2 000 desktop-ot migrál Svájc egyik kantonja Debian GNU/Linux-ra

Címkék

Svájc egyik kantonjának, a körübelül negyedmillió lakosú Solothur-nak IT vezetése úgy döntött, hogy 2 000 asztali gépet migrál Debian GNU/Linux-ra. A munkát várhatóan 2008 végére fejezik be. Kurt Bader, a kanton egyik IT szakembere 2008 januárjában egy előadást tartott Nürnbergben az Open Source meet Business elnevezésű konferencián a koncepcióról.

Az alaposan megtervezett migráció - amely Svájc legnagyobb nyílt forrású migrációja - 2006-ban vette kezdetét. Az IT vezetés 2006. szeptemberében döntött úgy, hogy Debian GNU/Linux-ot, OpenOffice.org-ot, Mozilla Firefox-ot és KDE-t használ fel tervéhez.

Miért döntöttek egy ilyen szoftvercsomag mellett? Stabilitás, biztonság, immunitás a vírusokkal szemben, rugalmasság, függetlenség, spórolás. A 2 000 desktop-ból álló környezetben 70%-os megtakarítást érhet el a kanton igazgatása.

A migrációtól a felhasználók féltek, de egy nap oktatás elegendőnek bizonyult arra, hogy elkezdhessenek dolgozni az új desktop-jukkal.

A rendszer stabilitása és a potenciális megtakarítások 2007-ben meggyőzték a kanton vezetését arról, hogy folytassák a IT által kidolgozott terv végrehajtását.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

"egy nap oktatás elegendőnek bizonyult"

Hát igen, mert ott nem windowst meg ms office-t oktatnak, hanem számítógép-kezelést.

ez a rész nekem is tetszett, de aztán elgondolkoztam, hogy a melóhelyemen vajon a userek mennyi idő alatt lennének képesek átállni. sztem az egy nap nem is olyan lehetetlen, hiszen akinek az a mondata is szállóige nálunk, hogy "installáljam már fel ezt a floppy-t" (értsd: másoljam már be a lemezről a gépre azt az egy szem excell táblát...) az ugyan 10 éve használ lassan windowst, de még mindig nem tud alapműveleteket elvégezni vele (file másolás pl).

sztem nem biztos, hogy messze állnánk a valóságtól, ha azt feltételeznénk, hogy a legtöbb _user_ esetében az átállás első sokkot okozó köre (a birtokbavétel és az első szokások kialakulása) nem is tartana olyan sokáig, mint sokan hiszik. az ilyen migrációkban a legnagyobb probléma sztem az, hogy vajon a bebetonozott beszállítók által adott programok futhannak-e az új környezetben. és ez a nagyobb baj...

--
xterm

En meg azt tapasztalom, hogy otthon is pl felesegem (de masnal is lattam mar) panaszkodik, hogy "ezt en nem tudom kezelni, nekem inkabb Windows kene", viszont ha rakerdezek, hogy "ok, akkor nezzuk meg, pontosan mivel van problemad?", akkor erdekes modon sosincs konkretum, sot az se derul ki hogy ne tudna megoldani valamit. valahogy csak a feeling zavarja oket, hogy ez nem az, amit megszoktak, akkor is, ha amugy SEMMI problemat nem okoz a hasznalata ...

kellene egy olyan téma gyűjtő csoport, ami a migrálásokat tartalmazná. elsősorban linuxra irányuló migrálás lenne az érdekes, de gondolom más irányú migrálás is érdekelhetné a nagyérdeműt. így pl ha én meg szeretném mutatni egy hozzá nem értőnek, hogy kik használnak már linuxot, akkor csak behoznám a hup-ot, és itt baloldalon a népszerű témáknál a "linux-ra való migrálás" linkre kattintanék és máris láthatóak lennének a "sikersztorik".

ez tök jó, hogy van ilyen, csak szerintem már eljött annak az ideje, hogy ez ne legyen ennyire eldugva, hanem egy fontosabb menüpontban egyből rá lehessen menni erre a linkre! pl olyan nyilvánvaló helyen, mint legfelül a főoldal/blogok/fórumok/... egyébként jó az összeállítás, mennyire pontos ez? azaz minden megtalálható itt ami a hupon megjelent e témában cikk?

