A nap képe: "Novell szerverről a kliensek leszakadoznak"

Címkék

"Rovatunkban hétről hétre olyan érdekes, mulatságos, szórakoztató képet vagy fotót mutatunk be, ami valamilyen módon összefüggésben áll a HUP témáival. - a szerk."

"A Novell szerverről a kliensek leszakadoznak"

(Háttérsztori: pár évvel ezelőtt az egyik vadonatúj ügyfelünktől azt az első hibabejelentést vettük, hogy a "Novell szerverről leszakadoznak a kliensek". Ezt találtuk a helyszínen. Valaki megszakértette a hálózatot. Évekkel ezelőtti sztori, de ma előkerült az ügyfél is és a fiókból is az akkor gondosan eltett relikvia. Talán volt már a HUP-on - ki emlékszik mindenre -, de az újszülötteknek minden vicc új, így álljon itt újra a hülyeség mementójaként. :)) Érdemes megfigyelni az alapos szigetelést ;) )

Hozzászólások

És gondoltad volna, hogy az ügyfél ilyen pontosan fogalmaz? :D Tényleg leszakadtak :D

Mi a baj ezzel, ott van rajta a szigszalag, nem? ;]

Pár csepp WD-40 helyrerakta volna.

Én purhabbal befújtam volna még...
--
Sent from my hand

Az is tud szép dolgokat művelni addig amíg nem köt meg teljesen. Egy áramköri panelt kellett pára ellen védeni. Nosza a főnököm hamarjában bekente sziloplaszttal - kemény ecetszaga volt - aztán eltette. Másnap elővettük és próbáltuk működésre bírni. Teljesen meghülyült a panel. A ragasztó megkötött ugyan, de csak a felületén. Túl vastag lett és a panellel érintkező részein még nyers állapotban leledzett. A nagy impedanciás részeken meg itt-ott átvezetett egy kicsit és az elektronok meg kószáltak erre-arra. A vége az lett hogy nagy nehezen levakarta róla az egészet és lefújta lakkal.

Valóban szokatlan megoldás és ezért mulatságos is, de valaki megmondaná, hogy *fizikailag* mi a probléma ezzel a megoldással? Amíg jó a kontaktus, addig még működik is, nem? Ha egyszer jól össze van rakva és nem piszkálják..?

Fúj, ez ismerős... bár nem ez lesz, amivel szórakoztam, csak nagyon hasonló - és árnyékolt változatban.
Nem tudom, azt ki gyártotta, de a csatlakozás érintkezése valami iszonyatos volt - az érintkezőket "kézzel hajlítgatva" lehetett kb. működésre bírni, kihúzva és vissza... megint vacak. Csere megoldotta a problémám. :)

Amúgy én egyszer forrasztottam össze UTP-kábelt... egy művelet során el lett fúrva mind a nyolc ér.
...viszont tervben volt a csere, ideiglenes megoldásként pedig elment - kellett a hálózat.
Több mint egy évig ment még utána 10-12Mbyte/s sebességgel a kapcsolat, szinte folyamatos használatban.
Régi Cat5 kábel volt (semmi e).

ráadásul a sodrás milyenségével gyakorlatilag egy "rezgőkört hangolsz", ergo az ilyen gócok mint valami őrült visszhanggenerátorként fognak viselkedni. Ráadásul mivel jó kis testes darab, mint antenna gyűjti is a zajt. Egyébként egyenáramnál, és kis frekvenciánál nem gáz, de mint tudjuk az utp tipikusan nem az. Nekem a kedvencem, egy szerelésnél az "alternatív switch" volt, ahol egy utp-elvágva, majd szépen minden vezeték kettéágaztatva csilag-módszerrel összeforrasztva, 2 számítógépbe bedugva. Sírva röhögtem.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A sodras a kulso zavaraok kiszurese (ill. cross-talk) miatt van elsosorban, nem a karakterisztikus impedancia tartasa miatt.

