Reswitch: a svájci Solothurn kanton dobja a Linux-ot és visszavált Windows-ra

Solothurner Zeitung nyomtatott kiadásában jelent meg egy cikk, amelyben az olvasható, hogy jövő évtől Solothurn kanton megszakítja 2001-ben indított Linux migrációs projektjét és minden desktop gépére Windows 7-et telepít. A Scalix webes e-mail kliens helyett Outlook-ot fognak használni. Egyes számítógépeken megtartják az OpenOffice.org irodai programcsomagot, a többire MS Office kerül majd.

A Linux migrációs projekt - amelyet a helyi sajtó már a kezdetektől fogva kritizált - számos problémával küzdött. Például elcsúszott határidők, egyes felhasználók reklamáltak a szabad/ingyenes szoftverek miatt, a Windows-alapú központi adatbázis linuxos alternatívája pedig nem lett kész időben.

2010 nyarán a kanton dobta a teljes Linux migrációs terveit és helyette egy kettős stratégiára váltott, amelynek értelmében a nyílt forrású szoftverek mellett Windows megoldások is alkalmazásra kerültek volna. Ezt a tervet a kanton szóvivője jelentette be néhány nappal azután, hogy Kurt Bader, a kanton IT hivatalának vezetője lemondott posztjáról.

A részletek itt. A sztori hátteréről bővebben itt.

Hozzászólások

És egyre több és több lesz az ilyen... Nem azért, mert a lyinyuksz szar, hanem azért, mert egyre szélesebb körben használják.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Vagy csak ahol hiányzik a hozzáértés nem kéne belefogni. Ahol egy sz@ros msaccess adatbázist nem bírnak más adatbáziskezelő alá migrálni ott ne váltsanak más(!) platformra. A levelező kliensre hivatkozás is egy vicc.
Ez nem a Linux csődje, hanem azoké akik nem mérték fel mivel jár ez az egész. De Svájcban amúgy is van elég pénz m$ cuccokat venni és m$ fejlesztőket megfizetni.

mondom, van az a pénz! ráadásul csak országon belül kellett utalni a kenőpénzt:) egy 9 éve futó migrációs projektet egyszer csak, egyik napról a másikra "visszájára fordítanak"? és mire? windows XPre vagy 2000re, amiről 2001ben elindultak? ja mégsem, win7re váltanak, valójában ez egy másik migráció. az XP>win7 váltás sem megy csak úgy spontán jobb helyeken.
a linux egyetlen hátránya, hogy nincs mögötte egyetlen kizárólagos multi, amely azzal kezd egy ilyen projektet, hogy titoktartási szerződés az önálló sajtónyilatkozatok tilalma.

egyik legnagyobb pénzintézetben bizonyos nyilvántartások és számítások Excel táblában történnek.... ennyit arról, hogy hol, mi lehet adatbázis. Amikor változtatnak az Excelen és felvisznek változásokat, havonta egyszer, akkor a makrók által elvégzett pénzügyi számítások kb futnak is vagy 20-30 percet... külön Excel szakértője van a pénzintézetnek anyavállaltának, aki baj esetén rá tud nézni az Excelre... ennyit erről.

Valóban nem vagyok m$access szagértő. ;)

De ha egy működő rendszer alá egy másik adatbázist kell rakni, akkor bizony fel lehet készülni gyakorlatilag az egész "újraírására". Ami persze óriási lehetőséget biztosít az egész rendszer újragondolására is. Persze ez azt feltételezi, hogy a megrendelő pontosan meg tudja mondani mit is akar, és az sem árt ha a fejlesztő is ért ahhoz a szakterülethez.
A legtöbb összeállítás olyan, hogy a megrendelő nem tudja mit akar és kivitelező meg csak a programozáshoz ért. Jó esetben.
Persze Svejcban ilyen elképzelhetetlen, biztos a Linux tehet mindenről. :E

Ago:
A jobb adatbázis kezelőkben erre vannak a tárolt eljárások. Általában gyorsabb is szokott lenni, mert nem kell minden SQL kérést újra lefordítania a szervernek.

A megrendelő soha, semmilyen körülmények között nem tudja, hogy mit akar. Sokszor még az is nehezére esik neki és segítség kell ahhoz, hogy logikusan, elejétől a végéig definiálja egzaktul az általa használt munkafolyamatokat*.

Aki ennek ellenkezőjét hiszi, az vagy naiv vagy ostoba vagy csak szimplán nem látott még tipikus megrendelőt élőben. (Az, ha felfogad egy tanácsadót/szakértőt az nem játszik).

*Nem feltétlen azért, mert hülye, és/vagy nem tudja, hogy mit csinál, hanem leginkább azért, mert a napi rutinja és nem is gondolkodik azon, hogy mit is csinál, csak végzi a dolgát. Olyan ez, mint mikor az ember millió + 1 alkalom után egyszer csak elkezd gondolkodni a bankkártyájának PIN kódján és az istenért sem jut eszébe. Mert nem a számot jegyzi meg, hanem reflexszerűen végez egy mozdulatsort.

----------------
Lvl86 Troll

Kitalált mese talán sosem volt dolgokról alulról felfelé nézve...

Anno csak füzetünk volt, és ez így volt jó.
Később lett Excelünk. Boldogok voltunk.

Mindent tudtunk, de a Zokos Zintegrátor Bácsik azt mondták ez így nem igazi vállalat, túl régimódi, még különben is milyen dolog az, hogy minden sima dolgozó csak úgy bepötyörészi az adatokat.
Lett UNIX + magyar vállalat irányítási rendszerünk, de továbbra is kellet követni Excelben is, mert hat ami Excelben azonnal történt, VIRben kellett várni egy éjszakát. Így a sima dolgozó pötyörészhetett itt is, ott is.
Okosok azt mondták, klafa, de ha igazán nagyok szeretnénk lenni - integráció, fejlődés, blabla, akkor kell ERP, érted NAGYBETŰVEL.
Okézsoké, lett olyanunk, de továbbra is több részét követtük Excelből, mert ami Excelben azonnal látszódott, az ERP-ben késett, sőt még néha furcsán eltért a saját eredményeihez képest is... Nem baj, dolgozóink erősek, tudnak pötyörészni két újjal is, ha úgy adódik.

Jött az újabb varázsszó - COGNOS... Dehát nemdebár ugyebár, ami Excelben azonnal látszódott, az Cognosban picinyt késett és néha furcsán eltért ERP-hez képeset, tetézve ezt önmagához képest is...

Régebben csak a munkafolyamatokat követtünk Excelben, most hogy fejlettek vagyunk, követünk benne az ERP, Cognos csodákat is...

Mindegyik naprakész, csak az Excel nem szórakozik és szarakodik annyit mint ezen fejlődés vívmányai.

Ennek a mesének nincs jó vége... Aszondják a Zintegrátor Bácsik hogy a mostani ERP-énk elavult, de van másik!!!
--
OpenSolaris
Opera

Vállalatirányítási rendszert is lehet jól meg szarul csinálni.

És itt jön be az, hogy van-e hajlandóság/kompetencia/tapasztalat arra, hogy egy vállalat működését aprólékosan lespecifikálják (mint megrendelő, mint fejlesztői - akár üzleti/menedzsment, akár szoftverfejlsztői - oldalról), hogy aztán abból lehessen rendes vállalatirányítási rendszert készíteni vagy csak a bűvös TLA-kat/buzzwordokat hajkurásszák egyesek.

(Sosem volt mese ez is).

----------------
Lvl86 Troll

>"Vagy csak ahol hiányzik a hozzáértés nem kéne belefogni. "

Na meg ott sem ahol a "felhasználók reklamálhatnak a szabad szoftverek miatt". Nevetséges...

