Visszaállítaná a PS3 "Other OS" képességét George Hotz

Címkék

George Hotz (vagy ahogy az interneten jobban ismert, "GeoHot") az a hacker, aki januárban bejelentette, végül - több mint 3 évvel a rendszer piacra dobása után - sikerült meghackelnie a PS3-at. Válaszul a Sony úgy döntött, hogy a holnap (2010. április 1-én) érkező firmware frissítéssel kiírtja a PS3-ból az "Install Other OS" funkciót, amely lehetővé teszi más operációs rendszer (leginkább Linux) telepítését. Hotz blogjában elnézést kért a PS3-on Linux-ot futtatóktól. Majd egy újabb blogbejegyzésben jelezte, azt tervezi, hogy az új firmware megjelenése után megvizsgálja, hogy hogyan lehetne biztonságosan megtartani a PS3 "Other OS" képességét. Arra kéri azokat a PS3 tulajdonosokat, akiket érdekel az exploit, illetve a Linux futtatás képességének megtartása, hogy egyelőre NE frissítsék a firmware megjelenésével a készüléküket.

Hozzászólások

Nem fél, hogy a bírónő pofánveri?

A hardvert nem birtoklod olyan értelemben, hogy reverse engineering-gel módosíthatnád, vagy a gyártó szándékával ellentétes használhatnád azt. Nem véletlen az, hogy a konzolgyártók rendszeresen pereskednek a warez-chip gyártókkal, forgalmazókkal és az esetek 99%-ban meg is nyerik ezeket a pereket.

Legjobb az lenne, ha ráb*sznának egy marha nagy cetlit, hogy "Sucker! You will never own this console/phone/appliance!".

Várom már a pillanatot mikor a Shimano kijelenti, hogy Shimano váltókkal csak Shimano drótot, fogaskereket és láncot használhatsz, s rá kell vésd a vázra a logójukat, és egy roh*dt nagy disclaimer-t "We are not to be held accoutable for any hardware failure".

Símanó már egy ideje (~mindig) ezt csinálja. A sajátjukkal 100% garantált működés, más gyártó "not recommend..." Mondjuk kivételesen óriás mivoltukban is tudnak nagyrészt jót alkotni, ami a szoftver/hardver piacra nem jellemző.
Ami viszont szintén hasonlóság; sram, suntour, stb kompatibilis velük, de fordítva sosem igaz..
Hozzá is:
Egyébként a már telepített "Other OS"-t frissítéskor simán legyalulják?
Nagy húzás lenne ;) agyatlanok..
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Ezen mit nem lehet érteni?
A shimano-nak nincsen sram kompatibilis váltókarja, vagy hátsóváltója, Sosem volt isis-es középrésze, csak ő használ centerlock-os tárcsát, csak neki van a fékeihez piros Shimano ásványi olaja (mindenki szabványos dot-ot használ) stb...stb...
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Szvsz ennek a macska egér játéknak semmi értelme.
Többre ment volna, ha szervez egy "sux sony" kampányt, logóval, mindennel, és a ha jópár weblapon egy ilyen logo megjelenik, akkor az mindenképpen nagyobb kárt okoz a sonynak.
Esetleg, "sony is not linux freind" vagy vmi hasonló, és abba belekötni sem tud a gyártó.

Ergo: a közösségi nyomás gyakorlásban hiszek. (a fenti megoldásnál tuti van jobb, csak hirtelen ez jutott eszembe).

ui: Nem mellesleg a sony eléggé szeret önnállóskodni. lsd:memória kártyája, psp ökörködés, stb... Ezért nem állok szóba sony cuccal, mert nem szeretem magamat gyártóhoz láncolni.
(ugyanez m$, és epl)

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Nem hiszem, hogy a sony harmatos éves pénzügyi adatai után még hiányzik neki bármiféle negatív dallam a világban.
Ha a linuxosok ebből kampányt csinálnak hülyék lesznek nem visszatenni az opciót a ps3- ra, hiszen többe kerül nekik egy negatív hangvételű reklám jelenlét a világban, mint pár linuxos. Ha pár ezer linuxos lelki nyugalmát így el lehet érni, akkor szvsz meglépik.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

És mi van azokkal akik azért vettek PS3-at mert van rajta Other OS funkció és ki is használták.
Szerintem most tőlük vegyék vissza szépen a használt gépet vételi áron.
Becsapták a vevőket.

Ezt azért én újra végiggondolnám a helyedben. A Sony adott egy célhardvert, amin hivatalosan futtathatsz Linuxot is. Majd három évvel később egyszer csak kinyírja ezt a feature-t. Sok helyen nem játékra, hanem kutatási, tudományos célra használtak PS3-akat a Cell processzor miatt. Most ezek nyilván nem fognak frissíteni, de akkor sem ez lenne a korrekt eljárás.

Akkor megkérdezem máshogy: mennyien vettek *otthonra* PS3-t azért, hogy linuxot futtassanak rajta?

Másik: ha gondolom valakinek nagyon kell annyi PS3, hogy a Sonynak megerje visszapakolni rá a régi firmware-t, akkor fog is adni olyat. Persze, valószínűleg nem áron alul. Ha meg nem, akkor meg ott az IBM cucca.

(Egyébként linux alól használható minden funkciója normálisan a vasnak?)

----------------
Lvl86 Troll

(afaik PPC-s linux megy rajta, de csak 256 MB ram van benne, xubuntu PPC-t ajanlottak ra, en spen debian lenny ppc kde3-at raknek ra.)
(Ja es pl xorg-on keresztul wiimote-ot tudod egernek hasznalni, de usbs egeret usbs billt is meg kell ennie)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"

Mondjuk én.... meg persze jáccani is. :D
(Egyébként nem, pl. RSX-hez nem lehet hozzáférni, tehát videó gyorsítás nyente, pl.... viszont egyáltalán nem használhatatlan dolog, csak be kell reszelni és még akár desktop célra is elviselhető módon használható - mondjuk nálam nem ez a cél :D)

Ö, lemaradtam, vagy rosszul tudtam, hogy sony enged(te) linux telepítését? Most akkor (már) mégsem? Mióta nem?

Még most is enged: a Vaio laptopodra nyugodtan felrakhatod, akkor is, ha legujabb update-ek vannak fonn :D

Off: ha mar szoba hoztam, winen anno csak nekem volt hulladeklassu az osszes Sonic termek? (jok es okosak voltak, de instabilak es lassuak)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
"A 32dllfutása.voltbarátnője fájl le van fizetve. Azt kivánod, hogy folytatódjon?"