Napi 2 millió eurós bírsággal fenyegeti az Európai Bizottság az MS-t

2004. márciusában a Microsoft-ot majd fél milliárd (497.2 millió) eurós bírsággal sújtotta az Európai Bizottság, ``amiért erőfölényével súlyosan visszaélve megpróbálta korlátozni a versenyt az európai IT-piacon, megsértve az uniós versenyjogot''.
Akkor a bírság mellett kötelezték a Microsoft-ot, hogy tegye közzé versenytársai közt operációs rendszereinek teljes és pontos interfész adatait, hogy a nem-Windows (szerver) operációs rendszerek teljes mértékben együtt tudjanak működni a Windows szerverekkel és desktop operációs rendszerekkel.

Most elővették az ügyet, és megállapították, hogy a Microsoft a felszólításnak nemigen tett eleget... A Groklaw szerint Neil Barrett professzor, az Ellenőrző Bizottságtól megvizsgálta, hogy az MS milyen mértékben tett eleget a rendeletnek, és megállapította, hogy az a technikai dokumentáció, amelyet a Microsoft benyújtott, jelen formájában egyáltalán nem felel meg a kívánalmaknak.

Az MS-nek 2006. január 25-ig kell teljesíteni az elmaradását, különben indul a napi 2 millió eurós büntetés. A nem teljesítés esetén a bírság december 15-ig visszamenőleg indul.

A Groklaw cikke itt.

Hozzászólások

Pedig nekunk is jobb lenne ha rendesen publikalnak /marminthogy win kliensek vedelme miatt is/

Csak az a gond, hogy a kár, amit a stratégiájukkal okoznak , valószinüleg sokkal nagyobb!

Ja és a sújtotta az nem LY-al van írva.

Nem tudom ki hogyan kezeli ezt a témát, de én örülök ennek a hírnek :) Főleg így karácsony előtt :) Most majd talán a fejéhez kap ez a kedves cég, és rájön, hogy bizony Európában nem cselekedhet kénye-kedve szerint. Úgymint az USA-ban. Hehe.

ahahah!! remélem jócskán fognak késni. Karácsonyi jókívűánság;)

Vajon megér-e a MSnek napi 2 millát, hogy nem adja ki? Mert akár még azt is el tudom képzelni.

Vajon infókat vár az EB? Esetleg az NTFS protokoll leírását is? Az azért király lenne, ha publikálnák.

KK & BUEK :)

ui.: ja es tobb buntetest jovore!

Csak, 2millió, lehetne ennél több.

Lehet, hogy csak nekem szúrt szemet, de azért azt a t betűt már igazán betehettétek volna a címbe. Remélem nem baj, hogy én pont ezt veszem észre a cikkben. Amúgy meg jól megérdemli a Micro$oft.

Mókás azt látni, hogy mindenki csupa jó kívánságot intéz a kedves redmondi céghez :)

Kellemes Karácsonyt mindenkinek!

Nekem csak egy kerdesem lenne, mi van ha nem fizet az M$ (marmint a napi buntit se). Bortonbezarjak vagy mi? :) Na tehat a kerdesem lenyege mit tud csinalni az EU egy ilyen nagy ceggel?

Biztos szerencsés dolog ez 'nekünk', ha ennyire rászállnak a M$-ra? Kicsit tartok attól, hogy ebben a nagy felelősségre vonásban nehogy visszanyaljon a fagyi, s bár megmutatuk, hogy a M$ helytelenül viselkedett, mi szívunk egy jó nagyot...

Szerintem az alapveto baj, hogy a torveny bugzik.

1. Miert kell hagyni, hogy oriasvallalatoknak akkora befolyasa legyen egy allamra, hogy az "egyik legsulyoabb" buntetes is csak szunyogcsipessel erjen fel?

2. Egyebkent is, miert kell hagyni, hogy legyenek oriasvallalatok? Ha ekkora vallalatok osszefognak, nincs az az allami aparatus ami megallitja oket.