Azonnal bevillant az a kép amikor a munkakereső elmegy egy meghallgatásra. Fizetés 200e, juttatások, szabadnapok... Már örül mikor megmondják neki, hogy de mindezért Linuxon kell dolgoznia. Erre: Bocs mégsem kell!

akár, de ebben az esetben a linux rugalmasabb megoldást ad. meg lehet tartani a meglevő computereket, kisebb eséllyel kell új XP licenceket vásárolni, mert a windows ugyanazon a computeren marad.
és ugyanúgy egyszerűen, akár automatizálva is helyre lehet hozni snapshotból az irodisták által szétbarmolt winXPket:)

1) Azért mert úgy hiszed, hogy nincs.
2) Azért mert annyira megszoktad már más oprendszerek hiányosságait, hogy azokat már nem veszed észre, a linuxtol meg azt várod el h. tökéletes legyen. - de tökéletes rendszer nincs. mac sincs tökéletes -
3) Egy másik tervezési/működési/dokumentálási/adminisztrálási stb filozófiát kellene megszokni.
4) Az "életünk végéig tanulni/képezni kell magunkat" csak egy üres frázis, senki nem veszi komolyan. Azok sem akik ezt állandóan szajkózzák - v. főleg ők nem, v. csak másokra értik -

> egyes felhasználók reklamáltak a szabad/ingyenes szoftverek miatt

mi volt a bajuk a szabad/ingyenes szoftverrel?

"The Canton's IT director probably felt safe because of an internal staff survey: The H's associates at heise open were told by a project-related source that 80% of the affected Cantonal staff were happy with the new environment, 10% complained about various teething troubles, and "only" 10% were entirely unhappy. However, that 10% amounted to more than 100 employees – and they are the ones who shouted the loudest. "

Nem baj, lesz csodálkozás ezerrel....

Meglátják az Office 2010-et és az Outlookot :-*
Lesz ott szívás ezerrel :) És gondolom lesz jófajta Exchange szerver is.
LOL

Meglátjuk a költségeket és az elégedetlen felhasználók számát pár év múlva.....
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

off
Eric Cantona is windowsra valtott :>
/off

Jol tettek, meg mindig alkalmatlan a rendszer desktopra, ez van.

Oroszországban alulról indul az "ellenesség". A pórnép esetében milyen " nem könyvelt prémiumot" tudsz említeni?

Egyszerűen arról van szó, hogyha rendesen csinálják az átállást, akkor SOKKAL többe kerül a Linux mint a windows. Pont.
A nép még azt látja, hogy a tetejébe nem is csinálják rendesen, de a zsé csak megy a levegőbe.

Kérdés - kinek a zsebéből és minek? RMS kedvéért? Pár vörös szeműért?
--
OpenSolaris
Opera

Aha, tehát ha maradtak volna 100000 kreditért MS terméknél az sok.

Valaki megígérte hogy 50000 kreditből free Linux mindenhova és milyen fasza lesz.
Eltelik több év, projekt bukta, átállás sehol, az ígérgető több pénzt és időt kért időközben is.

Szerinted ez olcsóbb? Tehát ki is makog és Monkey Dancel az adófizetők pénzén?
--
OpenSolaris
Opera

Több.
Ha sikertelenül tapétázod a lakást egyik brigáddal olcsóbb tapétával, és a brigád elsunnyog a pénzeddel (nem csak az ígért ötvenessel, hiszen időközben kért még zsét), akkor le kell szedni a rossz tapétát, másik brigádod fogadni, újra megvenni az eredetileg drágábbiknak gondolt tapétát.
--
OpenSolaris
Opera

A Windowsos szakember is drága. Már a jó, nem csak aki ugatja a szakmát, meg azt, hogy a windows mindenben jobb és a TCO az biztos olcsóbb. Fenéket. Nem 1-4 évben kell gondolkodni, hanem 10-20-ban.
Az, hogy a fentebb említett 10% volt a hangos, és ezért a 10%-ért dobták az egészet, az azt mutatja, hogy nem volt erős a vezetőség vagy éppen nekik volt hangos szavuk.
Nem olyan, mint volt.
Sok ember lusta, nem hajlandó változni, ha szépen kérik, akkor sem, ha a munkáltató olyan programot ad ami éppen nem tetszik, akkor persze szemétláda. Az emberek nem szeretnek alkalmazkodni.
A TCO meg főleg nem csak ezen múlik. Gondolom mindegyikőtők vett részt informatikai vezetésben, költségszámításban, beruházási tervek készítésében, írt jelentést IT és EB-nek, végzett költségarányos számítást.... bár fentiek alapján kétlem. Megmondani a tuttit nagyon könnyű.. távolról.

Windowsos adminból is sok van, VALÓDI szakértő pedig kevés van. Vettem részt Exchange migrációban is, meg nemzetközi projektekben. Sokszor "elsőprojektes" "szakértőket" kapsz, akik nem rosszindulatúak egyébknét, még jó szakemberek is, de a nagy cégek annyira egyedi dolgot akarnak, hogy ott már minden megoldás első és valószínűleg még egy ilyen nem lesz. De a tudást, meg főleg a szopást tudod hasznosítani később.

Meglepődnél.
Nem olyan árban kapják mint te. Az biztonsági cégeknek is megéri sok gépre kedvezményt adni. A Microsoftnak is.

A másik: free OS. Ha igen, akkor nincs support. Ha nem (pl Red Hat, SuSE) + drágább szakemberek + átképzés, akkor lehet számolni.

A Linux (sajnos vagy nem) egyelőre csak a geekek játékszere.

"A Linux (sajnos vagy nem) egyelőre csak a geekek játékszere.">de tudod ezzel az béna "lám, lám, a Linux a kutyának sem kell, mert használhatatlan, és ezt az emberek is látják" beszólogatással nem is lesz több ember, aki értene hozzá, mert ezzel ti sem kedvet csináltok hozzá, hanem erős ellenpropagandát folytattok. ehelyett leírhatnátok minden ilyen véleményetekben, hogy követelitek az oktatásban a Linux
tanrendbe vételét is. hogy az emberek idővel tényleg maguk dönthessenek, ne pedig a tudatlanságuk.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Hát ha hozza valaki a Nokia/SE telefonját hogy szinkronizálni kellene, a címjegyzékkel,naptárral, könyvjelzőkkel ne adj isten szeretné ha felkerülni a telefonjára a friss firmware, akkor a linux nem tud segíteni.
A többi telefonról LG/Samsung nem is beszélve, és ugyebár a iPhone is bajosan csatlakozik a linuxhoz.
Nyomtatókkal, multifunkciósokkal is lehet rendesen szívni...és ezek még "csak" a hardveres gondok.

Meg kell hagyni hogy a Win7 meglehetősen jól sikerült, főleg a rossz emlékű Vistához képest

De most izé.
Kormányzati előfizetéses telefont ne az irodában szoftverezzenek. Van arra support.
Szinkronizálni nem nagyon próbáltam, de elvben weben keresztül be lehet lőni a SE telefonokra a szinkronizálást.
De amúgy egyetértek.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Én pl. saját telefon és saját gép között szinkronizálnék. Az elmúlt kb. 3 évben semmit sem mozdult előre, sőt, romlott a helyzet.

KDE 3-ban még volt több alkalmazás, épp csak nem működtek.
KDE 4-ben már nincs is, csak elképzelések, hogyan kellene mennie.

Nem adatok mozgatásáról beszélek, hanem PIM szinkronizációról. Névjegykártyák, naptárbejegyzések, feladatlista.

G

Ekkora ökörséget még nem láttam leírva.....

n97 SE vivaz, SE x10 , symbiantól Androidon át mindig MINDENNEL tudtam szinkronizalni

Ja, hogy NEM WINDOWS módjára kell hozzáállni? Hogy más eszközökkel, más MÓDON kell?

ja hogy windowsos gondolkodásmódúaknak egyfele jár csak az esze?

kitt katt, windows PC siute stb ??? olyan nincs hogy online syncronizálás? vagy esetleg nem BATok hanem shell scripteket kell irni /futtatni?

