next up previous contents
Következő: Opciók Fel egy szintet: Rajzeszközök (Paint Tools) Előző: Rajzeszközök (Paint Tools)   Tartalomjegyzék

A Pipetta (Color Picker)

Ábra: A Pipetta ikonja
\includegraphics{images/paint-image-1.ps}

A pipetta a színek kiválasztására való. Ha nem kívánjuk a rendelkezésünkre álló palettákat használni, egy, a GIMP-ben megnyitott képről is választhatunk színeket. Egyszerűen kattinsunk rá egy színre a képen és a szín rajz- vagy háttérszínként fog megjelenni az eszköztár alján.

Egy kis ablak mutatja a kiválasztott szín RGB és Alfa értékeit (lásd [*]. ábra). Az Alfa nincs/hiányzik (Alpha N/A, None/Absent) azt jelenti, hogy a képünk nem tartalmaz alfa-csatorna információt. A Hex-hármas (Hex Triplet) a színértékek hexadecimális alakja. Ezt az értéket használhatjuk weblapjaink hátterének beállítására, mivel a HTML is ezt az alakot használja. A Grayscale képeknél csak az Intenzitás (Intensity) van feltüntetve 0 és 255 közötti értékkel, ahol a 0 fekete még a 255 a fehéret jelent. Indexelt képeknél a színinformáció mellett megtalálhatjuk a hozzá tartozó indexet is. Az alfa érték egy indexelt képnél csak 0 vagy csak 255 lehet, semmi más.

Ábra: A Színinformációs ablakok
\resizebox*{0.15\textwidth}{!}{\includegraphics{images/paint-image-2.ps}} \resizebox*{0.15\textwidth}{!}{\includegraphics{images/paint-image-3.ps}} \resizebox*{0.15\textwidth}{!}{\includegraphics{images/paint-image-4.ps}}


next up previous contents
Következő: Opciók Fel egy szintet: Rajzeszközök (Paint Tools) Előző: Rajzeszközök (Paint Tools)   Tartalomjegyzék