A HP átadja a WebOS-t a nyílt forrású közösségnek

Címkék

A HP sajtóhírben közölte, hogy átadja a WebOS-t a nyílt forrású közösségnek. A vállalat azt tervezi, hogy továbbra is kiveszi a részét a mobil operációs rendszer fejlesztéséből és továbbra is támogatni fogja azt. A HP a WebOS forráskódját (egyelőre meg nem nevezett) nyílt forrású licenc alá helyezi. További részletek itt.

Hozzászólások

Hozzácsaphatta volna a BeOS-t is, annak jobban örültem volna.

Vajon ez is apache inkubator lesz? :-)

Ennek en nagyon orulok. Jobb kesobb mint soha.

Oszt ki fogja pöcögtetni a biteket?
Osztán ki fogja betölteni a vasába a cuccot?
Ha mindkettőre a HP a válasz, akkor elég gyenge próbálkozás.

a Mozilla önálló OS fejlesztésébe kezdett akárcsak az Intel a Tizennel. a Nokia miatt kútba esett MeeGo után jól jönne nekik imho a WebOS gui, mert az Intel versenyképes gui tervezésben nem túl erős. és Mozilláéknak is jól jön az, amit a nyílt forrású WebOS adhat nekik.
az lenne a legszerencsésebb, ha az Intel és a Mozilla összefognának, és együtt a most nyílttá tett webos felhasználásával csinálnának egy versenyképes mobil/tablet/netbook rendszert.

ki fogja betölteni a vasába a cuccot?
az Intel nyilván szeretné megmenteni a döglődő netbook piacot, és szeretne Atom cpus tableteket, sőt mobilokat is, mármint eladhatót amit nemcsak demózni lehet, de meg is veszik a népek.
Tajvanon és Kínában is van még rengeteg cég nagy ambíciókkal, valós gyártókapacitással, akik szívesen beállnának egy versenyképes Androidkonkurens nyílt OS mögé. persze az Android is nyílt, de az a gyártó amelyik nem tud Market hozzáférést adni a termékéhez komoly versenyhátrányban van.

a HP Touchpad 500dollárért nem volt túl kelendő, de 100 és 149dolcsira leárazva úgy kapkodtak utána a vásárlók, hogy újraindította a gyártását a HP. erre nyilván sokan felfigyeltek. lehet úgy gyártani WebOS tabletet 150dollár körüli árszinten, hogy nyereséges legyen, és ezen az árszinten már sikerrel lehet tömeges eladásokat elérni.

A Mozilla Alapítvány nélkül is lesz Firefox, vagy Mozilla, vagy majd megint lesz egy új neve annak amit ma FFként ismerünk. nagy túlélő a Firefox. túlélte már a Netscape Communicationst, az AOLt, bár tény, hogy a Mozilla Organizationből lett Foundation volt eddig a legstabilabb háttérszervezete. és persze már akkor létezett, amikor a Google még tőzsdén sem volt, és nem volt módja százmilliókkal támogatni a böngésző fejlesztését. talán nem is ártana egy kis vérfrissítés.

"Az Intel meg nem nagyon szokott OS-t (ki)adni".
valóban?! ismerősen hangzanak a Moblin, Meego, Tizen szavak?:)

Furcsállom, hogy nem terjedt eddig gombamódra ez a rendszer, mert szerintem nagyon is jól sikerült szinte minden téren.
Talán majd még így felkarolja néhány másik gyártó is.

Nagy Péter
www.devengine.hu

A WP7 hangos sikertelensége mellett nem hiszem, hogy túl sok fantáziát látnának a befektetők a többi mobil os -ben. Sem meglevőben, sem újban. Marad az iOS, az Android, meg a hw gyártók és alkalmazás fejlesztők akik ebben (sikeresen) részt vesznek.

--
http://neurogadget.com/