1 a lényeg : windows úl -gondolkodva nehéz elvárni hogy a linux úgy pattogjon , ahogy. és vica verza

már bocs.

tiborh, Ubuntu 10.04, SONYERICSSON x10

Ugye viccelsz, hogy amikor egy titkarno elo odabasz a fonok egy telefont, hogy "Julika szinkornizalni szeretnem a nevjegyzekemet a levelezovel, irjon mar 3 shell scriptet ra, de iziben", akkor az boldogan meg is teszi? Eleddig mindig szinkronizalni akarta mindenki mindenet mindenhol ahol dolgoztam. Sokszor a win toolok se jobbak, de linux alatt meg csak nem is igazan vannak.
Egy _mukodo_ leiras erdekelne s60v3<->evolution-hoz BT-vel es usb kabellel, task, addressbook, calendar, es memo synchez, olyan eszkozokkel, amik nem hasznalnak web szervert, es a szinkronizacio felenel nem allnak meg, kiakasztva a telefont is. /kb fel eve probaltam, egyszer sikerult az ovi-n keresztul, azota nem probaltam, de ez opcio/

Csak halkan mondanám, hogy Julika nem csak a 3 shell scriptet nem fogja megírni, de a PC Suite vagy más csodabazár programot sem fogja telepíteni. Ha neki nincs ott az utility - célszerűen ikonnal, szöveggel, mindennel -, amivel a feladat megoldható, akkor nem fogja megoldani a feladatot.
Az egy más kérdés, hogy a rendszergazda három kattintással egy Windowsos programot telepít, vagy konzolból Linuxos programot rak fel és megírja hozzá a háro szükséges shell scriptet, majd kiteszi Julika desktopjára, a megfelelő ikonnal.

Megcsinlja a telepitest. Sajnos megcsinalja. Egy garazscegnel mukodik a szarakodas a *sync* vackokkal, de 10+ folott mar nem. A linux, ahogy en latom meg nem a desktopra, de tobb szerver egyuttmukodesere sem erett meg. Legalabbis egy AD-t kivaltani, tobb telephely eseten elegge izzadsagszagu moka /megoldhato, de nem alapeset, mint a "piacvezet" oprendszer eseten/

Egy _mukodo_ leiras erdekelne s60v3<->evolution-hoz BT-vel es usb kabellel, task, addressbook, calendar, es memo synchez, olyan eszkozokkel, amik nem hasznalnak web szervert, es a szinkronizacio felenel nem allnak meg, kiakasztva a telefont is.

Igaz, hogy ez használ web szervert, de telepíthetsz sajátot is és működik is.

Erdekelne hogy.

Amugy a regi S60 es preS60 elotti nokia az sztm kvazi megoldhatatlan volt (legalabbis en nem szandekoztam annnyi idot beleolni).

Symbianra mondjuk van egy funambol. Ha felteszel egy szervert a gepedre arra raszinkronizal, de hogyan tovabb?

Androidon ez meg elegge felkesz ergo nem hasznalhato. gugli calendar?

Oszinten erdekelne. Szarkasztikus felhang nelkul.

"Hát ha hozza valaki a Nokia/SE telefonját hogy szinkronizálni kellene"
Nokia N900-at csak es kizarolag Windows XP alol lehet upgarde-elni Meegora pl. :D Amugy bluietooth, obex, receive contacts.vcf. Meg Andoridos cuccok is athuzzak a PIM adatokat barmiylen telefonrol PC Suite nelkul. Innentol pebkac, fentebb emlitett Gizike nem talalta a kek e betut

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

Na ja...
Szoftvert cserélni egy dolog.
De vajon mennyi idő volt a képzésre? Milyen jellegű volt a képzés, illetve a számonkérése? Egyáltalán volt vajon képzés, vagy csak bevágták őket az ismeretlen szoftverkörnyezetbe?

Meg ugye a kedvenceim... A Piri nénit át kell engedni, mert két év múlva megy nyugdíjba, most nem tudja, de beletanul... Meg a főnök aki nem megy mert jobban tudja.... És sok nem megnevezett társuk...

A vége meg az, hogy szaralinugz. :)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Most kicsit elfogult leszek.
A linux mint OS megállja a helyét, a stabilitásával nincs gond. Az hogy a hardvergyártók szarnak bele magasról nem a linux problémája.
Merőben érdekes helyzetet teremtene ha mondjuk köteleznék az MS-t hogy a nem OS kategóriájú szoftvereit porotlja linux alá is.
Vagy még egyszerűbben, aki Európában szoftvert vagy hardvereszközt akar forgalmazni, annak kötelező linux verziót is készítenie termékéből/termékéhez.
Ekkor azt mondhatnánk, egyenlő pályák, egyenlő esélyek.

Vagy a kernelfejlesztőké (vagy X.org). Én emlékszem amikor egy GeForce 4-esem volt és a tisztelt fejlesztőkre rájött a takarítás. Az nVidia fél évig új meg új drivereket adott ki az új kernel(/X.org) verziókhoz, aztán dobta a támogatást a régi hardverekhez.
Én máshol ilyet nem láttam. Windowst ismerem még, ott ha akarok 2006-os Vista kompatibilis drivert is felrakhatok az új kernelre. Sőt, sok esetben még az xp driver is jó. Érted. 4 év / 10 év.
Persze a penge másik éle pont ez, hogy fenn kell tartani a kompatibilitást. Pl a 16 bites alrendszer a 64 bites verziókból került ki, ami most ért el először jelentősebb százalékot. 9 évvel az után, hogy végleg áttért az egész Windows vonal az NT kernelre, aminek semmi szüksége sincs rá.

Emlékszel mióta divat a böngészőt ingyen adni?
Tudom én, hogy vacak meg minden. De ha nem lett volna IE, a Netscape sem nyitott volna forrást és most fizetnél a böngészőért.

Habár Linux alatt ha azt hiszem ingyenes volt a Netscape. Vagy? Csakhát anno mikor modemes net volt a modemet felismertetni Linux-szal...milyen szép is volt az :)

Volt egy régi gépem, a modemet a Win 98 Default (v Generic) modemnek ismerte fel, a Linux meg se nyekkent. Emlékszem, egy Mandrake volt, talán 7.1 (lusta vagyok wikizni, Valhalla volt a kódneve). Nagyon szerettem, csak net nem volt.
Aztán kaptam új gépet amiben azt hiszem valami Realtek bigyó volt. Na azzal sem volt szerencsém.

Winmodem. De rég hallottam már ezt a szót ;-)

MOD: tévedtem, Helium volt. A Valhalla egy másik Linuxom volt...

"zerinte pont igazságtalan, mert annak idején a Windows NT is 0%-kal kezdett.">ja, szegény. mennyit kellett küzdenie, mire lelépte az ms-dos-t és a windows 3.1-et és társaikat. nagy küzdelem volt. még szegényebb ms meg csak szenvedett...

bakker, azt soha senki nem fogja elmondani a Linuxra áttérést kezdeményezők közül, hogy az emberek idióták, és a hülye minefield miatt akarják továbbra is a windowst, a hülye alkalmazottak meg soha nem fogják beismerni, hogy hülyék, és ha nem találják a nagy kék internetet, akkor csak pislognak.

mai tapasztalat: anyósomék iskolájában a számtech tanárnak fogalma nincs az ocr programok létéről. hogy azokkal lehet olyan varázslatos dolgokat megcsinálni, hogy a beszkennelt dokumentumban át lehet írni a szöveget. ilyeneknek nem zöld lankák kék éggel? hahaha...

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

ezzel most nagyon okosat mondtál, ellenben ha körülnézel magad körül, ezzel fogsz szembesülni. nem a két kockafejűre gondoltam magad mellett, hanem az emberekre az utcán, az életben. és igen, "erősen" fogalmaztam, pedig én magam is tiltakozni szoktam ilyen megfogalmazásnál. azonban a törénet érvényessége semmit nem csökken, ha az "idióta" és "hülye" kifejezéseket lecseréljük "motiválatlan", "érdektelen", "minden változástól rettegő", és hasonló kifejezésekre. csak jobban hangzik.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Okay. Adott realitás - hülyékkel teli bolygó.

