A kernel.org fokozatosan kivezeti az FTP szolgáltatást

Címkék

Kernel.org FTP szolgáltatás fokozatos lekapcsolása

A Linux kernel forráskódjának csomagjait archiváló és terjesztő kernel.org a fentiek szerint bejelentette, hogy a 2017 év folyamán fokozatosan kivezeti, majd teljesen megszünteti a FTP-n keresztüli letöltési lehetőséget. Az okok: az FTP korszerűtlen, nem hatékony, nem biztonságos, elavult terjesztési forma.

Hozzászólások

No, már éppen ideje volt.

--
robyboy

Már miért lett volna itt az ideje? Mit nyújtanak helyette, ami olyan kényelmes mint az FTP?
HTTP-s mappa listázást? Abban aztán nagyon jó navigálni, főleg konzolon. Mountolni még nagyobb kihívás (nem is tudom, hogy lehet-e egyáltalán, elsőre lftpvel próbálkoznék, mert az támogatja például Apache directory listinget, de lftpfs ha jól tudom már csak FTP-t támogat).

Egyetértek veled. Nagy butaságnak tartom, hogy minden http fölött van átvezetve, és html-be csomagolva a megjelenítése mindenféle lusta webfejlesztőkre bízva azt, hogy milyen lehetőséget adnak az adatok elérésére, vagy mindenféle zárt, szolgáltatás specifikus api mögé rejtve.

wow kilógó textkép embed

--
korszerűtlen, nem hatékony, nem biztonságos, elavult terjesztési forma

ja ez az elso hozzaszolasra ment volna valasznak :D

Ne tudd meg mennyi bank/kormanyzat hasznalja az FTP-t es nem lehet oket lebeszelni rola. Hiaba teped a szad, hogy vannak sokkal jobb dolgok file cserere es adsz tizenhet mask lehetoseget. "'a eftepe az jooo, mer aztat ismerem es van windowson is". Igaz, hogy lassan mar a windows is kezd normalis protokollokat beszelni (telnet only mode lassan elfelejtheto), de meg mindig meg vannak rekedve az emberek kilencazkilencvenbe'. :D

Nem tudom lehúzni FTP-n (vagy wget-el HTTP-n, az is egyre ritkább) közvetlenül akár egy szerverre. Ehelyett végig kell vergődnöm magam egy javascriptes csodás, reklámos, agyon linkelt weboldalon, várni perceket míg a böngésző észhez tér a load-tól, utána valami csoda downloader-en keresztül lejön a cucc (ha lejön), amit majd feltöltök a szeróra.
Ez nálam nem fejlődés csak fancy shit :)

____________________
echo crash > /dev/kmem

Az FTP protokoll tényleg rémálom volt.
Ki kellene IMHO találni (vagy bevezetni, ha van) valami használható file átviteli protokollt, amit az automatikus script-ek jól tudnak használni.
A HTTP lista nem az igazi...

Mégsem rakhatom fel az archívot gopher alá ;)

---
http://plazmauniverzum.hu <> A látható anyag 99.999%-a plazma <>

"Ki kellene IMHO találni (vagy bevezetni, ha van) valami használható file átviteli protokollt, amit az automatikus script-ek jól tudnak használni."

pl. ftp, sftp, esetleg davfs

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Szerintem az anonymus ftp maradhatna. Nekem meg mindig az a legkenyelmesebb, hogy mc-vel FTP-n toltom le ami kell.
(Ha automatizalni kellene akkor nem azt hasznalnam, itt ad-hoc felhasznalasrol van szo)

--
http://blog.htmm.hu/

* nem fogok.

Értem én, ott is volt zárójelben, de mondjuk egy links azért nem olyan nagy kaland, ad-hoc engem annyira nem zavarna, ha meg nem ad-hoc, akkor úgyis lemirrorozza az ember. (Lentebb is írtam, ha belegondolsz, ftp ilyen helyen jól csinálni szar, főleg a stateless httphez képest)

az igen, az ftp is lassan megszűnik...

--
GPLv3-as hozzászólás.

... hogy ez jó-e, vagy nemjó, azt nem tudom, kérdés, mi lesz helyette. Nekem sosem volt gondom-bajom az ftp-vel, sem letöltögetéskor, sem szerverüzemeltetéskor. Amire kitalálták, arra tökéletesen megfelelt.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Az "ncftpls -x -l" parancsot hasznalom tobb fele is.
Ebbol olvasom ki a datumot.
Mashol is szuntetnek meg FTP-t, ott at kellett allnom "wget | ls -l" parancsra.
Szoval az FTP megvonasa fennakadast, tobblet letoltest okoz.
Mit tudnatok ajanlani az ncftpls helyett, ami mukodik HTTP-vel, HTTPS-sel,
nem kell letoltenem az allomanyt, de meg tudom allapitani a datumot, idot belole?

A HTTP-re ott a "lynx -dump", de a HTTPS-re?

curl?
Edit: Gyorsan összedobott példakód latest kernel letöltésére):

cd /usr/src; curl https://www.kernel.org/ |grep "href.*linux-.*tar.xz"|head -1 |awk -F"\"" '{print $2}' |xargs curl -C - -O

____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Valóban. Plusz most nézem, hogy a kernel.org-on még az [url=rsync -av rsync://rsync.kernel.org/pub]rsync[/url] és a git is engedélyezve van, szóval nagyon szava nem lehet senkinek ezek után.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Feleslegesnek tartom, hogy valaminek a támogatását megszüntessék. Valaki használja, valaki nem. Ennyi. Az meg, hogy támogatás.... Mindig lesz valaki ezen a földgolyón, aki legalább annyit lök rajta, hogy használható maradjon. ~Nem tudom~, hogy kit és miért "bánt" ez.

troll
Nem kell megijedni, szebb lesz majd, meg trendibb! Animált könyvben lesz fenn a forráskód, szépen lapozgatni lehet majd. Kell ez a fejlesztés, mert így a lapfejlécbe lehet lesz majd reklámokat úsztatgatni.
/troll

jó esetben meg lehet, hogy olyan lesz majd, mint a sourceforge, várni kell 5 másodpercet míg indul a töltés, addig nézni kell a reklámokat.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Hát nem tudom, én most ennek kapcsán belegondoltam, hogy hogy kis kéne nekiállni egy ilyesmi tisztességes kiépítésének a bejelentésben található hívószavak alapján (load balancer, tűzfal) és nagyon rövid úton oda jutottam, hogy tök megértem, hogy ezt inkább kidobják, mert baromira nem tűnik egyszerűnek.

Off: Tud valaki egy jó archie szervert mondani?

Kiegészítés:
Amire még emlékeztem, azok sajnos nem működnek. :-(

A gopher://d6.szif.hu:70/11/techdir/archie lapon találtakkal sem jutottam semmire. :-(

"Archie, Gopher, Veronica and Jughead are three standard "finding" tools on the Internet. The Archie database is made up of the file directories from hundreds of systems. When you search this database on the basis of a file's name, Archie can tell you which directory paths on which systems hold a copy of the file you want."

Óje, rég volt, talán igaz se volt .D

torrenten jon majd!
nesze neked eu!
:-*