next up previous contents
Következő: Fájlok mentése Fel egy szintet: A File menü és Előző: Fájlok megnyitása   Tartalomjegyzék

PostScript és PDF fájlok megnyitása

Ábra: A Load PostScript dialógusablak
\resizebox*{0.4\textwidth}{!}{\includegraphics{images/file_and_save2-image-4.ps}}

Itt a PostScript és a PDF fájlok megnyitóablakát láthatjuk (lásd [*]. ábra). Azt tanácsoljuk, ne változtassunk az alapértékeken, ha otthon vagy irodában szeretnénk a fájlt kinyomtatni, mivel azok megfelelőek a PostScript által használt dokumentumformátumok megjelenítéséhez. Ha a felbontás értékét csökkentjük, a vászon szélességét és a magasságát is csökkenteni kell, illetve növelni, ha a felbontást is növeljük. Ha nem változtatunk a vászon szélességén és magasságán, csak a betöltött fájl egy részét fogja megjeleníteni a program. Ha a szélesség és a magasság értékei nagyobbak a PostScript fájlunk dimenzióinál, akkor a GIMP automatikusan beáll a megfelelő méretre.

Az Egymás mellé helyez (Try BoundingBox) funkciót kikapcsolva a megnyitott oldalakat egymásra halmozza a program, ellenkező esetben egymás mellé próbálja illeszteni őket. Az Oldalak (Pages) beviteli mezőben meghatározhatjuk, mely oldalt vagy oldalakat jelenítsen meg a GIMP. Például a ,,1-99'' az egytől kilencvenkilecedik oldalakra vonatkozik, a ,,75'' pedig a hetvenötödikre. Ha nagyobb oldalszámot adunk meg, mint ahány oldalas a PostScript fájl valójában, akkor a program automatikusan kijavítja a helyes értékre.

A Fekete-Fehér (B/W) opciót bekapcsolva a színes PostScript fájl fekete-fehérként, a Grayscale vagy a Színes (Color) opciót bekapcsolva pedig szürkefokozatos vagy színes képként jelenik meg. Az Automatikus (Automatic) opció a fájlt eredeti színbeállításai szerint nyitja meg. Természetesen egy fekete-fehér PostScript állományt a GIMP sosem fog tudni színessé alakítani, mégha a megfelelő opciót ki is jelöljük.

A szöveg (Text antialiasing) és a képek (Graphic antialiasing) élsimításának mértékét is meg tudjuk határozni. Ha csak egy pillantást akarunk vetni a dokumentumra, a Nincs élsimítás(None) vagy a Gyenge (Weak) opciót érdemes használnunk. Szerkesztés esetén, vagy ha jó minőségben szeretnénk a képet szemrevételezni, válasszuk az Erős (Strong) élsimítást. Természetesen ez a szabály nem mindig állja meg a helyét. Ha csak a PostScript fájl kis területén szereténk változtatni, az egész fájl módosítása nélkül, jó, ha a kikapcsoljuk az élsimítást, különben a teljes fájl megváltozik mentés után.


next up previous contents
Következő: Fájlok mentése Fel egy szintet: A File menü és Előző: Fájlok megnyitása   Tartalomjegyzék