Több mint fél évtized után újraindult a Window Maker fejlesztése

Címkék

Ugyan már több mint 10 éve nem használok (1, 2) Window Maker-t és lassan már hét éve is van annak, hogy az utolsó hivatalos - 0.92-es - Window Maker kiadás megjelent, mégis érdemesnek találtam megemlíteni, hogy a napokban újraindulni látszik az egykor jobb napokat is megért ablakkezelő rendszer fejlesztése. Január 29-én megjelent a 0.95.1-es, majd nem sokkal később, február 14-én a 0.95.2-es verzió. Nem kizárólag bugfix kiadásokról van szó, hiszen új funkciókkal is bővült a Window Maker. A részletek elolvashatók itt.

Hozzászólások

a) a panelek az XFCE saját beállításkezelőjének panel almenüjében szabadon ki-be kapcsolhatók (monitor 4 szélén külön-külön alsó-felső-középső illetve bal-jobb-középső), de nálam pl. automatikusan elrejtettre van állítva, ekkor kb 1/4 mm széles csík jelzi a helyét; van olyan gépem amin egy panel van, van ahol kettő. Van ahol a középső teljes szélességűre van húzva (automatikusan), és van olyan, amelyik rugalmas szélességű, azaz a rajta levő pluginek ikonja, és a megnyitott programok ikonja határoza meg a szélességét.

b) a beállításkezelőnek az ablakkezelő almenüjében pedig a gyorsbillentyűk is állíthatók, gyárilag Ctrl-F1(F2/.../F12) értékre az egyes munkaterületekre váltás van belőve; most nem kezdtem el megnézni, hogy a neked szimpatikus Alt-1... lehet-e, de gondolom igen :-)

Az erőforrásigényre nem tudok reagálni. Egyrészt tudtommal a WindowMaker inkább WM (Window Manager), mint DE ellentétben az XFCE-vel (tehát akár jogos is lehet, hogy kevesebbet eszik), másrészt ez már az izlések és pofonok kategória. Tiszteletben tartom a választásodat, noha nekem a WM sok évvel ezelőtti keresgélésem közben nem jött be. Ha neked igen, egészségedre.

Tehat az XFCE-ben 2 panel van? Nem is tudtam.
Csak kivancsisagbol, melyik mire hasznalatos?
Most mar probaljam ki, ugye? :)

> Ctrl-F1(F2/.../F12)
12 asztal nekem keves.

> Tiszteletben tartom a választásodat, noha nekem a WM sok évvel ezelőtti keresgélésem közben nem jött be. Ha neked igen, egészségedre.

Remek. Ez a jo az Unix-szeru rendszerekben, a valasztasi lehetoseg.
Beallithatom WindowMakerben a fekete asztal hatteret, az ikonok megjeleniteset kikapcsolom vagy meretet lecsokkentem, a kepernyokepekrol lathato alkalmazasokat es ikonjait nem hasznalom, ezaltal megkapom a gyonyorusegesen egyszeru asztalokat, nemelyik aljan csak egy zold tmux csik van amitol nem latszik fekete-fehernek es 11 ev alatt csak 2 ember kerdezi meg, hogy ez meg milyen kornyezet.

Nem, mint írtam nem 2 panel van, hanem mind a 4 szegélyen 3, azaz 12 db. Hogy mire használatos, azt nem tudom, életemben nem láttam még gyári XFCE környezetet, csak valamilyen disztró által testreszabottat, de van olyan gépem, ahol pl. alul vannak az indítóikonok (vagy menük), és fölülre raktam az értesítőket, meg a futó programok ikonjait.

A "12 asztal kevés" részt értem én, de mint mondtam ez a gyári (no jó, FreeBSD-gyári) beállítás, ha jól rémlik alapból 4 asztallal indul, és csak a (FreeBSD) gyári beállításban van az, hogy ezeket a billentyűkombókat így definiálták. Mivel én 4-et se használok ki, így nem kezdtem el tesztelni, hogy mekkora számig lehet tornászni az asztalok számát, és mennyihez lehet közvetlen billentyűkombót beállítani.

"Tehat az XFCE-ben 2 panel van? Nem is tudtam."
Nem, bármennyi panel lehet, természetesen egy értelmes határig.

"Csak kivancsisagbol, melyik mire hasznalatos?"
Alkalmazás gyorsindítókat és plugineket pakolhatsz rájuk. A panelek helye, megjelenése és viselkedése szabadon, egyenként állítható.

"12 asztal nekem keves."
Annyi asztalod lehet, amennyit akarsz. Azt is beállíthatod, hogy hogy váltasz közöttük billentyűvel. Mivel egyértelmű szám(ozott) billentyűből a 12 a legtöbb (Funkció billentyűk) egy normál billentyűzeten (szemben a "sima" számokkal 0-9-ig), ezért ezzel lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban az (első 12) asztalok között váltani. De ez sincs "bevarrva" azt állítasz be amit akarsz.

