next up previous contents
Következő: A Kitöltés (Bucket Fill) Fel egy szintet: Rajzeszközök (Paint Tools) Előző: Opciók   Tartalomjegyzék

Paletták

Ábra: A Paletta ablak
\resizebox*{0.35\textwidth}{!}{\includegraphics{images/paint-image-6.ps}}

Mikor egy színt ki szeretnénk választani, használhatjuk a pipettát is, de legtöbbször mégis a palettával fogunk dolgozni. Sok előre elkészített paletta közül is választhatunk, de egyéni palettákat is készíthetünk. Paletta készítésének egy másik módja az, mikor egy indexelt kép palettáját mentjük le a <Kép>/Image/Save Palette, a Paletta Lementése paranccsal vagy egy átmeneti palettát használunk az Indexed Color Palette ablak megnyitásával a <Kép>/Dialogs menüből.

Saját paletta készítéséhez nyissuk meg a Color Palette ablakot a File/Dialogs menüben, vagy használjuk a Ctrl-P kombinációt. Az Alapértelmezett (Default) palettát fogjuk az ablakban találni, ami néhány standard CMYK/RGB színt és a szürke néhány árnyalatát tartalmazza (lásd [*]. ábra). Ehhez is hozzáadhatunk új színeket, vagy saját palettát is készíthetünk az Opciók (Ops) menü Új Paletta (New Palette) pontjának kiválasztásával. Ha egy képről szeretnénk a palettánkhoz adni egy színt, húzzuk végig a pipettát a képen, amíg meg nem találtuk a megfelelő színt. Közben megfigyelhetjük, hogyan változik a rajzszín négyzete, miközben az egeret mozgatjuk.

Ha egy meghatározott RGB vagy HSV komponensű színt szeretnénk hozzáadni a palettánkhoz, kattintsunk duplán a rajzszín négyzetére, hogy a Színválsztó (Color Selector) ablak megjelenjen. Ha megtaláltuk a szükséges színt, nyomdjuk le a New gombot és a palettában egy új négyzet jön létre a kiválasztott színnel. Elnevezhetjük és le is menthetjük az új palettát. A színeket Szerkeszteni (Edit) és Törölni (Delete) is lehet. Ahhoz, hogy a paletta egy színét használni tudjuk, nem kell a pipettával kiválasztanunk, csak kattintsunk a kívánt színre, bármilyen eszköz is legyen éppen aktív.


next up previous contents
Következő: A Kitöltés (Bucket Fill) Fel egy szintet: Rajzeszközök (Paint Tools) Előző: Opciók   Tartalomjegyzék