HUP kérdezz-felelek #1: válaszok

Címkék

Előző héten indult sorozatunk első vendége Vashegyi Zoltán, a Proserver vezetője volt. Mostani anyagunk a kommentekben feltett olvasói kérések válaszait tartalmazza.

1. Kérdés: OpenBSD-n milyen szinten van a Virtualizáció helyzete? FreeBSD-n milyen szinten van a Virtualizáció helyzete? [vagy inkább Jail?] Gondolok pl.: VPS szolgáltatás adására OpenBSD alatt.
Válasz: A BSD-k nem kifejezetten virtualizációra tervezett operációs rendszerek, így a Proserver sem indít szolgáltatást BSD alatt.

2. Kérdés: olvastam valahol, hogy uniós támogatásból épült a kolokációs központotok, publikus, hogy mennyibe került a teljes beruházás?
Válasz: Szerverközpontunk közel egymilliárd forintos beruházásból épült.

3. Kérdés: "...a nagyjából 1 milliárd forintos befektetést 2 éven belül látják megtérülni, mondta el Bauer Róbert, az Enternet ügyvezető igazgatója." - Pusztán kíváncsiságból érdekelne, hogy valóban megtérült-e?
Válasz: A válság miatt természetesen újra kell kalkulálnunk a terveinket.

4. Kérdés: Melyik virtualizacios technologia(ka)t (xen, vmware?) valasztottak? Milyen oprendszereket tamogat hivatalosan (es esetleg nem hivatalosan, "probaltuk, teszteltuk, nekunk nemment, de az ugyfel sajat felelossegre jatszhat vele blabla.")
Válasz: VMware-t választottunk, de ragaszkodunk a vendoroktól való függetlenségünkhöz, ezért ügyfeleink igényeihez igazodva nem zárjuk ki, hogy MS HyperV, vagy más virtualizációs technológiát vezessünk be. Azonban egy új virtualizációs technológia bevezetésének alapkritériuma, hogy az teljesítse a legmagasabb elvárásokat is. A VMware környezetben a VMware vállalásaikat tudjuk továbbszolgáltatni, tehát minden x86-alapú operációs rendszert tudunk futtatni.

5. Kérdés: A csomagoknal megjelolt nemzetkozi sav ugye atlagost, vagy "garantalt"-at jelol?
Válasz: A garantált sávszélességet jelöli.

6. Kérdés: Cloud, grid, vagy hasonlo szolgaltatas van tervben?
Válasz: Cloud és hozzá hasonló szolgáltatások kialakítása szerepel terveink között.

7. Kérdés: A szervertermet, es szolgaltatasait melyik piaci szegmensbe pozicionaljak fokeppen? Cel mondjuk egy Dataplex (TSystems, tokmind1 hogy hivjuk) megszorongatasa, vagy inkabb a kisebb VH korul csoportosulo szolgaltatok a fo versenytarsak?
Válasz: A két szélső szegmens közötti piacot célozzuk.

8. Kérdés: Már más is kérdezte, hogy milyen virtualizációs keretrendszert használnak, kiegészíteném azzal, hogy ez tartalmaz-e valamilyen FAIL OVER tűrő megoldást, ha igen - és publikus (bár miért ne lenne az) - akkor azt szeretném tudni, hogyan van ez kivitelezve?
Válasz: VMWare a virtualizációs rétegünk, ami tartalmaz FAIL OVER-t, melynek HA cluster funkció a neve. Ez a rendszer hiba esetén 1-2 percen belül új erőforrást dedikál a géphez. A VMWare kernel magja folyamatosan monitorozza a hw és a vm állapotát, hiba esetén egy agent-en keresztül beavatkozik a hiba kijavításának érdekében. A guest operációs rendszerekre külön komponens telepítése nem szükséges.

9. Kérdés: Mit gondol, a jelenleg Linux platformokon futó virtualizációs megoldásokról, milyen volumenben és milyen hatékonysággal használhatóak?
Válasz: Linux-on Xen ami elérhető, teljesítménye számos ponton azonban nem mérhető a VMWare-rel. A nagy software vendorok (pl.: Oracle, Microsoft, stb.) sem támogatják, mivel nem rendelkezik cluster file-rendszerrel.

Hozzászólások

Ha valakiben közben újabb kérdések merültek fel ebben a témában, felteheti őket itt a hozzászólásokban.

Illetve - ahogy már azt korábban is jeleztem - várjuk a javaslatokat újabb interjúalanyokra is. Elsősorban hazaiakra, de ha van érdekesebb külföldi és összejön annyi érdekes kérdés, hogy érdemes vele foglalkozni, akkor akár szóba jöhet az is.

--
trey @ gépház

"Válasz: Linux-on Xen ami elérhető, teljesítménye számos ponton azonban nem mérhető a VMWare-rel. A nagy software vendorok (pl.: Oracle, Microsoft, stb.) sem támogatják, mivel nem rendelkezik cluster file-rendszerrel."

Ezt nem értem,Az oracleVM, xen-re épül, és eleve van OEL template hozzá, gondolom azért hogy alatta is mehessen Oracle. Persze ennek nem néztem utána.

Core2Duo T7100, 4G, Ubuntu 9.10, 2.6.31

Sziasztok!
Már amikor a "kérdezz-felelek"-ben való részvételt elvállaltam, tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom. 100%-ig biztos voltam benne, hogy simán meg tudtok fogni kérdésekkel és így is lett:-)

Fontosnak tartom, hogy tudjátok, egy bizonyos mélységig tudom csak követni a kérdésekben is kifejtett technológiákat, hiszen elsősorban a terem infrastruktúrájáért, folyamatos üzeméért felelek.

