Előzetes képek a TechCrunch weboldal linuxos Web tablet gépéről

Címkék

A TechCrunch névre hallgató, geek témájú oldal főszerkesztője, Michael Arrington tavaly nyáron tett közzé egy felhívást az oldalán, amelyben egy "halálosan egyszerű", "piszok olcsó", Linux-ra épülő, böngészésre alkalmas tablet számítógép létrehozására buzdított. Nem valami felpimpelt dologra gondolt, mint a 2 500 dolláros Dell Latitude XT, hanem valami ultravékony, faék egyszerű, de ugyanakkor dizájnos eszközre, amely Linux kernelre ültetett Firefox böngészőt és Skype-ot biztosít a felhasználónak. Virtuális billentyűzet, azonnal böngészőbe bootolós, mozgó alkatrész nélküli. Leginkább internetes tartalom fogyasztására.

A felhívás megosztotta a tech világot. Egyesek szerint sose fog elkészülni a stuff (csak marketing fogás az oldal részértől), mások azonban töretlenül hisznek benne. A bejelentéskor készült néhány mockup a szerkezetről. A képek nagyon ígéretesek voltak:

A bejelentéskor valami ilyesmit álmodtak meg a tervezők:

TechCrunch web tablet

TechCrunch web tablet TechCrunch web tablet

 

Elkezdődött a munka és hamarosan, egy hónap múlva már el is készült prototípus A. Majd idén január körül a prototípus B.

Most azonban már nem csak látványtervek, koncepciók, hanem valósnak látszó, akár kereskedelmi forgalomba hozható készülékek is láthatók működés közben néhány "kiszivárgott" fotón.

Most pedig ezeket a képek bukkantak fel:

 

TechCrunch web tablet TechCrunch web tablet TechCrunch web tablet

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy Intel Atom processzoros és 12,1 inches a kijelzője. Arrington szerint szoftvert (ami körülbelül 100MB helyet foglal) a szingapúri Fusion Garage készítette, az ipari dizájnért pedig a Dynacept felel.

Hogy a stuff valódi-e? Kétségkívül annak látszik. Hogy mennyiért, mikor, hol, arról még semmit sem lehet tudni.

További képek a készülékről itt. Részletek itt.

Hozzászólások

E-book olvasónak is jó lenne.
Az UMPCPortal cikke (Guessing the Specs) szerint várható akkuidő kevésnek tűnik, de azért kellene egy ilyen.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Jól látom, hogy VGA port van rajta? Az mire jó egy ilyen eszköznél? Meg az ethernet portot se nagyon értem.

Meg lehetne vékonyabb, keskenyebb kerettel. Meg pl az lenne jó, ha teljesen zártra is meg lehetne csinálni (mondjuk fémből, hogy passzívan tudja hűteni magát, a portokat meg szigetelten letakarni).

Egy ilyen cseppálló böngészős-tábla nagyon frankó lenne konyhába, vagy akár ipari célokra is. Pl múltkor majdnem leraktam a notebookomat egy kocsmai pultra, ahol tócsában állt a sör, ha azt beszívja a venti, akkor kapásból pukkanhat az egész.

(kívánságlista bezárva)

Én nem igazán kedvelem az érintőképernyős dolgokat, mert ""könnyű kezem"" van, és nem szoktak túl sokáig működni az ilyen dolgok, viszont ez egész tetszetős. Kicsit mac koppintásnak tűnik.