LibreOffice, OpenOffice.org

Új LibreOffice könyv

 ( mkenczler | 2019. január 22., kedd - 7:53 )

Írtam egy könyvet a LibreOffice Writerről. CC licenc alatt közreadom. Címe: "Dokumentumok formázása LibreOffice-szal", alcíme: "Elemi tipográfia". Gazdagon illusztrált...

Elérhető itt.

Tesztelhető a LibreOffice 6.2 második RC-je

 ( trey | 2019. január 12., szombat - 15:52 )

Részletek itt.

Notebookbar: Új felhasználói felület dizájn a LibreOffice-ban

 ( trey | 2019. január 5., szombat - 16:58 )

Új - ámde opcionális - felhasználói felület dizájnnal érkezik majd a LibreOffice 6.2: bemutatkozik a Notebookbar. A fejlesztők feltehetően a Microsoft Office felől érkezők kedvében kívánnak járni vele. Részletek a fenti videóban.

LibreOffice 6.1.4

 ( trey | 2018. december 18., kedd - 13:47 )

Több mint 120 javítással megjelent a LibreOffice irodai programcsomag 6.1.4-es verziója.

Tirana LibreOffice-ra vált

 ( trey | 2018. november 22., csütörtök - 13:02 )

A The Document Foundation bejelentette, hogy Albánia fővárosa, Tirana LibreOffice-ra vált. Az okok a szokásosak: vendor lock-in elkerülése, FLOSS szoftverek használata preferált a közszféra rendszerein stb. A város a lépést egy már sikeres Nextcloud bevezetésen felbuzdulva teszi meg.

Részletek a bejelentésben.

LibreOffice 6.1.3 és 6.0.7

 ( trey | 2018. november 6., kedd - 15:10 )

Megjelent a LibreOffice irodai programcsomag 6.1.3-as és 6.0.7-es kiadása. Részletek a bejelentésben. Magyarul itt.

Magyar szoftverrel tanulnak programozni a német gyerekek

 ( nemethl | 2018. október 3., szerda - 7:19 )

A Cornelsen kiadó tankönyvsorozatának legújabb tagja, a februárban megjelenő 5–6. osztályos informatikai feladatgyűjtemény részben a magyar fejlesztésű LibreLogo programra épül, hangzott el az idei LibreOffice konferencia kapcsolódó előadásában.

Az előadásban említett német tankönyv szerzője, Mirek Hančl középiskolai tanár, a „Színpadon a tudomány!” (Science on Stage) EU-s oktatási hálózat németországi aktivistája, aki a LibreLogo mellett a Minecraft segítségével is oktatja a kémiát és az informatikát. A Minecrafttal ellentétben a LibreLogo nyílt forráskódú és ingyenes program, a LibreOffice irodai programcsomag része. Vektorgrafikus ábrák elkészítésére és a programozás elsajátítására is alkalmas eszköz, amely kis teljesítményű számítógépen, internetes hozzáférés nélkül is működik, így az EU elmaradott régióiban, kevésbé felszerelt iskolákban is megállja a helyét. Az előadás magyar példája mutatja, hogy a szűkös feltételek mellett is milyen kreatív módon lehet használni a LibreLogót: Kecskeméti Péter informatikatanár milliméterpapír mintájú háttérképpel kombinálta a LibreLogo munkaterületét, azaz a Writer dokumentum első oldalát, hogy matematikai pontossággal lehessen követni a teknőc útját, elősegítve a Logo program működésének megértését.

Az általános iskolai informatikatanárok és óvónők képzésében szerzett pozitív tapasztalatok alapján a Firenzei Egyetem szakemberei elkezdték az Európai Unió eTwinning oktatási platformján is népszerűsíteni a LibreLogót. Az eTwinning közel 200 ezer regisztrált iskolájából első körben 250 tanár jelentkezett a szeptemberi online LibreLogo kurzusra, amelyet Andreas Formiconi, az egyetem informatikai tanszékének docense tartott.

Az ingyenes és nyílt forráskódú szoftver kifejlesztését a magyar FSF.hu Alapítvány, és az EU-s támogatással létrehozott E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ is segítette. A program honlapja, a LibreLogo.org oldal magyar és angol nyelvű oktatási anyagokat nyújt a programozás és annak oktatása iránt érdeklődők számára.