Van azonban egy szint, amely fölött a témában szakavatottak véleményére kell, hogy támaszkodjak, így engedtessék meg, hogy mégegyszer utánajárjak ennek a válasznak!

Üdv,
Vashegyi Zoli

Javítsátok tovább :-p (szakmailag sem értek egyet pár dologgal, de az egy másik téma)

1. Kérdés: OpenBSD-n, illetve FreeBSD-n milyen szinten áll a virtualizáció helyzete? Céleszerűbb-e inkább jail megoldásokat alkalmazni ahhoz, hogy VPS szolgáltatát nyújtsunk OpenBSD alatt?

Válasz: A BSD-k nem kifejezetten virtualizációra tervezett operációs rendszerek, így a Proserver sem indít szolgáltatást BSD alatt.

2. Kérdés: Olvastam valahol, hogy uniós támogatásból épült a kolokációs központotok. Publikus, hogy mennyibe került a teljes beruházás?

Válasz: Szerverközpontunk közel egymilliárd forintos beruházásból épült.

3. Kérdés: "...a nagyjából 1 milliárd forintos befektetést 2 éven belül látják megtérülni, mondta el Bauer Róbert, az Enternet ügyvezető igazgatója." - Pusztán kíváncsiságból érdekelne, hogy valóban megtérült-e a befektetés?

Válasz: A válság miatt természetesen újra kell gondolnunk a terveinket és új pénzügyi kalkulációkat kell készítenünk.

3. Kérdés: Melyik virtualizációs technológiá(ka)t (Xen, VMware?) választották? Milyen operációs rendszereket támogat hivatalosan (és esetleg nemhivatalosan, "próbáltuk, teszteltük, nekünk nem ment, de az ügyfél saját felelősségére játszhat vele, blabla") a cég?

Válasz: A VMware-t választottunk, de ragaszkodunk ahhoz, hogy vendorfüggetlenek maradjunk. Ezért ügyfeleink igényeihez igazodva nem zárjuk ki, hogy Microsoft HyperV-t, vagy más virtualizációs technológiát vezessünk be. Azonban egy új virtualizációs technológia bevezetésének alapkritériuma, hogy az teljesítse a legmagasabb elvárásokat is. A VMware környezetben a VMware vállalásait tudjuk továbbszolgáltatni, tehát minden x86-alapú operációs rendszert tudunk futtatni.

5. Kérdés: A csomagoknál megjelölt nemzetközi sávszélesség átlagos vagy "garantált" sávszélességet jelöl?

Válasz: A garantált sávszélességet jelöli.

6. Kérdés: Vannak-e cloud, grid vagy hasonló szolgáltatások kialakítására irányuló terveik?

Válasz: Cloud és hozzá hasonló szolgáltatások kialakítása szerepel terveink között.

7. Kérdés: A szevertermet és szolgáltatásait melyik piaci szegmensbe pozícionálják elsődlegesen? Cél mondjuk a Dataplex (T-Systems, mindegy minek neevzzük) megszorongatása, vagy inkább a kisebb VH-k körül csoportosuló szolgáltatók a fő versenytársak?

Válasz: A két szélső szegmens közötti piacot célozzuk.

8. Kérdés: Már más is kérdezte, hogy milyen virtualizációs keretrendszert használnak. Kiegészíteném azzal, hogy ez tartalmaz-e valamilyen failover megoldást a szolgáltatásuk? Ha igen - és publikus (bár miért ne lenne az) -, akkor azt szeretném tudni, hogyan valósul ez meg?

Válasz: VMWare a virtualizációs rétegünk, ami tartalmaz failover megoldást, melynek HA cluster funkció a neve. Ez a rendszer hiba esetén 1-2 percen belül új erőforrást dedikál a géphez. A VMWare kernel magja folyamatosan monitorozza a hw és a vm állapotát, hiba esetén egy agent-en keresztül beavatkozik a hiba kijavításának érdekében. A guest operációs rendszerekre külön komponens telepítése nem szükséges.

9. Kérdés: Mit gondol a jelenleg Linux platformokon futó virtualizációs megoldásokról, milyen volumenben és milyen hatékonysággal használhatóak?

Válasz: Linux-on a Xen az, ami elérhető, teljesítménye azonban számos ponton nem mérhető a VMWare teljesítményéhez. A nagy software vendorok (pl.: Oracle, Microsoft, stb.) sem támogatják, mivel nem rendelkezik cluster file-rendszerrel.

Mekkora a Proserver részesedése a co-location piacon? Gondolok itt az Adatpark, Dataplex, Invitel (Ilka u. + Kozma u. + Infopark), IW (VH u. + Hauszman A. u) és Datanet összehasonlításban?

Megjegyzés: Azt hiszem az Invitelt és a Dataplexet ki lehet hagyni az összehasonlításból, Ők inkább egymásnak versenytársai.

Szia!

A Proserver kb 10-12%-os piaci részesedéssel bír. Versenytársaknak a Dataplex-et (Adatpark is) és az Interware-t tekintem, mert velük valóban versenyzünk. A többiek ajánlattételi és szerződéskötési szempontból piacszerzési tevékenységet végeznek, de ezt nem tartom problémának.

Üdv:
Zoli

A 9. kerdessel kapcsolatban megjegyeznem, hogy a Sun (illetve egy ido mulva majd Oracle lesz ez) eroteljesen tamogatja a Xen-t, igaz Solaris platformon, de a Linux-os agba is rengeteg javitas kerul vissza amennyire tudom.

Ami kerdesem lenne: csak a cluster fajlrendszer hianya az, ami a Xen ellen erv, vagy ennel hosszabb a lista? Ugyanis a valasz tobbfelekeppen is ertelmezheto.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Linuxon Openvz hasznalatarol mi a velemenye ?
Proxmox Virtual Environment csomag menyire hasznalhato jelenleg ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.