next up previous contents
Következő: Szerzői jogok Fel egy szintet: szakdolgozat Előző: Tartalomjegyzék   Tartalomjegyzék

Bevezetés

A 90-es évek közepén jártunk, és én is, mint minden akkori, a számítástechnikáért rajongó tizenéves, nagy hévvel vetettem bele magam a Commodore-korszak utáni új architektúra, a PC megismerésébe. Ez az időszak volt az igazi programozók, a ,,coder''-ek kora. Mindent tudni akartunk erről az új és izgalmas hardverről és a szoftverről ami működtette. Ekkoriban minden valamire való középiskolás demók írására fordította szabadidejét és erre az időszakra tehető az assembly programozás talán utolsó nagy fellángolása is.

Abban az időben történt, hogy egy hazai számítástechnikai magazin hasábjain egy érdekes írásra figyeltem fel. Egy LINUX nevű oprációs rendszerről szólt, ami gyors, képes több feladat egyszerre való végrehajtására, vagyis multitasking-ra és teljesen ingyenes, mivel ,,az egész világ írja, de nem pénzért, hanem dicsőségért.'' Nekem nem is kellett több. Ez az operációs rendszer a demo scene minden eszményét megtestesítette számomra. Azonnal ki akartam próbálni.

Első találkozásom a LINUX-al egy darabig váratott magára, ám mikor tényleg ,,kezeim közé kaphattam'' minden várakozásért kárpótolva éreztem magam. Annyival többet tudott, mint az akkori operációs rendszerek, hogy az már szinte hihetetlen volt. Egy csapásra ,,beleszerettem'' és ,,nyúztam'' is naphosszat, hogy minél többet megtudjak róla.

Később, főiskolásként, nem volt kétséges számomra, hogy milyen témakörben fogom szakdolgozatomat megírni. Először a LINUX Hálózati Adminisztrátorok Kézikönyvének fordítását tűztem ki célul, de lelkesedésem alábbhagyott, mikor kiderült, hogy nemcsak létezik róla magyar fordítás, de már könyv formájában is megjelent. Szerettem volna egy, talán nemcsak magam számámra hasznos fordítást készíteni, így igen hosszú ideig gondolkodtam, vajon mire lenne szüksége a magyar LINUX-os társadalomnak. Ekkor hívta fel témamvezetőm, Pál István a figyelmemet a GIMP kézikönyvére. Rögtön tudtam, hogy ez egy kiváló ötlet, hiszen egy ingyenes, ugyanakkor hatalmas tudású programról van szó, ami nemcsak LINUX, de más operációs rendszerek alatt is használható. Több számítástechnikai magazin próbálkozott már népszerűsítésével, de első ránézésre talán barátságtalannak tűnő felülete miatt és komolyabb magyar nyelvű leírás hiányában csak a ,,legelvetemültebbek'' próbálták ki, ha kipróbálták egyáltalán.

,,Éppen itt az ideje, hogy a magyar nyelvű fordítás is napvilágot lásson'' - gondoltam és egyik nyári szünetemet rászánva belevágtam a hatalmas munkába. Az első nyersfordítás elkészülte után született meg az, ami ebben a szakdolgozatban olvasható. Ez nem a teljes kézikönyv anyaga, ,,csak'' a GIMP alapvető funkcióinak ismeretéhez segít hozzá, mondhatnánk: az első lépcső ami a GIMP magaslataiba visz.

Remélem sok kezdő GIMP-es fogja sikerrel használni dolgozatomat és haladó felhasználók is találnak majd benne érdekes részeket. Fordításommal talán számukra eleddig ismeretlen lehetőségek kiaknázásához is hozzájárulhatok, továbbá remélem, hogy ezen dolgozat segítségével kis hazánkban is egyre többen fogják megismerni és használni ezt a remek programot. Ehhez szeretnék kívánni mindenkinek sok szerencsét, sikerélményt és mégtöbb örömet.

Nyíregyháza, 2001. március 14.

Sánta Csaba János

a fordító

santacs@freemail.hu


next up previous contents
Következő: Szerzői jogok Fel egy szintet: szakdolgozat Előző: Tartalomjegyzék   Tartalomjegyzék