Zdziarski szerint "backdoor"-ok, az Apple szerint "diagnosztikai képességek" találhatók az iOS-ben

Jonathan Zdziarski iOS biztonsági szakértő "Identifying Back Doors, Attack Points, and Surveillance Mechanisms in iOS Devices" kutatási anyaga nem új, lassan fél éves. Mégsem jutott el a szélesebb nyilvánossághoz egészen addig, amíg a napokban a szerző a Twitter-en közölte, hogy elérhetővé tette gyakorlatilag bárki érdeklődő számára. Innentől kezdve az események felgyorsultak. A témát felkapta a sajtó és az Apple is felfigyelt rá.

Zdziarski szerint (úgy tűnik) az Apple elismerte, hogy szándékosan tett "backdoor"-okat az iOS-be, de eközben azt állítja, hogy ezeknek a célja a diagnosztika, a fejlesztők, az AppleCare hibakereséseinek megkönnyítése és a vállalati használat (elő)segítése. Az Apple egy bejegyzést is készített a support oldalán "iOS: About diagnostic capabilities" címmel.

Zdziarski mai friss blogbejegyzésének címe: "az Apple megerősíti a "Back Door"-ok létezését; bagatellizálja súlyosságukat". A mai blogbejegyzésben Zdziarski megjegyzi, hogy sosem állította, hogy az Apple ezeket a "rejtett hozzáférési metódusokat" rosszhiszemű felhasználás elősegítésére hozta volna létre, illetve sosem állította, hogy az Apple összedolgozna az NSA-val. De ez nem jelenti azt, hogy a kormányzat (vagy bárki más) nem élhet vissza ezen backdoor-ok nyújtotta előnyökkel, nem használhatja fel azokat információszerzéshez.

Hozzászólások

Drága is, a zeném sem tudom rámásolni és még ez is. Bár nagy meglepetésként senkit sem ért, ahogy látom ...

Vajon a cisco eszközökben is ilyen diagnosztikai toolok vannak ügyfélfüggően integrálva? :S

"bar az igaz, hogy mass storage-kent nem lehet ramasolni hanem iTunes vagy 3rd party keretprogram kell hozza."

Még jó, hogy azokkal lehet! Olyan multiplatformos 3rd party keretprogramot mondj - akár fizetőst is - amit megbízható helyről (mondjuk App Store) tudok telepíteni, nincs benne egy tetves reklám se (ha már fizetek érte) és ha - álmodhassak nagyot - segítségével WiFi-n felmásolok egy MP3-at a telefonomra, azt a beépített zenelejátszóval le tudom játszani. Ha már az Apple-nek büdös a mass storage, ami mindenen működik.

--
trey @ gépház

Bocsi, én se teljesen értem. A nyitó hozzászólás alapján az volt a kiindulási para, hogy nem lehet rámásolni a saját zenéket. Ami klasszikus, mappába másolgatós értelemben tényleg nem megoldható, de itunes-szal rá lehet szinkronizálni akármilyen mp3-at (ha jól tudom), és a belső lejátszóval lejátszani, nem kell felrakni hozzá más (fizetős, vagy reklámos) programot.

Ahogy fentebb irtak, ez mar kicsit elteres az eredetileg felvetett problematol (sajat zene felmasolasta), mert arra az Apple altal biztositott iTunes is hasznalhato.

De egy kicsit utanakerestem (nem hasznalok iOS eszkozt zenelejatszasra igy elso kezbol nincs tapasztalaom):
- multiplatformos 3rd party keretprogram: ha jol latom a Banshee ilyen (http://banshee.fm), legalabbis a kovetkezo alajan: http://www.makeuseof.com/tag/transfer-music-media-ipod-ios-device-linux/
- WiFi-s megoldasnak csak egy fizetos jott hirtelen szembe: Wireless Transfer App (https://itunes.apple.com/us/app/wireless-transfer-app/id543119010), de itt nem tiszta mi a pontos igeny. WiFin keresztul atvninni zenet egy tetszoleges lejatszo alkalmazasba, vagy konkretan a beepitett iOS Zene alkalmazasba...

Köszi, azt elfelejtettem mondani, hogy működő megoldás kellene. A Banshee jó lenne, ha működne (iPhone 5-tel). Odáig tudok eljutni, hogy átteszi a fájlt, de azt a beépített alkalmazásban nem látom.

A WiFi csak hab lenne a tortán. Az lenne a szép, ha WiFi-n keresztül Linuxról át tudnám tenni az mp3-at iPhone-ra úgy, hogy azt a beépített iOS Zene alkalmazás (sorry, nem tudom a hivatalos nevét, de nem is érdekel) utána látná.

--
trey @ gépház

európai értelemben vett demokratáknak nincs rejtegetni valójuk

"The cost [...] has been evaluated, taking into account realistic labor prices in different countries. The total cost is X (with a western equivalent value of Y) [ahol Y>X]"

Az is előnynek számított, hogy a projekt mögött állami szerepvállalás van, és Magyarországon szerényebbek a fizetések is, mint tőlünk nyugatra.

Pokorni Zoltán polgármester a felszólalásában ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a Pentagon titkos szobái között lehet akkora adatforgalom, mint amekkora a Svájc és a Hegyvidék között lesz majd".