pdf.js - készül a Firefox beépített PDF megjelenítője

Címkék

Dr. Andreas Gal, a Mozilla egyik fejlesztője blogjában arról számol be, hogy néhány hete aktív fejlesztés alatt van egy HTML5/JavaScript alapokon nyugvó PDF megjelenítő/olvasó. A neve: pdf.js. A cél az, hogy a megoldás előbb-utóbb a Mozilla Firefox része legyen. Ezzel a Firefox saját PDF megjelenítőhöz jutna.

A munka még nagyon kezdeti fázisban van, de előzetes már megnézhető itt. Első körben egy Firefox extension-t készítenek majd a fejlesztők, amely segítségévél az érdeklődők tesztelhetik majd az elgondolást. A végső cél pedig a Firefox-ba való bekerülés lesz. A fejlesztők szerint a megoldással jelentősen javulna a Firefox használhatósága és biztonsági szempontból is előnyökkel járna. A pdf.js közösségi alapon irányított és fejlesztett projekt lesz a szerzők szerint. A licence 3 cikkelyes BSD.

Részletek elolvashatók itt.

Hozzászólások

Probalkozhatnanak a html megjelenitovel is.

tompos

Loholtak ok eddig is, csak amig a webkit a safariban volt csak csucsra jaratva, addig senki nem foglalkozott vele a webengine szakman kivul

(Ugye ma mar bodog-bodogtalan webet fejleszt, a tobbsegenek meg se fordult a fejeben, hogy lehet hogy a firefox nem a legjobb open source bongeszo, mivel nem is ismertek mast)

Sz'al csak a tenyek formalizalasa zajlik.

- Regi rossz emlekek lassu szar beeplo retkekrol, ami a browser menu es kereten belul sajat menu es keretevel alig hagyott helyet olvasni.

Altalaban van nekem nyitva 50 browser tab, es neha -e mellett 20-30 pdf. A csoportositas miatt a gnome talca pont ugy teszi le nekem az evince -t, hogy tudjak ugy valtani kozuttuk, hogy latom is mire valtok.

Evince olyan elemeket tartalmaz a sidebaron es a felso reszen ami pdf nezeshez elonyos.
Gyors! Bonyolult abraknal is.

Konyen cserlhetnem masik olvasora, ha jobbat talalnek.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nálam a Chrome ellen egy jelentős érv volt a beépített PDF-nézője :D – tudom, valószínűleg kikapcsolható, de annyira nem fontos. Firefox does the job. (Okay, it doesn't, and I like it.)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Képzeld el a kedves felhasználót amint 30 dialógusablakon át első indításkor konfigurálgatja a programban, hogy mi kell neki, és mi nem.

- Szeretnél javascripteket futtatni?
- Szeretnél képeket megjeleníteni?
- Szeretnél hangokat lejátszani?
- Szeretnél CSSeket betölteni?
- Szeretnél Flasht?
- Szeretnél Javát?
satöbbi.

A legtöbb embernek tökéletes a beépített pdf olvasó, akinek nem az úgyis használ mást.

A különbség annyi, hogy míg az általad felsorolt dolgok a böngészőtől elvárhatóak, addig a PDF nem. Amennyiben a PDF elvárható, akkor elvárom viszont a MS Word, OpenOffice, Abiword, MS Publisher, Scribus, QuarkXpress fájljainak a megnyitását is.

Különben megjegyzem, talán nekem sem szúrta volna a szememet, ha a beépített olvasó mindent tud, amit akár egy evince.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

De ki mondja azt, hogy a PDF fájlok megnyitása ne legyen a böngésző feladata? Értem én, eddig egyik böngésző sem tudta, ezért nem is igazán kötöttük a böngészőhöz, és most furcsa, hogy a része. Pedig szerintem teljesen jó ötlet, végülis a pdf az a dokumentumformátum, amit mindenhol használhatunk, igazság szerint a legtöbb publikációnak ebben a formában kéne felkerülnie a netre, ebből kifolyólag viszont része kéne hogy legyen a netnek. A böngészőnek pedig az a feladata hogy a netet közvetítse.