LibreOffice 6.1.2

 ( trey | 2018. szeptember 27., csütörtök - 11:18 )

70 hibajavítással megérkezett a LibreOffice 6.1.2-es verziója. Részletek a bejelentésben. Letölthető innen.

Elérhető a hivatalos "első lépések" felhasználói útmutató a LibreOffice 6.x-hez

 ( trey | 2018. szeptember 17., hétfő - 9:47 )

Részletek itt. Letölthető itt

LibreOffice 6.1.1

 ( trey | 2018. szeptember 13., csütörtök - 12:32 )

Bejelentés itt. Letölthető innen.

Magyar felirattal is ellátták a "LibreOffice 6.1: New Features" videót

 ( trey | 2018. augusztus 13., hétfő - 12:51 )

Az egész világra kiterjedő LibreOffice közösség jóvoltából több - köztük magyar - felirattal is megtekinthető a "LibreOffice 6.1 New Features" video:

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.1-et, a közreműködők sokszínű közösségének erejét bemutató főverziót

 ( kelemengabor | 2018. augusztus 9., csütörtök - 6:56 )

A The Document Foundation bejelenti a LibreOffice 6.1-es kiadást, 2018. januárjában bemutatkozott LibreOffice 6-os család második főkiadását, számos új és továbbfejlesztett funkcióval.

 • A Colibre nevű új windowsos ikontéma a Microsoft ikontervezési irányelveire épülve az irodai programcsomagot vizuálisan vonzóvá teszi a Microsoft környezetből érkező felhasználók számára;
 • Az átdolgozott képkezelési funkció jelentősen gyorsabb és gördülékenyebb működést biztosít, melynek előnyei a Microsoft által támogatott formátumokban mentett dokumentumok megnyitásakor is megmutatkoznak;
 • A Draw menüi átszervezésre kerültek az új Oldal menü hozzáadásával, a különböző modulok felhasználói élményének konzisztensebbé tétele érdekében;
 • A Base jelentős, de még kísérleti állapotú fejlesztése a régi HSQLDB adatbázismotor elavulttá nyilvánítása, és az új Firebird alapértelmezetté tétele (felhasználóinknak javasoljuk a fájlok HSQLDB-ről Firebird-re alakítását a beépített tündér használatával, vagy exportálás után külső HSQLDB szerverre költöztetését);
 • A LibreOffice Online minden modulja jelentősen fejlődött, melynek eredményeként a felület barátságosabbá vált, az asztali verzión megszokotthoz hasonló lehetőségeket és felhasználói élményt kínálva;
 • Fejlődött az EPUB exportálási képesség, a hivatkozások, táblázatok, képek, betűkészlet-beágyazás és lábjegyzet támogatásával, és több lehetőséggel a metaadatok személyre szabására;
 • Az online súgó oldalai szövegekkel és példafájlokkal bővültek, a funkciók jobb megismerhetőségének érdekében;
 • A LibreOffice 6.1 új funkcióit fejlesztők széles közössége készítette: a módosítások 72%-a a tanácsadói testületben részt vevő cégek, mint a Collabora, Red Hat, CIB, vagy a nyílt forrású szoftverek fejlesztésében érdekelt egyéb szervezetek, mint a SIL és a Pardus alkalmazottaitól származik, míg 28% egyéni önkéntesektől.
 • Ezen kívül az egyéni önkéntesek globális közössége más alapvető tevékenységekkel is foglalkozik, mint például felhasználói felület és felhasználói élmény tervezése, minőségbiztosítás, szoftverhonosítás, súgó- és dokumentációírás valamint a szabad szoftverek és nyílt dokumentumszabványok népszerűsítése helyi szinten.
 • A LibreOffice 6.1 legérdekesebb új funkcióit összefoglaló videó elérhető a YouTube-on

LibreOffice 6.0.6

 ( trey | 2018. augusztus 2., csütörtök - 13:56 )

A The Document Foundation bejelentette a LibreOffice irodai programcsomag 6.0.6-os kiadásának azonnali elérhetőségét.

