Linus Torvalds: használj KDE-t

Címkék

Hosszú évek óta örökzöld flame-alapanyag az a kérdés, hogy GNOME vagy KDE? Linus a napokban állást foglalt a kérdésben a gnome-usability listán. Szerinte KDE. Mint írta, arra bátorítja a felhasználókat, hogy váltsanak KDE-re. Szerinte a GNOME azon mentalitása, hogy a ``felhasználók hülyék, és össze vannak zavarodva a funkcionalitástól'', az beteges. Kijelenti, hogy személy szerint nem használja a GNOME-ot, és meg is indokolja, hogy miért. Egy másik levelében azt mondta, hogy úgy tűnik, hogy a GNOME-ot ``interfész nácik'' fejlesztik.

A hír az OSNews-on bukkant fel. Rövid idő alatt több mint 100 hozzászólás született...

Hozzászólások

"Same with the file dialog. Apparently it's too "confusing" to let users
just type the filename. So gnome forces you to do the icon selection
thing, never mind that it's a million times slower."

Hát igen, ebben pl. teljesen igaza van

snq- wrote:
> gondolom hasznaltal mar file dialogot, es nem csak egy troll szavara adsz
>
vágom én, hogy ha elkezdem gépelni a fájl nevét, akkor megjelenik az
input mező és rá is áll a kijelölés a fáljra, teljesen jól működik. De
pont az a zavaró, hogy alapból nincs ott az inputbox és tök véletlenül
jöttem rá - sok szentségelés után, hogy milyen szar az egész - hogy
hogyan működik.

snq- wrote:
> gondolom hasznaltal mar file dialogot, es nem csak egy troll szavara adsz

Azt irjak a hozzaszolasokban, hogy ha nyomsz egy ctrl+l-t vagy egy /-t,
akkor elojon a textfield. Nem tudom, hogy valoban igy van-e, de ez szamomra
nem tunik tulzottan felhasznalobarat vagy intuitiv megoldasnak.

Hmmm....

Szerintem azért a linux kernel nem annyira *****.

Másrészt. KDE-s programok jobbak, funkciógazdagabbak mint gnome-osok, kwin jobb, mint metacity (vagy sawfish, vagy mi.. egyaltalan kitalaltak mar, mi legyen az ablakkezelo?!), Qt motor gyorsabb, es szebb (bar ez szubjektiv, mindenesetre a 4-es verziotobbet tud, mint barmely mas platform barmely oprendszerenek a widgetmotorja). Es telleg... Kinek kellenek gnome-os mindentbeallitokafelhasznalonakautomatikusan, semmisemfinomhangolhato appok?

Sracok, ez nem MacOSX, vagy win...

Ámen! Teljesen igaza van Linus-nak, és Patrick Volkedring-nek is - a KDE vs GNOME ügyben. Hajrá KDE!

Én csak azt szeretném megkérdezni, h hogyan lehet kikapcsolni, megsemmisíteni, kiírtani és végleg elpusztítani az openoffiszban azt a pofátlan, szemét villanykörtefejű segédet a sarokból?

Köszönöm.

Nekem leginkább az xfce + rox kombináció áll kézre és agyra.

Subjektiv dolgot logikailag alátámasztani elég merész válalkozás.

Mivan ha valaki a "gyári beállitások" izlésvilága miat dönt az egyik vagy a másik mellet vagy ellen. Nekem PL a KDE töl herotom van majnem anyira mint a windows-tol.

LOL

Egyik pártján sem állok, mert a GNOME-t nem használtam. Ha viszont véletlenül ilyen progi felé visz az utam (GIMP - miért miért miért??) herótot kapok én is, hogy nincs input mező a file dialogban. És a plusszos izé NEM helyettesíti, max keresőnek jó, mert egy beírással nem lehet pl. 3 levellel mélyebbre menni, és ott listáztatni a fájlokat, mint a KDE vagy a wx Directory sorában ott felül.

