Problémák a KDE Windows portjának fejlesztése körül

Címkék

Chehrlic - KDE fejlesztő - blogjában bejelentette, hogy a maga részéről leállította a KDE Windows portjának fejlesztését. Hogy teljesen vagy sem, az nem derül ki, de hogy egy időre, az biztos. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztő részéről nem várhatók sem KDE 4.2.4, sem 4.3.x binárisok. A felhasználók abban reménykedhetnek, hogy talán Saro (Engels) készít majd.

A fejlesztő a munka leállítását főként azzal indokolja, hogy szerinte hiányzik a kommunikáció a hobbiprogramozók (mint például ő) és a fizetett, főállású KDE kóderek közt. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Azóta kijött két hosszú írás till-től, aki sok mindenre reflektál ezzel kapcsolatban.
1. és 2.

--
Elder Scrolls

Elvielg ha a keretrendszert es a libeket portoljak, akkor a KDE-s programok futni fognak win alatt is. Ez gyakorlatilag keresztplatformossa teszi oket. Ennek nem csak a hasznalat, de a fejlesztes szempontjabol is oriasi erteke lenne. (A QT-s applikaciok ugyan keresztplatformosak, de nem integralodnak jol egy desktop kornyezetbe.)

Én feltettem Windowsomra KDE-t egyszer.

Kipróbáltam. Iszonyatosan durván lassú volt.

Ha sebességben megfelelő lenne, én pl. nagyon szívesen használnék konquerort és kate-et pl. böngészéshez és mindenféle irkáláshoz.

A pasziánsz jó volt (és sokkal jobb, mint a windows sajátja) :-)

G

A windows ablakkezelőjében pont az a szép, hogy lehet bővíteni a tudását. A blackbox sem lecseréli, csak a meglévőbe nyúl bele. Ugyanezt csinálja az nvidia driver is, és még egy rakás másik program.

A kwin-t nyilván nem fogják portolni, mert az kimondottan X-hez van. Maximum annyit tehetnek, hogy a windows ablakkezelőjét úgy bővítik, hogy annak tudása megegyezzen a kwin tudásával. Egyelőre azonban sokkal fontosabb dolgokat is meg kell oldani, és erre még rájön ez a probléma is a fejlesztés körül.

Mint fentebb is írtam, a plasmát viszont megpróbálják portolni. Tehát az explorer.exe-t le lehet cserélni (majd) plasmára. Tehát gyakorlatilag a kde-s desktop érzést tudják portolni windowsra. Egyelőre a windows ablakkezelőjével. Gondolom ha már ez stabilan fog működni, az ablakkezelőt is meg fogják csinálni. Addig meg maradnak a külső toolok az ablakkezelő okosítására.

Explorer.exe NEM ablakkezelő. Soha nem volt és, soha nem is az. Csak egy desktop environment.

Blackbox meg szerintem szimplán felülrajzolja/átveszi az alap Windowsos ablakkeret rajzolását (nem néztem bele a forrásba), de attól még az ablakok lényegi kezelését a Windows végzi. ALT+Tab és minden hasonló marad a Windows kezén.

(Ha a linux nem windows, akkor a windows sem linux: itt az ablakkezelő nem egy külön programban van, hanem mélyebb szinten bele van integrálva a grafikus rendszerbe.)

----------------
Lvl86 Troll

Hát, pedig reggeltől estig ezen kellene dolgozniuk, ha 2020-ban ki akarják adni az első stabil változatot.

:-)

Az a baj, hogy nem a backendet portolják rendesen (lásd DBus), hanem a látható dolgokra hajtanak. Homokra márpedig nem épül vár, mint tudjuk, szóval így nehéz is. Ha rendes hátteret teremtettek volna, akkor hamarabb megjelenhettek volna alternatív progik Qt/win alatt, minthogy ők portolják a már meglévőket.

A pici lelkemnek a céges XP-n kifejezetten jólesik egy kis Kopete, Konversation és Lokalize. Több példát hirtelen nem tudok mondani. A pici lelkem állapotán túl szerintem ez egy remek csali lehet a nagy szoftvergyártóknak. Ha egy hobbiprojekt keretein belül is könnyedén lehet portolni szinte egy teljes asztali környezetet, akkor a nagy neveknek sem okozhat gondot eleve keresztplaformosra tervezni alkalmazásokat. A Google Chrome / Chromium linuxos portolása körüli kínszenvedés lehet erre az iskolapélda. Sikeresen feldolgozok olyan érveket, hogy "kicsi piac", meg "Microsoft-lobbi", de ha van egyszerű és költséghatékony lehetőség a flexibilitásra, akkor miért nem használják ki?

hat ezek tenylek hujek, meg linux-ra sem csinaltak meg rendesen. Windowsra semmi ertelmet nem latom.