The Document Foundation: "A Microsoft Store-ban található LibreOffice nem a mi művünk és a pénzt sem mi gyűjtjük"

 ( trey | 2018. július 24., kedd - 6:54 )

Ha valaki összefutna vele, jó észben tartani, hogy semmi köze a hivatalos verzióhoz, így az alkalmazás Microsoft Store-beli oldala félrevezető.

Collabora Online 3.3

 ( timar | 2018. június 30., szombat - 11:00 )

Megjelent a Collabora Online 3.3. A Collabora Online egy saját felhőben futtatható, kollaboratív, funkciógazdag online dokumentumszerkesztő, amely LibreOffice technológián alapul. A termékről nemrég felkerült egy bemutató cikk a libreoffice.hu-ra.

Részletek a bejelentésben.

Új magyar dátum- és számformátumok, gyorsabb helyesírási javaslatok

 ( nemethl | 2018. június 27., szerda - 12:21 )

Az FSF.hu Alapítvány által támogatott ez évi szabad szoftveres magyar nyelvi fejlesztések méltó lezárásaként új magyar dátum- és számformátumokkal bővült a LibreOffice, és villámgyorssá vált a helyesírási javaslattevés.

A következő rövid videó a toldalékolt, névelős, illetve számneves dátumformátumok használatát mutatja be, a több mint 30 új alapértelmezett magyar dátumformátum közül a „2018. július 27-én”, „szerdán”, „2017 júniusában” és a „kétezertizennyolcadik” formájú dátumokat kiemelve.

A szerződésekben, okiratokban szereplő számok is automatikusan alakíthatók át számnevekké az új NatNum12 egyéni számformátummódosítóval, pl. ha a szerződésben ez áll: „175000 Ft, azaz százhetvenötezer forint”, a módosításakor elég a számmezőnek új értéket adni, a számnév automatikusan frissül az ebben a videóban látható módon.

A Hunspell helyesírás-ellenőrző ismert hibáját, a hosszabb hibás szavakra adott lassú javaslattevést is sikerült javítani az időkorlátok több szinten való bővítésével, így az F7-es gombbal indítható Eszközök->Helyesírás... párbeszédablakban elvégezhető gyors helyesírás-javítás valóban villámgyorssá vált, az eddig is egyedülállóan pontos javaslattevés megőrzése mellett.

Augusztus elején érkezik a LibreOffice 6.1

 ( trey | 2018. május 23., szerda - 6:57 )

Hibavadászat lesz a Beta1 kiadáshoz május 28-án. A fejlesztők mindenkit szívesen látnak, aki csatlakozni szeretne az irodai programcsomag teszteléséhez. Részletek itt.

Szabad magyar szótár 1.7, Zsort 1.0

 ( nemethl | 2018. május 18., péntek - 8:04 )

A 2018. május 12-i Szabad szoftver konferencián került bejelentésre, és most megjelent az utóbbi évek legnagyobb magyar nyelvi vonatkozású szabad szoftveres fejlesztésének eredménye, a Szabad magyar szótár 1.7-es változata. A magyar szóalaktan leírását is tartalmazó szótár minden eddiginél pontosabb magyar helyesírás-ellenőrzést nyújt a LibreOffice, a Google Chrome, Mozilla Firefox, vagy akár az olyan kereskedelmi programok, mint a Google Dokumentumok, Adobe InDesign és macOS felhasználói számára.

A béta kiadások sokezres javításaihoz és szókincsbővítéséhez képest a végleges kiadás további 13 ezer szó-, morféma- és betűhatárra vonatkozó szótári bejegyzéssel bővült, amely lehetővé tette az első helyesen működő magyar betűrendbe soroló szabad szoftver, a Zsort elkészítését is.

A nyelvi fejlesztések a nyomdai minőségű automatikus magyar elválasztás megvalósításával folytatódhatnak a jövő évben. Kérjük, hogy ehhez adója 1%-ának felajánlásával segítse az FSF.hu Alapítványt, a magyar nyelvi fejlesztések fő támogatóját! A fejlesztések részletei:

LibreOffice 5.4.7

 ( trey | 2018. május 17., csütörtök - 14:02 )

Több mint 50 hibajavítással megjelent a LibreOffice 5.4 legújabb karbantartási verziója. Részletek a bejelentésben.

