next up previous contents
Következő: SUNRAS Fel egy szintet: A File menü és Előző: PNM   Tartalomjegyzék

PostScript és az EPS

Ábra: A PostScript formátum mentésablaka
\resizebox*{0.4\textwidth}{!}{\includegraphics{images/file_and_save2-image-12.ps}}

Itt a PostScript fájlok mentésekor megjelenő ablak látható (lásd [*]. ábra). Mikor a PostScript formátumot használjuk, egy a Tiff, a GIF vagy a Jpeg formátumtól teljesen eltérő formátumot alkalmazunk.

Mikor PostScript-be mentünk egy képet, meg kell adnunk a kép méretét. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a nyomtatásra használt papír méretét adnánk meg. Ezek után el lehet képzelni, hogy egy 300x400-as kép nem lesz igazán jó minőségű ha 11.30x7.87 inch-re, az alapbeállítás szerinti papírméretre nagyítjuk fel. Tehát a kép méretétől függően a papírméretet is meg kell változtatni. Ezt a Szélesség (Witdh) és a Magasság (Height) értékek módosításával érhetjük el. Az Eltolás (Offset) a képzeletbeli papírlap margóját határozza meg. Ha az Oldalarány megörzése (Keep aspect ratio) opciót engedélyezzük akkor a lementett kép az eredeti kép relatív arányit veszi fel, vagyis nem fog torzulni.

Nézzünk egy példát! Egy 300x400-as képet mentünk el és azt szeretnénk, hogy 100 képpont jusson egy hüvelykre, ami teljesen megfelelő, ha egy 300dpi-s lézernyomtatót használunk. Ekkor a képméret 3x4 hüvelyk lesz, plusz 2x0.2 a kép tetején és az alján, valamint 0.2 hüvelyk a két szélen. Ez 3.4x.4.4 hüvelykes teljes képméretet eredményez 0.2-es margóval. Állítsuk a szélességet 3-ra, a magasságot 4-re, az X-offset-et és az Y-offset-et pedig 0.20-ra, a Mértékegységet (Unit) Hüvelyk (Inch)-re és az Elforgatást (Rotation) 0-ra. Szemgyönyörködtető az eredmény!

Ha el szeretnénk forgatni a képet 90 fokkal, módosítsuk a szélesség és a magasság értékeit. Ekkor a kép fekvő helyzetben (landscape) lesz letárolva. Ha a képet 180 fokkal forgatjuk el, egy fordított álló helyzetű képet kapunk, ha 270 fokkal forgatjuk el akkor pedig egy fordított fekvőhelyzetűt.

Az Encapsulated PostScript gombot bekapcsolva egyszerű PostScript helyett egy új formátumban tárolhatjuk el képinket. A kiterjesztés .eps a szokásos .ps helyett. Ez a formátum jól használható kiadványszerkeszőkbe vagy illusztációs rendszerekbe való importálásra. A nyomdák is előszeretettel alkalmazzák. Ha egy másik programba importálunk egy képet, hasznos lehet ha az Előnézet (Preview) gombot is bekapcsolod mentés előtt. Ha nem így tennénk, a program nem fogja megmutatni a képet, csak egy szürke téglalap lesz látható a helyén vagy szürkefokozatokkal fogja megjeleníteni. Teljes pompájában csak nyomtatás után vehetjük szemügyre.


next up previous contents
Következő: SUNRAS Fel egy szintet: A File menü és Előző: PNM   Tartalomjegyzék