Nekem ez a "too confusing" :P

En a kerdesre azt valaszolom, hogy a KDE is es a Gnome is *****, de a KDE szarabb. Borzalmasan lassu, minden egy csomo helyet foglal a monitoron, nem lehet semminek se a keretet/szegelyet szep vekonyra allitani, minden 1000pixel vastag. Lassabb, mint az XP. Az Arts kifejetezetten idegesito (az meg meg pluszban idegesito, hogy a KDE mittudomenmilyen alrendszerei barmilyen KDE-s progi inditasakor elindulnak). De amit legjobban utalok, az az, hogy miert nem hasznalnak csak siman Gtk-t vagy Qt-t. Miert kell meg a Gnome-ot vagy a KDE-t is belelinkelni minden szarba?

GNOME a kiraly!!!

te trey, nem tamogatsz meg mondjuk egy HUP poloval?

:D

Az elmúlt hónapokban csak Gnome-ot használok, de eddig nem tűnt fel, hogy az Open dialogban nincs fájlnév. Lehet, hogy bennem van a hiba, de minden gond nélkül használtam így, és eddig egyáltalán nem zavart :)

És egyetértek azokkal, hogy szubjektív döntéseknél kár indokolni bármit, valakinek ez jön be, valakinek az, vannak olyanok is, akik egy idő után átváltanak egyikről a másikra :)

És még annyit hozzátennék, h mostantól a scribus és az inkscape akár tövig beszophat, mert elindult wine alatt a coreldraw, azaz ez az egész linuxos szarság tulajdonképpen a mai nappal lépett egyáltalán komolyan vehető státuszba, már ami a desktopot illeti.

Bizony.

Régi kedvencemet újra bedobom: GNOME sucks ass [www.freebsd.org]. :))))))

Amúgy a GNOME-féle filedialog tényleg sz*rabb, mint a KDE-s. Ha a home-od NFS-en van és pl. GIMP-ben ki akarsz nyitni egy file-t, akkor végignyálazza az egész könyvtárat, baromi lassú.

mentés után kérdeztem ;)

de visszatöltés után tényleg azt írta ki :)

ma egy kicsit feszült vagyok, úgy fest :/

az egész inkscape/scribus project inkább menne el kapálni; komolyan hihetetlen, hogy amikor nagyritkán egy icipici apróságot kellene elkészítenem velük, akkor úgy nagyjából a 2. másodperc környékén valami alapvető hibába/hiányosságba ütközöm.

Mi a búbánatos herére lehet ezeket használni? Minek fejlesztik ezeket? Kinek?

Gyötrő kérdések.

Ugy tudom a KDE lasabb mint a Gnome, ez igaz?

Szerintem hülyeség ilyesmit beszólni.

Én alapvetően KDE-t használok, eddig 2-szer adtam saját gépemen esélyt a gnome-nak, mindkétszer gnome session volt az alap, és mindkétszer kb. 1 hónapot bírtam.

De ettől még nem fikázom a gnome-ot. Nekem nem jön be. És most ne mondjátok, hogy win buzi vagyok, 95-ig Amigáztam, és 1 év windozozás után 96 elejétől Linuxozom. Használok windowst is, és általában az bosszant, hogy az XP felülete szarabb, mint a KDE (vagy mint az X (pl. copy paste egérrel baromira hiányzik).

Szóval szerintem nyugodtan akárki használjon akármit, nekem is van egy Oracle gép, alapból gnome, eszembe sincs lecserélni, mert el lehet vele dolgozni ritkán.

Hát édesanyámnak, feleségemnek, sógornőmnek mindnek KDE-t adtam, nekik azért a gnome kicsit erős lenne. :-)

G

mindketto fos. ugylatszik senki sem hallott meg az enlightenmentrol...:)

Ja, és KDE alatt is használok pár gnome-os alkalmazást, pl. gnucash, gimp, és másokat is, és bosszantó, hogy milyen csúnyák, és a gnucash által ajnározott gnome gui usability irányelveket ugyan nem olvastam, de kínszenvedés használni. Nem intuitív. Biztos tanulható, de ha csak leűlök elé, csak bosszant.

OK, már megszoktam, hogy ebben a szövegmezőben csak return használható, numeric keypad enter nem, ami egy szám mező esetén, ahol a num. keypadról írok be, legalábbis erős.

