Debian Sarge

Utoljára frissült a Debian Sarge

 ( trey | 2008. április 15., kedd - 16:42 )

A Debian projekt nevében Alexander Schmehl bejelentette a Debian GNU/Linux 3.1 (kódnevén "Sarge)" legújabb revízióját. A frissítés a Sarge nyolcadik és egyben utolsó karbantartási aktualizálása. Benne többnyire a megelőző kiadás óta felgyűlt biztonsági- és hibajavítások kaptak helyet. Aki rendszeresen frissít a security.debian.org-ról, annak a frissítésben levő csomagok nagy része már települt a rendszerén. Fontos megjegyezni, hogy ez a frissítés nem eredményez egy új verziójú Debian GNU/Linux 3.1-et, mindössze néhány frissített csomagot ad a rendszerhez. A bejelentés itt.

Mivel a Debian Sarge biztonsági támogatása 2008. március 31-gyel véget ért, mindenképpen ajánlott róla frissíteni!

Frissült a Debian Sarge

 ( trey | 2006. november 7., kedd - 8:54 )

Joey Schulze tegnap bejelentette a Debian GNU/Linux stabil kiadásának, a 3.1-es - kódnevén Sarge - verziójának legújabb frissítését. A frissítés többnyire biztonsági, kisebb részben hibajavításokkal frissíti a stabil kiadást.

Remotely Manage Machines Using VNC

 ( david23 | 2006. november 2., csütörtök - 8:40 )

VNC stands for Virtual Network Computing. It is, in essence, a remote display system which allows you to view a computing `desktop’ environment not only on the machine where it is running, but from anywhere on the Internet and from a wide variety of machine architectures.

Read Full article here.

Verzióváltás a backports.org-on

 ( trey | 2005. december 18., vasárnap - 19:11 )

mikebela777 küldte be a hírt:

Kissé megkésett hír, de azért fontos. A Debian Backports oldalán verzióváltás történt Woody-ról Sarge.

Debian Sarge AMD64 Security Support

 ( totya | 2005. augusztus 11., csütörtök - 22:47 )

Martin Schulze a Debian-news listán bejelentette a Debian Sarge AMD64 prothoz a biztonsági támogatást.

Hamarosan megjelenik az össze javítás, ami a Sarge többi platformjához már elkészült. Ezentúl az AMD64 portot hozzáadják a testing és az unstable ághoz.

Egy újabb debian-unofficial repository

 ( frank | 2005. július 7., csütörtök - 10:11 )

Ma reggel kaptam egy mailt az ubuntu-devel-re, amiben Reinhard Tartler bejelentett egy új Debian (Sarge) nem-hivatalos repo indulást.

Az elsődleges cél, hogy olyan szoftvereket tegyenek elérhetővé Sarge számára, amelyek licenszelési vagy politikai okok (pl. szabadalom sértés) miatt nem kerülhetnek fel a hivatalos Debian szerverekre.

X.org csomagok Debian Sarge-hoz

 ( totya | 2005. június 27., hétfő - 18:17 )

A backports.org-on akadtam rá... David Nusinow elkészítette az experimental X.org csomagokat Debian-ra. Norbert Tretkowski nem is hezitált sokat, és egy backport-ot készített Debian Sarge-hoz.

Debian GNU/Linux 3.1 ``Sarge'' telepítése kezdőknek - 2. rész

 ( trey | 2005. június 16., csütörtök - 14:00 )

A múltkor akkor hagytuk abba a cikk első részében a Debian GNU/Linux 3.1 telepítését, amikor a d-i az alaprendszer felmásolása után újraindította a gépet. Az újraindítás után vegyük ki a CD-t, hogy a rendszerünk már a merevlemezről indulhasson, és folytassuk a telepítést a beállítások elvégzésével:

Debian GNU/Linux 3.1 ``Sarge'' telepítése kezdőknek - 1. rész

 ( trey | 2005. június 14., kedd - 11:16 )

2005. június 6-án majd 3 évnyi fejlesztés után a Debian projekt kiadta a Debian GNU/Linux 3.1-es verzióját, amely a Sarge kódnévre hallgat. A Debianról az a hír járja, hogy nehéz telepíteni, igazából csak a megrögzött szabad szoftver hívők használják, kezdőknek nem is igen ajánlott. Nem kell elhinni minden pletykát! Bárki nekifoghat bátran, kis szorgalommal kezes rendszert varázsolhat bárki a Debianból. Garantáltan nagyobb sikerélménye lesz, mint a ``konzerv'' Linux disztrókkal.