Alapvetoen ballanced pair/line, vagyis a parban futo erek allando tavolsaga fontosabb az abrat figyelve. :)

A visszaverodes, ott van ahol a karakterisztikus impedancia valtozik.
Ha a kepletbol az ln(L/R) -resz a 3 szorosara no , ahol R a vezetek sugara, L a tavolsag, akkor a karakterisztikus impedancia is triplazodik . Ilyenkor kb. a jel 1/2 -anak visszaverodesere lehet szamitani. (feszultseg resz)

Az L=1mm -rol 15.3mm -re novelve jon ez ki, 0.51mm -es vezetovel.

A ket vegpontnal, illesztes josagatal foggoen ezert eleg jol elnyelodik, de mondjuk, ha csak 4.2% nem (siman lehet nagyobb), akkor gigabites ethernet hallott. (1/24 zajszint -nel mar nem lehet 5 erteket vinni egy symbolummal)

A moka tovabbi resze ott kezdodik, hogy ez a kabel ujra osszeszukul, a ketto kozott meg jol tudnak patogni a jelek, akkar egymast erositve is. 100Mbit-es Ethernet meg fog halni, ha zaj szint eleri a jel szintjet, minden elmelet szerint, a valosagban meg a fele alatt is siman meghal.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mindketten ugyanarról beszélünk, csak más felfogásban. Alapvetően egy végtelen tagú rlc körként is lehet a kábelt értelmezni, én ez utóbbihoz értek valamennyire. Nekem egy ilyen megoldás egy hullámtérváltozást jelent, ahol az rlc-tagok homogenitása változik. Az hogy a gyakorlatban ez hogy nyílvánul meg nem tudom, max. kiszámolom. Elméleti ember vagyok :).

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

spice -t vagy maximat ra tadudo venni hasonlo szamitasokra, ugy hogy rajzoljon jo kis gorbeket is ?
Odaig nem jutottm legutobb amikor tanulmanyoztam a kerdest :(.

Opensource komolyabb egyszeru eszkozt nem talalatam, a fapadosokhoz meg meg tanulnom kell egy kicsit.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

őszintén szólva egyiket sem használtam soha. Van egy programom, ami nagyon szigorú peremfeltételek mellett meg tud oldani hasonló hullám-terjedési egyenleteket (Maxwell egyenletek, de nagyon nagyon speciális eseteket), de a valóság sokkal sokkal bonyolultabb. Teljesen használhatatlan, talán 5-10 év múlva már jó lesz.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

A nagysebességű (és ezáltal nagy frekvencián) dolgozó kábeleken minden illesztés megbosszulja magát állóhullám, stb formájában.
Olyan zavart okoz a kábelen folyó adatokban, aminek a vége csomagvesztés.

====================================================================
- "Ha minden férfi egyforma, akkor miért válogatnak annyit a nők???"
- A nők az egyforma dolgok közt nagy figyelemmel és körültekintéssel válogatnak.

Nekem a kedvencem az volt, amikor az ügyféltől azzal jött vissza a kereskedő kb. 2000-ben:
- ezeknek se fogunk eladni checkpoint tűzfalat...
- ???
- várunk az ügyvezetőre, látjuk az előtérben, hogy a radiátor csövére van feltekerve a koax (érted: koax - 2000-ben!), hogy ne lógjon...

Az a baj vele, hogy ott a csatlakozó környékén a hosszra jutó induktivitások, kapacitások, s így a hullámimpedancia megváltozik, ennek következtében reflexió lép fel, amely aztán igen érdekes jelalakokat fog produkálni.

Itt ugye nem egyenfeszültséget, vagy 50 Hz-et kell átvinni. Példának okáért 100 MHz hullámhosszának a negyede fénysebességgel számolva 75 cm. Mivel ez bőven összemérhető a kábel hosszával, nem tekinthetünk el a reflexióktól. Nem toldhatod a kábelt ilyen módon.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kicsit aggeszivebb pelda, ha figyelembe vesszuk, hogy 125Mhz a jel frekvenciaja, 0.64c a fenysebesseg rendszerben, es 6-od hullamhosz kell a hatarozattan lumped -nek tekinteshez. Igy kijon a 25.6cm.

Rendszereknel, allt. azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora az eloirt jel esesi / emelkedesi ido. Azt figyelembe veve joval rovidebb lehet a "biztonsagos" lumped hosz. Felezes nem ritka.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Igen, ezért is írtam, hogy fénysebességgel számolva, hiszen így egy felső becslést adtam. Továbbá valóban a teljes spektrumot kell vizsgálni, nem csak az alapharmonikust.