Az a másik, hogy a gnome teli van régi szutyok hibákkal, amiket eszük ágában sincs kijavítani.

Én gnucash-sel kapcsolatban nyitottam párat, és kiderült, hogy a gnome alap unicode kezelési korlátjai miatt van pár jelenség. Ezeket a gnome-ban kb. 2 éve nem sikerült kijavítani. Azóta is bizonyos reportokban az ékezetes szövegekkben az utf8 kódokat nem értelmezve, valami latin1 v 2 kódrendszer szerint jeleníti meg.

Na. Szóval nem véletlenül nem használom, megdolgoztak érte a fiúk, hogy ne szeressem.

G

Nos, nem. A legújabb KDE és GNOME estében nem. Úgy tapasztaltam, Konqueror gyorsabban indul KDE alatt, mint a Nautilus a GNOME alatt, és a KDE Help Center pedig sokszorosan gyorsabban indul, mint a GNOME-ban a Yelp, aminek a legújabb verziói (mármint a Yelp-nek) csigalassú és bug-os borzadályok.

Már miért ne lehetne a kereteket vékonyra állítani?

Érdekes egyébként, nekem alapból ugyanez a benyomásom a gnome-ról, bár főképp a KDE alatt használt gnome-os programok miatt.

Gondolom ha gnome-ot használnék, és ésszerű méretre venném a gombok méretét, meg a dolgok szélét rajzoló vonalat, akkor a most hatalmas helyet elfoglaló (1024x768-ból simán kilógó ikonsorral bíró gnucash ablak és társai) dolgok is kellemesebben néznének ki.

Talán fel kéne tegyek egy gnome-ot, beállítani, aztán leszedni, hátha akkor a használt alkalmazások nem lennének ilyen ocsmányak.

Egy próbát megér. Gondolom neked is, ha te fordított helyzetben vagy, bár szerintem a KDE default beállításai kisebbek és vékonyabbak. (Legalábbis nálam, Debian alatt)

Szerintem ez baromság Torvalds részéről.

Mi a fenének agitál valami mellett ilyen alpári stílusban. Most magára haragított egy csomó normális embert. Kifejtheti a véleményét persze, de nem lehetne normálisabban. Mindenkinek joga van azt használni adott jogi keretek között amit akar. De minősítgetni egy olyan kényes pozícióban lévő embernek mint ő felelőtlenség.

Én speciel KDEről álltam át Gnomera. Szokni kellett mind a két rendszert. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, de hogy az egyik überkirály és a másik gány lenne nem merném mondani.

Amúgyilag Torvalds inkább a saját portáján söprögethetne. Kicsit kaotikássá kezd válni ez a stable/unstable kernel jelölés. Kicsit röhejes volt ez kernel verziókövetési rendszercsere is. No ezt aztán saját magának köszönhette. Ott is diktatórikusan eldöntötte ez a királyság (Nem baj hogy nem opensouce a cél a fontos , nem az eszköz... mintha hallottam volna már ezt), aztán mégsem. Inkább írók egyet. Csak a bocsánat kérés maradt el a többi fejlesztőtől.

Most is, nem baj ha vérig sértek tisztességes embereket akik mellesleg nagyra tartanak tisztelnek (Jogosan). Annak a projektnek pusztulnia kell, mert programjával nekem nem sikerült boldogulni vele. Neeem én nem lehetek hülye!!!

Kezd olyan Balmeres lenni az egész. Ő se hülye gyerek, de tőle nem is vártam el semmit.

El kéne dönteni mivel foglalkozik. Lánglelkű agit-propos, alkalmazás tesztelő, kiváló programozó, kiváló szervező. Sajna egyszerre nem megy.

> Qt motor gyorsabb, es szebb...

...mint micsoda? Nem fejezted be a mondatot. Mi az a widgetmotor? Olyan, mint a piaggiorobogó? :-)

Ja, persze, nem olyan, mint a macos, de olyan akar lenni. Aztán, ha olyan lesz, akkor majd lemossa a vindószt, oszt snq- majd csodálkozik nagyokat... :-P

Ha viszont véletlenül ilyen progi felé visz az utam (GIMP - miért miért miért??) herótot kapok én is, hogy nincs input mező a file dialogban.

