MetaArc metaplatform hozza el végre a hibrid IT-t? (x)

Címkék

Közös digitális üzleti platfomra emeli a meglévő hagyományos rendszereket és az új generációs megoldásokat a Fujitsu.

Egyre komolyabb akadálya a vállalati informatika fejlődésének a kétsebességes IT – a hagyományos üzleti rendszerekért felelő („robust”) IT, és az új generációs technológiákkal dolgozó „gyors” IT, amely modern műszaki alapokon modern megoldásokat hoz a szervezetbe, de az elsőtől sok esetben teljesen elszakadva. A Fujitsu szerint van lehetőség arra, hogy a két szemléletet egy közös digitális üzleti platform újra egyesítse – ezt a szerepet töltené be az új MetaArc platform.

Gyors vs hagyományos

Olvasóinknak nem újdonság, hogy a hagyományos vállalati rendszerek az elmúlt évtizedben bizony meglehetősen lemaradtak a felhasználói igények mögött, emiatt jöhetett létre sok helyen az árnyék-IT, amely például a fájlmegosztás lehetőségét hozta el a céges felhasználóknak. Ezt mára a legtöbb helyen már sikerült a céges IT-nek átvenni, de komoly áron: a IT fragmentált lett, az új generációs SaaS, illetve PaaS/IaaS megoldások integrálása a meglévő hagyományos rendszerekkel még mindig megoldásra váró feladat.

Ezen változtathat a Fujitsu új bejelentése, a MetaArc digitális üzleti platform, amely azt ígéri, hogy képes integrálni, közös nevezőre hozni a „gyors” és a „hagyományos” IT-rendszereket egy harmadik, „hibrid” IT paradigmában. A megközelítés lényege, hogy egy közös üzemeltetési réteget húz a meglévő rendszerek és szolgáltatások fölé, fussanak azok saját adatközpontban (on-premise), felhős infrastruktúrán, vagy épp előfizetéses SaaS-ként vegye igénybe azokat a cég.

A nagyratörő vízió mögött a MetaArc több, egymást kiegészítő elemből áll. Az egyik legfontosabb a multicloud-integráció, amellyel nem csak az on-premise és a Fujitsu-felhőben futó feladatok, hanem például az Amazon Web Services és a Microsoft Azure infrastruktúráján futó alkalmazások is üzemeltethetőek, és ugyanarra a felületre behúzhatóak a SaaS-megoldások is, mint a Salesforce.com és az Office 365.

A MetaArchoz kapcsolódóan a Fujitsu saját portfólióját is kibővíti, a menedzselt szolgáltatások mellett PaaS, valamint IaaS is vásárolható a japán vállalattól. Az idei Fujitsu Forum nagy bejelentése az új generációs cloud szolgáltatás, a K5 volt, amely VMware, OpenStack vagy nyers vas formájában is kínál infrastruktúrát.

A PaaS-rész (platformszolgáltatások) még érdekesebb, a Fujitsu ígérete szerint teljes környezet érhető el majd felhős szolgáltatás formájában, amelyre a „hagyományos” IT-rendszerek is viszonylag egyszerűen migrálhatóak. A migrálás nem önmagában érték persze, a K5 e rendszere modernizálását is lehetévé teszi: hatékonyabb üzemeltetési eszközök, biztonságos API-k a szorosabb integrációhoz, adatmegosztás különböző rendszerek között, stb.

A MetaArc és a Fujitsu Cloud Service K5 alapjait az OpenStack mellett a nemrég felvásárolt UShareSoft UForge adja. Ez utóbbi egy francia fejlesztésű automatizációs szoftver, amely kimondottan a multicloud környezetek egységes kezelésére készült. A technológiában a Fujitsu annyira megbízik, hogy első körben saját belső IT-ját állítja át a MetaArc platformra, amelynek segítségével mintegy 640 saját legacy rendszert fog OpenStack környezetbe migrálni.

A Fujitsu Cloud Service egyes elemei már egy ideje elérhetőek, a teljes portfólió várhatóan 2016 első felében lesz elérhető.

(A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.)