A Google forkolta a WebKit-et, új böngészőmotort fejleszt Blink néven

Címkék

A Google alkalmazásában álló Adam Barth tegnap bejelentette a Chromium projekt blogján, hogy nehéz döntést hoztak: a jövőbeli fejlesztéseket elősegítendő, forkolják a WebKit-et és a forkolt kódbázis alapján új böngészőmotor fejlesztésébe kezdenek Blink néven. A változásnak köszönhetően lényegesen tisztulhat a kódbázis. A fejlesztők úgy számítják, hogy eltávolíthatnak 7 build rendszert és törölhetnek több mint 7 ezer fájlt. Ennek következtében mintegy 4,5 millió felesleges kódsortól szabadulhatnának meg. A végeredmény: jobban átlátható kód, nagyobb stabilitás, kevesebb bug.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Operáék valamit tudnak.

Az, hogy Operát, mint fejlesztő rohadtul utáltam. Állítólag a legszabványkövetőbb, ahhoz képest azért elő-előfordult vele nyűg és igazából az egyetlen dolog, aminek örülök vele kapcsolatban az az, hogy soha nem ért el akkora részesedést, hogy igazán foglalkozni kelljen vele.

Persze, amikor valaki fel meri hánytorgatni, hogy de azért vannak bajok az Operával is, akkor meg mindenki azzal jön, hogy works4me, kizárt dolog, mert az jajdeszabványkövető. Igen, lehet, hogy az éppen aktuális HTML meg CSS szabványt már implementálták (nagyjából), de JS terén már kezdődtek a bajok.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A kb első (nem hivatalos) bejelentés így kezdődik:
It’s great to be able to talk publicly about Blink, the new engine that will power Opera’s browsers (disclosure: my employer, but this is a personal post) and Chrome henceforth.
Szóval tudták előre.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Fura, hogy ennyire elhanyagolt a kódbázis (még a Googlenél is), hogy ennyi mindent ki lehet belőle pucolni. Oké, refaktorálás általában szükséges, de azért 7k file? Meg 7 build rendszer?

Akarod mondani Apple-nél is... :)
Egyébként nem erről van szó, hanem arról, hogy ez a Webkit-nek nevezett dolog valójában 3 (4) részből áll:
WebCore (HTML+CSS), JavaScriptCore (JS), WebKit (high level API). Ebből a Google csak az elsőt használja.
Mostanában az Apple az utolsót kezdte lecserélni/lecserélte WibKit2-re ami leginkább abban különbözik a régitől, hogy külön processzekkel dolgozik pl. tab-onként. Ezt szintén nem használja a Google (van saját rendszere) viszont emiatt egy csomó változtatás került a WebCore-ba is. Na ez az a 7K file ami a fork után mehet a levesbe.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mindenki örülhet, nem lesz blink CSS prefix.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Azert jo lenne, ha valamilyen szinten kovetnek a WebKit valtozasait. Vegulis a kod tobbe-kevesbe kompatibilis marad vele, tehat nem annyira remenytelen a dolog...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Az nekem nem világos, hogy a Blink csak a WebCore forkja lesz (lévén Google mást nem használ) vagy lesz high level api is.
Ha az első akkor egy darabig az egyes feature-ök oda vissza portolása nem lesz nagy feladat.
Ha a második, akkor szerintem hamar inkompatibilissé válnak, kétlem ugyanis, hogy a google sok energiát rakna azokba a részekbe amit nem is használ...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ez a kiraly.
Anno valami olyan okbol csinalta az Apple meg a Google is a webkitet, hogy kvazi egy standard legyen, meg az ie.
"Kivancsi vagyok", hogy a google sracok mit gondolnak majd mashogy...

Azért nem egészen így indult ez.
A Webkit alapját képező KHTML-t még egy norvég programozó írta 1999-ben, hogy a KDE böngészője is használható színvonalú legyen.
Emlékszem, hogy a 2000-es évek elején mennyire lenyűgözött mindenkit a Konnqueror renderelési sebessége.
2005-ben az Apple nem jófejségből jött ki nyílt forrású böngészővel, hanem mert a KDE libraryk LGPL licencűek, így erre kényszerült. A Google dettó.
A forrás egyébként annyira egyezett az elején, hogy 2005-2006 körül még pontosan ugyanolyan hibákkal jelentek meg a weboldalak Konquerorban, mint Safariban.

Ha követjük a kánont, akkor ezek szerint a Webkit eddig szar volt és az ÖSSZES rá épülő böngésző is? :))

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

De várjatok már! Most minden arról szól, hogy Mozilláék is tervezik átírni az FF-et WebKitre, most akkor mi a helyzet? :D idővel nagyjából ugyan az alap hajtja majd a böngészőket és csak a kinézet lesz más?

Ha megnézitek a build.webkit.org odalt, akkor lathatjatok, hogy apple, gtk, efl, qt és még sok más port is szerepel, szóval van miből gyomlálni, ha csak a chromium portot akarják karbantartani. A 7 ezer fájl lehet csak forrásra vonatkozik, mert a layout test mappában ennél jóval több van porronként is akár.

Akik olvasták a webkit-dev-et az elmúlt hónapokban, annyira azért nem lepődtek meg a döntésen. Minden egyes porthoz jelentős portfüggő rész tartozik, saját build rendszerrel, és saját bugokkal. Ezek közül a Chromium volt messze a legbonyolultabb.

Azt is látni kell, hogy az Apple és a Google teljesen más irányba szeretnének menni technológiai szempontból, elég csak példaként a JSC és a V8 különbségeit nézni.

Ez tipikusan az az eset, amikor a fork szerintem helyes döntés volt, mert mindkét projekt kódja egyszerűsödik ezáltal: a webkit-ből is nekifutásból dobják ki az összes chromiummal és V8-cal kapcsolatos kódot, és a csak emiatt szükséges absztrakciós rétegeket. Kb. 1 nap alatt lejátszották az "ugye senki nem használja webkittel a V8-at" kört, és most éppen olyan garázscégeknek mondják, hogy nem akarnak többféle JS engine-t támogatni, mint az Oracle, akik meg valami saját JS-to-Java bridge alapú megoldást akartak behozni.