Hogy nevezzük azt, aki valamit be akarja vezetni a többség pénzén, nem vezető pozícióból, miközben csak a jelentéktelen kisebbség jövőlátomásának képeire támaszkodik tervezésnél és szarik a többség igényeire (értsd a többségnek nem kell az a valami)?

Aki saját magát okosnak tartja. Magabiztos debil jelző szerintem megfelelőbb.
--
OpenSolaris
Opera

csak a jelentéktelen kisebbség jövőlátomásának képeire támaszkodik tervezésnél és szarik a többség igényeire
Ezt mind a cikkekből olvastad ki, vagy belső infóid vannak?
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

"Hogy nevezzük azt, aki valamit be akarja vezetni a többség pénzén...">alternatívák keresése? elszakadási törekvés egyetlen addig elképzelhetőnek tartott gyártótól?

"értsd a többségnek nem kell az a valami">ezekben az esetekben a többségnek nem "az a valami" nem kell, hanem az, hogy a jól megszokott környezetéből kimozdítják, gondolkodnia, ne adj isten, tanulnia(!) kell. Japán azért lett sikeres gazdaság, mert (amellett, hogy a fegyverkezésre nem költhették a pénzt,) a cégek a dolgozókat folyamatosan átképezték, mikor változott a piac. nem kirúgták őket, és kerestek már képzett munkaerőt, hanem megtartották a régi. ez az átképzési kényszer folyamatos volt, és a japánok (nyilván egész más kultúrális-történelmi hagyományok okán) elfogadták ezt a helyzetet. azért is, mert a másik oldalon a munkáltató részéről biztosak lehettek abban, hogy ha ők maguk nem csinálnak valami eszméletlen nagy hibát, akkor nyugdíjas korig megmaradnak a cégnél. emlékeim szerint a csapatépítő tréningek ebből a szemléletmódból próbáltak fehér ember számára emészthető formát áthozni, bár emögül még mindig hiányzik a munkáltató hosszú távra szóló felelősségvállalása a dolgozók irányába. emiatt a dolgozók sem viselik igazán szívükön a vállalat sorsát. csak ilyen mesterséges, ál történetekkel lehet úgy csinálni, mintha egy célra törekvő csapat lennének. de leginkább a vezetőknek jó egy ilyen tréning, hogy kiszűrjék, és könnyebben eltávolíthassák a betagozódni nem akaró vagy nem képes egyéneket.
na, kicsit elkanyrodtam, de a lényeg, asszem, benne van. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Még a 90-es évekből. Amikor elkezdték az amúgy sem sok természettudományos tantárgy óraszámát csökkenteni, akkor hirtelen az alkalmazott tanerő órahiányos lett. Kinevezést felmondani nem lehet, mert a helyére érkezőnek is ugyanannyi órát tudnak adni, azaz maximum részmunkaidősként kapható, azt meg a fenntartó már akkor sem szerette. Következmény: az akkor elindított informatikaoktatást ezen tanárok hatókörébe tették, őket kötelezték egy megfelelő tanfolyam elvégzésére (jó esetben valami értelmesebb főiskolán/egyetemen, rossz esetben a Munkügyi központ által szervezett OKJ-képzéseken), és maradt az óraszáma a tanerőnek, maradt a szakos ellátottság a fenntartónak, maradt a nyugalom az igazgatónak. A legtöbb ilyen tanár biológia vagy földrajz szakos volt az amúgy is kicsi óraszám miatt, ők meg a TTK-k bölcsészeiként írhatók legjobban körül. Miután akkoriban jellemzően középkorúak voltak, eddig közülük kevés ment nyugdíjba még. Nem mellékesen a mostan végző infótanárok is megérnek egy misét, amilyen okos némelyik.
Nos az így "képzett" infótanár, el lehet képzelni, mit művel órán... Van olyan iskola, hogy csak nemrégiben sikerült a win95-öket jobbra cserélni, mert az infó"tanár" _kizárólag_ azon "tudott" tanítani. Ugyanott volt talán az ország utolsó üzemben tartott 33.6-os modeme...
Mondjuk amíg a könyvekben is olyan baromságokat olvasni, amilyeneket, addig sok remény nincs. Pl. (nem idézet, nem emlékszem pontosan sajnos) A UNIX nagygépeken használt rendszer, egyfajta ms-dos. Az évszámát megjegyeztem: 2006. Vagy: Jogtiszta az a szoftver, amit megvásároltunk... (Ez kicsit régebbi, 2004-es tán.)
A legjobb szöveg, ezt óráról kiszűrődve hallottam: A Linux azért veszélyes, mert bárki hozzáférhet a program kódjához, és nem tudhatjuk, hogy milyen vírusokat rejtett el benne.
NC
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

azért egy os-os váltás jóval komolyabb, mint egy böngésző-böngésző. több idő kell hozzá, míg az emberek megszokják, elfogadják, amíg bekerül a köztudatba, mint használható alternatíva.
én csak azt látom, hogy a környezetemben mindenféle unszolás nélkül egyre több linuxos (jó, mondjuk ki, ha szitokszó is errefelé: ubuntus) user van.

Az Ubuntunak nagyon jó a marketingje ÉS vannak tervezőik, akik az egyszerű user szemével is látnak.

A community disztróknál pedig a mailing listen a geekek megbeszélik hogy is kellene és megcsinálják. Nekem ez jön be, anyámnak az előző jönne be.

A MS ott csinált jó üzletet, hogy bevitte a termékeit az oktatásba. Egy Visual Studio után Eclipse-ben programozni furcsa. És ha egyszer az ilyenek céget alapítanak, tanácsadók lesznek, bármi, természetes, hogy azt fogják preferálni ami szerintük a jobb.

utolsó mondatodban azért benne lappang, hogy az első néhány hirtelen jött százalékát honnan szedte a firefox. Megnyerte a fejlesztőket azok meg tették fel a család, barátok, akárki gépére mert úgy talán kevesebb vírust kell leirtani havonta a gépről. Kezdetben vala a sok developer addon, aztán témák, most meg ez a skinezhető izé.

"Firefox-nál jobb példa nincs.">azért több tényezős a dolog:
1. az FF egy jó helyzetbe "született" bele: az ie6 által dominált világba. ennél jobb indulás nem is kellett
2. a böngészők ingyen vannak, csak másodsorban hoznak pénzt, a megjelenített reklámokon keresztül. hogy sokat indítsák a te keresődet, jó találatokat kell adjon. ebben lett jó a gugli, az FF meg velük "szerződött", így kaptak pénzt fejlesztésre, reklámra. de a geekek oldaláról indult a dolog, és ahogy máás is írta: böngészőt váltani sokkal egyszerűbb, mint os-t
3. a vendor lock-in elsődleges eszköze az os, nem kell magyarázni, miért.
4. a "ha már lopják..." jellegű hozzáállás az os és a használati sw-k szempontjából sem az altarnatívák terjedését segíti, mégha ellent ondani látszik is az OOo viszonylago elterjedtsége. az ms-nek igazán sok pénzt hozó mso piacát, az enterprise szegmenst védi is minden lehető eszközzel.
5. érdemes a netbookok történetét megnézni: a júzerek kész, használható rendszert kaptak, olcsón. de mégsem kellett, mert másként működik, mint a megszokott. és ráadásul az ms sokkal olcsóbban kezdte árulni az xp-t az oem-eknek. biztos szívjóságból, hogy kisegítse őket nagy bajukból.
6. "A jó dolgok igenis kellenek és el is terjednek">az opera jó, mégsem terjed, mert mikor kezdett, elbaltázták a reklámos cuccal, meg egyebek.

biztos van más is, biztos vitathatók ezek is, most így látom. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

"az FF egy jó helyzetbe "született" bele: az ie6 által dominált világba. ennél jobb indulás nem is kellett"

Hát, ha elég sokat olvasol hup "szakértőket" akkor az lesz a meggyőződésed, hogy a windows egy ipari hulladék. Namost, ha ez igy van, akkor a linux bizony beleszületett a tutiba, egy méregdrága ipari hulladékot kellene legyőzzön, de még ingyen sem kell. Szemben a FF-al, ami az ingyenes IE-t győzte le. De volt feljebb chrome példa is, szintén ugyanez a történet. Korrekt alkalmazás -> el is terjed.