Hmmm.... ez nekem most tűnt fel. Ha elkezdek gépelni, tényleg előjön az input mező. Már megérte végigolvasni ezt hírt. :D

Emberek, qt == kde, gtk == gnome, vagy valamiről lemaradtam?

Szerintem használj olyan felületet, amilyet szeretsz. A legjobb a választás szabadsága.

Szerintem meg egyszer meg kellett történnie annak, hogy egy 'nagy személyiség' tegyen egy ilyen állásfoglalást. Egész egyszerűen erre szükség volt. Remélem, hogy ezután végre elindul egy folyamat, aminek a végén csak egy marad, és nem osztja meg az amúgy is szűkös fejlesztői kapacitást két ekvivalens rendszer fejlesztése.

Korondi Márk wrote:
> hat nem? miert szerinted a lunanak a motorja valami hejjdenagyon
> featureful? vagy az avalon-t nem eri utol mondjuk a MacOS X-é, vagy a Qt4?
> szerintem igen.
Szerintem a lunának nem a motorja jó, hanem a ****** :)

(hihetetlenül vicces hozzászólások vannak ma)

Szerintem nem helyénvaló egy program hiányosságával szemben azzal védekezni, hogy "én személy szerint nem használom". Aztán ugyan mivel nézel utána egy GIMP vagy egy Gnumeriv működésének? Man-page-dzsel :) ? Kötve hiszem. A grafikus help-eket amúgy én sem sokat használom, de kipróbálom, lássam, hogyan mennek. Amikor felrakok egy rendszert, rengeteg olyan dolgot kipróbálok, amit amúgy nem nagyon használok, azért, hogy lássam, mennyire komoly az adott rendszer. És bizony a legújabb GNOME-ok Yelp-je egy szégyelni való kudarc.

Az ilyen flame-ekbol nekem az jon ki, hogy milyen jo is nekuk. Nem vagyunk egyformak, igy normalis, hogy az, hogy nem mindenkinek jon be minden egyforman.

EMBEREK! DE NEKUNK VAN MIBOL _VALASZTANI_!!!!!1111

Es ez nekem tetszik :-D

bah a "let teh flame begin" lemaradt a cikk vegerol ;)

Linus részéról ez a megnyilvánulás, nem egy ellensúlyként jelentkezhet a Novell=GNOME tényállás után???

Hát, itt is gyorsan meglett a 100 hozzászólás... :)

Mindkettõt (KDE/Gnome) használom.

Fõ erõsségük az xterm, bash, mc.

nah és az xfce meg a többi dekstop már nem is alternativa?

Hát lenne egy kis megjegyzésem!

Akármilyen (szak)területről is beszélünk, mindig fenntartom az alább következő véleményem:

Adott egy szakember, aki egyszer valamikor létrehozott valamit. Kiválóan ért az általa művelt szakterülethez. Eltölt egynehány évtizedet a pályán, majd ettől azt kellene gondolnunk, hogy akkor amit ő mond az szentenci, és a dolgok nem lehetbnek másként, csak úgy ahogy ő mondja/látja. Miért ne lehetne a következő: jön egy fiatal srác, és alkot valami újat, valami merőben mást, pedig előfordulhat, hogy csak pár hónapja van azon a pályán/szakterületen. (Egyébként a fentebb említett szakember is kezdhette így a pályáját.) Ennek ellenére a szakma lehet, hogy nem fogadja be, nem fogadja el az ő nézeteit, ötleteit. Hogy kissé pontosabb megfogalmazást is adjak: gondoljatok Thomas Kuhn paradigma-elméletére. Az is kb. ezt írja le...

