430 ezer szavazógépet állít át Brazília Linux-ra

Címkék

A brazil legfelsőbb választási bíróság 2008. április 4-én bejelentette, hogy a 2008-as brazíliai választásoknál digitális hitelesítéssel ellátott, Linux-ot futtató szavazógépeket használnak majd. A Tribunal Superior Eleitoral (TSE) hivatalos bejelentése szerint 430 ezer szavazógépen cserélik le a VirtuOS-t és a Windows CE-ket GNU/Linux-ra és egyéb nyílt forrású szoftverekre.

Az összes, nyílt forrású és házon belül fejlesztett szoftvert digitális aláírással látják el. Az alkalmazott szoftvereket a szavazóhelyeken bármikor ellenőrizhetik a szavazóbiztosok, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy senki sem próbálja befolyásolni a gépeket. Hogy csökkentsék a külső manipulálás lehetőségét, speciális lépéseket foganatosítanak majd, például a gépek nem rendelkeznek majd internetes kapcsolattal. A TSE, a politikai pártok és külső ellenőrök véletlenszerűen ellenőrzik majd a szavazógépeket.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

A szabadszoftver lobbi megint sikeresen megkent pár döntéshozót.

--
"There are two kinds of people in this world, and you're not one of them."

Ez remek. De mikor lesznek a választások?
Csak mert már 2008 van és akár dec 31-ig is kevés az idő, egy elkapkodott bevezetésből származó fiaskó (választási eredmények megkérdőjelezése, ténylegesen hibás adatok, nem megfelelően működő eszközök) meg igen rossz fényt vetne a linuxra.

Mert akkor bizony lesz mutogatás.

És hol tárolódnak el a szavazatok? A szavazógépben? És mi garantálja, hogy nem tudnak belepiszkálni? (Ok, kívülről nem, de lokálisan?)

hát.. ha otthon lenne szavazógépem, azon is tutira linux menne