Engedélyezték a build-ben az OpenSMTPD-t

Címkék

Tavaly részletesen írtam az OpenBSD berkein belül készülő SMTP szerverről, az OpenSMTPD-ről. Most az eredeti szerző, Gilles Chehade (gilles@) egy levelet postázott a misc@ listára, amelyben arról értesíti az érdeklődőket, hogy az OpenSMTPD-t mostantól hozzá van adva a build-hez.

A fejlesztők azért döntöttek a kód engedélyezése mellett, mert eljött az ideje a szélesebb körű tesztelésnek. Gilles örülne, ha a tesztelők desktop gépeiken használnák a MUA-juk backend-jekét, vagy esetleg backup MX mögött mail szerverként (azaz olyan helyeken, ahol az esetleges problémás működés még nem okoz nagyobb problémát), de semmi esetre sem ajánlja még az OpenSMTPD éles SMTP szerverként való felhasználását.

A tesztelni vágyók egy rövid leírást találnak az Undeadly cikkében arról, hogy hogyan tudják lecserélni a jelenleg alapértelmezett Sendmail-t az OpenSMTPD-re.

Hozzászólások

Elnézegetve a projekt todo listáját valahogy az az érzésem, hogy alapvető koncepcionális dolgok hiányoznak belőle. Legalábbis ahhoz biztosan, hogy _AZ_ MTA legyen. Használtam Postfixot, Eximet és még néhány mást, de az volt az érzésem, hogy vagy a konfigurálhatóságban volt hiány (Postfix) vagy a protokoll és működés szerinti korrektségben (Exim). Jó volna egy jól működő, szabadon konfigurálható MTA, csak sajnos az OpenSMTPD véleményem szerint nem az. De ne legyen igazam.

Ja és persze meg kéne végre szabadulni a sendmailes örökségektől (a sendmail bináris kivételével).

- Próbálj meg connection time over quota üzeneteket adni
- Próbálj meg header szerint más mappába helyezni levelet (X-Spam-Score)
- Próbálj meg más szolgáltatók headereit kiszórni majd a sajátjaidat betenni (X-Spam-Score)
- Ne induljon már el ha szar a config. Panic log nem üres, de elindul és a beérkező felhasználói levelek mennek a darálóba.

Már annyiszor volt erről szó. De legyen.
Most két dolog jut eszembe, a múltkori LDAP-ból veszem a mail routing információkat (pld. egy címet hová kell továbbküldeni), és onnan történne feladó és címzett ellenőrzés is, de ezt (feladó ellenőrzés, és a címzett elfogadása) csak akkor végezze el, ha DNS szerint egy megadott IP-re mutat a zóna (MX, vagy A, mindegy), és legyen egy új is: megadott feltételek (pld. forrás IP, forrás, vagy cél e-mail cím) alapján megadott IP címen küldje ki a levelet.

De nyilván előjöhetnek ennél bonyolultabb dolgok is.

Oksimoksi ( :) ), ezeket tényleg nem lehet megoldani pusztán a postfix-szel. De én mondjuk mással sem tudnám ezt megoldani. Az Exchange-t nem ismerem, ott lehet, hogy ennyire többszintű rule-ok simán mennek.
DE
Ott van a lehetőség, hogy saját kiegészítést, filtert írj, mint ahogy mondtad is. Szerintem ez már nem a postfix-től elvárható alap dolog, hanem inkább egy postfix-re épülő termék felé mutat, ahol rule-ok szerint is konfigurálhatod a levelek kezelését.
Egyébbként nem rossz ötletek. Lehet hogy érdemes lenne belefogni egy hasonló "ruler plugin"-ba postfix számára. Olyan lenne, mint a squid acl-ek. Bár arra meg ott az "ACL Policy Daemon for Postfix".

Ezt elolvasva kétségeim támadtak afelől, hogy ismered a postfixet. Vagy ha te igen, akkor én nem (a magam részéről mondjuk tény, hogy csak nagyon alapszinten állok). :)
A policyd majdnem semmire sem alkalmas, ehhez hasonló "bonyolult" dolgokra pedig végképp nem. Milterrel több mindent lehet csinálni, de sok mindent azzal sem.

A postfix meg nem plugin rendszerű, nincs egy olyan API, amin elérhető lenne a program külső libek számára.

Az Exchange nem tudom miért jutott eszedbe, az nem SMTP szerver, csak van neki ilyen interfésze is. Exim, sendmail, hasonlók jöhetnek szóba.

Nem, az Exchange levelezo szerver, es igy tortenetesen SMTP szerver is egyben. Mellette persze kezel meg X.400-as cimeket is, de elsosorban SMTP szerver. Csak nem olyan a koncepcioja, mint a Linuxos levszervereknek, hogy ez csak SMTP, ez csak IMAP ez csak POP3... hanem mindent tud egyben.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

asszem talan itt kellene elindulni:

Planning to Use Active Directory Sites for Routing Mail
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa996299.aspx

es talan errefele volna ilyen DNS check:

Configuring Transport Server Properties
http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa997166.aspx

Lehet jovolna majkroszoft experteket kerdezgetni efelol inkabb...

--
.