-source drivere van, lehetőleg benne a kernel fában :)

Mint az előttem szólók is említették: linuxtv.org, utána argep.hu vagy akármi.
Üdv

Szia! Nekem is pont ez a gondom! Mit kellett "hekkel"ned a driverben? A C-kódokat már megfejtettem, egy-két dolgot át is írtam, de még panaszkodik definiáltatlan dolgokra, és nem tudom mit kell átírni.

Tudnál esetleg segíteni személyesen? (GTalk, MSN, IRC, ?) Egy sörben megegyezhetünk, dobj egy e-mailt!

Holnap dobok neked egy mailt, ha nem olvasnád már a topikot...

Ügyes emberek megtették azt, amire a gyártó nem volt hajlandó. Ezekkel a módosításokkal lefordul a legújabb kernelekkel is és működik is tökéletesen. Az analóg részt nem használom ezzel nincs is tapasztalatom.
A digitális viszont teljesen rendben megy.

http://linuxtv.org/wiki/index.php/AVerMedia_AverTV_Hybrid_Volar_HX_(A82…

De ha nem akarsz vele vacakolni innen letöldheted az általam módosított drivert:
http://www33.zippyshare.com/v/97505376/file.html

Fordítás után be kell másolni az averusbh826d.ko és a h826d.ko fájlokat a /lib/modules/kernelverziód/kernel/drivers/media/dvb/dvb-usb/ könyvtárba.
Aztán egy depmod, majd modprobe. Vagy csak bedugod az usb eszközt, akkor automatikusan betöltődik.

Szia! Tegnap óta nekem is van egy AVerTV Hybrid Volar HD (H830) USB tunerem. A gyári drivert feltettem. (Rendszer: Ubuntu 10.04.3 LTS, 2.6.32-33-generic) Elsősorban az analóg része érdekelne, mégpedig, hogy a VLC-vel, MPlayer-rel hogy tudnék TV-t nézni, illetve felvenni. Írod, hogy nálad minden működik. Régebbi PCI-s Pinnacle kártyámmal (még mindig a gépben van) így csináltam:
vlc v4l2:///dev/video0 :v4l2-tuner-frequency=183250

Én DVB-T-vel használom, anno, mikor megszereztem ezt az USB cuccot, akkor próbáltam az analógját meg a kompozit bemenetét is, és ment - azt hiszem, mplayer-el csináltam, de már nem emlékszem, hogyan, azóta egyszer megnéztem mythtv-vel, és az is tudta az analógot, legalábbis azt a három csatornát, ami bejön szobaantennával :)
Felvenni me-tv, simán tv-t nézni vlc-vel szoktunk, csak DVB-T-t mert nem fizetek elő kábeltv-re, a digitális vétel meg nagyon jó nálunk.

Kösz a választ. VLC-vel nekem nem jön össze az analóg, a digitális meg sehogy a hozzáadott antennával. xdtv, xawtv és a tvtime sem működik (legalább is nekem) evvel a kütyüvel. Az xdtv-t sajnálom, nagyon szuper program. Igazából analóg tv felvétel miatt vettem és az mctvgui-val összejött a felvétel. Szerintem nagyon jó GUI a mencoderhez.

Én MythTV alá állítottam be, az analóg csatornák frekvenciáit kézzel vittem fel (VLC-s keresésből) mert arra nem működött az autómata kereső. A DVB-T működött, de sajnos tény hogy a hozzá adott antenna nem elég a DVB-T jel fogásához, külső antenna kell.

Az eszköz VLC-vel kompatibilis, a paraméterezését nem tudom de a GUI-n eszközmegnyitásnál valami speciális gombra megnyíló ablakban ki kell választani az eszköz beállításokat (ilyen pipás doboz). Utána, ha megnyitod a VLC ad egy (elég vacak) GUI-t amivel kereshetsz csatornákat.

Ha a paraméterezést szeretnéd, akkor a drivernek van egy scripts mappája, amiben a vlc shellszkript nagyon szépen felparaméterezi neked a VLC-t, de ilyenkor nem lesz kereső-GUI, be kell írni a ferkvenciát.

Az eszköz egyébként sokmindennel kompatibilis, érdemes megnézni a driverhez kapott shellszkripteket: egy kicsit dolgozni kell velük mire a GUI rávehető a működésre, de nekem eddig mind VLC-re, mind MPlayerre sikerült. (A MythTV a fent említett autómatikus keresési problémával küzd)

Időközben a terméktámogatástól kaptam egy új linux drivert (hálás köszönet érte :)) ami már lefordul az új kernellel, de továbbra sem tudok képet kapni az eszközből. Bármi ötlet hozzá? A tuner egy AverMedia H830 HD

A hiba megoldódott:
A driver a /tmp mappába tett átmeneti fájlokat amiket futtatni szeretett volna, de nekem a /tmp könyvtár "noexec" opcióval volt csatolva. Figyeljetek rá!

