next up previous contents
Következő: Screen Shot (Képernyőmásolat) Fel egy szintet: Az Xtns menü Előző: Gimptcl Consolio   Tartalomjegyzék

A Guash

Ha már dolgoztunk UNIX rendszereken, bizonyára találkoztunk az XV beépített Visual Schnauzer-ével, ami grafikus felületen teszi lehetővé a képek betöltését és minden képet bélyeg nagyságú változatban (thumbnail) mutat. A Mac-es Photoshop felhasználók bizonyára hozzászoktak már a bélyegméretű képecskékhez a könyvtáraikban. A Guash pontosan ezt teszi lehetővé. Végigböngészhetjük vele könyvtárainkat, képeink kis bélyegméretben fognak megjelenni.

A Guash-t az Xtns/Guash menüpont kiválasztásával indíthatjuk el. Első indításakor mindig végignézi a könyvtárunkat, hogy talál-e olyan fájlt amit a GIMP be tud tölteni. Mikor PostScript fájlba ütközik, akkor minden esetben egy kérdezőablakot nyit meg, ahol a Betöltés-t (Load) választva megjeleníti, míg a Mégsem-et (Cancel) választva kihagyja azt. Erre azért van szükség mert a program a PostScript fájlokat igen sokáig tölti be. Ezek a fájlok néha igen hosszúak lehetnek és meglehetősen nagy helyet foglalnak le a gimpswap fájlban, a GIMP gyorsítófájljában. Csak akkor töltsünk be PostScript fájlokat, ha szükségünk van rájuk és akkor is csak ez első oldalt!

A beolvasás akár öt percig is eltarthat a képek számától függően. Ha duplán kattintunk egy képre akkor azt megnyitja (az első klikk kiválasztja, a második megnyitja a képet) a GIMP-ben egy ablakban (lásd [*]. ábra). A képről is látszik, hogy a Guash egyszerre csak 15 könyvtárat vagy képet tud megjeleníteni. Ennek a megváltoztatásához a .gimp könyvtárban található gimprc fájlt kell átalakítani:

Ábra: A Guash
\resizebox*{0.6\textwidth}{!}{\includegraphics{images/file_and_save2-image-2.ps}}

Egy képecskére kattintva kijelölhetjük azt, amit egy vörös keret is jelez. Mégegyszer rákattintva a GIMP-be tölthetjük. Ha a kijelölést szeretnénk megszüntetni, akkor a Shift billentyűt nyomvatartva kattintsunk a képre. Ha nincs egy kép sem kijelölve, a jobb egérgomb lenyomásakor egy Root menü jelenik meg. Ha legalább egy kép ki van jelölve, akkor egy Kijelölés menü bukkan fel, ami különböző feladatok elvégzését teszi lehetővé a kijelölt kép(ek)en. Ha kijelölt képek mellett szeretnénk előhozni a Root menüt, akkor tartsuk lenyomva a Shift billentyűt miközben lenyomjuk az egér jobb gombját.

A Guash lehetővé teszi képek mozgatását, másolását, törlését és könyvtárak létrehozását. Még UNIX parancsokat is kiadhatunk, de ami még fontosabb, hogy Script-Fu-kat is le lehet futtatni a képeken. Ez bármelyik menüből elérhető. A Jump menüpont gyors lehetőséget biztosít könyvtárváltásra, mivel a már beolvasott könyvtárakhoz billenytűzetparancsokat is rendel a Guash. Emellett egy egyszerű fájlablak is rendelkezésünkre áll, amivel egyszerű és gyors a könyvtárváltás. Szerintünk jobb a Jump-ot használni a navigálásra, mivel a Guash eléggé lelassul, ha minden könyvtárat be kell olvasnia.


next up previous contents
Következő: Screen Shot (Képernyőmásolat) Fel egy szintet: Az Xtns menü Előző: Gimptcl Consolio   Tartalomjegyzék