A tokiói tőzsde (is) a Linux-ot választotta új kereskedési platformjának alapjául

A Red Hat ma sajtóközleményben tájékoztatott arról, hogy a Tokyo Stock Exchange (TSE) Red Hat Enterprise Linux-ra és Fujitsu megoldásokra alapozta új, következő generációs "arrowhead" kereskedési platformját. A rendszert a TSE és a Red Hat stratégiai partnere, a Fujitsu Limited fejlesztette. A sajtóbejelentés ugyan ma érkezett, de a rendszer már lassan három hónapja üzemel.

Az üzembeállítására 2010. január 4-én került sor. Az új rendszer kezeli a tőzsde összes készpénzes termékének aukcióját, beleértve a részvényeket és az átváltható kötvényeket. A Red Hat bejelentése itt, a Fujitsu bejelentése (még januárból) itt olvasható.

A TSE mellett korábban más nagy tőzsdék is a Linux mellett döntöttek. A New York Stock Exchange 2007-ben váltott részben Linux-ra, a London Stock Exchange pedig januárban kezdte meg a migrálást az állítólag gyengén teljesítő .NET alapú rendszerről Linux/Solaris-alapúra. A New Zealand Stock Exchange-re is betört a Linux. A korábbi hírek szerint további tőzsdék áttérése várható Linux-ra.

Hozzászólások

Nem csak a zindex írt róla, sőt, még csak nem is ők voltak idehaza az elsők. Csak jó szokásuk szerint elfelejtették megjelölni a forrást. Egyébként a GDP arányos 180%-os államadósság még az én buta fejemmel is csődközeli helyzetnek tűnik.

Ahogyan valamelyik mérvadó angolszász pénzügyi napilapban megírták múlt héten (vagy WSJ, vagy FT), ez egy félrevezető metrika. Nem a GDP arányos államadósság fontos, hanem a finanszírozhatósága. A japán államkötvények a mai napig a legolcsóbbak a világon, a japán állam gond nélkül refinanszírozza adósságait, még 200 % körüli GDP-arányos adósság mellett is.

Ehhez képest Görögország sokkal alacsonyabb GDP-arányos adósságállomány mellett áll csődközelben, mivel drágán jut hitelhez, 6 százalék feletti kamattal, mivel nincsenek tartalékai, amelyből finanszírozni tudja. Mivel az újabb és újabb hitelekhez egyre drágábban jut hozzá, spirálba kerülhet, ha ezt nics miből lekövetnie az államnak. De még alacsonyabb adóssággal van bajban Spanyolország is.

A GDP-arányos mutató nem jelzi, milyen forrásai és eszközei vannak az államnak, hiányzik belőle a fiskális mérleg, a kereskedelmi mérleg, a monetáris mozgástér.

---------------
mpu.buzz.hu

A GDP-arányos mutató nem jelzi, milyen forrásai és eszközei vannak az államnak, hiányzik belőle a fiskális mérleg, a kereskedelmi mérleg, a monetáris mozgástér.

Itt olyasmire kell gondolni, hogy pl nem mindegy, hogy egy ország gazdasága fejlődik-e, vagy sem, mert a gazdasági fejlődés túlnőheti az államadósságot; valamint ami még igen lényeges: a rövid lejáratú adósság a bajos, mert nincs miatta fiskális mozgástér. Japánnak pedig hosszútávú hitelei vannak, a rövideket pedig sikerrel váltja ki hosszúakra. Baromi jó a külkereskedelmi mérlege és - bár ebben nincsen egyetértés, - valószínűsíthető, hogy nem fog a közeljövőben összeomlani a gazdasága.

Japánnal kapcsolatosan a problémákról 10 éves távlatban beszélnek, makrogazdasági tendenciák, szimulációk nyomán. Az egyik probléma, hogy nem fogyasztanak eleget a japánok, ezért kevés az adóbevétel pl. De hatalmas devizatartalékaik vannak, a világ egyik vezető exportőre.

Görögországnál ugye heteken belüli csődről volt szó, szűkös tartalékok, mozgástér nem sok, bizalomvesztés...

---------------
mpu.buzz.hu

Itt már csak az a kérdés, hogy hosszú távon ki fogja finanszírozni a japán államadósságot? Ha a belső megtakarításokat erre fogják fordítani, az gátat vet a fejlődésnek, ha megpróbálják vele felpörgetni a piacot, még jól is elsülhet, de ne felejtsük el, hogy a japán (meg USA beli) bankmentő csomagok, ahol irdatlan mértékű adófizetői pénzt költöttek "pár" csődközeli pénzintézet megmentésére, kvázi államosították a hiteleket, ebben az évben nettó hiányként realizálódik a gazdaságukba. Külső befektetők meg nem biztos, hogy hosszú távon pénzt fektetnének fölöslegesen egy olyan országba, ami adósság törlesztésre kénytelen fordítani a pénzt. Vegyük észre, hogy inog a léc veszettül a világ vezető gazdasági hatalmai alatt, egyáltalán nem olyan biztos egy USA, Japán, Anglia gazdasági helyzetem mint amennyire láttatni akarják.