Hogy mire is akarok én itt kil(y)ukadni? Nos egyszerű a dolog: Linus létrehozott valami újat, valami "nagyot", valami maradandót, de ettől még egyáltalán nem garantált, hogy az általa létrehozott dologhoz egyedül ő ért, vagy az hogy ő értene ahhoz a legjobban/leginkább. Az meg végképp nem biztos/garantált, hogy ő a legkompetensebb személy egy eldönthetetlen "vitában"/"kérdésben". A Gnome vs. KDE nagyban függ az adott felhasználótól is, és ebből kifolyólag semmi jelentősége nincs annak, hogy a linux és az opensource nagy alakjai, cégei melyik mellett teszik le a voksukat. Legalábbis az otthoni felhasználók terén ez így van! Ami a fejlesztést, és a céges felhasználást illeti: ott lehet jelentősége Linus kijelentésének, de ez más tészta!

Mondom mindezt én, aki XFce-t használok már egy jó ideje -kb 1,5-2 éve (3 éve linuxozom)!

Szerintem ****** Linus ***** ****** ***** a Linux ***** ***** és KDE ***** ******** akár GNOME ******, szóval ***********!

ja, szvsz teljesen ízlés és hozzáállás kérdése, hogy kinek mi tetszik.

(így a fejlesztők hozzáállása sem róható fel...)

hogy ebből flame van, az valszeg azér van, mert ezt (az ízlés-dolga dolgot) nem fogadják el sokan.

végülis nem is kell feltétlen elfogadni, mert ízlés kérdése... ;)

kinek a papné, kinek a lánya... =)

Nekem ez a kicsit butított interface be is jön. Tényleg csak olyan funkciók vannak kirakva, amit használok, az egyebeket meg GConffaé be lehet állítani.

Aki a KDE-re szavaz annak fel tudok ajánlani KDE csoportos bögrét, amit annó készíttettünk. A leggyorsabb kettő válaszoló, aki azt írja a KDE a király kap egy bögrét :) Ennyi maradt amit oda tudok adni. Eredeti 2000-ből :) Antik darabok, a múltkor találtam még egy dobozt, amiben volt 6 darab, de a többi már ke lett adva. Átadás módját majd lebeszéljük, mondjuk üzenhettek a hup-os accountra. Szóval, ki lesz a két leggyorsabb? :)

Hat, hogy gnucash mire epul, nem tudom. Ilyen csomagoktol fugg:

libgdk-pixbuf-gnome2 (0.22)

libglib1.2 (1.2.10)

libgnome32 (1.4.2)

libgnomeprint15 (0.37)

libgtk1.2 (1.2.10)

Ha jol sejtem, ebbol az 1.2-re kell figyelni? Akkor igen, arra epul.

Regi szutyok hibak:

  1. XML-ben tarolja az adatokat. A te aktualis locale beallitasaid alapjan fogadja amit beirsz, igy jeleniti meg, es igy is teszi bele a fajlba.

    Erthetobben:
    1. X11 altal nem ismert locale eseten (pl. hu_HU.utf8) nem lehet ekezetes betuket beirni.
    2. Ha C local hasznalataval kiirsz valamit, akkor a fajlba latin kodolassal kerul bele. (Pl. euro szimbolumot nem tudsz begepelni sem). Ha ezutan ugy tartja uri kedved, es mas locale beallitassal inditod el (vagy valmi mas user mas locale beallitassal nezne az adataidat) valtozatos hibakat produkal, teljesen lathatatlan szovegektol kezdve elso ekezetes betuig lathato szovegeken at az ekezetes betuk helyen szemetet mutato valtozatig.


    Ezen baromi egyszeru lenne segiteni, az XML elejere bele kell irni, hogy charset=utf-8 mondjuk, a bevitt (billentyu) adatokat pedig atkodolva az adott karakterkeszlettel kellene a fajlba irni.

    Na ezt pl. nem tudtak megoldani, es a gnome XML backendrol irtak valami mentegetozest, es hogy tovabbitottak a gnome kozosnek, majd esetleg valamikor kijavitjak.

  2. En most en_US.utf8 locallal hasznalom, igy bemennek a magyar es a francia ekezetes szovegek is. Minden jo a regiszterben, de a reportok kozul nemelyik nem tud utf8-ul, es ilyesmit latok: ebA|d ebe'd helyett.