3. En nem latok meg torekvest sem arra nezve, hogy kormanyzati szinten barkik is torekednenek a folyamat visszaforditasara.

4. 20-30 evvel ezelott nem volt ekkora befolyasa vallalatoknak mint manapsag. Belegondolt mar valaki, hogy mi lesz az elkovetkezendo 20 v. 30 evben, ha ez igy folytatodik?

alapvetoen megengedo tarsadalomban elunk. tehat mindent szabad ami nem tilos. oriasvallalatot csinalni nem tilos, mert alapvetoen nem rossza a dolog.

Ott kezd erdekesebb lenni a dolog, amikor valahol monopolium alakul ki, ugyanis egy monopoliumnak (alapveto kozgazdasagtani) kovetkezmenye, hogy az adott piacon sokkal (2-3 szoros aron) kerulnek eladasra a termekek. egyszeruen a cegnek igy optimalis. Ez persze a vevok "megkarositasa", a szabalyozas azt probalja meg elerni, hogy ha valahol kialakul monopolium, az akkor se tudjon visszaelni ezzel.

A kormanyzatot nagyon keveset erdekli a monopolium, ha az userek nem lazadoznak. a kormanyzatnak meg jo is, mert folyamatosan keves emberrel kell beszelni:)

"Ott kezd erdekesebb lenni a dolog, amikor valahol monopolium alakul ki, ugyanis egy monopoliumnak (alapveto kozgazdasagtani) kovetkezmenye, hogy az adott piacon sokkal (2-3 szoros aron) kerulnek eladasra a termekek. egyszeruen a cegnek igy optimalis. Ez persze a vevok "megkarositasa", a szabalyozas azt probalja meg elerni, hogy ha valahol kialakul monopolium, az akkor se tudjon visszaelni ezzel."

Ertem, de egy nagyvallalat monopoliumma valo valasa mar csak egy sokadik lepcsofok amelyet sok mas megeloz. En a tuz megelozese partjan vagyok. Az ego hazat oltani sokkal nagyobb eroforrast igenyel.

De mint korabban irtam, ebben a konkret esetben en nem sok torekvest latok a megelozesre. :(

"Nekem csak egy kerdesem lenne, mi van ha nem fizet az M$ (marmint a napi buntit se). Bortonbezarjak vagy mi? :) Na tehat a kerdesem lenyege mit tud csinalni az EU egy ilyen nagy ceggel?"

Ugyanazt, mint barmilyen mas esetben. Mint minden birosagi itelet utan, amennyiben nem tesz eleget az iteletben foglaltaknak, (nem fizet), akkor indul a vegrehajtasi eljaras. Mondjuk nyilvan elobb az unios tagallamokban levo MS tulajdonat kepezo ingatlanok erarverezesevel kezdik bemelegiteskent...

udv

ertem amit mondasz, de nem latom mit az mit el "kene kapni" megelozes cimen. pl: a mostani HP mar gyanusan nagy ceg? a tesco/metro mar majdnem monopolium? egeszen addig amig nem lesz tenyleg monopolium nem nagyon latszik, hogy az lesz. amikor meg az lett meg mindig az a kerdes, hogy kihasznalja-e a fogyasztokra karosan. (megprobalja, hacsak nem tokhulye)

en nagyon orulnek neki, ha lenne egy egyszeru teszt ami eldonti, hogy melyik cegek karosak, de nincs ilyen sajnos.

Szerintem a problema megkozelitesevel van baj.

Nem szurest/analizist kellene alkalmazni arra vonatkozolag, hogy "ki (lesz) monopol", hanem kidolgozni egy onszabalyzo rendszert, amely a nyereseg aranyaban sulyosabb adokat vet ki az oriasvallalatokra, igy egyensulyban lehetne tartani oket, ami onmagaval vonna azt is, hogy a monopolla valast rendkivul megnehezitene.

De ez is csak foghuzas lenne. En a gyokerkezeles mellett vagyok, de az mar egy uj topik lenne. :)