Az általad írt formátumok egyegy szoftverhez, termékhez, brandhez kapcsolhatóak. Ha azt írtad volna, hogy odf, akkor valamivel jogosabb lett volna a kérdés, végülis azt ugyanúgy támogathatná. De valljuk be elég ritka, hogy ilyen formátumú valamit kell megnyitni neten.

Azzal egyetértek, hogy a beépített olvasó tudhat többet, de az is igaz, hogy ez nem egy célszoftver, csak egy plusz funkció egy más célra való szoftverben. A böngésző továbbra sem PDF olvasó, csak tud pdf-et olvasni, és szerintem funckiószegényen is az általános célokra megfelel.

Ha egy szoftver valamilyen szolgáltatást nyújt, akkor nálam a jelige Do or do not... there is no try. Ha csinál valamit, csinálja jól.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ha engem kérdeznek, szerintem a beépülés is felesleges, de alapjában véve elismerem, mint valós igényt. Úgy lenne jó megoldani, hogy a böngésző menüsorát/eszköztárát frissítse ilyenkor, beletéve a saját menüpontjait is. Gondolom a menüs megoldás a globalmenüs környezetekben létezik.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

A böngésző nem pdf olvasó, csak tud pdf-et is olvasni. Hülyeség is lenne egy adobe reader összes szolgáltatását implementálni, mert általánosságban nincs rá szükség. Senki nem mondja, hogy ne használj külső pdf olvasót, de csak azért telepítgetni külön programot, hogy néha egykét pdf fájlt amit letöltesz meg tudj nézni?

Tesóm épp tegnap szívott azzal, hogy nem tudott megnyitni néhány PDF-et. Fogalma sem volt, hogy mire jó, azt tudta, hogy "valami szöveg" és alapból worddel akarta megnyitni, ami pedig nem igazán örült neki.

Megjegyzem van pár program ami tud még valamit érintőlegesen, és nem tudja teljes valójában, mert nem az az elsődleges feladata. Pl mindenféle kalendárium programok tudnak google calendart importálni. Egy irányba. Legalábbis régen volt ilyen gond, nem tudom hogy most mi a helyet ezzel. Viszont ennek a funkciónak örülni kell, nem leszólni csak azért mert nem teljesen működik. Ha használod akkor előnyödre van, ha nem használod akkor meg miért is zavar?

egyrészt aki adobe readerrel nézeget pdf-et, az meg is érdemli, másrészt pedig a Chrome-ban tegnap megnyitottam egy pdf-et, de nincs pl. hand tool, és innentől fogva számomra ez showstopper
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Olyat láttam már amibe kép van, azt hittem valami spec dologról beszélsz. Te, mit csinál ez a hand? Most nézem a gnome document viewerben nincs ilyen.

Ha arra gondolsz, hogy kurvanagy kép, amibe bele kell nagyítani, és azért jó a hand mert lehet huzogatni a képet jobbra balra: Na olyan pdfet nem láttam még.

Ezek után vajon PDF-eknél is kell browser compatibility-re figyelni? Vagy ha nem, akkor miért nem törekednek a HTML-nél az egységességre?

Az Adobe Readerből még a marha jól hangzó X-es verzió is tud hülyeségeket produkálni, úgyhogy hajrá, ha ez meglesz, soha többé Adobe.

--
joco voltam szevasz

Kipróbáltam ezt a PDF Xchange -t. 2 PDF -et nyitottam meg vele, majd elgörgettem a végükig. Ekkor a cucc 330 MiB ramot evett (win7 32 bit). Aztán ugyanezt a 2 dokumentumot megnyitottam illetve görgettem a FoxitReader -rel. Ennek 44 MiB memória kellett mindehhez.

Ez a váltás nem jött össze :(

szerk:
Ráadásul mikor eltávolítottam, figyelmeztetés nélkül újraindította a gépemet. :S

okok.. de..
Iceweasel 3.6.13 alatt nem jelenit meg semmit.. csak szurke hatter..
Viszont Chromium-ban mukodik :D

Nekem is ugy tunik, hogy nagyon a Chrome utan szaladnak. Sajnos nem csak a Mozilla. Minden ujabb bongeszo kisertetiesen hasonlit a chrome-ra.

-----
“Firefox, you say? No I don't play Pokémon”