"így kaptak pénzt fejlesztésre, reklámra."

Azért a linuxba is szép pénzeket pumpálnak a multik, nonsense forráshiányra fogni, hogy 10 éve a hibahatáron toporog elteredtség szempontból.

"a vendor lock-in elsődleges eszköze az os, nem kell magyarázni, miért."

Ehhez képest szépen kitörtek abból a csúnya "vendor lock-in"-ból a FF-al.

"a júzerek kész, használható rendszert kaptak, olcsón. de mégsem kellett, mert másként működik"

erős túlzás, hogy "másként". Inkább szarul, tömegével vitték vissza anno őket. Hasonló ez mint a sulinet idejében a linux terjedése. Lobogtatták a statisztikát, hogy hú mennyi linuxos gépet adtak el, aztán 99%-n aznap dobták a kukába a linuxot és raktak rá win-t, mert igy olcsóbb volt.

"az opera jó, mégsem terjed, mert mikor kezdett, elbaltázták a reklámos cuccal, meg egyebek."

Nem, ez már megint csak a bizonyitvány magyarázása. Az opera a userek szerint nem elég jó -> nem kell senkinek.

És akkor itt jön be a képbe az epül. Ami mintapéldája annak, hogy a marketing nagyobb úr a minőségnél. Ugyanez elmondható a Firefoxról is. Firefox még sehol nem volt, amikor az Opera (csak hogy a fentebbi szálat folytassuk) már tudta azokat a dolgokat, amik később a modern böngészőktől általánosan elvárhatóak voltak, és mégsem terjedt. Miért? Nem azért, mert rossz volt, hanem mert nem volt egy olyan fiatalos imázsa, lázadó érzete. Az Opera Software egy krva jó böngészőt akart írni (sikerült), nem lázadást szítani. Az embereket meg lázadással lehet rávenni dolgokra (lásd a sok Ubuntust, kb a váltás 90%-a azért van, hogy elmondhassa, ő nem "winfost" használ, mert amúgy fogalma sincs, miért előnyösebb vagy hátrányosabb egyik vagy másik), meg egyénieskedéssel.
Króm ugyanez. Most már a Firefox a mainstream, tehát aki lázadni akar, az krómolni megy.
----
Hülye pelikán

Az apple-t én nem érzem jó példának itt, már, ha a számitógépeit nézzük. Iszonyat hype és marketing veszi körül, mégis pár %-os a részesedése, világszinten még annyi sem. Tehát a marketing és agymosás önmagában nem elég. Ezen a piacon ennyi embert tudtak ezzel megfogni, nem olyan sok ez. És én őket is belevenném a "lázadó" rétegbe, mégpedig a legsúlyosabba (orvosi értelemben) mert ők azt hiszik nem is PC-t használnak és igy mutatják meg milyen menők...

Az operának pont annyi lázadó érzete volt, mint a ff-nak. Mindkettő a 9x%-os IE uralma ellen lázadt, aki operát vagy ff-t használt az kilógott a sorból. De nézd meg pl az opera mini-t mobilon, adott piacon pillanatok alatt lenyomott mindenkit, mert tényleg jobb volt mint a beépitett böngésző.

"Namost, ha ez igy van, akkor a linux bizony beleszületett a tutiba, egy méregdrága ipari hulladékot kellene legyőzzön, de még ingyen sem kell.">ha csak ez az egy tényező lenne, talán még akkor sem lenne igazad. a tutiba az ms-dos, és az arra következő windows született. az ms-dos kezdődött '81-ben, a windows '85-ben, a Linux '91-ben, a Linux 1.0 '93-ban, az első X '95-ben. mikor már asztali gépek százmillióin futott windows. egy olyan termék, amelyből és amelyhez kapcsolódó sw-kből volt (és van most is) nagy pénze az ms-nek. hát már hogy lehetett volna betörni? a böngésző más tészta, ott nincs közvetlen bevételcsökkenés. és egy tohonya disznó az ms, lassan reagál. nem csak a kihívók megjelenésére, de a "kor" szavára is.

"Azért a linuxba is szép pénzeket pumpálnak a multik">ez egy szép maszlag, de minden egyes multi a saját pecsenyéjét sütögeti, és mellékesen esetleg bizonyos kódok bekerül(het)nek a fősodorba is. pl. most az oracle.

"Ehhez képest szépen kitörtek abból a csúnya "vendor lock-in"-ból a FF-al.">azt hittem, érthető volt
egy db. nagyon szar ie6 volt. ez mindenre magyarázat.

"erős túlzás, hogy "másként". Inkább szarul, tömegével vitték vissza anno őket.">ez a te véleményed. ha veszel egy eszközt egy olyan os-sel, amiről még csak nem is hallottál, de olcsónak tűnt, mert otthon úgyis feltolod az xp-t (vagy a vistat, jááááj), de nem megy, mert nincs hozzá driver, meg a hely sem elég, akkor nem az oem a hülye, és nem a Linux a szar.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A firefoxot is megelőzte az IE sokévvel, akárcsak a windows a linuxot. Ez megint nem érv.

"mikor már asztali gépek százmillióin futott windows."

Ahogy az IE is pont ennyi gépen futott, mégis ki tudta szoritani a firefox, pedig még árelőnye sem volt, szemben a linux-al, aminek brutális árelőnye van, ha csak a bekerülési költséget nézzük.

"hát már hogy lehetett volna betörni? "

Egy jó termékkel? Simán, ahogy már több példát is hoztam rá.

"egy tohonya disznó az ms, lassan reagál. nem csak a kihívók megjelenésére, de a "kor" szavára is."

Valami nagyon sem stimmel. A ms béna, a ms hülye, a ms tohonya, a ms nem követi nemcsak az új kihivókat, de még a "kor szavát" se. Emelett méregdrágán adja a portékáját és itt a nagyon okos, nagyon profi, nagyon kúl, nagyon minden linux teljesen ingyen és a kutyának se kell. Közben egyéb termékek esetén, a normális terméket gyártó vetélytársak röhögve le tudják nyomni a MS-ot, akár böngésző, akár telefon akár más. Valami itt nagyon stimmel.

"ez egy szép maszlag, de minden egyes multi a saját pecsenyéjét sütögeti"

Minden egyes linuxot pumpáló multinak az az érdeke, hogy a linux jól működjön, teherautóval tolják bele pénzt, mégse mennek semmire vele 1-2 marginális részterületet leszámitva.

"de nem megy, mert nincs hozzá driver, meg a hely sem elég, akkor nem az oem a hülye, és nem a Linux a szar."

tudom én, itt is a MS a hülye és te vagy a helikopter :)))

innentől lefelé: a netscape nem azért maradt le, mert az ie jó volt, ugye? mintha lett volna egy per az ms ellen ezen ügyből kifolyólag.

"Egy jó termékkel? Simán, ahogy már több példát is hoztam rá.">egy nem tartható elmélethez ragaszkodsz.

"Minden egyes linuxot pumpáló multinak az az érdeke, hogy a linux jól működjön">nem. leginkább az az érdeke, hogy az aktuálisan általa pecselt Linux-verzió a saját vasain jól fusson. pont azon a marginon, amit te itt egyrészt lesajnálsz, másrészt dollármilliók belapátolásának példájaként hozod fel.

"tudom én, itt is a MS a hülye és te vagy a helikopter">na, akkor fussál neki mégegyszer annak a gondolatsornak, amiből ezt a félmondatot kiragadtad.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

"EWS Web Server at UIUC (1996 Q2 to 1998)"

Ebből én azt látom, hogy a Netscape térvesztése már jóval a Win98 előtt elindult.

Anno én is nagyon szerettem a Netscape-t. De az IE 6 a *maga korában* egy idő után engem is meggyőzött, amikor láttam, hogy jóval gyorsabb volt. (Az más kérdés, hogy utána az MSN Network kevdéért szétkergették a csapatot és nem fejlődött semmit).