LibreOffice 6.0.4

 ( trey | 2018. május 9., szerda - 16:36 )

Részletek a bejelentésben.

„Második fejezet” a LibreOffice-ban és a parancssorban

 ( nemethl | 2018. május 4., péntek - 19:57 )

A LibreOffice 6.1 újdonságaként magyar számneves számozási stílusokat is használhatunk kiadványainkban a következő videón látható módon. Az FSF.hu Alapítvány támogatásával megvalósult fejlesztés az OOXML szabványban már meglévő hasonló számozások export/import támogatását is tartalmazza.

A fejlesztés mögött az előző hírben szereplő Soros programozási nyelv, illetve az új libnumbertext programkönyvtár áll, amely több mint 30 nyelven teszi elérhetővé az új számozási stílusokat, l. a következő videó angol, francia és német példáit. Rene Engelhard megkezdte a libnumbertext Debian-integrációját, egyszerű hozzáférést biztosítva a programkönyvtárhoz, amellyel nemcsak a LibreOffice felületén alapértelmezetté váló funkciókat, hanem több új érdekes magyar számnévformátumot is használhatunk akár a parancssorban is:

2018 májusa a LibreOffice hónapja - segítsd a projektet matricáért!

 ( trey | 2018. május 4., péntek - 7:52 )

Járulj hozzá ebben a hónapban a LibreOffice fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez, hibakereséséhez stb., hogy felkerülhess a wiki oldalukra és matricát kaphass!

Részletek itt.

#libreoffice

Soros 2.0, Numbertext 1.0 béta

 ( nemethl | 2018. április 23., hétfő - 15:07 )

Új kiadás jelent meg a Soros programozási nyelvből, és a rá épülő LibreOffice-kiegészítőből a megújult Numbertext.org honlapon. A magyar fejlesztéssel több mint 30 nyelvre, és olyan különleges – az arab számok előtt használt – számrendszerre alakíthatunk át számokat, mint a magyar számrovás és a kínai Szucsou számrendszer.

A reguláris kifejezéseken alapuló Soros nyelv a számok gyors és egyszerű számnévvé alakítására készült 2009-ben, illetve a BAHTTEXT (BAHTSZÖVEG) thai számnévre és pénznemre alakító ECMA/(MSZ) ISO OOXML (eredetileg MS Excel) táblázatkezelő függvény általánosítására. A LibreOffice-kiegészítő által telepített NUMBERTEXT() és MONEYTEXT() táblázatkezelő függvények használatát, és az új „de-CH” (svájci helyesírású német: „dreissig” „dreißig” helyett) nyelvi támogatást mutatja be a következő videó.

LibreOffice 6.0.3

 ( trey | 2018. április 5., csütörtök - 12:25 )

Részletek itt.

„Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet”

 ( nemethl | 2018. március 30., péntek - 14:48 )

Nincs tökéletes szabad szoftveres megoldás a magyar betűrendbe sorolásra, de a LibreOffice 6.1 pár lépéssel közelebb került ehhez, ahogy a mellékelt videón és az alábbi példákon látható. A nehézséget a többjegyű mássalhangzók felismerése jelenti, például a cs lehet c+s is (pác|só), a ccs pedig c+cs (arc|csont) és cc+s is (necc|sál) is. A következő összehasonlítás az ismertebb szabad szoftveres megoldások (és a helyesírás.MTA.hu) hibáit mutatja be, illetve a LibreOffice 6.1-ben a feltételes elválasztójelek beszúrásával elérhető, a magyar helyesírás szabályainak (AkH.) megfelelő hibamentes besorolást:

MTA.hu¹  Linux²   LO 6.0³  CLDR/LO 6.1⁴ AkH./LO 6.1⁵
pucc   pucc    pucc    pucc     pucc
pucol   pucol   puccs   pucol    pucc|sóvár
Pucsay  puccs   puccsóvár Pucsay    pucol
puccs   puccsóvár pucol   puccs    Pucsay
pucsít  Pucsay   Pucsay   puccsóvár  puccs
puccsóvár pucsít   pucsít   pucsít    pucsít