next up previous contents
Következő: Opciók Fel egy szintet: Kijelölő eszközök Előző: Az utolsó simítás   Tartalomjegyzék

Az Inteligens Olló (Intelligent Scissors) eszköz

Ábra: Az Intelligens Olló ikonja
\includegraphics{images/selection-image-21.ps}

Az intelligens olló megkeresi a széleit annak az objektumnak, amit ki akarunk jelölni. Furcsán hangzik? Nem szoktunk teljes kijelöléseket a lasszóval megrajzolni, mivel igen nehéz a használata, hacsak nem vagyunk profik. Itt jön be a képbe az Intelligens Olló. Megrajzoljuk a tárgy körvonalát, csakúgy, mint a lasszóval (egy kicsit lehet pontatlan is), de mikor befejeztük a rajzolást, az eszköz automatikusan kikeresi a kijelölendő tárgy széleit. Ha nem lenne megfelelő a kijelölés, még mindig van lehetőségünk az olló kijelölését bézier-görbékké alakítani és a szükséges módosításokat megtenni.

Készítsünk egy új képet! Jelöljünk ki egy négyzet alakú területet és töltsük ki feketével.

Ábra: A munkafolyamatok
\resizebox*{0.3\textwidth}{!}{\includegraphics{images/selection-image-22.ps}} \resizebox*{0.3\textwidth}{!}{\includegraphics{images/selection-image-23.ps}} \resizebox*{0.3\textwidth}{!}{\includegraphics{images/selection-image-24.ps}}

Most rajzoljuk körül az ollóval, mintha a lasszóval tennénk ugyanezt. Egy majdnem tökéletes kijelölést készítettünk! Ha állítani akarunk rajta, klikkeljünk duplán az olló ikonjára. Ez előhozza az opció ablakot. Nyomjuk meg a Bézier-görbévé konvertálás (Convert to Bezier Curve) gombot, és tegyük meg a szükséges módosításokat (lásd [*]. ábra).

Valószínűleg észrevettük már, hogy nincsenek ,,masírozó hangyák'' az ollóval készített kijelölés körül. Az olló is úgy működik, mint a Bézier, a megrajzolt körvonal közepébe kell kattintani, hogy kijelölés legyen belőle. Ez a tulajdonsága némi ,,trükközésre'' is lehetőséget ad. Miután így aktiváltuk a kijelölést, az összes billentyűzetparancs úgy működik rajta, mint a szokványos kijelöléseken.


next up previous contents
Következő: Opciók Fel egy szintet: Kijelölő eszközök Előző: Az utolsó simítás   Tartalomjegyzék