----------------
Lvl86 Troll

"Ebből én azt látom, hogy a Netscape térvesztése már jóval a Win98 előtt elindult.">egész pontosan '95-től, mikortól alaptelepítésben az emberek arcába nyomták az ie-t, egy rohamosan fejlődő piacon. ez azt mutatja, hogy az emberek lusták: amit a képükbe nyomnak, azt használják. csak igen súlyos külső körülmények esetén váltanak. a netscape>ie csere nem váltás volt, egyszerűen az új telepítések számszerű többségével (és szokásos piszkos trükökkel: csak ie kompatibilis oldalak, stb.) idővel fölénybe került az ie.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ez vicces. Nekem anno 97 környékén W95-m volt és határozottan emlékszem a Plus! feliratra a bootoláskor, azonban IE-vel egészen addig nem találkoztam rajta, míg egyszer egy IE4-t nem raktam fel rá. Igaz, akkor maga az explorer is megújúlt, már kezdett hasonlítani a későbbi W98-s állapotokra.

Abból volt balhé, hogy a Windows 98-ba rakták bele az IE5-t. Eleve a 95 idején az internet elterjedtsége a béka segge alatt volt a későbbi ADSL-s korszak beköszöntéséig, főleg itthon.

Szerk: időközben látom, hogy ez inkább az OSR1-2-re vonatkozik.

----------------
Lvl86 Troll

"Abból volt balhé, hogy a Windows 98-ba rakták bele az IE5-t">a balhé (kartellezés) abból volt, hogy az ms megegyezést kínált a netscapenek: ők nem gyártanak böngészőt, a netscape nem kezd os fejlesztésbe. ennek intett be a netscape. ezután lett default telepítésű az ie. de nem a default telepítés volt a baj, hanem a kartell ajánlat.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Azért a MS 98%-os részesedésében bőven benne van a "hamár lopják.." szemlélet is. Elég régóta létezik olyan magyar "közösségi" oldal, ahol egyszerű regisztráció után a teljes Technet&MSDN anyag letölthető. Ott vannak olyan kulcsok is a termékekhez, melyekkel a neten vagy rosszabb esetben telefonon aktiválhatóak az MS termékei. Win98-tól win7-ig Office XP-től Office 2010-ig van ott minden ami kell.
Az MS nem tesz semmit, pedig ha akarná gondolom probléma nélkül megoldhatná hogy a nem "boltban vett" termékeit ne lehessen használni, de nem teszi, mert ez valószínűleg bőven 20% fölé vinné a "más rendszerek" részesedését.

Így van, és ez egy ördögi kör.

Ha van egy 99%-os részesedéssel bíró OS-ed meg egy 1%-os, akkor az 1%-os alatt futó egységek fejlesztésére mennyit fogsz költeni?

Az a gond a szerveren levő OS trendek nem fognak beszivárogni a desktop világba, amíg bizonyos feltételek nem teljesülnek. RHEL, SLES, stb kő keményen elfogadott OS-ek, desktopon kábé az Ubuntu van ami mögött normális háttér van.

Én mondjuk leszarom mert Debiánt használok és meg tudom csinálni magamnak ami kell.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hát igen, amikor a tervezés belefut a vezetői ostobaságba... Egyébként bírom az ilyen kifogásokat, "át kellene engedni" meg "úgyis tudja"...
De legjobb, amikor mindenféle tapasztalat nélkül jelent ki okosságokat valaki.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

most, hogy ilyen erős a svájci frank, futja nekik licencre...? :)

Ezek még a mi kis magyar államigazgatási projektjeinknél is balfaxabb módon menedzselik a dolgaikat.
9 év ... enni idő alatt nulláról lehet oprendszert fejleszteni, nemhogy bevezetni valamit.

De legalább lehet hivatkozni, hogy a linux az szar, mer Svájc is belebukott. Király.
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

...legalább lehet hivatkozni, hogy a linux az szar, mer Svájc is belebukott.
Miért? Svájcban nem élhetnek tehetségtelen, korrupt, xxx, akármi emberek?
Esetleg a szakmai/pénzügyi támogatást elvesztő/nem kapó emberek?
Szerencsére nem a világ (vagy Európa) közepe! :)
Nem tudom hol olvastam (s biztos nem pontos), de jó szöveg: "Gondolkodni nehéz!".

mégis igaza volt a trolloknak és szar ez a linux!!!4

az hol/mikor volt, hogy valamit (ooo?) ésszel vezettek be és működött?
Lehet hogy oprendszert bevezetni több ész kell? :]

Mondjuk ezek után eléggé alaptalan a FUD meg fikatúra.
Ugye, ha 50-60000 gépen sikeresen meg lehet csinálni a dolgot, akkor bárhol ... csak elhatározás kérdése.

... de pedig biztos nem mer csakazértse ... :)
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Ugye, ha 50-60000 gépen sikeresen meg lehet csinálni a dolgot, akkor bárhol ... csak elhatározás kérdése.
ez így simán hülyeség, semmilyen következtetést nem lehet levonni 50k gépből.
hint: sarkítva: lehet, hogy 49999 gépen még nem éri még meg, 50000 gépen meg már megéri és az is lehet, hogy 50001 gépen meg már megint nem éri meg... lehet, hogy más feladatra megéri, sok minden lehet, csak egyetlen tényből messzemenő következtetést levonni, azt nem.

Azért ott nem csak egyetlen tény van felsorolva.
Egyébként meg ha Genf kantonnak megy a dolog, akkor ez tényleg hiszti csak.

http://www.openexpo.ch/fileadmin/documents/2008Zuerich/Slides/26_Paulet…
---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Kár.
A két mellékelt cikket is végigfutva azért kiderül, hogy:
"amelyet a helyi sajtó már a kezdetektől fogva kritizált" - azaz nem kis cirkuszt csinálhattak bármiféle hibából, mert érintette a kanton adminisztrációját. Hogy valójában mennyire, az vitatott (lásd a nyomtatós részt).
"elcsúszott határidők" - ez azért mindig nagyon bosszantó dolog.
"egyes felhasználók reklamáltak a szabad/ingyenes szoftverek miatt" - oké, az irodai alkalmazottakat be kell tanítani, de mindig lesznek emberek, akik bármiért tudnak reklamálni (addig is múlik a munkaidő).

Végül:
"a Windows-alapú központi adatbázis linuxos alternatívája pedig nem lett kész időben" - ez tűnik a legsúlyosabb hibának. Mindent egybevetve, talán ez lehet a valódi ok...

Jó befektetés a M$ nak megvenni egy pár politikust. Szerintem egy év alatt megtérül helyben, és a propaganda értéket még nem is számoltuk.

Egyes számítógépeken megtartják az OpenOffice.org irodai programcsomagot, a többire MS Office kerül majd.

Ez halva született ötlet. Úgyis csak addig fog működni, amíg el nem kezdik levélben küldözgetni egymásnak az XLS, meg PPS fájlokat.
Amúgy a hírből szerintem kiderül, hogy mi volt a legfőbb ok: "egyes felhasználók reklamáltak a szabad/ingyenes szoftverek miatt". Vélhetőleg ez pont az OOo volt.

Sztem a 7up reklámja az egész, innen lesz pénz Win7-re.

a haladók a kezdő hülyék részére ha ide írnák, hogy ez egészen pontosan _m_e_l_y_i_k__L_i_n_u_x_ ?

Linux linux?