Itt most nem tudom, hogy mire gondolsz pontosan. Nem mondom, hogy van értelme ennyi panelt csinálni, csak a lehetőség adott.
Amúgy a panel olyan, mint mondjuk a windows tálca, csak rugalmasabb, és több lehet belőle. Nem feltétlenül kell a képernyő szélén lennie, lehet bárhol, függőlegesen vagy vízszintesen, rögzítve vagy mozgathatóan.
Tudtommal viszont panelt nem lehet munkaterülethez rendelni, azaz minden panel látszik minden asztalon (ezért hiába lehet sok panel, igazából a soknak nincs értelme szerintem).

> Itt most nem tudom, hogy mire gondolsz pontosan.

Az zavart, hogy bizonyos ablakkezeloknel ahogy noveltem az asztalok szamat, ugy nott a talcan/panelen a teglalapok szama. Pl. 5 asztalhoz 5 teglalap.
De ez igy annyira lamanak tunik, hogy szinte szegyellem leirni, mert ha jobban beleasom magam a leirasba, lehet hogy ezt at lehet allitani.

Mindegy, majd kiprobalom egyszer oket.
Koszonet a turelmes valaszokert.

Tulajdonkeppen arra jottem ra, hogy a tobbbi ablakkezelot nem is ismerem olyan melyen. Valahogy a WindowMaker-rel boldogultam a legkonnyebben, aztan itt ragadtam, jelenleg nem is gondolkodok valtasban, talan csak az AbevJava menujevel volt gondom, ha jol emlekszem.

> bizonyos ablakkezeloknel ahogy noveltem az asztalok szamat, ugy nott a talcan/panelen a teglalapok szama

spec ez XFCE alatt is így van - mármint ha a "munkaterület váltó" névre hallgató panel plugin-t fölteszed. Nem láttam benne paramétert arra, hogy akarom-e az asztalokhoz tartozó téglalapokat látni, de mint említettem, ha nem kll, maga a plugin eltávolítható. Speciel ez megint olyan, hogy szerintem van, aki nem szeret gyorsgombokat megjegyezni, de a 4/5/6 asztal között egyszerű kattintással vál (itt pl. ha a megjelenítő fölött az egérgörgőt tekerem, azzal is lehet váltani). Nyilván van, akinek ez is bejön.

Azert is maradtam a WindowMaker mellett, mert itt talaltam meg legkonnyebben a "valtas a kovetkezo/elozo 10 munkaasztalra" lehetoseget.
Vagyis pl. a 8-asrol a 18-asra, 20-asrol a 10-esre, stb.
Ez nagyon fontos, mert megkonnyiti a munkat, a 10 pedig azert jo, mert 10-es szamrendszerben tudok a leggyorsabba gondolkodni.

Nagyon regen poenbol a konzolok (tty) szamat is feltornaztam talan 5(?)*12-re, de mar nem emlekszem hogyan valtottam koztuk, mintha Shift lett volna benne.

Nekem a sok egereszestol nagyon gorcsol, farad es remeg a kezem es a kis ikonokat nehez eltalalni, ugyhogy en mindig a gyorsgombokat tanulom meg.

Koszonom az ajanlatot, ezt is regen neztem, de sokszor talalkozok a nevevel, most mar ujra meg fogom nezni.
Egyebkent pongyolan fogalmaztam, elnezest, nem csak WindowMakerrel lehet 10-nel tobb asztalt hasznalni, de a panel nelkulisege, a csupaszithatosaga, a megvalositas mikentje fogott meg nagyon.

Egyszerű: többen használják. Az egyik nézi az egyik monitort és diktál, a másik pedig írja és nézi a második monitoron, a harmadik pedig ellenőrzi a beírtakat a harmadik monitoron. És mivel mindenkinek két szeme van, ezért a 2*3 ki is adja a szükséges hat monitort. Ennyire egyszerű, hogy nem lehet nem érteni???

Amiket a TV-ben látok néha: mindenféle tőzsdei elemző is ezermillió monitorral veszi körbe magát (bár az is igaz, hogy aztán gazdasági világválság lett - lehet, hogy mégse jó a sok monitor?). Gondolom, sokszor hasznos bír lenni, egyszerűbb, mint akármilyen módon munkaasztalt váltani.

Na akkor a bP userek "hegyezhetik" a billentyűzetet :))

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

KDE 3.5 , 20 virtuális asztal a max., és váltható sima 2D applettel, vagy K3D Desktop applettel is...
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

az Afterstep fejlesztése máig folyamatos, nincsenek benne több éves kihagyások.

\o/

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Éppen a hír érkezése előtt tettem fel kb. 10 perccel. :)