89 dolláros, linuxos, HDMI-stickbe préselt PC az Inteltől

Címkék

Intel® Compute Stick

Az Intel® Compute Stick egy HDMI stick, amely Windows 8.1 vagy Linux (feltehetően Ubuntu) számítógéppé változtatja a megfelelő TV-ket.

Az alap mindkét OS esetén ugyanaz: Intel Atom Z3735. A windowsos verzió 2GB RAM-ot, 32 GB tárhellyel rendelkezik majd. A linuxos verzió 1GB RAM-ot és 8GB tárhelyet kap. A windowsos változat ára 139, a linuxosé 89 dollár lesz várhatóan.

Részletek itt.

Hozzászólások

egy kicsit még finomítanék rajta, de így is jöhet.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Apósomnak a számítógépe egy P4-es, 512MB RAM-mal.
Xubuntu 14.04.1 fut rajta.
Thunderbird, Firefox, LibreOffice, VLC, gThumb amiket használ.
Nem mondom, hogy szélvésztempóban, de teljesen elfogadhatóan lehet vele dolgozni. Igaz, ha a feleségem használja és megnyit rajta x millió-csilliárd böngészőablakot, akkor már használhatatlan, de 3-4 ablakkal még teljesen tűrhető.
Azt még nem néztem mennyit swap-pol...

512MB ram eléggé kevés. Maga a böngésző önmagában igényel ennyit a mai webtartalom mellett. Kivételt az olyan böngészők jelentenek, amik szerveren renderelik le a weboldalakat, mint az Opera Mini. Java-val állítólag használható az Opera Mini linuxon de én sohasem próbáltam, így nem tudom mennyire használható linux desktopon.
Ami biztosan működik, az a böngésző user agent mobilra állítása, így általában mobil oldalak jönnek le amiknek kisebbek a gépigényei. Firefox alatt ezzel a pluginnal lehet átállítani a user agentet

+1 ott valami nagyon szétcsúszott... nekem 120 mega perpill, sok ramot egyértelműen a böngésző eszik, de az is nyitott tabtól függ (perpill a chrome 1-1.5 giga körül, de nagyon sok tab van nyitva, és pontosan egy hete indítottam el, azóta már frissült is, úgyhogy restartolni kéne :) )

Tetszik.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Mi a rekettyéért nem lehet 2/32-vel rendelni a linuxost, hogy jobban future-proof megoldás legyen?
Vajon a windowsos hw-re telepítve "a linuxot" lesznek-e driver gondok?
Még nem csináltam ilyet: a windows licence díjának visszaigénylése most hogyan megy? Pl ha megérkezik ez a jószág a piacra, de a windows lesöpröm róla... mi lett ezzel?
http://hup.hu/cikkek/20100304/fsf.hu_felesleges_os_aranak_visszaigenyle…

Biztosan le lehet rajta cserélni a Win8.1-et. Mellesleg mivel ezen az eszközön nincs külön díja sem a Win8.1-nak (mivel ez a Windows 8.1 with Bing verzió, lásd http://www.howtogeek.com/195934/what-exactly-is-windows-8.1-with-bing-d…), a hardvert fizeted csak meg különbség gyanánt.

Ilyet rendeltem kedden. Főnöknek mutattam, hogy fogok rendelni Odroid C1-et, kell-e neki? Erre ő mondta, hogy mutat annál jobbat, megláttam ezt a miniPC-t és berendeltem.

Mielőtt legyalulod róla a Windowst, tesztelhetnéd hogyan működik együtt tablettel illetve mobillal. Az oldalon említettet (gondolom valamilyen remote desktop) alkalmazás pc oldalra gondolom csak Windowsos kivitelben van. Mennyire pontos a touch screen tabletről? Van-e hang? Egy film például megnézhető rajta tabletről?

Ugyanaz?!
Ha jól látom a DX-es zseb-PC aksival is rendelkezik, ezért lehet remote desktoppal egy Android mobilról használni akár útközben is. Az aksiideje persze kérdéses, mennyit bír valós használat mellett.
A általad linkelt mini-PC viszont a szokásos HDMI stick kivitel. Az ára jobb mint az cikkbeli Inteles gyártmányúé, viszont ez nem ugyanaz a kategória. Helyhez, azaz áramforráshoz kötött.

Mennyire használhatók ezek a modern atomok netezésre? Szüleimnél lassan érik egy gépcsere, a c2d T5500/2GB RAM laptop kezd fájóan lassú lenni, bővíteni meg max ssd-vel lehetne, de lehet érdemesebb lenne valami ilyesmi.

Eredetileg 2x512 volt, vettem bele 2x2g-t, de egyszerűen nem indult el vele, ezért most 2gb+512mb van benne konkrétan. A chipsetről ellentmondásos infók vannak, hogy akkor tudja-e a 4g-t, vagy se, annyira meg nem olcsó a sodimm ddr2, hogy kísérletezzek. Lehet hibás is valamennyire a chipset, a vga kimenet nem működik rajta (egyébként ez egy packard bell easynote gn45, amin win7 van - igen valami lubuntu vagy hasonló elvileg jobb lenne, de ennyire linuxgyűlölő géppel még sose találkoztam, csomó fura hibája volt).

A pacardbell is saját vga drivert használ, tehát a gyári ati/nvidia nem megy fel.
Sony és toshiba s ilyen

Nyáron kaptam egy acert, kezdetben annak sem ment fel a gyári nvidia drivere, de a kézhezvétel után 2 hónappal már felmegy. Gondolom az a revizió a 850 gtx-ből még nem volt lekezelve a global driverben, vagy nem tudom:)