Nehogy beválasszunk, van nektek elég bajotok velünk enélkül is. :D

Szerintem ezek a migrációs dolgok azért nem működnek mert 10-ből 8-embernek ez kényszer, az emberek többsége nem lát az egész mögé, hogy ezzel hosszútávon jól járnának. Ő csak nyomkodni akarja a bugyuta flash játékát, és olvasni szerelmi jóslatait, és egyéb bárgyúságokat amit megszokott. Gyakorlatilag 20 éve ez van. Azon felül a Microsoftnak van bőven annyi pénze, hogy ha kell megkenjen 1-2 embert. Bőven megéri nekik. Szerintem nem lehet várni egy drasztikus áttörést sehol, hogy hú most a Linux desktop éve lesz. Úgy gondolom a Linux alapvetően nem a 3 klikk képességű embereknek való. Még szerintem egy jobban képzett titkárnőnek is sok, ha pl azt mondom, hogy jogosultság beállítás, előfeltétel..... Szerintem egyik Linux distro sem olyan primitív, hogy az informatikailag képzetlenebb emberek hatékonyan tudják használni (még az ubuntu sem tudja leegyszerűsíteni ennyire a dolgait, mert van választási lehetőség). Olyan szinten találhatóak benne beállítási lehetőségek, választási lehetőségek, hogy az emberek többsége (szerintem hogy burkolja tudatlanságát sok esetben), rávágja hogy ez sz@r. Pedig csak lehetőség. Szóval szerintem a Linuxnak jelenleg nem a közszféraban van a helye hanem a profiknál, akik tudják használni a sok lehetőséget amit ad, és nem akadályként tekint a lehetőségekre.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem értem mi a köze az "informatikailag képzetlenebb" embereknek a "primitívséghez". Tehát ha egy rendszert bárki használni tud, akkor az primitív? Nem tudom te hol dolgozol, de remélem, hogy nálatok sem az a helyzet, hogy 10-ből 8 ember csak szerelmi jóslatot és flash játékot szeretne használni. Próbálom felfogni, hogyan jutottál el addig a konklúzióig, hogy a Linuxnak a "profiknál" és nem a "közférában" van a helye, és mi köze ennek a lehetőségekhez és a windowshoz/linuxhoz.

Nem. DE sokkal könnyeb megtanulni egy primitív rendszert mint egy bonyolultat. Tehát ezek szerint igen, ha egy rendszert bárki tud használni akkor az primitív rendszer. Az emberek 90%-a videolejátszóval egybekötött játékgépet lát egy számítógépben, amivel ha van interneted akkor lehet vele letölteni. Amin mellesleg néha lehet szöveget gépelni. Ennyi. Ebből munkának a szöveg gépelést látom. Nem mondom azt, hogy soha ne szórakozzon az ember a számítógéppel, de erre nem igazán a pc való szerintem. vegyen konzolt, wiit vagy mit..... A Profi nem profira pedig egy remek péld a mi szálunk alatti szálban olvasható.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az intuitív rendszert könnyebb megtanulni, mint egy másikat, mert függ a már megtanultaktól. Ha valahol win rendszer van, ott ugyanúgy előfordulnak azok a problémák, amikről beszéltél user oldalról (jogosultságok, beállítások stb), de különben alapvetően ezekkel nem is a usernek kellene foglalkoznia. Ha valahova új rendszer kerül, akkor oda megfelelő oktatás és support kell, azonban ez független attól, hogy win vagy linux alapú rendszerről beszélünk. Alapvetően Marika néninek fel se kéne tűnnie, hogy milyen rendszert használ épp. A másik thread, amit említettél, komolyabb környezetben elképzelhetetlen. Nem tudom a példák pontosan honnan voltak, de érdekelne mekkora és milyen cégekről/önkormányzati irodákról stb van szó.

Off

Ehhez képest a Win7-ben nyoma sincs az intuíciónak.

Pl. kitallózod a nyamvadt hálózati eszközt a vezérlőközpontban, és kimásolod azt az útvonalat, amit az explorer ekkor megjelenít. Ha beilleszted, azzal fogad, hogy nem érvényes az elérési út. Akkor minek ez a pszeudopath egyáltalán, ha semmire sem tudod használni? Ha valakinek el akarod magyarázni, hogyan éri el a hálózati eszköz beállításait, elmeséled vizuálisan, mikor mire kattintson, ez ám az intuitív megoldás.

Hol írtam én, hogy az egyik intuitívabb a másiknál? A user különben mit keresgél a vezérlőközpontban, mikor semmi dolga ott? Neki aztán gondja-baja ne legyen azzal, hogy a pszeudoelérés rossz, ugyanígy gondolom linuxon sem a usert fárasztod a disztró feltételezhetően rettentően intuitív vezérlőfelületével.

"Még szerintem egy jobban képzett titkárnőnek is sok, ha pl azt mondom, hogy jogosultság beállítás, előfeltétel...">ehhez egy normális vállalati környezetben, amit egy hozzáértő tart karban, igazából niincs is semmi köze.

"az emberek többsége (szerintem hogy burkolja tudatlanságát sok esetben), rávágja hogy ez sz@r.">kb. így gondolom én is.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Igen igazad van. Egy titkárnőnek valóban nem kell ezeket tudni, de win-en ezek a dolgok pont ugyanúgy léteznek. Ha ott elfőrdulnak ezek a hibák az "nem baj". Ha linux alatt fordul elő. Fúúúúúj hülye pingvin. Ez az egy ami idegesít.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"egyes felhasználók reklamáltak a szabad/ingyenes szoftverek miatt"

=

"nem ugyanolyan a passziánsz" NEM VICC!

--
A windóz azért szar, mert szar!
A mac-et nem azért veszik, mert szar ..

Ismerős...
Anno egy erősen nem informatikai profilú cégnél toltunk vékonykliens pilotot. Kaptunk egy power usert, aki majd jól tesztel, és élesben is bemutatja a használatot. Keresztbefeküdt az éles bemutatón és hangosan elkezdett hisztizni, hogy ez nem az ő rendszere, ezt nem tudja használni, nem talál rajta semmit... Az egyetlen gond az volt, hogy a desktop ikon nem a desktop közepére került ahhoz az alkalmazáshoz amit el kellett volna indítania. Na ennek terítsen az ember linuxot :-) De igaz, mi csesztük el.

Nem primitívség, tanulási képesség kérdése. Rakj win7-et meg új office-t (2007/2010) a felhasználó elé xp/2003 után, garantáltan tökönszúrja magát. De nem hisztizik, mert
1. a főnök döntött így és a cég sok pénzt fizetett érte
2. hisztizik egy kicsit, de csak mert divat a mikrofost szidni, aztán használja tovább
3. nem hisztizik, mert égő hogy ehhez (sem) ért.

Linux miatt hisztizhet, mert ahhoz a főnöke sem ért, így az eszkalációnak hátszele is lesz.

"Rakj win7-et meg új office-t (2007/2010) a felhasználó elé xp/2003 után"

Megtörtént. 1 hétig erősen megnövekedtek a "hol van a ... funckció" tipusú hivások, majd megszűntek. Néha hallottunk olyan megjegyzéseket, hogy milyen jó ez az új office, mert már xy dolgot is meg lehet vele csinálni. XY dolog kb 10 éve elérhető benne, de nem találták meg. Akik megszokták már nem akarnak visszaülni a "szar" 2003-ashoz.

Pontosan. Aztán a sok agyalágyult elkezdi a usert szapulni - minősitett esetben az összes usert - pedig csak szimplán alkalmatlan (a.k.a. rakásszar) a rendszer amit a userekre rá akarnak erőltetni. És miért akarják ráerőltetni? Mert pl. Pistike bt. jó viszonyban van a főnökkel és linux supportot szeretne eladni jópénzért és elmagyarázta a főnöknek, hogy a linux ingyen van és elképesztő összegeket fog megtakaritani a cég az átállással, elvégre München meg google meg nagyonterjedalinux. Idén eddig 2 ilyen céget migráltunk vissza szép pénzért windows-ra miután már az alapvető üzleti feladatokat akadályozta a rendszer. Az elképesztő összeg stimmelt, csak nem nyerték, hanem egyik részét az ablakon dobták ki, másik részét a mi zsebünkbe tömték. Egyszerűen zseniális.

Ebben neked teljes mértékben igazad van...

