Mele A1000 - hackelhető 75 dolláros ARM gép

Címkék

A Mele A1000 "intelligens asztali számítógép" egy olcsó, kb. 75 dolláros, hackelhető vas. A készülék az Allwinner A10 ARM Cortex A8 SoC köré épül. Jellemzői:

  • ARM Cortex A8 @ 1GHz
  • 512MB DDR3
  • 4GB NAND Flash
  • HDMI v1.4 / AV / VGA
  • 10/100 LAN (RJ45)
  • WiFi
  • USB 2.0
  • Android 2.3 OS

Ahogy a fenti videón is látszik, akár Ubuntu (vagy más ARM Linux terjesztés) is futtatható rajta. A készülék weboldala itt. Hackeléshez infók itt.

Hozzászólások

A Raspberry Pi előrendelők most tömegével fogják visszamondani a rendelésüket? :)

Nah, inkább ez mint a pite...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ilyesmire vártam eddig. :)
Hatalmas +1

Ha valaki vett belőle, és jó, majd légyszi' írja meg. Én a múltkori thin clientes tapasztalatom után nem merem.
Olyasmik is érdekelnének, mint hogy megy-e rajta az XBMC, ha igen, mennyire birkózik meg a különböző videoformátumokkal, illetve hogy mennyi áramot fogyaszt.

Ez leginkább szoftveresen hackelhető. Média lejátszónak, kis házi szervernek nyilván jobb, csak éppen kétszer annyi $.

>csak éppen kétszer annyi $

Viszont van háza, van hozzá táp, van benne kártyaolvasó, támogatja a 2,5" sata diszkeket, 2x annyi ram van benne, normális csatlakozók, wifi, beépített 4gb flash, + van hozzá távirányító.

Ezzel nem azt mondom, hogy jobb nála, csak más kategória. Valahova ez már "sok" lenne, ahova bőven elég a Pi is. Inkább örüljünk, hogy van választék. :)

Nehéz összehasonlítani az almát a körtével. A két berendezés nem ugyanazt a területet célozza meg, így az összehasonlításnál azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi az árkülönbség, és szükségünk van-e a plusz funkciókra.

A dollárokhoz nem szokott szem gyakran félrevezet. Az egyik kb. $35, a másik $75, így a különség $40, ami kevesebb mint 10000 forint. Az a kérdés, hogy ez 10000 forintos különbség megéri-e?
Kicsit másképp számolva, a Pi-t kb. 11000 forintért szállítja házhoz a Farnell, tokkal és vonóval (szállítási díj és áfa). Ezzel szemben a Mele kb. $105 szállítással. Ehhez hozzájön az 27% áfa, így már rögtön ~30000 forint lesz. Tehát a helyes kérdés az, hogy a kb. 19000 forintos különbség megéri-e.

A helyes válaszhoz segítség:
- Szükségünk van a plusz tudásra?
- Szükségünk lesz távirányítóra? Ha igen, akkor esetleg már van otthon ilyen, vagy meg kell venni?
- Van tápegységünk, vagy venni kell?
- ...
- A plusz tudás számunkra ér ennyit?

Nincs általános válasz. Nekem például van usb-s távirányítóm, tápegységem. Tudok dobozt készíteni hozzá, de olyan helyen lesz, ahol nem látható, így erősen kérdéses, hogy csinálok-e majd hozzá. A rendelkezésre álló információk alapján a Pi a céljaimat ki fogja elégíteni. Ha nem lenne médialejátszóm, akkor a Mele is szóba jöhetne.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Az Unió területén kívülről érkező új termékekre mindenképp meg kell fizetni az ÁFÁt, értékhatártól függetlenül AFAIK. A vámnak van egy összeghatára, ha jól tudom, kb. 100USD/EUR, ami alatt nem kell vámot fizetni, fölötte pedig 3% körül van az elektronikai termékekre. De majd jön valaki és kijavít, ha tévedek.

22 euróig nincs áfa fizetési kötelezettség. 150 euróig pedig vámmentes. Az apró trükk az, hogy minden évben (valamikor az elején) megállapítják, hogy ezek forintban mennyit is jelentenek, és a következő „forintosításig” ezzel az összeggel számolnak. Tehát nem az aktuális árfolyamon történik a számítás.

Vannak vámmentes kategóriába kerülő termékek is, de tudomásom szerint a médialejátszó nem ide tartozik. Másrészt a vám legtöbb esetben 2--5 százalék körül van, így nem ez az igazi érvágás, hanem az áfa.

Kiegészítés: A NAV Elnökének 4002/2012. számú tájékoztatása a 2012. évben alkalmazandó vám- és adómentes értékhatárokról (.doc fájl)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Vamnal a felmerulo kezelesei koltsegek amik borsosak tudnak lenni.
~10k alkalmankent
+ ~1k tetelenkent.

Ez akkor viccess amikor sok kicsi olcso aprosagot rendelsz.
De ilyenkor van ra lehetoseg, hogy egy tetelkent fizess, de akkor az arnal legmagasabb VAM ertket veszik figyelembe. 0-3% kozott ertek elktronikai alkatreszeknel, De igy sokkal jobban jarsz.
A vam papirokat igy is ki kell tolteni minden tetellel rendesen, csak a fizetes mas.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ezzel egy a gond:
Kérnek egy bizonylatot a fizetésről... átutalási megbízást, vagy valamit.
Azzal pedig bukta. Tőlem is kértek scannelt vagy fénymásolt változatot, 1,5 hónapra lefoglalták a cuccot amit rendeltem. Direkt mondtam a kínainak, hogy írja rá a rendes értéket, de ő már feladta 1 nap alatt. Az előző csomagot meg 2 hétig tartott neki postára adni :D

Na mindegy lényeg az, hogy megúsztam, de nem jó ilyennel játszani

Aliexpressről rendeltem 1 tabletet, amit kikönyötögtek tőlem :D Utána vettem még 2-t egyet nekem meg egyet egy ismerősnek és a 2. "szállítmánynál" voltak a gondok. Később vettem onnan telefont is meg ilyen kis apróságokat, azokkal nem volt semmi. Volt amikor kértek áfát, volt amikor nem, de vám nem volt soha.

A választéknak mindenképpen örvendünk, csak nem kell összetéveszteni a pitét a túróstésztával. Hardver platformnak nagyon jó és olcsó a PI, embedded cuccal próbálkozni, otthoni automatizáláshoz, robotnak, főleg hogy készül már hozzá a Gertboard. Ide bármi plussz feleslegesen növeli a lapka méretét.

Rendelt valaki innen ilyet Deal Extreme-ről? Ha igen, el kellett-e vámolni?

Egy hónapja érkezett meg, bejött nagyon.. mindenféle progit fel lehet rá tenni, nagyon sokoldalú. A legjobban a TED, Youtube alkalmazások előnyeit élveztem. Nagyon jó volt, hogy be tudtam rá VNC-zni és vannak rá más remote appok is. Futtattam rajta webdav servert is otthoni médiafájlok megosztására. A wifi-je nagyon stabil. Lehetett vele Airplay-en keresztül zenét szolgáltatni, VLC-vel és más programokkal filmet nézni, stb.. Az analóg kimenetek miatt vettem, de végül lett egy új TV-nk és érkezett vele egy hasonló media box, így most eladnám. Ha valakit érdekel, a dx.com-os ár-ért odaadom, postázni is tudom ha kell.