A lényege az - s ez azoknak szól, akik kérdezték, miért nem lehet erősáramos szemlélettel kötni a hálózatot -, hogy itt ez a villanyszerelő szemlélet nem fog menni.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valami hasonlót csináltam én is. Nem ment, nem és nem.... vagy tízszer végignéztem ohm mérővel nem volt szakadás. Minden vezeték odament ahová kell.... feladtam. Erősáramú berendezés szerelőként nem értettem a jelenséget.
Jó barátomat riasztottam segítségért, aki műszerész. Miután meglátta a művemet, babán mutogatott az objektum irányába és nem jött hang a torkán.

Mai napig felemlegeti, :-) de ennek már vagy 20 éve.
Igaz ő is kigyújtotta a konyhájukat .... jelző kábelből (0,25 mm-es) vitte a kávéfőzőhöz a tápot. :-)

Szerintem az nem szigetelés. Így a kép alapján saccra két négyes csokit raktak össze háttal egymásnak, és azokat tartja össze a szigszalag. Profi megoldás, mindenre gondoltak. :)

Most mi a gond, én is raktam már RJ45-ös dugót némi szerelésből kimaradt riasztókábelre.
10m, 10Mbit nem akadály :)

Amúgy nem tudom mit vártok. Egyszeri gondnok, karbantartó nem tud mindenféle huncutságokról. Neki az vezeték, amiben áram megy. A mindennapi életben pedig általában bejön, hogy ha két vezetéket egymáshoz barkácsolsz tetszőleges módon, akkor elérted a kívánt hatást.

Irodaház, villanyszerelőt megbíztak azzal, hogy csinálja meg az adathálózatot is a lenti gépteremből.
A gépteremben kezdünk, kb. négy kábel megy felfelé. Mondom, hogy itt valami baj lesz, mert van >20 végpont. Mire ő: miért lenne, megoldotta elosztóval.
? (hubot dugott rá?)
Felmegyünk, kibontja az egyik fali aljzatot, és büszkén mutogatja a bejövő kábelt, amiből bekötött négy eret a fali csatlakozóba, a másik négyet meg vitte tovább.
Mondom neki, hogy ez így talán még linket is fog adni -többre már nem igazán alkalmas-, de ennyire nem kellett volna spórolni. Illetve továbbra sem értem, hogy lesz a lenti kb. négyből >20.
Megtoldotta. A következő aljzatban kifejtette a 8 eres kábellel az előzőből áthozott négy eret (amit kitépett, és szabadon vezetett), majd ráforrasztott egy másik 8 eres UTP-t négy érrel, és vitte tovább.

Sajnos nem értette meg, hogy ez miért rossz.

Na jó, de Ő villanyszerelő volt.
Történet.
Pomázon meló (~10 éve), lengő kábel elfogyott.
Uzsgyi el, a helyi IT "guruhoz", nemrég nyitotta meg a boltját.
"Öreg, kéne 2db 15m-es árnyékolt lengőkábel."
"Olyat nem tud adni, de legyártja, pár perc az egész."
Faszi elővesz egy 8 eres lapos telefonkábel bundot, lemér 2*15métert, rányom egy-egy RJ45-öt a végére, Ő megcsinálta.
Mondom, figy, nekem min UTP kellett volna, ez meg sima telefonkábel.
Mire Ő, hogy ki a fasz vagyok én, nem értek hozzá, ez egy jó kábel, és egyébként is UTP.
Végül is (részben) igaza volt, szoba egyik végéből a másikban 15-20Mbit-et vitt (volna).