De a saját ügyfeleinknek valahogy csak nem tudom jó szivvel ajánlani a linux-ra migrálást, mert kicsi a valószinűsége, hogy utána minket kérjenek fel a rendszer gatyába rázására :)

Megjegyzem, tippem szerint a cikkben szereplő helyzetben is valaki igen szép pénzt kaszál a linux eltakaritásából, a megrendelő pedig kidobott irgalmatlan mennyiségű pénzt.

És még kiegészült potom 70-80 új feature-rel...
Nem mintha nehéz lett volna a feature-ök számát emelni, hiszen faék bonyolultságú volt a program. Mondjuk a snipping tool mellett nincs túl sok haszna egy default install-ban, de volt már szerencsém "lezárt" xp-ben painttel elmenteni 40 screenshotot, igy nagyra tudom értékelni az ilyen fejlesztéseket :)

Aki mondjuk a kemény két tab kezelőfelületén elveszik vagy nem talál meg valamit, az meg is érdemli :)

A pajint az a program, amibe egy printszrín után beilleszted képernyő mentést (vagy egyéb képet), majd bmp-be elmented. Ezek után a a kis mókusok (userus mancikus) a képet egy doc fájlba beillesztve el küldik egy tetszőleges céges levlistára. Nagy mókusok (mancikus expertus), ha van a gépen megfelelő program és szájhagyományos oktatáson részt vettek, zippelhetik is és úgy küldhetik.

Amíg windowsom volt, egyszer próbáltam használni, de akkor is szar volt. Igaz, ennek már ~6 éve... Most hirtelen elgondolkodtam, hogy milyen rajzokat kellet valaha is készítenem, de mindig olyan jut eszembe, amihez teljesen felesleges volt vagy piciny tudása vagy a rajzok beilleszthetetlensége miatt.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Aham, ügyes a fickó. De: Painting time 2h... Nos, amikor mondjuk egy óravázlatot készítek, akkor az magában ~45-60 perc, ehhez még adjam hozzá, amíg a pajinttal baszakszom, utána megpróbálom értelmes formátumú képként elmenteni, vagy utólag átalakítani... Ehh. Gondolom, ugyanezt meg lehetne oldani egy olyan rajzprogrammal is, ami csak különböző színű pöttyöket tud kirakni, ha van elég idő. De továbbra is fenntartom, hogy gagyi program, mert egyszerűen nem látom, hogy mi akar lenni a funkciója.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"gagyi program, mert egyszerűen nem látom, hogy mi akar lenni a funkciója"

Nem értem mire jó, ergo szar.... gratulálok. :)

Egyébként én pl. relative gyakran használom pl. user dokumentáció készítésekor, screenshot-részletek feliratozására, vagy kép gyors átméretezésére, stb.
A legegyszerűbb grafikai feladatok gyorsan és egyszerűen megoldhatók vele.

Nem, nem szar, mert használható. Gagyi, mert nem tudom, nem értem, mi a funkciója. Olyan, mint a kerti törpe. Van, de minek? Örülök, hogy te megtaláltad a funkcióját, számomra nem volt. A szomszéd gyűjti a kerti törpéket, nekem még ingyen sem kellene.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Már nem emlékszem, de volt valami célszerszám. Bár annak idején sem nagyon csináltam ilyeneket. Viszont ha erre használod, nem tartod a képességei számát túlságosan nagynak? Mert akkor megint ott kötünk ki, hogy túlképzett a feladatra, ergo megint a gagyi végén vagyunk. Csak most a füttyre visszacsipogó beépített lézerpointeres talpformájú kulcstartó végén.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nem, mert ehhez képest nem tud sokkal többet. Ami még fontosabb, a régi paintben a kezelőfelület tiszta volt és egyszerű, semmi nem tolakodott, semmi nem takart, semmi nem rejtőzködött, és amig még ennél is fontosabb, az egész program villámgyorsan dolgozott (mivel egyszerű dolgokat csinált). Tehát nem, nem tartom túlzásnak. Kb olyan, mint svájci bicskával sajtot szeletelni.
----
Hülye pelikán

Igen, pont a Paint az, ami nem éppen az a szoftver, ahova teljesen indokolt ez a felület.

Van egy 1,5 órás előadás róla (gyengébb minőségű youtube verzió, ha nem lenne SL) ott nagyon jól elmondják, hogy mi miért alakult úgy, ahogy. Ez oda jó, ahol nagyon sok funkció van.

(Mi is csináltunk webes alkalmazásra ilyen ribbon menüt, megrendelőknek tetszett, főleg, hogy van más szoftverük is, ami hasonlót használ).

----------------
Lvl86 Troll

Ezt majd otthon megnézem, tényleg érdekel, hogy mi nem volt megfelelő és intuitív az eredeti kezelőfelületen, ahhoz a 10 funkcióhoz amit a paint tudott (és azokat szarul), pont jó volt. Most már azokat jól tudja, csak néhányat nem találok meg elsőre.
----
Hülye pelikán

3. nem hisztizik, mert égő hogy ehhez (sem) ért.

Igen. Lesz nálunk - a hírek szerint - valami inf.-i ellenőrzés... Na, ez, hogy pontosan miből áll, még nem tudom.
Ellenben itt vagyok kb. 3,5 éve, de vagy 10 éve nem volt eddig (még) ilyen ezen a munkahelyen!
Ja, a lényeg: teljesen jól írod; senki, semmihez nem ért (nem is töri magát a tudás megszerzéséért), de úgy csinál mintha nagyon penge lenne. Az egy másik kérdés, hogy a legpitiánerebb dolgokban is engem hívogatnak telefonon, vagy az okosabbja személyesen (naná, lásd: a pokoli rendszergazda naplója; nem biztos, hogy jól idézem). :)
És akkor neki mindenképp a legfrissebb M$ Office kell (bár a 10 évvel ezelőtti verzióhoz is tök hülye), vagy irigykedik a munkatársára, aki egy pályázatból kifolyóan kapott M$ W7-tel közbeszerzésen szállított gépet...
Na, ez jelenleg a magyar államigazgatás egy szintje (közalkalmazotti rabláncra verve)!

...ha esze lenne...

Na, ez az ami neki nincs! :) (akire konkrétan gondolok)

...hülyék ezek a userek...

Nem mindegyik! Volt aki néhány heti kérdezés után kb. 2 éve használja a munkahelyi gépén, sőt, hazavitte az OOo-t, s sokszor otthon fejezi be a munkáját (pedig az otthoni gépen Win XP van)... Eddig még a két platform közötti hurcolgatásból nem volt problémája (nekem meg végképp nem).

Önmagában a közalkalmazotti bértáblában 2 dolgot "ismernek el": valaki hány éves (kb milyen régóta közalkalmazott) _ÉS_ mi a végzettsége. No, ez konzerválja ám a NEM tudást, de nagyon! Nem egy 45-50 körüli hölgyemény teljesen rosszul van (ez most nem a klimax téma), hogy neki tanulni kellene ezt is, azt is!S mind vágyik piszkosul a jól "megérdemelt" nyugdíjra (is)!
Tehát a szakértelemet, a szaktudást nagy ívben lesz@rják! Ha nincs papírja, elvileg fel sem veszik, de ha van, soxor (by Mézga Aladár) abban sincs sok köszönet...
Mintha a kibaszott papíroktól függne bármi is!

Mondjuk elore lathatoan hulyeseg barmilyen migracio, ha nincsenek rendesen felmerve az igenyek (usereke, meg minden mas sw komponense, stb is), es amolyan "proba cseresznye" alapon megprobaljak, aztan persze az az eredmeny, hogy csak kidobnak egy csomo penzt az ablakon mig rajonnek, hogy ez nem fog menni (vagy talan az volt a cel, hogy vmi Linuxos ceg kapjon zsetont?). Nem tagadom, tetszenek a Linux->Windows migracios hirek, nade fejetlenul csinalni tobbet art, mint hasznal ...

Én ebbol azt olvasom ki, a windows 7 jobb lett, mint a linux volt 9 even keresztul. Es amugy is, mar ideje volt a combosabb gepcserenek ott, szoval, egy fust alatt elintezik aztis...
Nem biztos, hogy ez linux fail.

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."