Mivel több olyan levelet is kaptam, amelyben kezdők kérdeznek a Debian telepítéséről, alapszintű beállításáról, az első lépések megtételéről, úgy döntöttem, hogy egy képekkel illusztrált, néhol bővebb magyarázattal kigészített ``végigjárást'' készítek a Sarge telepítéséről (ha kész, bekerül a HupWiki-be, és szabadon lehet majd módosítani).

Nézzük mire van szükségünk. A telepítéshez a hiedelmekkel ellentétben nincs szükség a Debian által kiadott összes ISO image-re. Bőven elegendő ha rendelkezünk az architektúránknak megfelelő első ISO-val. Több más Linux disztribúcióval ellentétben a Debian meg tudta oldani, hogy a telepítéshez nem kell cserélgetni 3-4 CD-t, és feleslegesen letölteni olyan adatokat, amelyekre lehet, hogy az életben nem lesz szükségünk. Ha i386 architektúrára telepítenéd a Debian-t, akkor nincs másra szükséged, mint a debian-31r0a-i386-binary-1.iso. Telepítéskor csak egy alaprendszert telepítünk a CD-ről, majd az internetes kapcsolat beállítása után a rendszer többi komponensének telepítését az internetről végezzük el. Ezzel a módszerrel biztosak lehetünk abban, hogy a telepítés végén teljesen naprakész rendszert találunk gépünkön.

Tehát:

Debian GNU/Linux 3.1 CD/DVD image-ek frissítve

 ( trey | 2005. június 11., szombat - 8:57 )

A Debian projekt a Sarge kiadása után egy hibát talált a ``gyárilag'' masterelt Sarge ISO-kban. A hiba elhárítása a gyakorlott felhasználóknak ugyan nem okoz problémát (ezért felesleges az ISO-kat újra letölteni), a Debian projekt mégis úgy döntött, hogy kiadja a javított ISO image-eket.

Colin Watson tegnap bejelentette, hogy a Debian projekt kiadta a javított ISO-kat. Az 3.1r0a ISO image-ekben már javítva van a korábbi sources.list probléma.

Ha neked már fel van telepítve a rendszered, akkor NINCS SZÜKSÉG újratelepítésre! A telepítésed könnyűszerrel javítható!

Megjelent a Sarge az amd64-re is

 ( MiHaMiX | 2005. június 9., csütörtök - 14:44 )

Megjelent a Debian GNU/Linux 3.1 Sarge amd64-es architektúrára is:

Debian GNU/Linux 3.1

 ( trey | 2005. június 6., hétfő - 23:50 )

A Debian Projekt majdnem három év folyamatos fejlesztés után örömmel jelenti be a Debian GNU/Linux 3.1 - kódnevén ``sarge'' - hivatalos kiadását. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely 11 processzor architektúrát támogat, KDE, GNOME és GNUstep desktop környezeteket, titkosító szoftvereket tartalmaz, kompatibilis az FHS v2.3 szabvánnyal, és támogatja az LSB szerint fejlesztett szoftvereket.

Az új debian-installer kifejlesztésének köszönhetően ez a kiadás egy olyan új, moduláris és kifinomult telepítési eljárást foglal magában, amely integrált hardver felismerővel és felügyelet-nélküli telepítési lehetőséggel is rendelkezik. A telepítés körülbelül 30 nyelven végezhető, és számos grafikus kártya beállítását teszi lehetővé.

A task selection rendszer átalakításra került, amelynek köszönhetően sokkal rugalmasabb lett. A debconf eszköz beleintegrálódott a legtöbb olyan csomagba, amelynek konfigurálásra van szüksége, így ezek kezelése könnyebbé és felhasználóbarátabbá vált. A Debian GNU/Linux különböző médiákról telepíthető, például DVD-kről, CD-kről, USB drive-okról, néhány floppyról, vagy éppen hálózaton keresztül. Már letölthető, de nemsokára elérhető lesz DVD-n vagy CD-ROM-on több gyártótól <http://www.debian.org/CD/vendors/>.

Debian GNU/Linux 3.1 ISO-k letölthetők!