    Erre is felvettem egy hibat, erre is az volt a valasz, hogy valami kozos gnome akarmi (talan html widget, vagy ilyesmi, nem emlekszem) nem tudja kezelni. Tovabbitottak, varjak turelemmel).
  3. A kovetkezo bajok vannak ezzel: A gnucash csapat a wishlistekre szarik, de a hibakra azert raneznek. (Eddig jo). Viszont ami hibakat eszkalalnak, azokrol le lehet mondani.

    Mondhatod erre, hogy azert, mert mondjuk a gnome fejlesztok mar nem akarnak 1.2-vel szopni, de ez rajtam nem segit.

    Masik: gnucash csapat keves ember, uj verzion dolgozgatnak, a regi meg ezer sebbol verzik. Sajnos a gnome egeszevel ezt erzem, hogy ha nekik tetszik valami, kijavitjak, ha nem eleg erdekes, akkor meg nem. Igy max. a fejlesztoknek (es a haverjaiknak) tetszo stuffot lehet fejleszteni, de ha komolyan iparagi szabvannya akar valaki valni, ez nem eleg.

    Allitolag lesz uj gnucash, gondolom gtk2-vel, allitolag reportok gnumeric-kel keszulnek majd. Fasza. Kerdes, mikor? Mar eleg regen tema, es nincs semmi eredmeny.

    Nem ismerek linux ala gnucash-sel osszemerheto penzugyi progrmot. Van tobb, amit idorol idore kiprobalok, de egyfelol gyengek, nagyon sokminden hianyzik beloluk, masfelol nem kettos konyvvitel koncepcioval kozelitenek, hanem kategorizalassal.

    Ha a gnucash-nek lenne egy KDE valtozata, amit esetleg a kde csapat maga csinalna, akkor biztosan tudnam, hogy az osszes fent emlitett bosszanto hiba lehetetlen (kb. 2001 ota utf8-at hasznalok, es soha semmi gond nem volt KDE alatt ezzel), masfelol tudnam, hogy ha hibat reportolok, zaros hataridon belul ertelmesen foglalkozik vele valaki, es ha valoban gond van, akkor meg is csinaljak.

Épp most néztem meg SuSE alatt az Enlightenment legűjabb fejlesztői verzióját. A csomagokat innen szedtem le: http://packman.links2linux.org/?query=enlighten&action=search

Nagyon ígéretes!!! Egyszerüen csodaszép, és még gyors is.

> Szerintem nem helyénvaló egy program

> hiányosságával szemben azzal védekezni,

> hogy "én személy szerint nem használom".

Arra igyekeztem rávilágítani, hogy szerintem a példa rossz volt, mert a help betöltődésének ideje abszolút mellékes a produktív szoftverek betöltődésének idejével szemben. A Nautilus vs. Konqueror példa sokkal kézzelfoghatóbb és értelmesebb.

Van a gimpnek helpje? Nem is tudtam, a büdös életben nem használtam. Ha valami kell, Google és hamarabb megtalálom, mint a saját gépemen.

Elhiszem, hogy ***** a yelp, azóta se néztem meg és továbbra sincs szándékomban... :-)

Nagy G?r wrote:
> Nem ismerek linux ala gnucash-sel osszemerheto penzugyi progrmot. Van
> tobb, amit idorol idore kiprobalok, de egyfelol gyengek, nagyon sokminden
> hianyzik beloluk, masfelol nem kettos konyvvitel koncepcioval kozelitenek,
> hanem kategorizalassal.

Nem egy kategoria, es mas a filozofiaja, de a kmymoney2-t probaltad mar?
Nekem szemelyes, otthoni celokra rendbenlevonek tunik, es eleg dinamikusan
fejlesztik.

mpathy wrote:
> Szerintem meg egyszer meg kellett történnie annak, hogy egy 'nagy
> személyiség' tegyen egy ilyen állásfoglalást. Egész egyszerűen erre
> szükség volt. Remélem, hogy ezután végre elindul egy folyamat, aminek a
> végén csak egy marad, és nem osztja meg az amúgy is szűkös fejlesztői
> kapacitást két ekvivalens rendszer fejlesztése.