Egyébként az eszköz szuper, a videók 100% kompatibilisek, egyedül FM rádió nincs.
Tehát mindenkinek ajánlom az AverMedia AverTV Hybrid Volar HD H820 típusú tunert!
Most már a gyártó weblapjáról letölthető driver is pöccre működik :) (/tmp nelegyen a telepítéskor "noexec"-es)

Sziasztok!

Szeretnék gépről TV-t nézni. Azt megértettem, hogy DVB-T lesz a kulcsszó. Láttam is 3000Ft-ért usb-s készüléket antennával. Attól félek, hogy gyenge lenne a jelerőssége, ezért nézegettem antennákat és tuner kártyákat is.

Kérdésem az lenne, hogy melyiket válasszam, hogy innen a XVII. kerületből legyen vétel, működjön linux alatt és ne legyen túlságosan drága.

köszi
TJ

A következő lehetőségeid vannak:

Analóg földfelszíni műsorsszórás:
Valamikor mostanában (még idén) véglegesen megszűnik, felejtős

Digitális földfelszíni: (mo-n MindigTV)
7 csatorna ingyenes. A jelerősség gyenge, mindenképpen külső antenna kell.
Ha fizetős csatornákat is szeretnél, akkor csak külső STB játszik abból kell a jelet gépbe vinni (HDMI in, AV tuner, stb)

Analóg kábeles:
Kihaló félben van, de sima analóg tuner kell hozzá (nem DVB!). A kábel mindenképpen lógni fog a tunerből.

Digitális kábel:
A tszolgáltató rendszerek zártak, úgyhogy legálisan csak a kapott set-top-boxon keresztül nézhető. A kijővő jelet kell bevinned a gépbe (HDMI in, AV tuner, stb)

Szóval sok jóval nem kecsegtet a dolog, mindenhogyan méteres kábelek fognak lógni a gépedből és egy csomó hátrányt élvezel a gép miatt. (Egy STB + TV nagyságrendekkel használhatóbb)

A tervek között van hálózatmodernizálás, elvileg éppen most januárban is plusz két tornyot állítanak be, és még fognak többet. Hogy ennek milyen tényleges hatása lesz, azt nem lehet tudni. Van olyan ország, ahol a digitális felszíni adást egy darab dróttal lehet fogni, szóval nem lehetetlen.

Ott más a kialakított rendszer. Ázsiában pl más szabványon vannak (Dél-Amerika is), újabb technikai (modulációs) megoldásokkal, optimálisabban.
Nem nevezném azért a jelenlegit sem rossznak, szobaantennával Budapest belsejében közvetlen rálátás nélkül is van tűrhető vételem (néhány hiba óránként), vidéken meg eddig minden tetőantennával tudtam hibamentesen venni.

Attól, hogy az analógot lekapcsolják, nem lesz jobb a mostani adók teljesítménye, csak a mostani analógok helyén is indul 1-1 multplex. Viszont nekem úgy tűnik, hogy az analógokból legalább kettő erősebben ad, mint a digitálisok.
Egyébként annó nekem azt tanították, hogy mo-n 60-70% a kábeles lefedettség, és dvb-n nem éri meg fizetős tartalmat adni, mert aki fizetni akar az már kábelt néz (sok helyen próbálták, sok helyen bedőlt), ehhez képest úgy hallom elég sikeres a mindigtv extra. Ha tényleg elterjed, akkor az AH-nak már nem kötelezettsége, hanem üzleti érdeke lesz a jó lefedettség.

A legfrissebb bővítés óta már nem kifejezetten olcsó, de ha még 1-2 csatorna lenne (Discovery, Spektrum) és kicsit jobb lenne az SD/HD arány, simán verhetne mindent. Az újabb TV-k tulajdonosainak meg plusz egy érv, hogy nem kell extra távirányító és extra doboz, mert viszi a TV magától.
Az analóg kábeltv minősége a vicc és a horror között van, a digitális meg ritka.

Néhány pontosítás:

"Analóg földfelszíni műsorsszórás: Valamikor mostanában (még idén) véglegesen megszűnik, felejtős"

Sajnos nem, jelenleg úgy tűnik, hogy leghamarabb 2015-ben kapcsolják le.

"Digitális földfelszíni: (mo-n MindigTV)
...
Ha fizetős csatornákat is szeretnél, akkor csak külső STB játszik abból kell a jelet gépbe vinni (HDMI in, AV tuner, stb)"

Tudomásom szerint CI kártyát is adnak, szóval ha tudja a gép/tv azt fogadni akkor nem kell box.

"Digitális kábel:
A tszolgáltató rendszerek zártak, úgyhogy legálisan csak a kapott set-top-boxon keresztül nézhető. A kijővő jelet kell bevinned a gépbe (HDMI in, AV tuner, stb)"

Tudomásom szerint a digi nem, de az upc biztosan szopat box-szal. Viszont van remény, külhoni UPC-nél már régóta van olyan, hogy csak CI kártyát kapsz (boxot megoldod magad), szóval előbb-utóbb itt is lesz ilyen, én idénre várom. De ez persze nem jelent semmit, én már februárra normális vinyóárakat vártam, aztán annyira nem jött be sajnos.