 ( trey | 2005. június 6., hétfő - 13:52 )

Igaz, hogy hivatalos bejelentés még nincs, de már szállingóznak fel a tükörszerverekre a Debian GNU/Linux 3.1 ``Sarge'' ISO image-ei. A Debian Projekt mára ígérte a Sarge hivatalos kiadását, amely majd 3 évnyi fejlesztést követően kerülhet a felhasználók kezei közé. Aki annak ellenére szeretné letölteni az ISO image-eket, hogy még nincs hivatalos bejelentés, az megteheti:

Sarge kiadás - június 6-án - megerősítve

 ( sas | 2005. június 5., vasárnap - 12:12 )

Steve Langasek a kiadási csapat egyik tagja egy kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Debian GNU/Linux Sarge kiadása holnap várható.

Eszerint:

Debian Sarge kiadás a jövő hétvégén

 ( sas | 2005. május 28., szombat - 12:13 )

Andreas Barth a Release Team egyik tagja éjjel, a bejelentés listára küldött levelében bejelentette, hogy mivel a kiadás kritikus hibák csökkenésének üteme a vártnál egy kicsit lassabban alakult, ezért a Sarge nem ezen, hanem a jövő hétvégén, június 6-án fog megjelenni.

Debian Sarge kiadási ütemterv frissítés

 ( trey | 2005. május 18., szerda - 21:43 )

Steve Langasek frissítette a május 30-ra kiírt Debian Sarge kiadási ütemtervét. A hosszú levélben a következő dátumok szerepelnek:

Debian Sarge fagyasztva!

 ( trey | 2005. május 4., szerda - 7:27 )

Yeeehaaaw!

Steve Langasek és Colin Watson release managerek bejelentették, hogy a Debian Sarge fagyasztott állapotba került. A bejelentéssel egyidőben közölték a stabil Debian GNU/Linux 3.1 ``Sarge'' kiadásának időpontját is:

A Sarge AMD64 támogatásának állapota

 ( trey | 2005. április 25., hétfő - 14:23 )

Andreas Jochens levelében arról olvashatunk, hogy hogyan áll a Debian Sarge AMD64 platform támogatása. A hírek bíztatóak: ``Majdnem az összes csomag lefordul probléma nélkül AMD64-en a Sarge eredeti forrásaiból.''

Andreas levele itt.

Bizonytalan 386-os támogatás

 ( trey | 2005. április 23., szombat - 11:05 )

A Debian Planet egyik mostani cikke arról szól, hogy bizonytalan a 80386-os al-architektúra hivatalos támogatás sorsa a Sarge-ban. A cikk itt.

Debian Installer RC3

 ( sas | 2005. március 24., csütörtök - 12:23 )

Tegnap megjelent a Debian Installer 3-as, az ütemterv szerint utolsó kiadásra jelölt verziója. Bővebb információ a szokásos helyen, a projekt honlapján.

Sarge: január 21-i release status update

 ( Anonymous | 2005. január 22., szombat - 16:11 )

Egy hónappal az előző release status update-et követően Steve Langasek, a debian release team oszlopos tagja ismét hírt adott a Sarge kiadásával kapcsolatos fejleményekről.

A KDE 3.3 megérkezett a Sarge-ba

 ( Anonymous | 2005. január 5., szerda - 11:57 )

Steve Langasek, a release managerek csapatának egyik tagja erről a debian-release listán értesítette a felhasználókat.

KDE 3.3 a Sarge-ban hamarosan

 ( totya | 2005. január 3., hétfő - 20:06 )

Adeodato Simó egy levelet küldött a debian-release levlistára. Ebben leírja, hogy a KDE 3.3 szinte kész arra, hogy bekerüljön a Sarge-ba. 4 pontban foglalja össze, hogy mit kell még tenni előtte. A részleteket elolvashatod itt.

Sarge: december 20-i release release status update

 ( Anonymous | 2004. december 21., kedd - 8:29 )

Újabb levél érkezett a debian-devel-announce listára, amelyben a release team tájékoztatja a közösséget a Sarge kiadásával kapcsolatos fejleményekről. A tartalomból:

GNOME 2.8-cal jön a Sarge

 ( sas | 2004. december 1., szerda - 20:28 )

A figyelmes olvasónak feltűnhetett, hogy megérkezett a meta-gnome2 (62) a Sid-be.

Két hete még az volt a kérdés, hogy elindulhatnak-e a csomagok az experimental-ból. Miután ez jóvá lett hagyva, talán túlzás nélkül mondható, hogy példátlan gyorsasággal meg is érkeztek az alapvető csomagok.

Sejthető volt, hogy ha ez ilyen jól megy, akkor a Sarge a 2.8-as GNOME-mal fog megjelenni. Ma megjelent két post is erről.