Nekem ilyen élményem van.
Friss. Most szedünk szét egy könyvelőirodát, Ott volt egy hálózat. Egy Cat5: 4db 10-es végpont. A kötések a lenti eszközzel megoldva. Egyik oldalról beforrasztva az érkező-továbbmenő kábel, a másik oldalt becsíptetve a helyi csatlakozóaljzatból kilógó kábelvég két ere a megfelelő érpárra... A falicsatlakozók között átlag 4-6m távolság... A szerverig tizen-huszonplusz...
https://picasaweb.google.com/lh/photo/ifXTnvaZzF41LwDYdUePlqwZdl-qhGhEl…
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Velünk is történt mulatságos eset. Villanyszerelők kitúrtak minket a zsíros hálózat szerelési munkából. :) 4-6 végpont.
A patch panel helyén színek szerint összesodorták az összes vezetéket és meg is forrasztották. Patch panel és hub egyben.
A képek itt:
http://nagysa.hu/halozat-szereles-ezt-nem-hiszem-el

Hát... Én is épületvillamossági szerelő vagyok, sima szakmunkás, de ha ilyet adnék ki a kezemből akkor kötél általi főbelövés lenne a vége. :D
Pedig amikor '94-ben végeztem még nem tanítottak ilyesmit...
Viszont láttam már ilyet egy cég "rendszergazdától" is. Majd ő tudja hogyan kell ilyet csinálni. Mi meg hülyék vagyunk hozzá. Lemadzagoltunk mindent a kérése szerint. Fullos lakás átalakítása, koax hálózat cseréje Cat5-re, 15 új végpont a lakásban, pár (6-8) meglévő cat5 áthelyezése. A pár meglévőt egy Müdn 150*150 dobozba kérte belefordítani, meg onnan a háziszerver felé ugyannyi újat kellett húzni. Spórolni akart, mert a Cat5-öt ő adta. Majd így, meg úgy lesz a kötés, ez fontos dolog, hülyék vagyunk hozzá, ezt csak Crone rendezőben lehet kötni, stb...
Végül összesodorta, visszahajtotta, a köpenyszigetelésből vágott darabokkal leszigetelte. És megkért minket, hogy rakjunk rá egy doboztetőt. :D
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Hehe, ilyesmi nekünk is volt hogy villanyszerelőkkel meg riasztósokkal csináltatták meg a hálózatot. Bekötöttünk egy fali aljzatot mert a riasztósok már rugóztak a hálón vagy két hete, de minket kerestek a megrendelők hogy nincs net, ezért megkérdeztük a fővállalkozót hogy használhatjuk-e ideiglenesen az aljzatokat (egyáltalán nem voltunk szerződésben a kivitelezőkkel, mi csak a betápot adtuk az intézménynek). Két nap múlva felháborodva hív a riasztós cég hogy mit képzelünk hogy belekontárkodunk a munkájukba azonnal oldjuk meg másképp. Kiépítettünk egy alternatív hálózatot addig amíg nem lesznek készen. Utána szóltak kb két hét múlva hogy a patchpanelbe belőhetjük a cuccunkat. Bekötöttük, de nem volt net sehol. Leszedtünk egy fali aljzatot kíváncsiságképpen. Csavarhúzóval voltak betömködve a kábelek, némelyik el is volt törve, kihívtuk őket hogy mérjenek már rá, az 1000Ft-os kábelteszterük is azt mutatta hogy nem stimmelnek a kötések ("de a végén működött az összes"). Volt kb. 20 aljzat ebből saccra kettő működött. Megkérdezték hogy melyik ereken megy a 100mbit mondtam hogy a narancs és zöld színűeken. Ettől fogva azzal nem törődtek hogy a barna meg a kék nem érintkezik. :) Mondtam nekik hogy kapnak ajándékba egy betűzőt, de nem fogadták el.

A legrosszabbak a félművelt szakik. Ha marhaságot csinálnak és szól nekik valaki akkor még nekik áll följebb. Ilyenkor hagyni kell őket, hadd tobzódjanak a szopás hímes mezején. Csak akkor van baj ha tőlük függ a további munkád. Ilyenkor jobb ha kopasz vagy mert nem téped ki a hirtelen őszülni kezdő hajad.

Ez semmi, nekem egyik melóhelyemen csináltak olyat a helyi szakik, hogy nem volt elég port a patch panelen, mint ahány gép lett volna, ezért csináltak ***UTP Y kábelt***!

És "működött", mármint időnként mindkét gép látott nyomokat a hálózatból, de egymást mondjuk nem nagyon... :D Szerintem még meg is van valahol, mert eltettem emlékbe, amikor felszereltem a helyére az 5 portos SOHO switchet, és onnantól a titkárság nyomtatási és levelezési problémái megszűntek... :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-