Mert ha a gnome eltunik, akkor az osszes gnome hacker a fejehez kap, es
masnaptol KDE-t fejleszt? Ezt a 'szukos fejlesztoi kapacitas'-szoveget
sosem ertettem. Mindenki azzal foglalkozik, ami szimpatikus neki (akar meg
projekten belul is). Attol, hogy az egyik temaval nem foglalkoznak, nem
lesz automatikusan a masik tema fejlesztoi gardaja nagyobb. Azaz: ebben a
vilagban nem egy adott szamu fejlesztoi kapacitast oszt szet egyetlen
jolfesult projektvezeto.

1g0R wrote:
> Az egyértelmű hogy a KDE hardwér igényesebb, és jobban cicomázhatóbb, de
> van alá vasam.De ez saját vélemény, egyébként szabadság elvtársak.

Hmm, lattad azt a tesztet, amiben azt mertek, hogy milyen memoriahasznalata
van egy uj konsole tab es egy uj gnome-terminal tab megnyitasanak?
(konsole: 50KB, gnome eseteben kb 5-szor ekkora)

http://aseigo.blogspot.com/2005/03/everybody-get-together.html

Igen, neztem. Keves. Aztan egy ev elteltevel megint, meg mindig keves.

Mar nem emlekszem, vagy a reszvenyeket nem tudja kovetni, vagy a cegem altal kiallitott szamlakat, vagy ilyesmi.

Ha jol emlekszem, jelentesek sincsenek benne, bar ebben nem vagyok biztos. Az bizonyos, hogy a gnucash-ban tarolt informaciokat nem lehetett belevinni, mert csak egy reszhalmazt kezelt.

Egyszeru esetre lehet jo, lehet, hogy kesobb nekem is jo lesz, most meg nem az.

Linus picit elkésett, én már 1+ éve odamentem a gnome devekhez és elmondtam nekik hogy van egy alapvető problémájuk. Ez a hülyeségük. :)

Más is megtette, hiába: http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=90012

Ez a Havoc Pennington (aki Linusnak is öntötte a baromságait) egy faszkalap. Fits in the team.

nem, az nincs :) de érdekes. KDE 0.x és 1 előtt pont fvwm2-t használtam. Jó sokáig meg is felelt. Jó kicsi erőforrásigénye van/volt. Aztán meg az icewm, de ha sporolni akarok a laptop aksival, akkor a minnél kevesebb memóriahasználat miatt, meg a gyorsaságért xfce :)

Az ember nem ideológiák alapján dönti el, hogy GNOME-ot vagy KDE-t használ, hanem, hogy melyik a gyorsabb, vagy a kényelmesebb. Ha ért hozzá, akkor leginkább egyiket sem, hanem valamilyen gyorsat (icewm, blackbox, xfce...). Akiket én ismerek, csak addig használtak KDE-t, míg belejöttek a rendszerbe, aztán menekültek a lassúságától.

Egyébként milyen egy interfész náci?

Nos mindenkinek lehet véleménye. A haverom Gnom fan, én még választás elött állok. De eddig a KDE a nyerő. Mert milyen ha egy @ vagy egy | sem lehet beírni mert a Gnome-ban valami nem tiszta. Igaz én vagyok a béna, mert nem tudom beállítani, de hol. A KDE-ben eddig mindent amit akartam testre tudtam szabni míg a Gnome-ban nem igazán találom ezeket. Szóval nálam egyenlőre a KDE nyert. Hiába akarom megszeretni a Gnomot, valamiért nem megy.

Szerintem ha linux akkor nincs szükség desktop-ra!. Ha mégis akkor valami olyat kellene választani amely pici, gyors és kényelmes. Jómagam icewm-et használok évek óta. Kipróbáltam már jónéhány desktop-ot, de eddig ez a nyerő. Ugyanúgy kipróbáltam már jó pár linux disztribúciót, de mindig a debian mellet voksolok le. Gondoljátok át.

"...a GNOME-ot ``interfész nácik'' fejlesztik." ---> Akkor biztos jo emberek! ;]