Hát csak az a baj ezzel, hogy hogy ez eredetileg nem szabad szoftver oldal. Már gondolkodtam azon, hogy a HUP-nak dobnia kellne a Hungarian Unix Portal nevet, egyszerűen csak HUP-nak hívnia magát. Aztán mint a Slashdot szépen specializálódott szekciókra bomlania:

- unix.hup.hu
- linux.hup.hu
- windows.hup.hu
- floss.hup.hu
- politika.hup.hu
- ...

Persze mindegyiket ugyanaz a motor szolgálná ki, esetleg más színben. És akkor a floss.hup.hu főoldalán elférnének az ilyen linkek.

Aztán ha már elég nagyok lennénk, akkor megvennénk az indexet meg a többit. :))

--
trey @ gépház

ahogy elnézem a híreket elég sok dolog foglalkozik már nem kifejezetten a zárt unixokkal, pl ilyenek: opera, skype, vinfos, rengeteg linux és hozzá kapcsolható szabadszoftver hírek, disztribúciós hírek, stb. ...
így utólag kíváncsi lennék éves bontásban, hogy hány százaléka az összhírnek a unixokkal kapcsolatos hír(pl hpux, solaris, aix hírek).

Tetszik, de akkor legyen egy összesítő oldal, ahol az összes *.hup.hu-ra érkező hír időrendben jelenik meg. Ha rákattint az ember a cikkre, akkor oda jut, ahova a hírt beküldték. Ez azért jó, mert így az ember csak felnéz a hup.hu-ra, és látja, hogy jött-e új hír bármelyik témában. Esetleg még aláírni, hogy jött-e adott usernek új hozzászólás.

trey, csak en erzem ugy, hogy mostanaban tobb ilyen szabadszoftveresites van, mint a korabbi evekben?
amit tippelek:
1, eddig is ennyi volt, csak nem tunt fel
2, eddig is ennyi volt, de nem vertek nagy dobra
3, eddig is ennyi volt, csak ide nem jutott el az info
4, nem volt eddig ennyi
te elegge ralatsz a nemzetkozi helyzetre, mi all kozelebb a valosaghoz?

Tyrael

az az érdekes, hogy jópár ilyen szervezet nem az ubuntut válsztja mostanában, hanem inkább a debian, ezt végülis be lehet annak is tudni véleményem szerint, hogy a debian sokkal jobban személyre/feladatra szabható, mint egy ubuntu és annál sokkal stabilabb is. remélem ez a tendencia nem fog megtörni és továbbra is debian lesz ebben a szekcióban a vezető és nem az ubuntu.

linux v2.6.22.15 + madwifi v0.9.3.3-mal itt
debian gnu/linux @ linux-2.6.22.20-opt1.1

Mostanában = 2006. szeptember. Namost ha akkor emellett döntöttek, azt valószínűleg néhány év tapasztalata alapján tették. Gondolom ekkora projektnek senki sem vág neki egy olyan disztróval, amiről fogalma sincs. Hol volt mondjuk 2004-ben az Ubuntu?

Melyik volt a másik? :)

--
trey @ gépház

Szívmelengető volt olvasnom a cikket, hisz a lelkem egy része mindig Solothurnban van.

Mindíg is csodálkozom, mikor egy ilyen szintü helyen tudnak spórolni.
Gondolom ott nem is az az elsödleges kormányzati irányelv, hogy "mennyen rajta ja zenkarta", mint ami nálunk minden valamire való hivatalban, iskolában, stb. alapkövetelmény.
De talán ez azért lehet, mert Svájc alapvetöen csóró, elmaradott térség.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world